Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
juniper

Berichten: 1582
Geregistreerd: 09-03-05
Woonplaats: USA

Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-22 07:21

2022 was voor mij het jaar waarin ik mijn eerste eigen paard kreeg, mijn veulen Tulip. Ik heb haar gekregen van de eigenaresse van mijn verzorgpaard, omdat ik daar al een tijd meehelp met het verzorgen van hun 10 fokmerries en 4 hengsten. Tulip is het eerste veulen van mijn verzorgpaard.

Ze is geboren op 11-4, hier is ze net een dag oud. Ik heb lang getwijfeld of het wel een goed idee was om Tulip aan te nemen omdat ik nog studeer. Maar zeg nou zelf, hier kun je toch geen nee tegen zeggen?
Afbeelding

Na een weekje was het warm genoeg om ze even naar buiten te laten. Ondanks dat ik hier nog niet besloten had om Tulip aan te nemen ben ik wel gelijk begonnen met aanraken, kriebelen, borstelen, etc.
Afbeelding

Begin mei, toen Tulip een paar weken oud was, ben ik voor twee maanden naar Nederland gegaan. Jammer om dit deel van de veulentijd te missen, maar ik was sinds de zomer van 2019 niet meer in Nederland geweest dus het werd weer eens tijd. Gelukkig stuurde de fokster/eigenaresse me af en toe foto's door.
Afbeelding

Toen ik eind Juni weer terug kwam (incl. Covid, wat ik ondanks mijn masker wss in het vliegtuig opgelopen heb) was de liefde enerzijds. In de tijd dat ik weg was stonden de paarden op de zomerweide en is er nagenoeg niks met ze gedaan. Tulip vond het wel prima zo, en had vrij weinig interesse in me.
Afbeelding

Ik heb van alles geprobeerd in juli en augustus. De moeder aandacht geven en Tulip negeren; proberen om te kopen met brokjes; de andere veulens aandacht geven en Tulip negeren, noem maar op. Uiteindelijk won de aanhouder en kwam er een omslag in haar gedrag. Ze kreeg door dat mensen lekker kriebels kunnen geven, en dat er zelfs een mens was die alleen voor haar gereserveerd leek te zijn.
Afbeelding

Het nadeel van zo'n wit apploosa velletje en het ontbreken van pigment rond de ogen en onder de staart was dat Tulip enorm snel verband. Daarnaast vond ik haar ook uitgedroogd; haar vacht was dof en ze had van die typische rimpels in haar nekvel. Onderzoek gedaan, zinkzalf en electrolyten gekocht, flink smeren, en op de ergste dagen (35-40 graden) in de binnenstal houden. Niet ideaal, maar wel veiliger voor Tulip.
Afbeelding

Ondertussen gingen we rustig door met de basics; wandelen op het vliegveld naast de ranch, wassen, trailer laden, leren 'vast staan', voetjes geven, etc. Ze maakt eigenlijk nergens een probleem van, maar ik introduceer alles ook heel erg rustig. Ik probeer te werken volgens het principe van Warwick Schiller: show them the answer before you ask the question. Dus niet gelijk de eerste keer de trailer op, maar eerst eens rustig kijken wat het is. Daarna wat hooi eten van de klep (en wennen aan de geluiden van mensen in de trailer), en pas de keer daarop de trailer in. Eigenlijk heel logisch en waarschijnlijk doen de meeste mensen dit, maar Tulip is het eerste jonge paard wat ik zo van dichtbij meemaak. Met mijn volwassen verzorgpaarden nam ik zo veel als vanzelfsprekend aan, maar nu kan dat uiteraard niet meer.
Afbeelding

In begin november was het gedaan met de pret en kregen we de eerste sneeuw. Inmiddels staan de paarden 'snachts binnen en heeft Tulip haar eigen stal. Het oefenen loont en ik kan haar rustig vastzetten (met een hooinet) terwijl ik naar stal uitmest. Inmiddels was het me wel duidelijk dat er maar een ding is wat Tulip niet leuk vindt: geen aandacht krijgen. Een complete omslag ten opzichte van de zomer.
Afbeelding

Vorige week was het hier erg koud; -25 graden in de nacht. Wekenlang lag er an sneeuw en was de temperatuur niet boven het vriespunt uitgestegen, maar dit was toch even spannend. Gelukkig zijn we er goed doorheen gekomen.
Afbeelding

En zo ziet het varken er nu oud, acht maanden oud, vies (ze heeft heeft haar deken gesloopt en moet even wachten tot de volgende binnen is), en overbouwd. Tulips' ouders zijn niet groot, en vorige week meette ze 120 cm. Ik verwacht niet dat ze een groot paard wordt, maar ze groeit gestaag en langzame groei is beter dan snelle groei. Voor 2023 staan er al enkele wedstrijden (aan de hand) op de planning, en ik kan alleen maar hopen dat we een gezond jaar tegemoed gaan!
Afbeelding


kanjerroos
Berichten: 219
Geregistreerd: 13-07-07

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-22 08:46

Wat een aansprekend veulen! Mooi verslag zo. Heel veel geluk samen

https://www.marlonutri.nl
Voedingsadvies voor honden

Whizz
Berichten: 1064
Geregistreerd: 24-06-07

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-22 09:16

Wat een bijzonder verhaal, leuk zeg. En wat is Tulip een dotje, veel geluk samen.

Bootsiebob

Berichten: 5558
Geregistreerd: 22-05-13

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-23 23:14

Een leuk verslag van een aansprekend veulen. Ik wens jullie een heel fijn jaar samen!

juniper

Berichten: 1582
Geregistreerd: 09-03-05
Woonplaats: USA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-01-23 04:59

Bedankt voor de complimenten! Ik zal ze maar niet aan Tulip doorgeven voordat ze dadelijk naast haar hoeven gaat lopen.

Hhilde

Berichten: 7486
Geregistreerd: 24-12-08
Woonplaats: Op de Veluwe

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 06:32

Wat een knap veulen! <3 Lekker van genieten, voor je het weet is ze volwassen.

Tell everybody I'm on my way
And I'm loving every step I take
With the sun beating down, yes I'm on my way
And I cant keep this smile of my face

Ingrid_ms
Berichten: 212
Geregistreerd: 31-08-19
Woonplaats: Haren

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 06:57

Wat een leukerd!! <3

Euridicey

Berichten: 702
Geregistreerd: 01-01-22
Woonplaats: Amsterdam

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 12:43

Wat een ontzettend leuk veulen is dit zeg!! ben benieuwd hoe die zich gaat ontwikkelen komende jaren

hannelot
Berichten: 1006
Geregistreerd: 19-05-22
Woonplaats: Zeeland

Re: Van 8 uur oud tot 8 maanden oud: Tulip!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 16:53

Mooi verslag van zo'n knap veulen!

Keep calm and love horses

Coco4life
Berichten: 1231
Geregistreerd: 03-11-22
Woonplaats: Naast de buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 19:46

Wat een schattig veulen is tulip! Ze lijkt eigenlijk best groot op die fotos of mijn ogen doen het niet meer. Eerst dacht ik: ze wordt bruin! Maar toen las ik dat ze verbrand was :/ Nog een fijn 2023!

hier een puzzel als je je verveelt:
https://www.jigidi.com/created.php?id=4JQ2DH6Y

:)ddd “ In violent times, you shouldn't have to sell your soul.” :)ddd

juniper

Berichten: 1582
Geregistreerd: 09-03-05
Woonplaats: USA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-23 21:09

Coco4life schreef:
Wat een schattig veulen is tulip! Ze lijkt eigenlijk best groot op die fotos of mijn ogen doen het niet meer. Eerst dacht ik: ze wordt bruin! Maar toen las ik dat ze verbrand was :/ Nog een fijn 2023!


Ja, dat dacht ik inderdaad ook! Maar dat was het effect van de zon op haar vacht. Ze verbrand op haar oogleden en onder haar staart, dus handschoenen aan en zinkzalf smeren maar. En als het echt te erg is hou ik haar binnen.

Ze meette vorige week 120 cm, met 8 maanden oud. Afgelopen maand is ze 8 cm gegroeid dus ik denk dat het uiteindelijk wel mee zal vallen, en daarbij zijn deze paarden laatboeiers en qua maat sowieso niet te vergelijken met KWPN'ers. Ik zal dit weekend de moeder eens meten!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers