Schijnend licht: ons lichtpuntje in donkere tijd

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

arno8

Berichten: 4846
Geregistreerd: 25-08-05
Woonplaats: Sprang-Capelle

Re: Schijnend licht: ons lichtpuntje in donkere tijd

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 11:03

Jee wat een verhaal! En wat een bijzondere paarden! Ik vind het toch opvallend, toen ik ooit aan paarden begon, bladerde ik een boek door waarin allerlei rassen op een rijtje stonden en daar ston een gruwelijk lelijke foto van een Akhal-Teke in waardoor ik toen dacht: ik neem nooit een Akhal-Teke! Maar als ik deze foto’s had gezien had ik er anders over gedacht.

En die kennis in Iran, is dat toevallig Ali?


arno8

Berichten: 4846
Geregistreerd: 25-08-05
Woonplaats: Sprang-Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 14:29

JoSav schreef:
Wat een mooi compliment, dankjewel. Was waarschijnlijk een foto van Kambar, die ook door veel fokkers is verguisd o.a. omdat hij eigenlijk een Anglo-Teke was en helemaal niet zo’n goede vertegenwoordiger van zijn ras. Een foto van inmiddels zelfs bijna 50 jaar oud trouwens. En op die foto ook in renconditie dus sowieso al niet op zijn charmantst... nog altijd weten veel mensen niet dat er zelfs een massief type is (onze merries zijn middentype) en zwerft die ene foto nog steeds hardnekkig rond op internet. Over de rassenbeschrijving in veel van die rassenhandboeken heb ik het maar helemaal niet. :x :D :D
En ja, idd Ali! Hij heeft inmiddels een hele schare volgers op social media. Je kent hem zelf gezien je onderschrift denk ik uit het boogschietwereldje? :Y)
Ik heb van diverse boogschieters vernomen dat ruiters met Tekes en Teke halfbloeden vaak als geduchte concurrenten worden gezien. Klopt dat? Ze zijn over het algemeen snel en fanatiek en hebben fijne gangen dus dat speelt misschien mee?


Was een flink oud boek dus zou zomaar kunnen :D

Ik zie Ali een of twee keer per jaar op internationale wedstrijden inderdaad. Hij is best wel legendarisch :)

En over Tekes als boogschietpaarden... je hebt binnen het boogschieten te paard een paar stromingen. Ik mag Ali erg graag, maar hierin zijn we verschillend. Wij zien het als een sport die vooral veilig (voor paard én ruiter) moet worden beoefend omdat de sport nooit kan groeien als je aan waaghalzerij gaat doen. En we willen het leuk houden voor het paard.

Ali ziet het meer als het voortzetten van wat zijn verre voorouders deden. Dus hij doet het in traditionele gewaden, zal nooit een cap dragen, zal geen moderne technieken gebruiken maar de techniek die zijn voorouders ook gebruikten en... hij zal Endoor de baan gaan. Want hij oefent als het ware voor de oorlog. Als je in de oorlog langzaam gaat, ben je een eenvoudig doelwit en ga je snel dood.

De Teke staat bekend om zijn snelheid en dat maakt hem voor zijn stijl dus perfect. Voor onze stijl maakt het ras niet veel uit. Het belangrijkst is dat het paard een normale handgalop kan doen, ook als je de teugels loslaat. Het lijkt mij dat een Teke dat prima kan. We hebben nog geen Tekes in de les gehad, wel arabieren en die pakken het goed op!

arno8

Berichten: 4846
Geregistreerd: 25-08-05
Woonplaats: Sprang-Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-18 15:30

JoSav schreef:
Ali is idd wel van de snelheid en het traditioneel boogschieten. Kan hem niet eens voorstellen in een westerse outfit met cap. :+ Hij heeft ook een sterke voorkeur voor de lokale paarden (o.a. Tekes, maar dan met name het vlugge, wat kleinere type; hij is helemaal weg van mijn merrie <3 ), jagen met de honden, zwaardvechten te paard enz.
Het was grappig om te zien dat hij op een gegeven moment op social media zo’n following heeft gekregen. :D :D En toegegeven, zijn foto’s en filmpjes zijn wel echt spectaculair en heel episch.
Maar kan me voorstellen dat dat ook wel weer mogelijk waaghalzen aantrekt die verder niets van die tradities en paardencultuur snappen of willen snappen. Dan kom je al snel op een hellend vlak terecht.
Hij heeft ook regelmatig cursisten op bezoek. Gezien jullie stijlen zo verschillen zal er wel geen tripje Iran op de planning staan binnenkort? :D ;)
En met het gevaar nog verder off topic te gaan... Ik weet dat er in Hongarije ook een Teke fokker zit die ook aan boogschieten doet en ook zadels maakt. Ken je die zadels?


Nou, Ali heeft ons wel geprobeerd te verleiden naar Iran te komen door te praten over de Nutellabar die ze daar hebben! Ik denk dat een reis daarnaartoe ontzettend leerzaam zou zijn. Ook al verschillen onze stijlen, hij weet natuurlijk een hoop dingen die ik niet weet. Maar het staat nu nog niet op de planning. We hebben jaarlijks al onkosten genoeg aan het bezoeken van de wedstrijden en het trainingskamp in Hongarije.

Een Hongaarse Teke fokker die ook zadels maakt zegt mij zo niets. We hebben zelf een Cseppentő zadel via onze trainer gekocht, een heel fijn zadel! Heb even gegoogeld en denk dat ik de website heb gevonden van degene die jij bedoelt! Is het deze? Heeft toevallig hetzelfde zadel als wij hebben voor een van onze paarden!

http://www.opusztaszerimenes.hu/en/nyeregkeszites-en/


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _mexx_lady_, _RobinA_, Annenas, Googlebot, xJitskee en 8 bezoekers