Invloed van een beetje gebogen achterbenen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Anoniem

Re: Invloed van een beetje gebogen achterbenen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-17 18:36

Bedoel je sabelbenig?
Sabelbenige paarden hebben vaak ook bolle lendenen, of rechte lendenen maar bewegen teveel vanuit de lendenen en te weinig vanuit het knie/spronggewricht. Daardoor zwaaien ze hun achterbenen indrukwekkend ver naar voren (plaatsen de achterhoef vaak 2 hoefafdrukken over de afdruk van het voorbeen) en lijken ze superverzameld, maar maken ze wel hun eigen systeem kapot omdat ze hun lendenwervels overbelasten.
Een paard dat zo gebouwd is lijkt geweldig, maar heeft heel veel tijd en training nodig om weer normaal te leren lopen, dus kortere passen te maken en niet meer zo ver onder te treden/over te stappen. Pas als ze dat normaal kunnen kun je weer beginnen met normaal verzamelen en normaal overtreden.
Dit soort paarden beweegt van nature met de achterhand vaak heel lang, slap en slungelig, alleen doen ze dat op zo'n manier dat er heel positief uit lijkt te zien (want het lijkt op veel ruimte in de gangen), maar helaas gaat het wel ten koste van het lichaam.
Is dat wat je bedoelt?


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-17 09:01

Hier als voorbeeldje een foto van mijn paard (die dus ook bolle lendenen heeft en achteren onderstandig/licht sabelbenig wil staan en veel te ruim stapt met de achterhand) als veulen:

Afbeelding
Als je dit ziet dan denken de meesten; superruime gangen, helemaal voor een Andalusier, lekker modern. :j
Dacht ik ook, tot ik erachter kwam dat die achterhand zo ruim bewoog omdat hij geen enkel achterbeengewricht boog en gewoon het hele pootje naar voren slingerde vanuit de lendenwervels - die zie je hier ook heel duidelijk bol staan als hoogste punt van de achterrug. Daardoor stapt de achterhoef ruim over de voorhoef heen, en omdat de achterhand geen gewicht draagt (kan niet op slappe, ongebogen benen) beweegt die ontzettend ruim. De voorbene bewegen ook superruim doordat die het totale paard dragen en dus steeds ruimer gaan bewegen als je om meer tempo vraagt. Dat is namelijk de enige manier van versnellen als je geen achterhand hebt die een goed zweefmoment toevoegt.

Inmiddels zijn we zo ver dat hij in stap niet meer 2 hoefafdrukken over de afdruk van het voorbeen stapt en in draf steeds meer zweefmoment krijgt en dus steeds meer opwaarts denkt in plaats van voorwaarts-neerwaarts (de foute manier dan ;) ).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-17 11:06

Ah, hier zie je al meteen dat het paard bol staat in de lendenen. :j
Dat is het grootste probleem; als je die lendenen met behulp van een osteopaat en revalideerwerk weer normaler (minder sterk) kan laten bewegen, dan plaatst het paard zijn achterbenen vanzelf ook wat weer rechter/verder naar achteren onder de massa.
Probeer ook vooral geen common sense beenversterkende oefeningen zoals balkjes lopen of springen te doen voordat de ruggengraat weer goed gebruikt wordt, want anders raakt dat hoogste punt van de lendenwervels overbelast zolang je paard daar nog in knikt. Daarmee kun je pas beginnen als je osteo het groene licht geeft.

Ook heel typisch en precies hetzelfde als de mijne ook heeft; de achterhoeven staan met de tenen naar buiten gedraaid en de kont (die namelijk niet gebruikt wordt als je alles vanuit de lendenwervels doet) is heel arm bespierd, vooral op de bovenkant, terwijl je de spieren juist op de schouders ziet liggen. Die doen namelijk al het werk zolang de achterhand niet functioneert.

edit: de foto lijkt ineens weg te zijn?
Als je achter de staart staat en richting zijn hoofd kijkt, heeft de kont dan aan de bovenkant ook een beetje de vorm van een dakje?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers