9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, Melissa0304, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ilse_123

Berichten: 3286
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-18 12:04

De afgelopen 10 jaar heb ik diverse topics gemaakt, maar een 10 jarig jubileum verdient natuurlijk wel zijn eigen topic!


Laat ik beginnen bij het begin, niet 10 jaar geleden, maar 13 jaar geleden:

Ik was een schattige 12 jarige penny. Echt het stereotype penny: ik had verzorgpony's met verzorgveulens en wist niet hoe je verantwoordelijkheid moest spellen, laat staan dat ik het had :').

Links Kane, - 2 maanden oud en rechts penny Ilse op haar verzorgpony

Afbeelding


Kane was het veulen van het bijrijdpaard van mijn buurvrouw. Mama Inabelle was een geduldig, rustig maar nogal dominant paard en kleine Kane heeft perfect geërfd. Het was een veulen wat je pennyhart sneller liet kloppen. Aan de ene kant was hij sielug, want mama Inabelle had voernijd en kleine baby Kany mocht niet drinken als ze aan het eten was. Aan de andere kant was hij een echte wilde hengst, brutaal, happerig en losse achterbeentjes als hij zijn zin niet kreeg.

Toen ik 3 jaar later verhuisde moest ik mijn verzorgpony's achterlaten. Ik was druk bezig met zeuren bij mijn vader om het veulen van mijn verzorgpony te kopen, waar mijn vader op tegen was aangezien het maar een D pony was. Uiteindelijk niet gedaan, wat maar goed is ook, want met mij zou kleine Enzo Leco nooit op het EK voor dressuurpony's zijn beland :').
Maar ik was dus heel erg zielig, verhuisd naar een grote stad zonder (penny)vriendinnen of pony's.
Toen ik na een maandje de eigenaresse van de toen 3 jarige Kane tegenkwam vertelde ze me dat ze hem wilde verkopen. Hij was als jonkie toch echt nog ongeschikt om mee het bos in te nemen en ze had zelf de tijd en ervaring niet om hem verder op te leiden.
Na jaren zeuren kwam dus mijn droom in vervulling, samen met mijn zusje kreeg ik Kane in oktober 2010.

Kane kwam op een mooie pensionstal met serieuze dressuurruiters. Ik vond het zo vervelend dat die mensen zich bemoeide met ons, maar nu ik eraan terug denk vind ik het niet zo raar.
Stel je even voor dat je op je stal aankomt en je treft daar aan: 3 jarig (zadelmak) puberpaard en twee jonge meisjes (15 en 13) die zonder zadel buiten slootjes gaan springen :Y) :').

Schatttiiiiiig <3
2008
Afbeelding

2009
Afbeelding


We zijn uiteindelijk wel verhuisd van deze stal omdat we graag wat meer aanspraak zouden hebben met leeftijdsgenootjes. De nieuwe stal was prachtig en zo gezellig....
Alleen voor Kane helemaal niks. Weinig buiten, in de winter twee uurtjes per dag alleen op een modderige paddock omdat hij dekens sloopte. Kane veranderde van een brave 4 jarige in een monsterlijke 5 jarige. Waar we eerder zonder zadel door de weilanden konden rijden konden we nu niet eens meer een stukje om het stallenblok wandelen aan de hand. Mijn zusje is toen ook gestopt met rijden nadat Kane haar had gebeten. Op de stalling waren ze er ook niet blij mee dat Kane over de twee meter hoge stalwanden kwam rond etenstijd omdat zijn buurman naar zijn voerbak keek. Langzaamaan kwam bij mij het besef dat het gedrag niet kwam omdat hij een vervelende puber was, maar omdat hij het gewoon echt niet naar zijn zin had. Dus ondanks dat het gezellig en luxe was zijn we na een paar maanden alweer verhuisd.

De volgende stalling hebben we met veel plezier gestaan. Kane had zijn eigen buitenstal met luikje. De stal was voor de rest volledig dicht zodat zn buurvrouw ook niet naar zijn voerbak kon kijken. Hij stond hele dagen buiten met vriendinnetjes en was binnen een week weer een ontzettend lief en braaf paard.

We gingen onze eerste wedstrijdjes rijden, wat resulteerde in een hoop lol en vrijwel geen winst :').


Afbeelding


Na alle lol op die stal werd het wel weer tijd om te verhuizen, want ik ging studeren. Toevallig vond ik mijn nieuwe studie vlakbij mijn oude woonplaats, en vanwege de heimwee zijn we gewoon weer terug naar onze geboortegrond gegaan. Kane kon bij een vriendin in de wei staan, samen met haar merrie en shetlander. Alle verzorging moesten we dan wel zelf doen.
Geweldige tijd gehad, lekker naar buiten met vriendinnen, meedoen met de springlessen en eindeloos door de blubber sjouwen met voer en water. We deden mee aan onderlinge springwedstrijdjes, de jumpcross bij stal Sintels en het jaarlijkse ruiterweekend met de vereniging.

Fanatiek tijdens onderlinge wedstrijdjes
Afbeelding


Maar... mijn studie was niet wat ik zocht, en na twee geweldige jaren moesten we toch weer afscheid nemen van ons fijne plekje, want mijn opleiding was in Nijmegen. Ik kon Kane echt niet verkopen, dus hij ging gewoon mee. Ik vond allereerst voor Kane een geweldige stal in Groesbeek, en later voor mezelf een prima kamer dichtbij. Soms vragen mensen mij of ik het niet zonde vond om mijn studententijd in Groesbeek door te brengen in plaats van in Nijmegen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik heb zelfs nog een jaar op de pensionstal zelf gewoond.
Het was een paradijs, werkelijk waar. Ik kan het iedereen aanraden. Het gebied rondom Groesbeek is prachtig om buiten te rijden, dus hier begonnen we ook fanatiek mee. Via een stalgenootje hoorde ik over endurance, dat leek mij leuk om eens te proberen.

Zo gezegd zo gedaan, begonnen met een impulsklasse, verslaafd geraakt en na 2,5 jaar klasse 3 kunnen starten, we hadden ons ding gevonden :j.


Afbeelding


Deze kwam ook nog ergens tussendoor:

Afbeelding


Na 3 jaar een geweldige tijd gehad te hebben in Groesbeek was het tijd om weer naar huis te gaan. Mijn vriendin met wie ik eerder een weiland deelde had geen paard meer, dus ik moest opzoek naar een ander plekje. Einde 2017 sprak ik met een vereningsgenootje (ik ben altijd daar lid gebleven) en afgesproken dat Kane tot voorjaar 2018 in Groesbeek zou blijven en daarna naar haar zou verhuizen.

Dat waren de afgelopen 9 jaar. Ik heb verschillende topics gehad waarin deze 9 fantastische jaren wat uitgebreider zijn langsgekomen.
Vorig jaar nog een jaar in the picture topic gemaakt met de plannen voor 2018:
- Verder in de endurance
- Kane terug naar Brabant verhuizen
- Springen weer meer oppakken
- Genieten

Het werd iets anders, als te zien is in het topic 'Pechpaard Kane'.

Kerst 2017 trapte Kane in een schroef, er volgde een operatie waarbij zijn gehele hoef werd uitgelepeld, gevolgd door enkele weken verblijf in de kliniek, gevolgd door boxrust op zijn nieuwe stal, gevolgd door maanden van kreupelheid.

2018 is bijna voorbij. Het was een jaar van onzekerheid, frustratie en geduld. Kane heeft ontzettend geleden en ik voel me er egoïstisch over dat ik hem dit allemaal heb laten doormaken. In 3 weken tijd viel hij bijna 100 kilo af, tijdens de boxrust haalde hij zijn hele hoofd open en vervolgens bleek hij niet beter.

Arme Kany net na de operatie in de kliniek
Afbeelding

Het duurde lang, maar na 11 maanden is er dan eindelijk ook goed nieuws:

Kane is helemaal genezen!

De voet zal altijd een zwakke plek blijven en het is de vraag of hij ooit weer fanatiek gereden kan worden, maar voor nu ben ik erg blij dat hij gewoon zonder pijn kan lopen en dat hij ook weer rustig aan het werk mag, want hij raakte wel een beetje verveeld.

9 geweldige jaren, 1 vreselijk jaar en op naar de volgende fantastische jaren.

22-11-2008
Afbeelding

25-11-2018
Afbeelding


Maflinger_S
Berichten: 11180
Geregistreerd: 01-07-08

Re: 9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 12:10

Wat een leuk topic! Mooi om te lezen dat Kane altijd al jouw topper was en dat gewoon, in voor- en tegenspoed, ook al die jaren is gebleven.

Fijn om te lezen dat hij goed genezen is en dan wens ik jullie weer veel plezier samen de komende jaren!

Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey
"Keep Buggering On", W. Churchill en Appleman, Leiden, 3 december 2019
"Under a cherry tree there are no strangers", Dalai Lama, Ahoy Rotterdam, 16 september 2018

ClauH

Berichten: 4523
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 12:55

Wat een mooi overzicht!

Ik hoop dat je nog 10 mooie jaren te gaan hebt ;)

~Turbohoof Solutions ~
[/size]

MarjanB

Berichten: 11510
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Nijmegen

Re: 9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 13:30

Stond hij bij lagewald? Ik meen her verhaal met de schroef namelijk te herkennen..

Fijn dressuurzadel te koop! Kort kussen
17,5inch mw boom

Ilse_123

Berichten: 3286
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-18 14:29

@MarjanB, was inderdaad bij Lagewald.

Bedankt Maflinger en ClauH, we gaan nu voor weer alleen maar goede jaren *\o/*

MarjanB

Berichten: 11510
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Nijmegen

Re: 9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 16:05

Oh jeetje joh, ik was er die dag dat je bijrijdster hem uit de wei haalde en de schroef in z’n voet zat. Vroeg me laatst nog af hoe het afgelopen was. Fijn dat hij er enigszins boven op gekomen is.

Fijn dressuurzadel te koop! Kort kussen
17,5inch mw boom

Narcissa
Berichten: 2773
Geregistreerd: 29-03-15

Re: 9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 17:48

Bah wat vreselijk :(. Blij dat hij er toch bovenop is gekomen. Heftig verhaal. Hoop dat het komende jaar terug een beter jaar zal zijn!

freetorun

Berichten: 2232
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Re: 9 fantastische jaren en 1 vreselijke, 10 jaar in the picture

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-18 21:48

Wat maak je zo eigenlijk veel mee hè, als je het op een rijtje zet! Mooi overzicht en nu op 10 gezonde jaren! :-)

Positief Paard Blog en webshop over clickertraining en positieve bekrachtiging!

Instagram: Positief_Paard

Ilse_123

Berichten: 3286
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-18 13:18

freetorun schreef:
Wat maak je zo eigenlijk veel mee hè, als je het op een rijtje zet! Mooi overzicht en nu op 10 gezonde jaren! :-)Ja echt wel. Heel erg leuk ook wel om terug te kijken, de afgelopen 10 jaar zijn voor mij nogal veranderlijk geweest, dan is Kane toch wel de grote stabiele factor.

@MarjanB, toevallig dat je er die dag was. Stom ongeluk, gewoon dikke pech.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Fenn, Googlebot en 3 bezoekers