sollicitatiegesprek ?! --> aangenomen :# !

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 10:22

Je draagt nette kleren, heb je haar gewassen en niet bijgekleurd met een viltstift ofzo. Je hebt al je piercings uitgedaan en thuisgelaten...
Je wilt er dus netjes volgens algemene normen bij lopen. Maar niet overdrijven, je hoeft heus niet in gala te solliciteren op een baan waar je collega's een spijkerbroek dragen. Blijf wel een beetje bij jezelf en wat je normaal ook zou dragen. Zolang het maar wel schoon en verzorgd er uit ziet (geen scheuren in broek enzo).

Je komt binnen, geeft de man een hand en stelt je voor. Dat je wat zenuwachtig bent, is normaal, die man heeft wel vaker een zenuwachtige jongedame op sollicitatie gehad, het mag best. Blijf vriendelijk, maar verval niet in dat o zo vervelende gegiegel. Probeer wel een beetje volwassen over te komen. Niet vloeken, geen kauwgom...En zeg U, geen ge-je en ge-jij, tenzij de man daar om vraagt.

Die man wil gewoon iemand die op een vriendelijke manier al zijn soorten klanten kan bedienen, Je mag dus niet aanstoot geven met je uiterlijk of opstelling, niet aan bejaarden, niet aan kleuters, niet aan de zgn gothics, en ook niet aan de zgn Gaastra-jassen-ballen. Probeer er dus een beetje braaf en doorsnee uit te zien.

Welnu, hij gaat je vragen waarom jij geschikt bent voor de baan. Dat kan je thuis voor bereiden. Doe dat dan ook. Oefen eens een gesprek met je ouders ofzo, dat helpt echt.

Als jij trouw blijft aan jezelf, dus niet jezelf wegcijfert door te giegelen of juist ongeinteresseert over te komen, je bent dus gewoon een nette, verzorgde, schone, vlotte jonge meid, niet al te onzeker, niet vreselijk brutaal of vrij, dan zie ik geen reden waarom je niet zou worden aangenomen.
Hij zoekt een nette jongedame die aan het werk wil en normaal haar afspraken nakomt en hij dus op haar kan rekenen. Jij wilt een leuke baan waar je regelmatig wat kan verdienen. Dus waarom moeilijk doen, het zou heel goed kunnen werken.

als jij je gaat voordoen als iemand die je niet bent, daar kijkt zo'n volwassen personeelschef zo doorheen. Geen kans. En je bent precies de persoon die hij zoekt, of je bent het niet. Of iemand anders was het meer.
Zit er niet over in als je niet mocht worden aangenomen. Het is vast niet persoonlijk. Maar blijf wel een beetje jezelf, dan heb je de meeste kans! Succes!


Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 11:24

Een 16 jarige wordt waarschijnlijk niet gevraagd wat hij of zij dacht te gaan verdienen, die krijgen gewoon minimumjeugdloon, en heel misschien ietsjes meer.
De onderhandeling is toch wel duidelijk anders dan bij een fulltime baan. Als je het baantje wilt (en wie zou het niet willen, het zijn leuke banen in de bios) kan je beter niet te veeleisend zijn. Dat komt later wel, als je er al een paar maanden hebt gewerkt en van alles al heb gedaan. Ga er voor nu vanuit dat het minimum-loon is.

Een 16 jarige die zegt zich nog niet vast te kunnen leggen vanwege "lopende sollicitaties elders" komt ERG ongeloofwaardig over. Niet doen, daar lacht een volwassene om, die jokkerij is zo, zo, zooo voorspelbaar. Dat gaat je de baan kosten.
Verwacht idd wel de vraag WANNEER je kan werken, die man wil weten op welke dagen/avonden hij een beroep op je kan doen.

Wat de reden is van je gesprek is vaak niet WAT je zegt maar HOE je over komt. Je uitstraling is veel meer bepalend dan je uitspraken. Probeer idd niet te veel aan het woord te komen. Daarmee kom je bescheiden en gehoorzaam over, en de meeste volwassenen horen zichzelf ook erg graag praten. Val de man niet in de rede maar wacht rustig af tot het jouw beurt is om te praten. Probeer rustig te praten, dat komt iets beter over. Zeg niet te veel, je praat jezelf gauw een hoek in als je teveel praat.

Maar eh, Assie...waarom zouden ze jou niet aannemen? Je bent vast heel geschikt voor die baan! Houd je taai hoor, blijf jezelf! Wanneer is het gesprekje?

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:55

Liever geen t-shirt, liever een bloesje...
Liever ook geen print, uni is beter.... motiefje mag wel, geen print...

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 10:38

Wat leuk voor je!
Goed zo, gefeliciteerd!!!!
Ben trots op je!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie