Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-19 11:37

Ik ben de weg kwijt geraakt in menbitten land en ik hoop dat iemand wat advies voor me heeft.

Het probleem:
Milly, merrie van acht jaar oud en sinds september beleerd (professionele beleerder, Edwin vd Graaf). Heeft het prima gedaan voor de wagen, ook rustig drie wedstrijden gestart in de marathon en een vaardigheid. Is een drukke en sterke merrie, duidelijk een eigen mening en staat in enkel en tweespan. In tweespan staat ze naast mijn ervaren menpony die zich niet snel gek laat maken.
Milly was weinig gewend, liep wel onder het zadel maar heeft nog niet veel gezien.

Milly heeft in januari een eerste marathon gelopen, ging goed maar ze was wel sterk. Goed terug te rijden maar de hulpen waren zeker nog niet verfijnd. Na deze wedstrijd was ze met rijden wat dribbelig, vooral tweespan maar ook enkelspan. Ze wordt altijd in combinatie met les van Edwin gereden zodat ze goed doorgereden wordt en ik er geen fouten in laat sluipen. Maar gaandeweg leek ze steeds drukker te worden, ook met wegstappen willen springen en ineens niet meer recht vooruit weg stappen. Was moeilijk te herleiden wat er nou met haar gebeurde maar uiteindelijk zijn we er waarschijnlijk achter gekomen en dat was het bit.
Ze is namelijk drie weken geleden in opstand gekomen en sprong bovenop mijn andere pony, ook als Edwin haar reed. Ze steigerde en wilde vooral weg komen. We hebben haar uitgespannen en samen met Edwin haar mond bekeken en toen bleek dus dat ze een sneetje in haar tong had.

Die maandag de veearts laten komen om het goed te bekijken wat er nou in haar mond gebeurde. Het sneetje kwam van het bit en de lagen aan de rechter en linkerkant waren wat beschadigd. Ze is direct op rust gegaan (zonder bit wel gelongeerd) en morgen komt de veearts weer om te bekijken hoe het er nu voor staat. Ik heb zelf uiteraard gekeken en ik heb het idee dat alles nu goed dicht is maar ik wil dat de veearts weer eerst kijkt.

Dan moet er dus een ander bit komen, ze had een Liverpool rechte stang, 12,5 cm en de ribbels zaten naar voren toe (dus richting neus ipv richting keel) zodat die minder inwerkt. Ik zit zelf te denken aan een Beris menbit, eventueel met tongboog maar ik twijfel enorm. Ze is heel snel met de tong over het bit gooien, de bitten zijn vrij prijzig en dus een beetje jammer als het de verkeerde is. Nu is dat niet altijd te voorkomen maar ik doe een poging een zo'n goed mogelijke keuze te maken.

Doe ik goed aan een tongboog, rechte stang of een ander model. Heeft er iemand tips?


JoyCiej007

Berichten: 17414
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 12:25

En een bit met pompwerking? Mijn shetmerrie (staat nu al tijd niet meer voor de wagen) en Welshmerrie lopen er perfect mee.

Met name de shetmerrie kon zich erg sterk maken, ze klemde dan het bit echt vast met tong en ook op de lagen, en was dan haast onstuurbaar en moeilijk terug te krijgen. Ze had de ribbels op een gegeven moment half in haar tong staan... Ook gooide ze graag de tong over het bit. Dit deed ze ook als ik gebruik maakte van een sperriem.

Uiteindelijk overgestapt op een liverpool met veel dunner mondstuk en veel pompwerking (het mondstuk kan dan naar boven en onderen bewegen zeg maar). Daar liep ze stukken beter op. Een tongboog lag bij haar niet lekker.

Mijn Welsh merrie heb ik eigenlijk geen problemen mee gehad qua bitten. Ze heeft alleen 2x in een marathon haar tong over het bit gegooid en was dan ineens minder goed te sturen. Vandaar dat ik de marathons dan met een sperriem reed; anders dan mijn shet krijgt de welsh haar tong dan niet over het bit geslagen.
Mijn Welsh loopt zonder problemen op een liverpool met ook een redelijk dun mondstuk en wat pompwerking.

Uiteindelijk is het toch echt een kwestie van uitproberen. Volgens mij zijn er ook wel winkels met een speciale bitten-service zodat je tegen een klein bedrag een bit een tijdje mag uitproberen.

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-19 12:31

[quote="JoyCiej007"]En een bit met pompwerking? Mijn shetmerrie (staat nu al tijd niet meer voor de wagen) en Welshmerrie lopen er perfect mee.

Heb jij wat merken en voorbeelden van zo'n bit? Dan kan ik dat gaan inlezen want ik ben hier zelf niet mee bekend.

JoyCiej007

Berichten: 17414
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 12:35

Euh, merken niet nee.... Even een voorbeeldje van een bit met pompwerking (hier wel met tongboog dus)
Afbeelding

je ziet bij de scharen dat er ruimte is zodat het mondstuk wat op en neer kan bewegen.

p.s. Paul Versluis is ook een goeie om eens te contacten. Is gebitsverzorger/tandarts maar ook bittenspecialist en heeft ook een bitten uitleen service.
https://www.paul-versluis.nl/versluis.php?pagina=0004

Inlezen is altijd goed, maar uiteindelijk kom je er alleen achter door uit te proberen. En dan niet 1x maar ik zou zeggen, een maandje ofzo. Soms is het ook even wennen.
Tenzij ze op een bepaald bit echt helemaal de pan uit flipt natuurlijk ;)

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-19 12:41

Paul Versluis heb ik al gesproken nadat bekend was dat mijn bit de schade had veroorzaakt maar mijn ervaring met hem was iets minder prettig helaas.

Ik zie inderdaad wat je bedoeld op de foto, wat geeft het voor effect dat dit beweegbaar is? Is het slimmer om een tongboog te nemen of juist niet, ik had de spareriem erom heen zitten omdat ze haar tong erover gooide maar ik ben ook bang dat dit ervoor heeft gezorgd dat het helemaal niet meer oké zat omdat het bit in haar tong had gesneden.

Met tongboog werkt het toch weer wat harder in op de lagen? Wanneer is het dan handig om hier wel of niet voor te kiezen?

JoyCiej007

Berichten: 17414
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 12:44

Met pompwerking krijgen ze meer ruimte voor hun tong (en lagen), omdat het mee beweegt als ze bijv. kauwen of hun mond eens openen. Mijn pony's ervaren dat als prettig.

Tongboog heb je ook in heel veel verschillende varianten, omhoog of naar voren, klein of groot, etc.

Wat jammer dat je ervaring met Paul niet zo goed was. Heb er zelf geen persoonlijke ervaring mee, maar ik hoor er altijd veel positiefs over.
Als je trouwens op bovenstaande link klikt en dan bij "lees verder" kom je bij best een goed geschreven artikel over het bit passen en het introduceren van een nieuw bit.

MelanieB

Berichten: 25868
Geregistreerd: 06-08-06
Woonplaats: Lathum (GLD)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 12:45

Wat Joyciej hierboven laat zien is idd een tongboogje, zeker niet te verwarren met tongvrijheid, met zulke tongboogjes komt er vaak op 2 punten op de tong meer druk, maakt het geen verkeerd bit (heb er 1 die loopt ook op bovenstaand mondstuk) maar let er wel op.

Heeft Edwin geen tips of adviezen erover gegeven?

En qua tongboog zitten er natuurlijk heel veel verschillen in, daar zijn een hoop verschillende van, als je pony zn tong over het bit gooit zou ik zoeken naar tongvrijheid.

Ik heb hier 6 welshjes en alle 6 lopen ze op een ander liverpool bit.

Met nieuwe pony's begin ik vaak met een bit met tongvrijheid (in z'n geheel naar boven gebogen dus).
De bitten van RBC zijn erg fijn, demenner.nl verkoopt deze ook en zij heeft ook een test service waar je tegen kleine vergoeding kan testen.
Dat is dit bit:
https://www.demenner.nl/menbitten/ponyb ... dstuk.html
Op de foto is het niet goed te zien, maar het bit is mooi in z'n geheel omhoog gebogen en mooi dun voor de kleine mondjes.
Veel groter dan circa 10mm is niet ideaal voor die mondjes, en word het al gauw minder comfortabel van. Zal vanmiddag kijken om eens wat foto's te maken van verschillende types naast elkaar.

Deze heb ik ook voor een pony die de druk op z'n tong niet fijn vind:
https://ruitersportbenjamins.nl/liverpo ... stang.html
Maar daarmee krijg je dus idd wel weer sneller druk op de lagen.

Ik zou dus in jouw geval de 1e eens testen. :j Zelf heb ik helaas daar maar 1 van en die is in gebruik dus kan ik je niet uitlenen.
En weet niet welk recht bit je had, die heb je van RBC namelijk ook heel mooi dun type van. Heb ik wel eventueel te leen maar is wel een 11,5 dus dat past wellicht niet. Heb ondertussen een flinke collectie maar helaas wel allemaal zowat 11,5.

Wie weet zit er een ponymenner in je buurt waarvan je eens wat bitjes kan proberen?
Laatst bijgewerkt door MelanieB op 18-02-19 12:48, in het totaal 1 keer bewerkt

www.MelanievandeBunt.com Mensport Instructie en Africhting
Internationaal 2 span ponymenner
Individueel Zilver en team Zilver WK Kisbér 2019 | Team Goud WK Haras du Pin 2021 | Individueel Zilver en team Goud WK Oirschot 2023

Sastaic

Berichten: 1198
Geregistreerd: 17-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 12:46

Verder geen verstand van menbitten, maar kan het niet zo zijn dat je pony de tong eroverheen gooit omdat het bit al niet lekker zat? En dat ze dat dus met een ander bit helemaal niet doet.

Brasso (Kahal x Notaris) geb. 25-04-2008 / 10-05-14 B + 3 [o]

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-19 13:16

MelanieB schreef:
Wat Joyciej hierboven laat zien is idd een tongboogje, zeker niet te verwarren met tongvrijheid, met zulke tongboogjes komt er vaak op 2 punten op de tong meer druk, maakt het geen verkeerd bit (heb er 1 die loopt ook op bovenstaand mondstuk) maar let er wel op.

Heeft Edwin geen tips of adviezen erover gegeven?

En qua tongboog zitten er natuurlijk heel veel verschillen in, daar zijn een hoop verschillende van, als je pony zn tong over het bit gooit zou ik zoeken naar tongvrijheid.

Ik heb hier 6 welshjes en alle 6 lopen ze op een ander liverpool bit.

Met nieuwe pony's begin ik vaak met een bit met tongvrijheid (in z'n geheel naar boven gebogen dus).
De bitten van RBC zijn erg fijn, demenner.nl verkoopt deze ook en zij heeft ook een test service waar je tegen kleine vergoeding kan testen.
Dat is dit bit:
https://www.demenner.nl/menbitten/ponyb ... dstuk.html
Op de foto is het niet goed te zien, maar het bit is mooi in z'n geheel omhoog gebogen en mooi dun voor de kleine mondjes.
Veel groter dan circa 10mm is niet ideaal voor die mondjes, en word het al gauw minder comfortabel van. Zal vanmiddag kijken om eens wat foto's te maken van verschillende types naast elkaar.

Deze heb ik ook voor een pony die de druk op z'n tong niet fijn vind:
https://ruitersportbenjamins.nl/liverpo ... stang.html
Maar daarmee krijg je dus idd wel weer sneller druk op de lagen.

Ik zou dus in jouw geval de 1e eens testen. :j Zelf heb ik helaas daar maar 1 van en die is in gebruik dus kan ik je niet uitlenen.
En weet niet welk recht bit je had, die heb je van RBC namelijk ook heel mooi dun type van. Heb ik wel eventueel te leen maar is wel een 11,5 dus dat past wellicht niet. Heb ondertussen een flinke collectie maar helaas wel allemaal zowat 11,5.

Wie weet zit er een ponymenner in je buurt waarvan je eens wat bitjes kan proberen?


Ik sta op de stal van Edwin maar iedereen ment met paarden en ik ben vrijwel de enigste die met een pony van 113 en 110 cm ment.
Edwin gaf aan een stukje zeem/latex om het bit te doen maar daar ben ik zelf geen voorstander van want dan krijgt ze nog meer in haar mond.

Die je als voorbeeld geeft ziet er goed uit, het is ook niet de prijs om die eens te testen.

Fijn dat je ze op de foto wilt zetten, zou je me dan ook willen uitleggen wat het effect van de bitten is en waarom je daar dan voor kiest bij je pony?

Ik zie dat het bit in RVS en koper is, wat is het verschil m.b.t. de werking of gevoel voor de pony hierin?

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-19 13:18

Sastaic schreef:
Verder geen verstand van menbitten, maar kan het niet zo zijn dat je pony de tong eroverheen gooit omdat het bit al niet lekker zat? En dat ze dat dus met een ander bit helemaal niet doet.


Dat zou zeker kunnen, wij hebben ook het idee dat ze ervan af wilde omdat het niet lekker zit en dan is het kiezen tussen de tong wegtrekken en pijn op de lagen krijgen of last van haar tong krijgen.

Ipsilonka

Berichten: 5860
Geregistreerd: 08-09-02
Woonplaats: buiten Uitgeest

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 13:40

Wat ik lees en vervolgens denk:
Pony is pas beleerd, heeft nog weinig van de wereld gezien en al 3 marathon en 1 vaardigheid gelopen. In wedstrijd 1 was ze sterk, daarna is ze veranderd met dribbelen etc. In wedstrijd 1 is het al mis gegaan met haar mondje waarschijnlijk. Haar vertrouwen in jouw hand is geschonden. Een ander bit gaat hier de tovertruc niet zijn naar mijn mening, maar het vertrouwen terug krijgen van de pony. Latex zou ik niet om het bit doen, maar 1 laag zeem is wel vriendelijk (en niet te dik voor een klein ponymondje). Laat het een les zijn dat het een goudeerlijke pony is en jouw direct aangaf dat er iets niet goed zat, aan jou om het de volgende keer eerder in de smiezen te hebben. Laat je niet door stalgenoten een marathon aan praten voordat jullie er alle drie aan toe zijn. Dressuur is de basis van alles, zorg dat dat voor elkaar is en ga dan weer eens oefenen met hindernissen.

SuperDet 12-04-2006 / 26/03/2019, ik mis je zo
Een shet, een fjord, een Gelderse en een halve hackney en mijn stallen zijn vol!

MelanieB

Berichten: 25868
Geregistreerd: 06-08-06
Woonplaats: Lathum (GLD)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 13:54

Ik heb er wat overheen gelezen om to the point te komen; maar je OP nog eens gelezen en ga daarin wel mee met Ipsilonka haar bericht die het goed uit legt.
1 laagje zeemleer erom naaien is zeker een optie, maar dan moet je huidige bit niet al te dik zijn anders word ie nog dikker.
Dus even kijken hoe dik je huidige bit is en of de pony überhaupt goed de mond kan sluiten en heel rustig weer gaan opbouwen eerst in enkelspan en voorlopig wegblijven bij marathons, maar goed de basis in orde krijgen; rust en vertrouwen.
Pony is dan wel 'al 8' maar heeft de ervaring van een net beleerde pony wat niet vergeten moet worden.


Alsnog zijn de bitjes van RBC/demenner erg fijne bitjes omdat ze mooi dun zijn en dus goed passen in de kleine mondjes.
Het verschil wat koper kan brengen is dat het smakelijker kan zijn en daarmee pony stimuleert om meer te kauwen.

www.MelanievandeBunt.com Mensport Instructie en Africhting
Internationaal 2 span ponymenner
Individueel Zilver en team Zilver WK Kisbér 2019 | Team Goud WK Haras du Pin 2021 | Individueel Zilver en team Goud WK Oirschot 2023

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-19 14:02

Dat is ook zeker zo, ze zal eerst weer het enkelspan in gaan en als het goed gaat komt ze weer naast Barney te staan en we hebben inderdaad onze doelen weer bijgesteld. We willen dat het een veilig span wordt en blijft, dus we gaan ons straks voornamelijk richten op enkelspan en met tweespan het buiten rijden opbouwen want dan kan ze ook mee op vakantie om in de bossen te rijden.

Ik heb inderdaad vrijwel direct gemerkt dat er wat was veranderd en daar ook veel over gesproken, alleen leek het of ik spoken zag en dat het aan andere dingen zou liggen. Maar mijn gevoel was wel goed en het lag zeker aan de eerste wedstrijd. Dat ben ik ook helemaal met je eens. Ik ben absoluut geen onervaren menner maar dit was teveel voor haar in de zin van de wendingen die dan nog te moeizaam gaan op snelheid terwijl ze nog verder met mij moet leren en meer in de ontspanning moet leren lopen.

Soms is het lastig om je bij je eigen gevoel te houden terwijl er ook anders over wordt gesproken, dan ga ik twijfelen en denk ik dat ik me aanstel en haar te voorzichtig behandel. Maar we gaan weer terug naar de basis en ik hoop wel dat dit bitje beter bij haar past want dat wil ik zeker proberen. Het zal absoluut niet de directe oplossing zijn voor alles maar ik hoop dat we samen weer het vertrouwen terug kunnen krijgen.

Wiske2
Berichten: 796
Geregistreerd: 08-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 14:05

Je paardje lijkt ook stress gevoelig als ze voor de snee in haar mond al de ting over het bit deed.
Veel paarden met maagzweren doen dit ook. Het is een teken van ongemak en pijn en hoeft niet perse alleen door haar mond te komen.


Finesse

Berichten: 533
Geregistreerd: 12-11-02

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 14:16

Ook hier op dit moment zoekende naar het juiste menbit. Mijn paard is ook nog niet zo lang geleden beleerd voor de wagen en blijft onrustig in de aanleuning (terwijl ik volgens instructeurs een enorm zachte hand heb). Een gebitscontrole heeft nog geen uitkomst geboden, dus volgende stap is eens een ander bit proberen. Tot nu toe een standaard liverpool (recht) met ribbels, welke inderdaad ook naar de neus gericht staat. Ik ga nu voor een naar boven gebogen versie van de Menner. Voordeel van daar is dat ze een probeer service aanbiedt. Dus als het bit na een maand niet voldoet kan je hem terugsturen en krijg je 70% van het aankoopbedrag terug.

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-19 17:38

MelanieB schreef:
Wat Joyciej hierboven laat zien is idd een tongboogje, zeker niet te verwarren met tongvrijheid, met zulke tongboogjes komt er vaak op 2 punten op de tong meer druk, maakt het geen verkeerd bit (heb er 1 die loopt ook op bovenstaand mondstuk) maar let er wel op.

Heeft Edwin geen tips of adviezen erover gegeven?

En qua tongboog zitten er natuurlijk heel veel verschillen in, daar zijn een hoop verschillende van, als je pony zn tong over het bit gooit zou ik zoeken naar tongvrijheid.

Ik heb hier 6 welshjes en alle 6 lopen ze op een ander liverpool bit.

Met nieuwe pony's begin ik vaak met een bit met tongvrijheid (in z'n geheel naar boven gebogen dus).
De bitten van RBC zijn erg fijn, demenner.nl verkoopt deze ook en zij heeft ook een test service waar je tegen kleine vergoeding kan testen.
Dat is dit bit:
https://www.demenner.nl/menbitten/ponyb ... dstuk.html
Op de foto is het niet goed te zien, maar het bit is mooi in z'n geheel omhoog gebogen en mooi dun voor de kleine mondjes.
Veel groter dan circa 10mm is niet ideaal voor die mondjes, en word het al gauw minder comfortabel van. Zal vanmiddag kijken om eens wat foto's te maken van verschillende types naast elkaar.

Deze heb ik ook voor een pony die de druk op z'n tong niet fijn vind:
https://ruitersportbenjamins.nl/liverpo ... stang.html
Maar daarmee krijg je dus idd wel weer sneller druk op de lagen.

Ik zou dus in jouw geval de 1e eens testen. :j Zelf heb ik helaas daar maar 1 van en die is in gebruik dus kan ik je niet uitlenen.
En weet niet welk recht bit je had, die heb je van RBC namelijk ook heel mooi dun type van. Heb ik wel eventueel te leen maar is wel een 11,5 dus dat past wellicht niet. Heb ondertussen een flinke collectie maar helaas wel allemaal zowat 11,5.

Wie weet zit er een ponymenner in je buurt waarvan je eens wat bitjes kan proberen?


Ik heb het bit binnen, ik ben erg benieuwd hoe het bij haar zit en hoe ze het vindt. Ze is gecontroleerd door de veearts maar over twee weken komt ze weer kijken. Bij de rechterlaag zit nog wat rood en nog een klein stukje wat nog niet geheeld is. Nog even wachten dus en hopen dat dat stukje straks ook netjes is geheeld.

dingogirl
Berichten: 1252
Geregistreerd: 10-10-13
Woonplaats: midden limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-19 17:24

ik krijg de indruk dat er alleen maar gezocht wordt naar het juiste bit en niet verder gekeken wordt naar je paard. in september voor de wagen en in januari al een wedstrijd zou ik veel te snel vinden. naar mijn mening krijgt je paard geen tijd om rustig te wennen en te leren voor de wagen te lopen en alles wat daarbij komt kijken. daarom kan het verzet ook zijn geweest. het gaat allemaal te snel misschien. kan ze het wel verwerken in haar hoofd en fysiek.
laat je door anderen niet zeggen wat het beste is voor je paard en dat je te voorzichtig bent. vertrouwen moet je rustig opbouwen en luister naar je paard. je hebt nog tijd genoeg.

als wij een paard beleren wordt er de eerste weken alleen maar gestapt en rustig gedraafd. nooit langer dan een half uur tot 3 kwartier uiteindelijk. en dat in het bos en niet in een manegebak. rechtuit lopen, ontspannen aanleuning, en vooral commando's zoals halt, stap en draf perfect leren. als dat goed gaat gaan we wat langer en komt er af en toe galop bij.
vooral alles buiten meemaken en alles doen.
mochten we al in een bak trainen dan zou dat 1 keer per week zijn en de rest lekker kilometers maken.
wedstrijden zou ik pas gaan rijden als ik mijn paard op een ontspannen manier alles geleerd heb.

Napie

Berichten: 9073
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-19 12:32

Ik heb bijna 15 jaar gerommeld met een goed bit voor mijn pony. Is is altijd behoorlijk heftig geweest en komt vaak tegen de hand. Zijn mond is vaak open en hij kwijlt daar veel bij. Zijn collectie die we al geprobeert hebben: rubber bit, liverpool iets gebogen, liverpool met vaste scharen omdat zijn lip soms klem kwam in de schuimbril, bokkebitje, meyler bit (vond hij vreselijk, veels te scherp) Zilcobit (zat veels te vast, bij lostaten geen verminderde schaarwerking) weer terug naar de liverpool met en zonder latex, kort een bitlifter geprobeerd met hevig verzet, vervolgens verschillende kinkettingen. Zelfs bitloos geprobeert maar dat koste me bijna mijn leven :D Uiteindelijk met de Menner gekeken en op dit bit uitgekomen https://www.demenner.nl/menbitten/liver ... -vast.html
Het titaniumbit is erg licht en naar voren en naar boven gebogen. Ik heb dit bit gecombineerd meteen cellpad hoes voor de kinketting en een sperriem en we kunnen nu in ieder geval weer met plezier op stap zonder dat ik iets aan gewicht in de hand heb en zonder kwijlende pony.
Hij heeft een moeilijke mond (brede lippen en smalle lagen. Maat 12,5 in een shetlander) en een moeilijk karakter. Het was een beste aanschaf voor 150 euro maar met de service van uitproberen was dit heel fijn

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Nyaleti

Berichten: 6109
Geregistreerd: 05-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-19 00:02

TS heb je al iets gevonden? Dit is het nieuwste topic wat ik erover gevonden krijg, dus stel mijn vraag ook even hier :) Pony men ik nu op een dubbel gebroken trensje maar merk dat hij hier vaak doorheen loopt. Toen ik begon een liverpoolstang gehad, maar die was toch wat te heftig voor hem en reageerde hij niet fijn op. Hij is (erg) gevoelig in zijn mond.
Ik hou het toch graag wat goedkoper ( < 50) omdat ik niet zo fanatiek men dus ben redelijk beperkt. Heeft er iemand een tip? Ik heb nu deze op het oog..
https://www.agradi.nl/pfiff-b-stang-kunststof-wit.htm
https://www.agradi.nl/pfiff-liverpoolst ... th-wit.htm
https://www.agradi.nl/liverpoolstang-to ... lgaten.htm

staat bij dat als je de teugels door het bovenste gaatje doet, het niet zo streng is. Dus dan zou ik eerst daarmee proberen en dan evt een gaatje lager als het nodig is. Dat groene, naam even kwijt, lijkt mij een fijn idee. Kan iemand mij ook duidelijk maken wat de pompwerking is ? Hartelijk dank :)

Barney1978
Berichten: 797
Geregistreerd: 23-07-12

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-19 09:17

Ik heb het bitje van Melanie haar tip gekocht maar Milly staat nog niet terug voor de wagen want we zijn in de tussentijd in een onderzoekende fase gekomen.
In de tussentijd werd ze steeds chagrijniger en is ze naar de kliniek geweest. Ze heeft een maagscopie, kreupelheidsonderzoek gehad em ze is binnenwaarts op de scan gegaan. Daarnaast hebben we haar op dezelfde stal in een grotere stal gezet. Dat hielp sowieso maar ze bleef bozig met poetsen.

Uit alle onderzoeken bleek dat ze een groot follikel in de eileider heeft zitten met wandjes tussen de andere follikels. Ze had geen maagzweren en was verder op orde. Ik heb ruim een week hormonen moeten geven en van de week is ze hengstig gespoten. Nu hopen dat het ei eruit gaat. Over een week gaat ze weer op de scan. Haar boze gedrag is sinds de hormonen wel normaal geworden dus daar lijkt een aanwijzing in te zitten.

In de week van het geven van de hormonen werd ze ineens heel ziek, ze bleek hoge ontstekingswaarden te hebben door een bacterie. Nee geen droes/rhino/influenza want ook die swab is afgenomen. Maar dit kwam uit het bloedonderzoek.

Oftewel ze is op dit moment wel de oude Milly maar staat nog niet voor de wagen want we willen haar nog even laten bij komen en de scan afwachten. Daarna hopen we een nieuwe start te kunnen maken en in enkelspan het vertrouwen weer op te bouwen.

marga1
Berichten: 890
Geregistreerd: 11-11-10

Re: Hulp gezocht; weg kwijt in bittenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-19 10:25

Ik heb hier de shetten op een bokkebitje en een omhoog gebogen liverpoolstang bij laatste is het eerste gat in de bril, en beide hebben maat 12,5 cm. En er vooral om denken dat de koppie's van shetten kort maar breed zijn, en ze dus keg vormig zijn, we hebben bij het bokkebit de scharen naar buiten gebogen, de liverpool heeft losse scharen. Protesten komen vaak omdat de wang tusssen de scharen tegen de kiezen gedrukt worden. En dit is erg pijnlijk.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 36 bezoekers