opleiding diermanagement v. Hall instituut

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 13:42

Hieronder een korte omschrijving over Diermanagement en de universitaire variant Dierwetenschappen. Beide opleidingen zijn gevolgd door ondergetekende Haha!. Onderstaand stukje heb ik ruim 2 jaar geleden ook al geplaatst op bokt Haha! Ik ga het niet nog een keer typen. Mocht je vragen hebben dan wil ik ze wel beantwoorden hoor Lachen

Yep... ik heb eerst vier jaar HBO gedaan aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden. Het is een opleiding die je opleidt tot diermanager (zou je denken... ). Deze opleiding leidt je meer op tot manager van de mensen die werken met de dieren. Er komen eerlijk gezegd weinig dieren aan te pas. Als je echt een opleiding wilt doen die met dieren te maken heeft moet je zeker geen diermanagement gaan doen. Als ik eerlijk mag zijn vond ik deze opleiding niet zo heel erg goed. Ik persoonlijk was nogal geïnteresseerd in de huisdiervoeding en hoopte dat zij mij de nodige kennis bij konden brengen zodat ik een goede baan zou kunnen vinden. Nu blijkt in het werkveld van de huisdiervoeding dat er vrij weinig vraag is naar mensen met de opleiding van diermanagement. Niet zo'n positief punt dus.

Tijdens deze opleiding kwam ik erachter dat ik het onderzoek toch wel interessant vond en ben toen doorgegaan naar Wageningen om daar de opleiding Dierwetenschappen te gaan doen met als specialisatie diervoeding. Dit bleek een ontzettende interessante opleiding te zijn die heel er breed is. De romp (vakken die iedereen moet volgen) bestaat uit een zeer breed pakket zoals ethologie, dierfysiologie, immunologie maar ook vakken als statistiek en marketing. De opleiding zorgt er eigenlijk voor dat landbouwhuisdieren zo goed en zo efficient mogelijk gehouden worden. Het gaat dus om het welzijn van de dieren maar ook om 'de winst' van de boer. Men is dus op zoek naar de gulden middenweg.

Mijn specialisatie is dus diervoeding en dit houdt dus een dat ik mij bezig ga houden met het onderzoek naar het voeden van dieren. Niet alleen landbouwhuisdieren maar ook huisdieren zoals honden, katten en aanverwante huisdieren. De meest gestelde vragen bij dergelijk onderzoek zijn dan: wat is het effect van een bepaald voer op het dier, hoe hard groeit het dier, is het voer goed verteerbaar en wat zijn de kosten om een voer te maken. Heel erg interessant om te kijken of je een zo goed mogelijk voer in elkaar kan zetten tegen een zo laag mogelijke prijs (want goed hoeft niet duur te zijn in de diervoedersector!!! )

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift



Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:42

Manager van mensen die zich bezighouden met non-productie dieren (dierentuindieren, huisdieren, proefdieren, dieren in een wildlife-reservaat)
Etholoog (gedrag-observatie van dieren)
educatie-medewerker in een dierentuin
diervoedingsmedewerker (samenstellen en ontwikkeling van voeders voor non-productiedieren)
Marketingmedewerker (vertegenwoordiger voor diervoederfabrikant)

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 16:04

Het ligt er echt helemaal aan wat je wilt. Als je echt de drive hebt om iets in diervoeding te gaan doen dan kom je er vanzelf wel. Het komt je echt niet aanwaaien Knipoog

Ikzelf wist overduidelijk wat voor baan ik in de toekomst wilde hebben en ging daar ook echt voor, maar wat ik bij de opleiding merkte was dat er een groot gedeelte zat wat niet exact wist wat ze nu precies wilden doen met de opleiding. Tijdens de opleiding moet je jezelf heel goed voor ogen houden waarom je de opleiding doet. Dan kun je ook de vakken eruit pikken waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn voor jouw toekomst. Ikzelf interesseerde me totaal niet voor de wildlife-vakken dus besteedde daar weinig aandacht aan en haalde dus ook maar gemiddelde cijfers voor deze vakken. Aan de andere kant interesseerde ik me weer heel erg voor diervoeding en vroeg de docenten dan ook de hemd van het lijf en vroeg ook zeer kritische vragen. Ik ging met de docenten in discussie. Op die manier kun je heel veel oppikken. Je moet dus niet passief zijn tijdens de opleiding, maar actief mee gaan doen. Daar bereik je het meeste mee.

Maar bovenstaande geldt denk ik voor elke opleiding Haha!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 16:40

Ik ga met yokie mee probeer je eens te oriënteren op Dierwetenschappen (de opleiding die ik na diermanagement gedaan heb Knipoog ). Sinds kort werkt Dierwetenschappen veel samen met diergeneeskunde, vooral als het gaat om non-productiedieren zoals huisdieren en paarden. Wat let je om een universitaire opleiding te gaan doen en in je toekomstige werkveld de handen uit de mouwen te steken als het gaat om mee te helpen met het verzorgen van de dieren? Stel nu dat je een baan vindt als manager in een dierentuin (hoogstwaarschijnlijk zal de vacature iemand vragen met een universitaire opleiding ipv een HBO-opleiding als Diermanagement Knipoog ). Je kunt dan tijdens je dagelijkse werkzaamheden best wel eens je mensen helpen met praktische zaken zoals het verzorgen van de dieren. Dat wordt vaak erg op prijs gesteld je moet het zelf een beetje zien vorm te geven namelijk en hebt het over het algemeen zelf in de hand wat voor werk je gaat doen.

Naast het feit dat een universitaire opleiding net even iets meer is brengt het ook wat meer geld in het laatje (20 tot 30% meer salaris bijvoorbeeld Knipoog ). Niet dat dat super-belangrijk is, maar het is wel handig Haha!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:51

De opleiding DM is gewoon echt een eitje Haha! De studieweek was gewoon echt een feest *LOL* als je alle stof tijdens de college-weken gewoon goed bijhield dan hoefde je de dictaten en je notities maar 1 of 2 keer door te kijken in de week en je was er al weer klaar mee. Nu met dit nieuwe systeem zul je gewoon je tijd wat beter in moeten delen. Dan maar een uurtje minder per dag de kroeg in Knipoog

Die studenten van tegenwoordig... Tong uitsteken

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Animal, Bonny_dream, ElCamino, Flux, hagelslag, Herfstblad, herr_balou, Jorex, karlli, KleinBoefje, Roosch, roosjenat, Rupser, StonedRomy, YandexBot en 137 bezoekers