Bokt.nl • Trekschuit in draf?
Pagina 1 van de 1

Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 10:40
door pieter53
Trekschuit.

Ter informatie:
In uw artikel op uw Wiki over de trekschuit staat dat deze in draf getrokken wordt.
- U vermeldt daarbij een snelheid van 7 km/u. Waarvan elders op dit forum gezegd wordt, dat dit 'stap' is.
- Bijna alle afbeeldingen van schuiten met jaagpaarden tonen paarden, die het vrij 'kalm aan' doen. (Zie ook mijn vraag)
- Een trekschuit is geen BOOT maar een schuit of een scheepje.

Vraag:
Hier en daar wordt beweerd dat men op sommige trajecten de trekschuit (voor passagiers) met twee paarden in draf voorttrok. Daarbij zou een GEMIDDELDE snelheid van 15 km/u gehaald zijn. Tegenwoordig zet men daarvoor dan toch minstens 50 paardenkrachten in een schuit. Dit verhaal lijkt me daarom vrij sterk.
Hoe zit het nu werkelijk? Kan men echt met twee paarden zoiets logs als een trekschuit met een snelheid van 15 km/u door een vaart voortjagen?
Het gaat hierbij dan niet om een eenmalige wedstrijd, maar om een dagelijkse dienstregeling. Is zoiets voorstelbaar?

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 10:50
door Brainless
Ze hadden ook een snelle verbindingen, maar de meeste gingen gewoon in stap.
http://www.geertmak.nl/nl/land/boeken/l ... p/244.html

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 12:58
door Aurora3
Ik heb de info op de Bokt Wiki een klein beetje aangepast en aangevuld naar aanleiding van de opmerkingen in dit topic. Helaas is het artikel voorlopig nog verre van compleet, hopelijk kunnen we het in de nabije toekomst verder aanvullen.

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 13:48
door pieter53
Bedankt voor de reacties!
Toch even een aantekening bij wat Geert Mak schrijft. Hij heeft het niet uit de eerste hand!
Daarom wilde ik graag weten of paardenkenners zoiets voor mogelijk houden.
Een dergelijk scheepje weegt niet niets. De weg is geen vrij geveegde renbaan en naar het schijnt is het trekken van een schip met zijn grote massa toch niet zo makkelijk voor een paard.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 14:10
door pieter53
Ik vond op Google books een beschrijving uit 1840 daarin wordt gesteld dat de 'Vliegende Schuit' de 25 mijl tussen Amsterdam en Utrecht in 4 uur aflegde; dat is dus een gangetje van ruim 10 km/u. De gewone schuit had er 7 uur voor nodig en ging dus een 6 km/u. Dit zijn dus verwachtte gemiddeldes.

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 14:19
door Ibbel
Het is met een schuit natuurlijk wel zo dat als het spul eenmaal in beweging is, de kracht die nodig is om hem in beweging te houden veel minder is. Je zou echt moeten gaan rekenen of de wrijving in water hoger is of vergelijkbaar is met de wrijving van smalle ijzeren wielen in onverharde baggerwegen (wat de omstandigheden voor de postkoetsen waren).

15 km/u is op zich een normale snelheid in draf, maar een gemiddelde halen met deze snelheid zal niet kunnen zonder óók te galopperen, en dat zie ik paarden voor een trekschuit niet doen. Ook niet vanwege het type paarden dat hiervoor werd gebruikt. En daarnaast op de langere afstanden sowieso niet omdat je mag aannemen dat na een kilometer of 40/50 er wel een paardenwissel zal moeten plaatsvinden.

Postkoetsen (meestal ook nog eens met vierspannen, hoewel het voorspan niet trekt!) haalden die gemiddelden wel, en daarbij galoppeerden de paarden dan ook. Maar ook die wisselden frequent paarden, dus op langere afstanden zijn dit soort snelheden moeilijk haalbaar.

De snelheid van de 'vliegende schuit' is haalbaar indien er minimaal de helft van de afstand wordt gedraafd, dus dat zal dan in ieder geval gedaan zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 14:26
door fjordnina
Ik weet van iemand die dit zelf gedaan heeft met haar paarden, die zal er vanuit de praktijk wel wat meer over kunnen vertellen. Zie:

http://www.fjordenwereld.nl/phpBB3/view ... trekschuit

http://www.fjordenwereld.nl/phpBB3/view ... =5&t=36046

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 14:35
door Lusitana
Mijn oom heeft persoonlijk nog trekschuiten getrokken, dus ipv een paard.
Ze zijn dus wel redelijk "makkelijk" voort te bewegen (voor een paard).
Mijn ouders (90) hebben trekschuiten meegemaakt, vooral mijn moeder die aan een kanaal woonde, maar nog nooit paarden in draf gezien, vooral omdat het paard geleid wordt door een persoon!!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 14:58
door pieter53
Bedankt voor de reacties!
Het jagen van een schip is me bekend.
AfbeeldingFoto Han Visser.
De enige(?) echte Scheepsjager (links) van Nederland zie je op de foto aan het werk.
Op Binnenvaarttaal staan twee uitweidingen; Het Scheepsjagen door Han Visser en het Jagen.
Dit is wel een beetje reclame voor mijn eigen werk! Ik weet niet of dat mag. :o

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-13 16:42
door Brainless
Er is er nog iemand met een Fries, zal straks even zoeken wie het is: heb nu kerstfeest op school van mijn meiden.

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-13 13:04
door Aurora3
@ Ibbel: Volgens Geert Mak werd er tussen Amsterdam en Utrecht gevaren met een vliegende schuit die getrokken werd door paarden in galop. In de mensport van tegenwoordig lopen ook paarden in galop dus waarom zou dat met een trekschuit niet kunnen? Als het geheel eenmaal op snelheid is lijkt me dat best mogelijk. Het jaagpad moet daar dan wel geschikt voor zijn natuurlijk.

@ Lusitana: Volgens meerdere bronnen werden de jaagpaarden ook bereden door de jagers. In dat geval is draven of galopperen dus wel mogelijk.

@ pieter53: Denk je dat we toestemming zouden kunnen krijgen van de fotograaf om die foto te gebruiken op de Wiki-pagina over de trekschuit?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-13 13:10
door Lusitana
Aurora3 schreef:
@ Lusitana: Volgens meerdere bronnen werden de jaagpaarden ook bereden door de jagers. In dat geval is draven of galopperen dus wel mogelijk.

Wellicht op een specifiek traject? In elk geval niet waar mijn moeder woonde... :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-13 13:46
door pieter53
Het komt inderdaad meerdere malen voor dat de jager wel op zijn paard zit. Het lijkt meer te maken te hebben met de ervarenheid van de jager dan met waar het is. Bij het jagen van vrachtschepen zit de jager dan meestal schrijlings op het paard. Het is echter, naar men zegt, meermalen voorgekomen dat wanneer de jaaglijn bleef haken en de jager zat te suffen, dat deze met paard en al in de plomp verdween.
Afbeelding
In de vaarten en kanalen werd meestal met één a twee paarden gejaagd. Op de rivieren nam naar mate men hogerop kwam het aantal toe. Bij Lobith bedroeg het aantal, naar men zegt een 6 tot 12 paarden.
Assmanhausen (Rüdesheim) aan de Rijn was een beroemd punt van waaraf men extra paarden in moest zetten. Men sprak dan ook van het paardencircus te Assmanhausen. Afhankelijk van de grootte van het schip en de stroomsnelheden liepen er tot 30 paarden voor de schepen.
Zie ook Rheinschifffahrtgeschichte.de.
OOk ijsbrekers werden vroeger gejaagd.
Afbeelding

Re: Trekschuit in draf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-13 15:12
door Lusitana
Bedankt voor de extra toelichting. Leuk om te lezen.