Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

 
 
Melissa1996

Berichten: 3117
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 17:47

Het moment dat de grond onder je wegzakt, het moment dat ze door je vinger weg glipt. Wat voelde dat verschrikkelijk!

Onze Pleuntje..
Afbeelding

Geboren op 3 mei, een geweldige start, helemaal uit het boekje!

Afbeelding
[KS-MK] Ik zei nog zo! Koop geen ...... en al helemaal geen 2!!
[KS-ITP] Ik zei nog zo! koop geen ......... en dan krijg je er 2!!
[KS-ITP] Lot's Pleuntje ~ 3 weken oud!
[KS-ITP] Lot's Pleuntje ~ Eigenwijs is ook wijs!

Afbeelding

Afbeelding


Maar toen.......
_____________________________________________________________
Haar moeder kon haar niet meer voldoende voeden terwijl moeders dat wel wilde. Ze moest te veel inleveren dus hebben we besloten haar af te spenen. Heel stoer is ze met de trailer naar haar nieuwe plekje gegaan.
Kennis maken met de shet die daar al stond ging prima. Ze konden het meteen goed vinden.
Pleuntje, trok snel op met de geitjes en pony die op haar plekje stonden. Ze heeft zich geen moment druk gemaakt.

Afbeelding

Nog géén maand is ze weg geweest. Helaas kregen we 1,5 weken geleden verontrustende berichten.. Pleuntje leek al een paar dagen niet fit. Ze liet haar hoofdje hangen en was wat sloom.

Meteen ben ik haar gaan halen en door gereden naar de dierenarts met de trailer. En inderdaad, ze leek erg duf en was onder haar enorme vacht wat te dun. De rest van de kudde reageerde ook niet fijn op haar terug komst en wilde niks van haar weten. Ze werd wat afgewezen en moest op afstand blijven. Omdat ze toch lekker buiten moet kunnen staan mocht ze overdag in de bak (naast de kudde) en s'nachts op stal dus.
Afbeelding
Na overleg met de DA ontworming gegeven, extra vitamine en maar na 2 nachtjes in eens...... een strak, stijf achterbeen !

Pleuntjes knie stond op slot. En niet zo'n beetje ook.... In z'n achteruit weer even los en bij iedere vooruit bewegen meteen weer vast. En dat x op x. Het arme meisje kon niet meer voor of achteruit.

Meteen DA gebeld, Hoefsmit gebeld, stapel hooi en water binnen handbereik. Helaas hebben we inmiddels wat meer evaring met patellafixatie(knie op slot)... Dus hoopte we met alle middelen binnen bereik haar zo goed mogelijk konden helpen. Met hulp schoot de knie los maar helaas meteen weer vast bij bewegen. Steeds opnieuw. Hoefsmit kwam, hoef stand verandert en even afwachten. Het leek niet beter.

Volgende dag : met hulp los en weer vast bij bewegen, met hulp los en weer vast bij bewegen, met hulp los en weer vast bij bewegen..... enz. enz. Hoefsmit weer langs geweest en nog verder aangepast.

Eten en drinken, mesten en plassen dat ging gelukkig door. Maar in de uren erna, het werd niet beter. Ze kon nog steeds niet lopen en je zag haar droeviger worden. Zo machteloos, echt we voelde ons gesloopt...
Klinieken gebeld, 3 of 4 Dierenartsen gebeld, allemaal voor advies en mogelijkheden. Het enige wat we konden doen was voor nu even pijnstilling. Patellafixatie, zou niet pijnlijk moeten zijn, maar we zagen ons kleine meisje lijden..
Vooruit zichten na 3 dagen waren slecht : ze is pas 6 maanden. Pleun leek het zelf aan het opgeven. Het hoofdje hing naar beneden en het lichtje leek uit haar ogen. Maar eten deed ze nog steeds, dat gelukkig nog wel.
Uren heb ik zitten huilen..
Afbeelding

Dag 3 : s'ochtends gevoerd, pijnstilling gegeven en maar even naar huis voor overleg. Wat gaan we doen en hoe....
We wilde haar de pijn die ze echt wel leek te hebben, besparen. Dit gunde we haar niet.
DA zou (eindelijk) om half 4 komen. Na veel denken en praten thuis, besloten haar uit haar lijden te gaan verlossen dus de DA gebeld en gevraagd de benodigde spullen mee te brengen.

Afbeelding

Om 2 uur langs de winkel gereden en nog lekkere dingetjes voor haar gehaald om haar lekker te verwennen met lekkers en knuffels.....
Ik was het eerst op stal, maakt de boxdeur open, begroet haar en loopt door om een bakje lekkers voor Pleuntje te maken. Tenslotte, kon Pleuntje niet meer lopen en wachtte ze de afgelopen dagen geduldig in de box op wat er zou gaan komen.

In gedachte sneed ik de wortels en de appeltjes totdat ik doorhad dat er iets aan mijn broek stond te snuffelen ; Pleuntje !!
Niemand die dat zag aankomen, maar een uurtje voor de DA zou komen, loopt ze weer ; een beetje onzeker op haar speciaal aangemeten hoefjes, maar ze loopt !
Afbeelding
Zal niet helemaal verder in details vertellen wie wat en waar precies maar in ieder geval is onze hoefsmid zijn gewicht 3 dubbel in goud waard. Die is 3 dagen lang elke dag geweest, een enkele x zelfs 2x. Of dat de reden is geweest dat het nu gaat zoals het gaat weet ik niet maar we zijn hem zeer dankbaar. De dierenarts heeft even gekeken maar is gelukkig zonder iets te doen weer vertrokken.

Afbeelding

We zijn nu een week verder en het gaat goed. Ze loopt weer in de kudde en wordt geaccepteerd. Ze is weer ondeugend en vandaag zag ik haar een rondje door de wei galopperen. Niet omdat het moet, maar omdat ze het weer kan ! We zijn er vast nog niet, maar ze is een vechter en ze wordt elke dag sterker.
We zullen het niet weten...

Als ze maar zo door gaat, komt ze er wel.
Afbeelding
Ze staat weer heerlijk in de kudde, ze doet het super goed! Die kleine is een vechter!Geniet elke dag van je maatje of maatjes, elke dag kan de laatste zijn :(:)
Laatst bijgewerkt door Melissa1996 op 01-11-16 18:21, in het totaal 4 keer bewerkt

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB


Kelly_J

Berichten: 1145
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Harkema, Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 17:53

Pffff, heftig zeg! Sterkte en hopen dat het goed blijft gaan..

Volg mijn paarden op Instagram <3: @kellyjanineb

Misty la Ferme (Stroganow X Wempire), Pony's: Z2+14, Paarden: Z1+47

_Mar3
Berichten: 344
Geregistreerd: 29-10-16

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 18:22

Pff wat een verhaal! Hopelijk blijft het zo goed gaan met je veulentje!

Do what is right
Not what is easy

poown
Berichten: 262
Geregistreerd: 09-08-13

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:01

Wat een ellende, fijn dat ze het nu goed doet en dat je een goede smid hebt. Helaas zie je het vaker bij shetlandrr/ mini veulens die net gespeend zijn. Doordat ze vaak wat afvallen van het spenen neemt de spiermassa af. Door minder spieren kan de knie makkelijker op slot schieten. Als ze weer aankomt en meer spieren krijgt is het probleem meestal verholpen. Binnendoor bekappen is idd nu cruciaal. Eventueel kan het kniebandje door laten snijden door de dierenarts. ( niet iedere dierenarts doet/kan dit maar dan kan ze niet meer op slot gaan).Je kan dit echter maar aan 1 been doen omdat ze anders niet meer op rust kan staan.

Lori

Berichten: 3454
Geregistreerd: 11-08-10
Woonplaats: Ergens op de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:33

Zeer herkenbaar dit. Ook een mini-shet staan die zodra je hem neerzet na het losmaken terug vastzit. Hier komt morgen de hoefsmid kijken of die iets kan doen voor hem.

Cupcijk (19-01-2017)

WendyLotte

Berichten: 1126
Geregistreerd: 01-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:37

We hebben heel veel informatie opgevraagd en gekregen. Voor doorsnijden is ze veel te jong, daar wil niemand aan beginnen (wij ook niet). Dan zou ze al heel vroeg artrose gaan ontwikkelen en met misschien wel 6 jaar waarschijnlijk versleten.
Ze is inderdaad binnen door bekapt.... maar meer kon er op een gegeven moment niet af.
Ze heeft zelfs plak zooltjes gekregen om haar nog schever te laten staan.

Toevallig zagen we vanmiddag dat deze inmiddels weer hebben losgelaten en ergens in de wei liggen. Maar ze liep en rende (kort sprintje de wei op) nog steeds. De rest van de kudde is inmiddels lief voor haar. Ze wordt niet ontzien, maar ze doen haar wel voorzichtig opvoeden.

Ze is inderdaad weer wat aangekomen, dus wie weet..... Ik hoop dat dat het was !

deess

Berichten: 892
Geregistreerd: 26-09-07

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:40

Wow.... geweldig :) hopelijk gaat het goed komen!!!

WendyLotte

Berichten: 1126
Geregistreerd: 01-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:43

Lori schreef:
Zeer herkenbaar dit. Ook een mini-shet staan die zodra je hem neerzet na het losmaken terug vastzit. Hier komt morgen de hoefsmid kijken of die iets kan doen voor hem.


Schuin bekappen... zelfs overdreven naar binnen zetten (x bene dus) helpt.
Helaas, naast Pleuntje hier nog een pony met hetzelfde probleem, gelukkig in mindere mate, en daar heeft het veel geholpen.

Pleuntje staat met haar "hielen en onder benen" strak tegen elkaar, geen gezicht, maat het helpt wel. Als ze sterker wordt gaan we heeeeel voorzichtig proberen haar ietsje pietsje rechter te zetten, beetje bij beetje. Maar das toekomst muziek.
We zijn nu elke dag blij met een dag zonder problemen.
Laatst bijgewerkt door WendyLotte op 01-11-16 23:49, in het totaal 1 keer bewerkt

Rindin

Berichten: 4301
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:46

Gevoel voor timing, die dame!

Het werd al gezegd: waarschijnlijk is dit het gevolg van het afvallen en dus spiermassa verliezen... Pleuntje heeft dus baat bij spierkracht. Misschien kun je rustig wat oefeningen met haar gaan doen?

http://www.fysiohippique.nl :) Fysio Hippique :) Fysiotherapie, Dry Needling en aquatraining voor paarden in noord Nederland

WendyLotte

Berichten: 1126
Geregistreerd: 01-01-14

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 23:53

Sinds vandaag loopt de "bende van ellende" :D ;) weer op de track en moeten ze dus weer meters maken voor eten en drinken. En voor pleun zijn dat kilometers met die kleine beentjes.
Dus die beweging mag ze nu eerst even op haar eigen tempo op gaan bouwen, daarna gaan we kijken of we af en toe kunnen wandelen.
Maar we kijken nog niet te ver vooruit. Rustig aan dus.... :j

poown
Berichten: 262
Geregistreerd: 09-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 15:41

WendyLotte schreef:
We hebben heel veel informatie opgevraagd en gekregen. Voor doorsnijden is ze veel te jong, daar wil niemand aan beginnen (wij ook niet). Dan zou ze al heel vroeg artrose gaan ontwikkelen en met misschien wel 6 jaar waarschijnlijk versleten.
Ze is inderdaad binnen door bekapt.... maar meer kon er op een gegeven moment niet af.
Ze heeft zelfs plak zooltjes gekregen om haar nog schever te laten staan.

Toevallig zagen we vanmiddag dat deze inmiddels weer hebben losgelaten en ergens in de wei liggen. Maar ze liep en rende (kort sprintje de wei op) nog steeds. De rest van de kudde is inmiddels lief voor haar. Ze wordt niet ontzien, maar ze doen haar wel voorzichtig opvoeden.

Ze is inderdaad weer wat aangekomen, dus wie weet..... Ik hoop dat dat het was !


De pony's die ik ken zijn gesneden toen ze een maand of 6 oud waren. Zal misschien niet goed zijn op die leeftijd maar constant vast zitten is ook wat. Van die pony's is inmiddels een 13 jaar oud de andere een jaar of 4 deze lopen allebei nog vrolijk rond

MarlindeRooz

Berichten: 27421
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 15:45

Wat fijn dat het nu zo goed gaat TS! <3

Melissa1996

Berichten: 3117
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-16 15:50

poown schreef:
WendyLotte schreef:
We hebben heel veel informatie opgevraagd en gekregen. Voor doorsnijden is ze veel te jong, daar wil niemand aan beginnen (wij ook niet). Dan zou ze al heel vroeg artrose gaan ontwikkelen en met misschien wel 6 jaar waarschijnlijk versleten.
Ze is inderdaad binnen door bekapt.... maar meer kon er op een gegeven moment niet af.
Ze heeft zelfs plak zooltjes gekregen om haar nog schever te laten staan.

Toevallig zagen we vanmiddag dat deze inmiddels weer hebben losgelaten en ergens in de wei liggen. Maar ze liep en rende (kort sprintje de wei op) nog steeds. De rest van de kudde is inmiddels lief voor haar. Ze wordt niet ontzien, maar ze doen haar wel voorzichtig opvoeden.

Ze is inderdaad weer wat aangekomen, dus wie weet..... Ik hoop dat dat het was !


De pony's die ik ken zijn gesneden toen ze een maand of 6 oud waren. Zal misschien niet goed zijn op die leeftijd maar constant vast zitten is ook wat. Van die pony's is inmiddels een 13 jaar oud de andere een jaar of 4 deze lopen allebei nog vrolijk rond

Het kán ook wel maar bij een jonge pony is het wel een ingreep met grotere gevolgen. Er is bewezen dat de kans op artrose ontwikkeling in rug/bekken/been eerder en sneller komt dan bij paarden zonder de door gesneden knie band. Of het nu sportpaarden of shetjes zijn.
We hebben meerder specialisten aan de telefoon gehad en klinieken waar allemaal het zelfde wordt verteld. Ze gaan toch hun been anders gebruiken (niet op het zicht misschien maar dit gebeurt wel degelijk) waardoor er andere plekken vervroegd slijtage ontstaat.

Gelukkig hebben we bij pleun de beslissing niet hoeven te maken en gaat het nu ontzettend goed met de kleine spruit!

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB

Lazypony

Berichten: 517
Geregistreerd: 21-09-13
Woonplaats: Ter Aar

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 15:53

Jeetje wat heftig! Hier ook een waarvan de knietjes op slot schoten. Ze is nu 4 en ze is er echt bijna helemaal vanaf, sinds gister heb ik haar een keer weer een beetje stijf zien lopen maar ze is er zo goed als vanaf.

Kerstmuts

LisaFalco

Berichten: 770
Geregistreerd: 02-04-11
Woonplaats: Zuid Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 15:54

Heftig verhaal.. Gelukkig gaat het nu weer beter en maar hopen dat het goed blijft gaan!

Whitney (Lester X Jasper) Dressuur B+11 | Springen B+1 | SGW BB

Melissa1996

Berichten: 3117
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-16 15:56

RianneEnzo schreef:
Jeetje wat heftig! Hier ook een waarvan de knietjes op slot schoten. Ze is nu 4 en ze is er echt bijna helemaal vanaf, sinds gister heb ik haar een keer weer een beetje stijf zien lopen maar ze is er zo goed als vanaf.

Wij hopen ook dat ze er over heen groeit maar willen ook niet te hard hopen.. Tot nu toe is elke dag, nog steeds één dag erbij..

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB

Melissa1996

Berichten: 3117
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-11-16 16:47

Pleuntje tussen de "grote" paarden! (met links als 1na laatste haar mams)

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB

Eight

Berichten: 4066
Geregistreerd: 11-07-09

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 16:51

Wat een naar nieuws, zo klein en dan zulke problemen.. Wat is jouw hoefsmid ontzettend lief en ik kan me goed voorstellen hoe blij je daar mee bent! Ik hoop dat Pleuntje snel weer helemaal opknapt :j

WendyLotte

Berichten: 1126
Geregistreerd: 01-01-14

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 17:08

<3 <3 <3 <3

Reusje_xx

Berichten: 905
Geregistreerd: 07-05-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 17:21

Wat een verhaal voor zo'n kleintje! Heel veel sterkte nog verder en hopelijk blijft het goed gaan!
Mijn stem voor Boktveulen is nu nog meer op zijn plaats :)

Lori

Berichten: 3454
Geregistreerd: 11-08-10
Woonplaats: Ergens op de wereld

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 17:32

Hier heeft de hoefsmid net na de middag hem maximaal binnendoor gezet. We zouden over een week a 10 dagen verschil moeten zien. Ik heb ook wat nummer gekregen van dierenartsen die goed zijn en kennis hebben op dat vlak moest het binnendoor zetten niet afdoende helpen. Hij zelf is meer voorstander van eerst het gewricht inspuiten en pas als laatste optie opereren.

Ijzertje kon hij niet doen wat ik ook prima snap bij zo een Uber kleine hoefjes.

Hoop dat het bij je jonkie wegblijft.

Cupcijk (19-01-2017)

terpentijn

Berichten: 7212
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Zuidlaarderveen Drenthe

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-16 17:38

Wegblijft zou ik zo snel niet op rekenen, vaak blijft het de eerste drie jaar incidenteel nog wel voorkomen.
Mijn merrie (geen Shet) had in haar veulen jaren 2 incidenteel hakende achterknietjes.
Die is 3-4 jaar lang binnendoor bekapt. Eerst stevig binnendoor, toen geleidelijk aan minder.
Elk jaar werd het minder, rechtsachter ging het helemaal over, linksachter bleef er eens in de zoveel maanden nog iets "hangen", wat zichzelf echter weer herstelde.

Dit kan nogal eens aanlopen, vaak is 24/7 buitenlopen (activiteit in kuddeverband is héél goed!)daarnaast de beste remedie.

Het diertje maakt goede kans hier overheen te groeien, denk ik.

Ik ben in elk geval blij dat je zo'n kundige hoefsmid hebt, TS!

VERTROUWEN: het komt te voet en gaat te paard

Melissa1996

Berichten: 3117
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-16 09:48

terpentijn schreef:
Wegblijft zou ik zo snel niet op rekenen, vaak blijft het de eerste drie jaar incidenteel nog wel voorkomen.
Mijn merrie (geen Shet) had in haar veulen jaren 2 incidenteel hakende achterknietjes.
Die is 3-4 jaar lang binnendoor bekapt. Eerst stevig binnendoor, toen geleidelijk aan minder.
Elk jaar werd het minder, rechtsachter ging het helemaal over, linksachter bleef er eens in de zoveel maanden nog iets "hangen", wat zichzelf echter weer herstelde.

Dit kan nogal eens aanlopen, vaak is 24/7 buitenlopen (activiteit in kuddeverband is héél goed!)daarnaast de beste remedie.

Het diertje maakt goede kans hier overheen te groeien, denk ik.

Ik ben in elk geval blij dat je zo'n kundige hoefsmid hebt, TS!We zijn ook heel blij met hem als smid! Vandaag komt tie weer om alles na te kijken! Ben benieuwd wat tie van pleuntje nu vind!

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB

Melissa1996

Berichten: 3117
Geregistreerd: 23-12-08
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-16 16:21

*\o/* *\o/* - *\o/* *\o/*

Een van de lijmhoefjes is los gelaten deze week! Even was het heel spannend hoe het zou gaan maar ze loopt nog steeds! Ze doet het onwijs goed! De ander zit er nog op maar raakt door het week ook losser!

Tot nu toe, (we hebben het eerder over uren dan dagen) zijn we weer blij dat bij iedereen weer alles op zijn plek blijft zitten :D

Mallow Lizzy Lot's Zaïra Liz
Verzorgpony aangeboden/verzorgster/er gezocht! In Geffen NB

Kalab

Berichten: 175
Geregistreerd: 15-11-16

Re: Lot's Pleuntje ~ Ineens was eigenwijs niet meer zo wijs..

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-16 20:51

Wat heeft dit kleintje al een hoop meegemaakt in haar korte leventje. Ik hoop dat het in de toekomst allemaal goed blijft gaan en deze knappe dame gezond en zonder pijn door het leven kan blijven gaan.

Ik vind het erg fijn om te lezen dat je zo in het belang van je pony denkt en haar de nodige zorg biedt. :)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ulaantje en 1 bezoeker