Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Moderators: RianneH, Neonlight, Lous, Nadia, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 11:58

Hoi medebokkers,

Begin april had ik een topic ' Even door alle angsten heen;' Voor de geïnteresseerden: [RIJ-ITP] Even door alle angsten heen...


Nu ben ik reeds 4 maanden verder en wil ik toch even de vorderingen tonen die er mijn inziens toch wel zijn. Wil ik daar mee zeggen dat we er al zijn? Neen hoor! :o Nog heel veel werk aan de winkel maar er is toch een kleine vooruitgang te merken.

In vorig topic kreeg ik de feedback : Hé merk je op dat jouw paard op de meeste foto's zuur kijkt? En ja dat was 100% waar! Nu kan ik zeggen dat mijn paard op 80% van de foto's een veel blijere blik heeft en dat hij ook tijdens het rijden heel graag mee werkt.
Het verzet is bijna niet meer aanwezig en hij wil samen met mij aan de slag gaan!

Het is zelfs zo ver gekomen dat ik zaterdag voor de eerste maal een B proefje ga starten op de manege van een vriendin! Gek hoe alles kan veranderen.

Graag toon ik jullie de foto's! Feedback is altijd welkom. Weet dat ik heel nauw samenwerk met zadelpasser, osteo en tandarts. Heb met het paard een heel parcours afgelegd om hem fysiek in deze staat te krijgen. Zoals je ziet is hij achteraan overbouwd waardoor hij makkelijk op de voorhand valt. Zijn rug is zijn zwakke plek maar wordt ook steeds sterker door aangepaste trainingen. We werken heel hard aan zijn buikspieren maar soms vallen deze nog wel eens weg.
Ik ben er mij ook van bewust dat het dekje redelijk klein oogt waardoor dat het lijkt dat het zadel niet 100% op zijn plaats ligt. Echter is dit op sommige foto's een optische illusie. Als mijn zadel maar 1 cm verkeerd ligt gaat mijn paard in staking en is er helemaal niet mee te rijden. (Hij communiceert nogal duidelijk op dat vlak ;) )
Oh ja en ik ben mij er van bewust dat mijn tenen naar buiten gedraaid zijn!

Before:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

After:


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Laibadji op 15-07-19 12:03, in het totaal 1 keer bewerkt


Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 12:04

100% gelijk! Ik had reeds op verzenden gedrukt! Oepsie! Sorry! After staat er nu op!

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 12:06

Nanne schreef:
Vind foto nr 3 nou niet echt fijn om te zien..

Inderdaad helemaal niet fijn! Ben ik ook niet fier op maar hoort nu eenmaal bij het proces die we samen doorlopen hebben.
Ik voel mij ook niet te beroerd om dit te laten zien. Ik vermoed dat nog mensen dit wel eens tegenkomen. Paard sloeg aan de kletter omdat hij niet tevreden was. Terecht voor hem hoor. Wijze lessen uit getrokken. :o ;)


Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 12:14

Bellatrix schreef:
Ik vind je nog erg prikken met je sporen, kan je die niet beter af doen tot je een betere beenligging hebt? En handen meer naar voren, vind je ook nog wat streng daar.

Ik zie wel wat verbetering, ga vooral zo door.


Klopt wat je zegt en we waren aan het evolueren naar rijden met een kleinere spoor om zo af te bouwen. Echter is mijn paard heel flegmatiek en plakt hij dan letterlijk aan het been. Liever lui dan moe is een understatement voor hem.

Jammer genoeg heb ik nu dus weer even mijn groter spoor moeten aandoen. Ik zie het liever ook anders. Ik hoop in de toekomst hier ook aan te kunnen werken.

Ik geef jou dus 100% gelijk echter vrees ik dat het nog even tijd nodig heeft.

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 12:18

Britt_xxx schreef:
Knap dat je ook foto's van de mindere momenten durft te plaatsen!
Ik vind het er beter uit zien, hij kijkt inderdaad minder nors dan op de before foto's. Ik vind het altijd moeilijk om basis van foto's iets te zeggen. Alleen als ik de derde after foto als voorbeeld mag nemen, dan staan je teugels voor mijn gevoel zo ontzettend strak, het bit wordt helemaal naar achteren getrokken en zijn mondhoeken staan strak, onder spanning. Blijven oefenen! :)

Ben nog even gaan spieken en je hebt inderdaad gelijk. Nog iets om in het oog te houden. Het is inderdaad nog een puntje om nog meer ontspanning in mijn hand te krijgen.

Als je mijn vorig topic leest zal je lezen dat ik van heel angstige ruiter naar dit nu geëvolueerd ben. Ik zat 4 maanden geleden nog letterlijk van angst te janken en te bibberen op mijn paard.
We hebben eerst hier moeten aanwerken vooraleer we technisch konden opbouwen. Nu is de angst nog aanwezig maar veel minder op de voorgrond. Het vasthouden in mijn hand is daar nog een uitloper van vrees ik.

Ik hoop dat als het vertrouwen nog meer mag groeien, de zachtheid in mijn hand kan komen.

Bedankt om mij er op te wijzen!

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 12:25

Duhelo schreef:
De after foto's zijn een stuk beter dan de before foto's, dat is wel zeker!

Echter prik je op iédere foto met je sporen in je paard => sporen zijn NIET bedoeld om te drijven, WEL om te verfijnen (en dan vooral bij zijgangen en verzameling). Je bent nog lang niet aan de zijgangen en verzameling toe, dus ik zou dringend adviseren om die sporen er af te halen.
Daarnaast zie ik nog altijd een paard die opgekropt achter de loodlijn loopt en regelmatig een strenge hand.(op foto 3-4-5-6 hang je bv heel erg achteruit, waarom? Daardoor blokkeer je je zit en wordt je hand strenger. je moet op het balanspunt van je paard gaan zitten, in deze fase kan je dus ietsjes beter naar voor gaan zitten (want je paard loopt nog op de voorhand) en eerst daar samen jullie balans vinden, om zo langzaam het punt meer naar achter te gaan verleggen.)
Sporen af en iets meer ruimte maken in de hals en je beeld zal al per direct stukken beter zijn :)
Ik zie nu je reactie dat je paard flegmatiek zou zijn, dan is het vooral van belang om die sporen eraf te halen en de handrem eraf te halen. Desnoods een zweepje erbij en de volgende sessie's even met een lange teugel werken op reactie op het been.
been, geen reactie? ietsjes harder been, nog geen reactie? por + tik van de zweep (en die moet in die mate zijn dat je wél reactie krijgt). Hebben ze na 3 keer wel door.
Uiteraard wel enkel als het paard ook fysiek in staat is om te bewegen en niet gehinderd wordt door zijn lijf of door het zadel bv. (kan je in eerste instantie ook aan de longe doen.)


Hoe jij het hier beschrijft kan ik zeker volgen hoor! We waren terug aan het gaan naar een heel klein spoor en minder prikken. Dus echt aansporen met kuit en been. Dit lukt kort (een paar lessen) en dan valt zijn frank en wordt hij heel plat. En nu ik dit zo schrijf ben ik mezelf een beetje aan het coachen en kom ik met het idee: Hé waarom opgeven en terug grijpen naar het gemakkelijke namelijk de spoor? Met deze spoor had ik een maand niet meer gereden. En dit lukte maar de laatste keer was hij heel sloom dus de spoor weer aangedaan. Eigenlijk ben ik daar in de fout gegaan en moest ik gewoon doorzetten.

Goed dat je dit neerschrijft. Ik ga straks rijden en doe een lichter spoortje aan. Zonder is echt niet mogelijk aangezien hij been doof is. Ik zie dit als tussen stap. Of neen? Misschien moet ik het maar zonder eens proberen ;) Leuke uitdaging.

Sinds kort heb ik terug goesting in het rijden. Lange tijd niet gehad. En ja er is nog veel werk aan de winkel maar ik wil het echt terug graag goed doen.

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 13:58

Even gaan wandelen met de hond en alles eens gelezen.

Ik ga in het algemeen op iedereen gezamenlijk ingaan want jullie zeggen allen hetzelfde ;) en dat kan ik 100% volgen hoor!
De tips die jullie geven ga ik zeker meenemen. Als het droog blijft ga ik straks rijden en doe ik de sporen af en rij ik enkel met de zweep met als enig doel reactie op het been. Dit hebben we in het verleden nog gedaan en dit werkt wel. Echter vrees ik dat ik hier telkens verval in oude gemakkelijke gewoonten. Ik kom uit een periode van oververmoeidheid/ burnout waardoor ik fysiek heel snel op mijn adem zit. Sinds een paar maanden ben ik enorm op mijn voeding beginnen letten (7 kg lichter *\o/* en we gaan voor meer) en sinds een jaar ben ik terug meer spiergericht aan het sporten. Ook mijn mindset is beter geworden echter is dit nog een dagelijks gevecht.

Natuurlijk mag dit geen excuus zijn om niet aan de slag te gaan met de tips en dat ga ik ook niet doen. Sinds kort heb ik echt weer goesting om te rijden. Als ik dan jullie feedback lees dan krijg ik ook zin om dit allemaal uit te proberen en mij er achter te zetten.

Toen de foto's genomen werden was het ook de eerste keer dat ik zo ver achteruit zat. Mijn trainer heeft mij hier zeker over aangesproken en mij ook tips gegeven. Waarom ik dat plots deed? Ik weet het niet? Ik vermoed de onbewuste stress die ik toch voel omdat ik terug een wedstrijdje mee wil doen. Normaal heb ik eerder een meer naar voor gekantelde houding. Als ik het gevoel heb dat ik recht zit, zit ik meestal net voor mijn loodlijn op zijn voorhand. Dus ik wou dit ergens compenseren meer te veel. Toen ik de foto's zag heb ik dit ook gezien.

De tips over het longeren neem ik ook zeker ter harte. Mijn paard luistert heel goed aan de longe en op mijn stem. Dus stemhulpen zijn voor hem zeker een meerwaarde. Mijn trainer is hier ook voorstander van als ondersteuning voor hem. Niet om constant te klikken maar om hem aan te moedigen als een klein kind want dit werkt echt wel voor hem. Je ziet hem dan werkelijk groeien in zijn werk.

Moest mijn trainer jullie tips lezen zou ze mij een duwtje in de rug geven en zeggen 'Zie je wel! Geloof maar wat ik zeg!' En dan een dikke vette ;) Ik ben heel blij met mijn trainer omdat ze alles ook in kleine stapjes doet. Door het verleden heb ik door veel moeten doorbijten en heb ik mijn paardendroom bijna opgegeven. Zij wakkert terug het vuur aan in mij waardoor we staan waar we nu staan.

En ben ik realistisch? Ja hoor! Nog heeeeeeeeel veeeeeeeeel werk! Maar dat is niet zo erg. Dankzij jullie tips en mijn trainer komen we er wel. Traag (rijden 1 a 2 keer per week voor meer geen tijd door kind, werk, huishouden...) maar gestaag. Wie weet binnen 4 maanden terug foto's met hopelijk dan weer een klein beetje verbetering?

Laat ons hopen!

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 16:17

Het voordeel van vakantie!
Eerst Afbeelding
En dan heerlijk uitdagende tips krijgen om het rijden te verbeteren. Dus onmiddellijk de koe bij hoorns gepakt. Jammer genoeg alleen thuis dus geen foto's. Hopelijk geloven jullie mij op mijn woord.

Daarnet gereden ZONDER, ja zonder *\o/* sporen! En hij reageerde heel goed. Het is mij nu echt wel opgevallen hoe vaak ik met mijn hielen werk. Verdorie toch! Denk lang been, geef been en geen spoor. :')

Deze heb ik begrepen. :)) en ja consequent zijn is hier de gulden regel. Laat jij het afweten, hij ook.

Ik heb ook geprobeerd op mijn houding te letten en een paar keer mezelf gecorrigeerd op het achterover leunen.

Tenslotte de handen dan. Deze zijn echt een hersenkraker. Dat geef ik toe. Hier tracht ik heel bewust mee om te gaan maar het is zoeken.

Paard deed alles. Hij draafde aan op druk van mijn been, sprong mooi aan in galop (totaal niet verwacht en volop vanuit ontspanning. Zelfs stap galop. Blijkbaar te veel druk gegeven voor draf. Was een verassing)

Wijken doet hij de eerste maal niet, wel als je dan je zweep gebruikt. Nadien is er geen probleem meer. Zelfs middenlijn wijken naar rechts en terug links wijken doet hij vlot.

Paard was heel rustig. Wat ik mij nu wel afvraag is dat hij naar mijn aanvoelen iets minder actief in zijn achterbeen is. Daar zit ook zijn zwak punt samen met het aanspannen van zijn buikspieren.

Dit kan ik via grondwerk deels aanpakken maar hoe doe ik het dan op de rug? Met het spoortje kon ik hem wat 'dwingen' nu zonder spoor is die druk wel weg maar moet ik hem wel actief achteraan kunnen houden.

Tips zijn welkom!

Fier op mezelf en vooral op mijn paard! <3

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 17:20

@duhelo: bedankt voor de tips. Ik moet gewoon ook minder perfectionistisch proberen zijn. Het is met trainen en kleine stapjes dat we er komen. Bedankt voor de tips. Ik ga ze zeker meenemen!

@Britt_xxx: bedankt om het andere topic ook te lezen. Het plaatst alles een beetje in perspectief. Angst is een raar beestje. Ik hoop dat je snel terug de ontspanning kan vinden. Praat er over met mensen. Het is niets om je voor te schamen ondanks dat het vaak een taboe is in de paardenwereld. Je kan het!

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-19 18:34

[/quote]
Daarom ook van mij en nog een aantal mensen de tip om de eerste keren met een lange teugel te rijden. Puur voor het aan het been te zetten hoef je niet perse contact te hebben met de mond, lekker teugels aan het uiteinde, en reactie vragen op het been, dan kan ze het paard niet afremmen in de mond en na een paar keer heeft ieder paard dat perfect door.[/quote]
Deze had ik door hoor. Heb het ook zo gedaan. Vandaar ook mijn reactie dat mijn handen nog de grootste uitdaging zijn en de ontspanning vinden in contact handen en zijn mond.

Ik ben er mij alleszins bewust van dat het contact nu te sterk is en dat we eerst aan het been en dan komt het hand vanzelf.

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-19 21:26

Dag lieve bokkers,

Ik wou even laten weten dat ik de sporen afgezworen heb en mijn paard loopt heel goed aan het been. *\o/* ik gebruik enkel een zweep om hem even aan te tikken indien nodig.

Had dit niet verwacht. Een jaar geleden zou dit echt niet gelukt zijn.

Ik gebruik dus ook de stemhulp om hem even bij de les te brengen. Zijn achterbeen is ook voldoende actief en ik heb weinig druk in de hand. Ik probeer in draf bewust wat meer hand te geven. Wanneer ik dat doe voel ik een soepel en ontspannen paard. Ook is hij dan veel wendbaarder.

Ik begin het dus te 'voelen'.

Ook in galop geen gebok meer en ik blijf zelf meer ontspannen zitten.

Het gekke is dat ik nu meer durf rijden ipv bang te zijn dat hij zou bokken of springen. Het is duidelijk dat de druk er voor hem af is maar dat hij wel nog steeds meewerkt.

Echt zalig gewoon. +:)+

Met andere woorden, binnen 4 maanden opnieuw foto's! *-:)

Laibadji
Berichten: 1214
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Voor en na foto's na 4 maanden trainen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-19 22:10

Ik had/ heb geen stil been. Ik ben de hele tijd bezig met porren met mijn sporen en dat is niet ok.

Dus tip gekregen om ze uit te doen en heel consequent te rijden met zweep. Was een beetje sceptisch mijn paard kennende maar hij reageert er super op. Mis zelfs mijn spoor niet! Ik krijg hem 'heet' zonder. Vandaag ook weer gemerkt dat ik echt niet veel druk moet zetten om hem actief te krijgen. Integendeel teveel druk en meneer wordt te actief. Echt heel gek. Ik zou hem dat nooit gegeven hebben.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers