Bokt.nl • Tölt stimuleren
Pagina 1 van de 1

Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 12:28
door Kaplaars
Mijn rocky mountain/ töltende draver kruising van 9 jaar begint onder het zadel heel af en toe te tölten. Super leuk natuurlijk.

Maar wat moet ik dan doen? Ik beloon haar meestal gelijk met mijn stem. Meer weet ik even niet.
Ik vind het nog te vroeg om er echt op door te laten trainen want daar gebeurd het echt te weinig voor.

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 12:54
door Nachtlampje
Een losse les bij een gangen instructeur kan je écht heel erg verder helpen in hoe je je paard het beste kunt trainen hierin.

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 17:23
door Ibbel
Je paard is 9 jaar en je vindt het nog te vroeg om daar op door te trainen? Die snap ik even niet.
Als je tölt onder het zadel wilt, zul je er op moeten trainen. Dan geldt al voor natuurtölters, laat staan voor kruisingen waar het misschien wat minder vanzelf gaat.
Ik zou dus niet voor een losse les gaan, daar heb je te weinig aan. Ga écht met een gangepaardentrainer aan de slag en zorg dat de gangen niet alleen goed bevestigd worden, maar ook goed gescheiden. Bij je paard én bij jezelf.

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 17:36
door Ineke2
Ik ben het eens met Ibbel.
TS als je het niet laat door trainen en jij zelf de hulpen niet goed gaat leren gaat dit een hele lange en waarschijnlijk onmogelijke weg worden om goed te gaan tölten.
Je paard is 9 jaar, prima om te laten trainen. Zonder training krijg je geen goede tölt.

Welke omgeving staat je paard?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 19:07
door Kaplaars
Bedankt voor jullie reacties.
Ze biedt de tölt misschien 15 meter aan en dan maar bijvoorbeeld 1x in de 5 keer dat ik rij. Dat leek mij te weinig om al mee naar een trainer te gaan. Maar als jullie zeggen dat het er al wel uitgereden zou kunnen worden, moet ik even gaan nadenken hoe of wat.
Ze tölt niet de in de wei.

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 19:14
door xyzutu2
Heb je zelf ervaring met tölten, en weet je zeker dat het tölt is en geen schweinepass? Dat laatste lijkt namelijk heel wat, maar is iets heel anders en als ze eenmaal gaan zwijnen dan wordt een goede tölt aanleren veel moeilijker.
Ik zou het tölten dus ook alleen aanpakken met een instructrice ernaast. Zelf kun je de tölt tot die tijd prima 'verbeteren' door aan de stap, draf en galop te werken; hoe soepeler en gespierder je paard namelijk is, hoe makkelijker er ook geschakeld kan worden tussen/in de gangen. :)

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 19:22
door daisyjazz
Ik zou inderdaad les nemen bij een instructeur, als ze al sporadisch tölt of inderdaad wat xyzutu zegt schweinn aanbied moet een goede trainer je er zeker bij kunnen helpen om de hulpen aan te leren op een een correcte manier. Niet te veel zelf mee rommelen tenzij je weet wat je doet, want anders heb je kans dat ze haar hele rug vast gaat zetten en een lekkere onderhals gaat kweken...

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 19:35
door RobinSputnik
15 meter is meeeeer dan genoeg om mee naar een instructeur te gaan! Daar is geen minimum voor, alleen wat aanleg zichtbaar in de overgangen is ook zat. Ik zou zeggen een fijne gangeninstructeur zoeken en samen aan de slag :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 19:46
door Kaplaars
Bedankt weer!
Ik heb geen ervaring met tölt dus zelf aan de slag ermee wilde ik ook niet. Wat Xyzutu zegt over het in stap, draf en galop sterker maken en trainen ben ik aan het doen. (Met de beperkte middelen en ervaring die ik heb) ik heb daarbij wel hulp, maar niet van een gangen-trainer.
Ik weet dus ook niet of ik inderdaad echt tölt heb of schweinpass.
Ik zit in de omgeving van Den Bosch of zeer Zuid-Gelderland.

Veel stof tot nadenken, dank jullie wel. Als ik iets besloten heb, hou ik jullie op de hoogte.

Re: Tölt stimuleren

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-17 18:56
door Allegra
Als ze het zelf al zo aanbiedt, toont ze waarschijnlijk nog veel meer tölt onder iemand die weet hoe je de tölt moet rijden :) Toevallig ken ik haar ouders (en haar, ik was mee toen ze gebracht werd bij je :D) en die hebben beiden meer dan genoeg tölt dus ik weet zeker dat je dat met een beetje begeleiding echt wel netjes voor elkaar kan krijgen! Succes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-17 19:48
door Kaplaars
Oh leuk! Dan zit je ook in ons fotoboek vereeuwigd :') .

Ik heb inmiddels contact gehad en er komt in oktober een trainer langs. Ik houd jullie op de hoogte.