Hengst voor Ismir du Tilleul x Erik

Moderators: Pistasche, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

JoSav

Berichten: 4007
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-19 15:07

Vind het nog steeds een erg leuke merrie!
De bovenlijn van je merrie lijkt ahv deze foto’s ietsje strak en achterbeen wat langer. Het oosterse type komt vrij sterk terug iig. Vind dat niet direct een minpunt, maar voor dressuur is dat net even minder handig.
Als je een oosters, allround type wilt fokken past een Teke goed. Wil je echter vooral lekker ongecompliceerd dressuurwedstrijden rijden zou ik een Teke niet aanraden. Ze zijn er wel, de lijnen gericht op dressuur en meer rijtypisch, maar de spoeling is qua kwaliteit en zeker speciale kleuren dun (hier in Europa) en dekgeld vaak hoog. En ze vervelen zich snel, ook de kruisingen. Daar moet je ook mee om kunnen gaan.
Een niet te grote hengst met een goede bovenlijn en meer welving in de hals zou ik eerder aanraden.

Don Cremello is daarbij ook de eerste waar ik aan dacht, maar ik deel wel je vrees dat de nakomeling uit deze combinatie wat klein kan uitvallen. DC lijkt te vergroten in combinatie met paardenmerries, maar je merrie komt uit een kleine (?) moeder en een vrij kleine hengst. Klopt het dat de moeder van je merrie maar 152 was?
De afstamming van Ismir is weinig bekend rond afstamming dus lastig te zeggen hoe consequent die rond 155 zitten qua stokmaat. De lijn van de moeder strooit mogelijk best wel. Dat kan in combinatie met een (weliswaar vergrotende) ponyhengst uit een maiden merrie alle kanten op. Ik verwacht persoonlijk alsnog wel 150+ en als je dat groot genoeg vindt zou ik eerder voor DC gaan dan een andere hengst. Maar als je hoopt op minimaal 155 kan dat nog best spannend worden en dan kan de hengstenhouder je hopelijk van eerlijk advies voorzien wat betreft DC’s nafok uit merries tussen 150 en 160.
Dekgeld is nl. ook zeer gunstig en een fractie van dat van veel andere kleurhengsten (waarvan sommige HH niet eens een palomino merrie accepteren...) Bovendien is DC een mooi, sportief, dressuur/allround type. Hij geeft ook echt goede nafok en soms verrassend goede veulens uit merries met veel minder kwaliteit dan de jouwe.

Don Fascination lijkt me echt te groot voor wat je zoekt.
De meeste Tekes die in Europa beschikbaar zijn zijn niet op dressuur gefokt of indien wel dan zonder “speciaal” kleurtje of accepteren geen andere rassen of uitsluitend natuurlijk. En dan is het voor je gebruiksdoel zonde geld als ik eerlijk ben. Hoe zeer ik ze om hun karakter ook zou aanraden. De “bekende” Kambarbay vind ik niet bij je merrie passen en mist naar mijn mening kwaliteit als universele veredelaar.
En hoewel een (rijtypische) Teke qua karakter en lengte heel goed zou kunnen passen, denk ik dat een meer rijtypische hengst die van nature makkelijker draagt beter zal aansluiten op deze merrie. Dat zeg ik als groot liefhebber. ;)

Is een partbred Arabier wellicht een optie?
Zitten qua stokmaat meestal tussen 150 en 160 en er zijn enkele goede enkel crème of dubbel crème hengsten beschikbaar, ook in België. Dan wel een selecteren met voldoende lengte en geen te strakke bovenlijn.
Met een passende hengst behoud je zeer waarschijnlijk maat en lengte. In Frankrijk zitten enkele kwalitatieve partbred Arabische hengsten. En ook in BE en binnen het NRPS zijn deze te vinden. Een wat grotere Duitse rijpony of grote maat D is ook nog een optie, maar wel prijziger dan Don Cremello en die staat erom bekend dat ie vaker wat grotere nakomelingen geeft uit E en kleine paardmerries. Ik hou echt niet van het type, maar hij geeft absoluut kwaliteit door.

Qua karakter zou ik eerder Don Cremello aanraden dan een Arabier kruising aangezien die vaak wat pittiger kunnen zijn (itt volbloeden). Omdat je merrie ook al een dame is met pit zou ik een hengst die zeer goede karakters geeft verkiezen boven een nog jonge hengst bijv. waarvan onbekend is hoe hij fokt.

Mijn eerste ingeving is dus ook Don Cremello. Vraag door over zijn nakomelingen uit merries tussen 150 en 160. Dan heb je iig een indicatie van wat je qua maat mag verwachten.
Maar ik begrijp je terughoudendheid wel, dus informeer er eens naar. Op basis daarvan kun je beslissen en heb je nog voldoende tijd om evt. verder te kijken. Probeer voor jezelf te beantwoorden wat voor jou een minimale (en maximale) stokmaat is voor het type dat je wilt fokken.

Heel relaas zo, met als conclusie dat ik meega met de punten van Natasja en Jan. :+


JoSav

Berichten: 4007
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-19 14:24

Het niet dekken van verdunde merries is idd om concurrentie te voorkomen. Sommige hengstenhouders laten ze wel toe, andere alleen tegen een meerprijs, een heel aantal helemaal niet. HH van Krem is idd een voorbeeld van zo’n “monopoliehengstenboer” :D
Is hun goed recht natuurlijk, want genoeg HH die alleen geselecteerde merries toestaan. Alleen is dat meestal op kwaliteit en niet op kleur.
Heeft dus niets met gezondheid oid te maken. Er zijn overigens wel stamboeken en fokkerijtradities (geweest) die dubbel creme in het geheel weigerden.

Onder de Turkmeense nomaden werd traditioneel bijv. vooral de combinatie licht x donker gemaakt (bijv. bruin x palomino) om dubbel crème te proberen te voorkomen. Die traditie werd in Rusland overgenomen en is pas de laatste jaren veranderd onder invloed van vraag naar dubbel crème in het Westen, China en het Midden Oosten.
Het is dan ook niet toevallig dat een (in Frankrijk gestationeerde) Teke hengst als Gissarg in het bezit is van de prins van Oman en het paradepaardje is van de cavalerie van dat land.

Ik vind het echt een kwalitatieve ponyhengst hoor, Don Cremello du Bois!
Ik hou alleen persoonlijk niet van het type.
Ik heb een enorme voorliefde voor oosterse paarden en volbloeden en hou niet van het Westerse rijtypische qua conformatie, karakter en gangen. Maar dat betekent niet dat er iets mis is met dat type. ;) :D
Ander fokdoel, andere wensen. Voor dressuur met een leuk kleurtje kan ik hem voor veel merries echt aanraden. :j

Tekes zijn dungezaaid. Kwalitatieve Tekes nog dunner gezaaid.
Veel dekken uitsluitend natuurlijk. Veel dekken niet of heel beperkt buiten het ras. Is zonde van je geld om half Europa door te moeten voor een goede (dubbel) crème Teke voor wat je zoekt. :j

Kambarbay is dan idd het makkelijkst beschikbaar, maar afgezien van enkele echt heel goede veulens zijn er ook veel mwah naar mijn mening. En ik vind het dekgeld best hoog.
Hij is natuurlijk ook wat Teke hengsten betreft een middenmoter qua kwaliteit. Wat betreft veredelaar voor warmbloeden kan ik dat minder beoordelen omdat ik zelf als Teke fokker minder interesse heb in die richting (heb momenteel enkel merries).
Wat ik van zijn veulens gezien heb vond ik ze toch soms wisselend, afgezien dus van enkele hele nette veulens uit vaak hele goede merries.
Het is natuurlijk alsnog niet “zomaar” dat hij een AES licentie heeft gekregen (en daarmee A register kan geven bij veel warmbloedstamboeken). Maar voor jouw merrie zijn er denk ik beter passende dubbel crèmes beschikbaar, Teke of geen Teke. Overigens geeft ie zoals het een Teke betaamt wel erg leuke karakters!

Kijk, ik kan Tekes alleen maar heel erg en met klem aanraden omdat het fantástische paarden zijn waar je echt een band mee krijgt die alleen te vergelijken is met het hebben van een herdershond oid, maar leuk dressuren en wat allround zou ik je voor deze merrie aanraden je de moeite te besparen. Hoe leuk ze ook zijn. :P
Wij hebben afgelopen jaar ruim 5000 euro gespendeerd aan het fokken en de merrie in kwestie is niet drachtig geworden. Gustregeling? Ben je mal! De voorwaarden vallen vaak vies tegen.

De dichtstbijzijnde dubbel crème Teke naast Kambarbay die niet uitsluitend diepvries is, zal in jouw geval Karakum (v. Turali) zijn.
Dat is een hengst met veel lengte en een lang achterbeen die op zijn gangen lastiger te beoordelen is vanwege zijn leeftijd. Ik heb geen kruisingen van hem gezien, enkel volbloeden. Hij is intussen echt heel erg bijgetrokken vergeleken met de foto’s op internet, maar alsnog niet het type waaraan je denkt als je zegt dressuur. Hij staat in NL. Zou echt eerder een ponyhengst aanraden.
Enkel crème hebben ze op dezelfde stoeterij o.a. Dahilly.
Die veredelt sterk, maar geeft ook wel erg veel lengte. Ook wat neerwaarts type. Genoeg Tekes die beter dragen en draven.
Ikon sluit beter aan en geeft mooie resultaten gecombineerd met warmbloed, maar is enkel diepvries verkrijgbaar en beperkt want hij is geruind.

Ik heb je geloof ik al eens een lijstje gegeven en daaraan is weinig veranderd. Wel is Ehad Shael naar een Britse eventer gegaan. Of ie ter dekking komt weet ik niet. Mogelijk is hij inmiddels zelfs gecastreerd; ook dat weet ik niet. Zijn achterbeen is denk ik wat lang in combinatie met jouw merrie - op basis van de foto’s van je merrie iig.
In NL staat geloof ik ook Kemsiz nog. Maar heb hem niet opgevolgd dus geen idee wat er van hem geworden is verder. Hij is een pony-maat en gezien de kleur en nafok zou ik je eerder zijn halfbroer Kambarbay aanraden.
Overigens veredelt Kambarbay wel degelijk op zwaardere merries. Hij geeft zeker wel adel door aan de kruisingen met bijv. Irish Draught en Irish Sport Horses. Ik vind de veulens wel vaker wat lengte in de hals missen, maar het meest voorkomende puntje met deze hengst is de wisselende kwaliteit wat betreft beenstand. Ik weet natuurlijk niet of anderen die ervaring delen, het is ook maar een mening. :)
Dekgeld is, vind ik, pittig. Wel ook via Holstud verkrijgbaar.

In Duitsland staat middels KI Amadei-Geli. Hij dekt ivm sport beperkt en de vraag is geloof ik best groot. Kampioen ZSAA Hengstenleistungsprüfung 2018. ZSAA is echter ook een kleurtjesverzamelboek. Meer rijtypisch, maar van huis uit gefokt voor renbaan en dat is ook wel te zien. Eerste nakomelingen dit jaar geboren, ook een uit warmbloedmerrie. Diverse warmbloedmerries en Teke merries zijn momenteel drachtig van hem. Ook enkele in de VS en Australië.
Omdat ie erg groot en langgelijnd is, en vanwege rentype ook wat neerwaarts zou ik hem eerder voor een eventer aanraden. En omdat ie nog zo jong is eerst eens zien wat de nafok doet.
Hij is vrij groot (166) en groeit mogelijk nog (5 jaar oud). Vader is 165, vv 156 en vm 168, moeder 160, mv 163 en mm 157. Zou dus wat kunnen strooien qua maat. Is op dit moment moeilijk te zeggen. Is ook wel een beetje Teke eigen en bloedlijnen zijn daarbij niet onbelangrijk om in te kijken, want hoewel rond 160 gemiddeld is hebben ze een vrij algemeen bereik van grote D pony tot 170. De grootste geregistreerde Teke ooit was zelfs 182 en kleinste was een C pony. Beide zijn overigens zeker niet de norm.
Strooien is dan best een mogelijkheid. Kleine merries kunnen grote nakomelingen geven, grote hengsten kleine en andersom. Soms is het net de combinatie, enz. Fokken blijft wel gokken wat dat betreft. Er kunnen echt bizarre uitschieters zijn en bij warmbloeden is dat niet zeldzaam.

Midden Duitsland fam. Welsch. Zij hebben een palomino. Veel meer kan ik je niet over hem vertellen momenteel. :+ Ik heb hem zelf nl. nog (steeds) niet gezien om er een oordeel over te kunnen vellen en online zijn ze niet zo up to date. := Ik kan je dus niet zoveel over hem vertellen, omdat de hengst voor mijn eigen fokkerij op dit moment niet interessant is. :o

Helemaal in het noorden bij Oldenburg staan ook enkele ter dekking. Meeste zijn niet het type of kwaliteit die je zoekt. Een is warmbloed gekeurd, maar al dusdanig oud en versleten (richting de 30) dat hij niet meer te beoordelen is.
Een warmbloedfokkerij nabij Oldenburg is vrij recent overgestapt op Tekes. Zij hebben enkele hengsten staan, van verschillende conformatie en kwaliteit. Voor jouw fokdoel eigenlijk niet zo interessant, denk ik.
Hebben allen wat weinig welving in de hals dus dan krijg je een typische Teke hals, maar is ook wel een beetje manier van opstellen overigens.
Van de hengsten daar sluit Hamgar dan nog het meest aan. Heeft de gangen van zijn vader Hamza, maar valk van kleur en meer “warmbloed” conformatie van de moeder Chilga. Hij is nog erg jong en zal zich nog wat ontwikkelen. Momenteel heel handzaam formaat van 155 al zal hij zeer waarschijnlijk nog wel wat groeien. Zijn vader is “slechts” Hengstbuch II in Bayerischer ZVB versus Premiehengst status bij bijv. Amadei. Of Hamgar komend jaar ook wordt voorgesteld weet ik niet, als hij niet voortijdig verkocht wordt waarschijnlijk wel.
Hij is nl. te koop dus hoe lang hij beschikbaar blijft is de vraag. Dekgeld is ook wel wat hoger dan Don Cremello: 1000 euro.
Rond 1000 is vrij normaal. Hoger komt ook veel voor, veel lager vrijwel niet.
Hoe hij fokt is de vraag. Alleen al daarom zou ik ook hem niet aanraden. :D

Er is dus binnen een “redelijke” straal weinig keus. Buiten die straal en ook met diepvries heb je meer keus maar ook veel meer kosten. Dat moet je eigenlijk niet willen, behalve als je écht een halfbloed Teke wil fokken voor jezelf of een eventer in een handzaam formaat. Voor een “leuk” dressuurpaard in een “leuk” kleurtje is er voor veel minder moeite een bewezen hengst te vinden. :j Hetzij Don Cremello, hetzij een Duitse rijpony of Arabische kruising.
En ik denk dat als je andere hengsten bekijkt er hier genoeg mensen zijn die met je mee willen kijken.

Als je het maken van een goede standfoto overigens te moeilijk vindt raad ik je aan je merrie vast te (laten) houden op het harde en rondom te filmen terwijl ze vierkant wordt opgesteld. Filmpjes kunnen nl. op het juiste moment op pauze worden gezet door oplettende kijkers. :D
Dat helpt in het beter beoordelen van de conformatie van je merrie. En dat zal helpen in het doorhakken van de knoop wat betreft welke hengst.

JoSav

Berichten: 4007
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-19 16:30

Succes! In jouw geval is wat dubbel crème Tekes betreft Gissarg overigens waarschijnlijk alsnog dichterbij. Helemaal vergeten dat er ook nog een land als Frankrijk is. :D Veel Teke hengsten daar missen echter of kwaliteit, zijn van een Anglo type of te groot voor wat je zoekt. Maar als je interesse hebt in het ras is een bezoekje aan een fokker in Frankrijk misschien nog eens een leuk uitje. Kun je meteen zien dat foto’s het ras geen recht doen. :Y) In het noorden zitten enkele en nabij Orleans ook nog een...

Of Gissarg komend jaar weer ter dekking staat in Frankrijk durf ik echter niet zomaar te zeggen. Hij stond in het noorden, maar of dat weer zo is weet ik niet. In het noorden zit een fokker met diverse hengsten, maar naar mijn mening sowieso niet geschikt. :o

Denk dat het samenstellen van een lijstje D en E ponyhengsten een goed begin is. :j
Of Tekes net als warmbloedpaarden een minder gestel hebben zou ik geen uitspraken over durven doen. Over het algemeen zijn het sterke, gezonde paarden die spijkerhard zijn. Ik selecteer persoonlijk op die hardheid. Vader van mijn jonge merrie wordt over een maand 31 en gaat nog als een tierelier. Hengst die ik voor komend jaar op het oog heb is ook al zo’n harde ouwe knar. :+ Maar niet geselecteerd op dressuur (hoewel klassiek opgeleid). :7

Denk dat je qua stokmaat wensen veilig zit met een kleine(re) hengst. Ik ben zelf ook vrij klein en mijn Teke merrie is ook een kleine kruppel, maar zelfs mijn (Hollands lange) echtgenoot misstaat niet op haar. Vind een kleine vrouw op een kasteel altijd veel gekker uitzien. Maar ook dat is persoonlijk denk ik.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers