Boeren willen over mijn land zonder recht van overpad..

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

 
 
Merexa

Berichten: 323
Geregistreerd: 08-10-16
Woonplaats: Westerkwartier Groningen

Boeren willen over mijn land zonder recht van overpad..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-19 15:21

Hoi!
Momenteel zit ik in een situatie waar ik niet echt rekening mee had gehouden en zoek even advies. Eigenlijk wil ik het ook even van mij af schrijven.. In December heb ik een stuk land gekocht waar ik mijn paarden heb lopen. Het is in 3 stukken opgedeeld en 1 stuk wilde ik eerst laten hooien, maar bij nader inzien wil ik toch alles laten begrazen gezien ik vrij goedkoop aan mijn hooi kan komen en andere stukken ook even wil laten 'rusten'. Nu is over dat stuk wat gedoe. Er zijn hekken waar Rijkswaterschap doorheen mag om de sloten eens in het jaar leeg te halen (zelf nog niet mee gemaakt) maar nu willen boeren er dus ook elke keer over heen. Ze hebben geen recht van overpad, dat is ook nergens genoemd bij de koop. Het land grenst aan een deel van de gemeente dat word gehuurd door iemand met schapen met daarnaast is een fietspad. Aan de andere kant van mijn land zijn meerdere percelen naast elkaar van anderen. Op het hek naar het land van de gemeente zit een zwart slot en op de ander geen. (zie foto) Nu dacht ik dat het zwarte slot van de vorige eigenaar van het land was, maar gezien van mij het hek toch niet open hoefde liet ik hem lekker hangen. Als het hek écht open moet voor Rijkswaterschap konden ze het slot altijd nog doorknippen dacht ik of de stro touwtjes aan de andere kant er af halen en open maken. Vorige week zag ik echter dat iemand zonder het te overleggen over mijn land was geweest en hing het slot zoals op de foto onderaan in plaats van om de biels heen. Dus ik pissig gezien mensen zonder mijn weten zomaar over mijn land waren geweest én sleutels hadden van een slot die aan een hek zit die niet eens van hun is. Nu had ik de paarden er niet lopen, maar dit moet dus niet weer gebeuren. Dus ik heb zelf een ketting gekocht en die er omheen gedaan. Daar heb ik een geplastificeerde brief bij gehangen met ''Mijn paarden lopen hier. Graag even bellen om eventueel het land over te steken'' met mijn adres, naam en telefoonnummer. Afgelopen Zaterdag werd ik gebeld door iemand die ergens verderop koeien had lopen. Heel beleefd ook en heeft gezegd normaal via een andere weg te gaan maar daar was de straat opgebroken, dus vroeg hij of hij over mijn land mocht voor deze keer op Maandag middag (gisteren). Dus ik heb het slot er Zondagavond af gehaald en mijn paarden daar nog niet laten lopen. Toen ik gisteravond het slot er echter weer op wilde doen zag ik dat het zwarte slot ook weer om de biels zat. Even twijfelde ik of ik mijn slot er bij zou hangen, maar ik heb deze maar om de andere kant gedaan bij de strotouwtjes (de scharnieren zijn kapot). Gezien ik dus keurig was gebeld en hij zo nog beter op slot zit voor onbevoegden, ook ivm. diefstal.
Nu werd ik echter door een andere man gebeld terwijl ik aan het werk ben. Deze wilde ook graag meteen over mijn land maar het hek zat dus op slot. Dus ik zei ''De groene is van mij en van de zwarte aan de andere kant heb ik geen sleutel'' hij heeft dus blijkbaar (ook!) dus wel een sleutel van die zwarte maar vond het raar dat ik er ook een slot op had gedaan ''Ik wilde mijn paarden daar deze week laten lopen en heb liever niet zomaar jan en alleman op het land'' en toen ging hij hoor :+ ''Nou mevrouw, ik heb gewoon recht van overpad. Ik wil er nu overheen en dat er geen sloten meer op zitten'' dus ik heb hem haarfijn uitgelegd dat ik aan het werk ben en gewoon mijn paarden daar wil laten lopen deze week en dan niemand met een trekker in het land wil hebben (hij is namelijk gaan maaien voor iemand). Dat kon hij maar niet begrijpen terwijl ik uitlegde dat hij gewoon even van te voren moest bellen. Als het goed is is de straat die nu opgebroken is binnenkort ook weer te gebruiken, al is er ook nog een omweg maar daar lopen nu dus schapen en koeien. Hoe zou dit het beste op te lossen zijn? Bedankt voor het lezen in ieder geval :o
Afbeelding


Kidde
Berichten: 1768
Geregistreerd: 24-10-09
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:25

Misschien even informeren bij degene waar je het land van gekocht hebt hoe de situatie zit? Recht van overpad moet voor zo ver ik weet ook vastgelegd zijn bij de notaris, misschien kan je daar wat mee.

Het is dus geen tijdelijke situatie als ik het goed begrijp ivm het opbreken van de straat?

Edit: Misschien heb je hier wat aan: https://www.juridischloket.nl/wonen-en- ... -overpad/#

Het zou vastgelegd moeten zijn bij het Kadaster
Laatst bijgewerkt door Kidde op 14-05-19 15:26, in het totaal 1 keer bewerkt

troi
Berichten: 14602
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:26

Ik zou dat oude slot vandaag nog wegslijpen en het dikste slot dat ik kon vinden erom leggen. Zijn ze helemaal betoeterd! Ze overleggen maar ruim van tevoren en anders gaan ze maar naar de rechter. Zo kan jij je land helemaal niet gebruiken.

Ik begrijp dat ze het anders gewend zijn en veranderingen zijn lastig maar ze passen zich maar aan hoor!

okdoei
Berichten: 570
Geregistreerd: 25-04-09

Re: Boeren willen over mijn land zonder recht van overpad..

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:28

ik zou inderdaad even uitzoeken wat er precies bij het kadaster is vastgelegd, als je zeker weet dat je het niet hoeft te verlenen inderdaad de sloten verwijderen en evt een camera ophangen om te kijken of mensen niet als nog aan je hek komen.

dakplaat
Berichten: 771
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:29

Als het een tijdelijke situatie is en jouw paarden er toch nog niet lopen, kan een beetje meedenken met anderen toch niet zo moeilijk zijn..

Prairy

Berichten: 2299
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: In het bos onder Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:32

Boeren kunnen in mijn ervaring lekker lomp zijn, zeker als ze ineens iets anders als anders moeten doen (ook al kan het best anders). Maar het is best mogelijk dat er recht van overpad door jarenlang gebruik op zit, en dat is dan waarschijnlijk niet bij de notaris vastgelegd.

Ik zou ook eens bij de vorige eigenaar informeren hoe en wat.

Lastige situatie wel...

friendly

Berichten: 7737
Geregistreerd: 13-01-06
Woonplaats: Warmenhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:34

Wauw. Dit klinkt meer als jezelf recht geven tot iets waar je geen recht op hebt. Heeft de vorige eigenaar hier ook niks over gezegd? Die zal dit gedoe toch ook ervaren moeten hebben? Het is in elk geval wel de moeite waard denk ik om goed uit te zoeken of er niet toch recht van overpad is wat vergeten is te benoemen. Zodat je goed beslagen ten ijs komt als ze zo eisend blijven. Jouw land, dan moeten zich schikken naar hoe jij het wil gebruiken. Zolang de gemeente er af en toe op kan voor de broodnodige werkzaamheden klinkt t niet alsof je verkeerd zit. En klinkt het alsof zij de enige zijn die samen met jou toegang tot dat land mogen en kunnen hebben.

I'll be back so soon you won't even have time to miss me. Look after my heart, I've left it with you.

friendly

Berichten: 7737
Geregistreerd: 13-01-06
Woonplaats: Warmenhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:35

dakplaat schreef:
Als het een tijdelijke situatie is en jouw paarden er toch nog niet lopen, kan een beetje meedenken met anderen toch niet zo moeilijk zijn..

Ja zo begint het en straks is het hek van de dam. Nee hoor, uitzoeken hoe het zit en dan lekker zo laten. Met eigen sloten.

I'll be back so soon you won't even have time to miss me. Look after my heart, I've left it with you.

Merexa

Berichten: 323
Geregistreerd: 08-10-16
Woonplaats: Westerkwartier Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-19 15:35

De vorige eigenaar en ik liggen niet zo lekker. Het is namelijk zo dat ik het land heb gekocht en mijn moeder het huis van dezelfde persoon waar het land aan grenst en ik weer bij in ben gaan wonen met mijn eigen ruimte. Die man had zelf Alpaca's en deed ook al lastig, maar deze boeren hebben er dus zelf een slot op het hek gedaan óf een sleutel gekregen van de vorige eigenaar zoals ik eerst dacht. Recht van overpad is nergens benoemd en heb ik ook niet ondertekend. Het is echter wel zo dat in het contract staat dat in de toekomst een zonnewal (geluidswal met zonnepanelen) gebouwd mag worden en heb daar ook al een vergoeding voor gekregen. Tot die tijd mag ik het gewoon nog gebruiken, maar die boeren hebben nergens recht op. Ik ben ook de moeilijkste niet maar dat die man zo boos werd.. Ik heb altijd in de stad gewoond dus ben het misschien ook niet zo gewend :+ De eerste was echter gewoon netjes.

karev

Berichten: 5400
Geregistreerd: 13-06-07
Woonplaats: gasselternijveen, drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:37

Recht van overpad hoort in je koopcontract te staan

dakplaat
Berichten: 771
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:37

friendly schreef:
dakplaat schreef:
Als het een tijdelijke situatie is en jouw paarden er toch nog niet lopen, kan een beetje meedenken met anderen toch niet zo moeilijk zijn..

Ja zo begint het en straks is het hek van de dam. Nee hoor, uitzoeken hoe het zit en dan lekker zo laten. Met eigen sloten.


Ja echt van de zotte dat je een ander even te hulp schiet. Wat een gek idee.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 17646
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:38

misschien heeft de vorige eigenaar dit helemaal niet als "gedoe" ervaren :)*

Paardenmensen staan er nou niet echt om bekend dat ze de meest makkelijke mensen zijn om je land aan te verhuren of om iets van te willen.
Zou me niks verbazen als de buren al jaren over dat land heen mogen en nu ineens tegen een muur van onwil aanlopen.
Ik kan me TS best voorstellen maar aan de andere kant denk ik: ze een hekje van prikpaaltjes en laat gaan, waarschijnlijk heb je ze ooit weleens nodig voor iets en dan is het fijn als je niet in de eerste periode meteen voor een hoop gezeik zorgt.

Ik had ook altijd een buurman die graag over mijn land wilde maar in ruil daarvoor deed hij ook ongemerkt een heleboel.

~sterk en betrokken tot het laatst~ 1958-mama-2016
kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

c_alsemgeest

Berichten: 16020
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: 's-Gravenzande

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:40

dit is een situatie welke behandeld is en deze lijkt best op jouw situatie:

Citaat:
Sinds enige tijd bent u eigenaar van een boerderij in het noorden van het land. In het voorjaar bent u druk doende met het aanleggen van de tuin en het inrichten van het stukje weiland achter de boerderij.
Ilse van AstU besluit een aantal schapen te willen houden, waardoor het noodzakelijk wordt het stukje weiland af te sluiten. De omheining wordt geplaatst, de schapen staan in de wei en u geniet van uw hernieuwde uitzicht, totdat uw buurman, die een melkveebedrijf runt, boos voor de deur staat. In de zomer lopen zijn koeien namelijk in het weiland gelegen naast uw woning. Om van dit weiland naar de melkstal te komen, moeten de koeien dagelijks over uw stukje weiland. Dit is nu niet meer mogelijk.

De buurman verzoekt u dringend er voor te zorgen dat zijn koeien weer over uw stukje weiland naar de melkstal kunnen lopen. Na bestudering van de leveringsakte komt u er achter dat op uw stukje weiland een erfdienstbaarheid rust. De eigenaar van het naastgelegen weiland mag volgens de akte gebruik maken van uw stukje weiland om van en naar de melkstal te komen. Er zit daarom niets anders op dan de schapen uit het stukje weiland te halen en de omheining af te breken. Het was natuurlijk prettiger geweest, en dit had u een hoop kosten kunnen besparen, wanneer u hiervan op de hoogte was geweest.

Voorafgaand aan het kopen van een woning is het daarom van belang om met de verkoper door te nemen welke erfdienstbaarheden er rusten op de aan te kopen onroerende zaak. Bij ondertekening van de standaard NVM-koopovereenkomst wordt er namelijk van uit gegaan dat de koper alle lijdende erfdienstbaarheden aanvaardt.

De wet omschrijft een erfdienstbaarheid als een last waarmee een onroerende zaak (in dit geval het stukje weiland achter de boerderij) ten behoeve van een andere onroerende zaak (in dit geval het naastgelegen weiland van de buurman) is bezwaard. Het stukje weiland is in dit geval het lijdende erf en het weiland van de buurman het heersende erf. Wanneer een lijdende erfdienstbaarheid is gevestigd ten gunste van een heersend erf, is het lastig om deze erfdienstbaarheid ongedaan te maken.

Erfdienstbaarheden gaan slechts teniet wanneer het heersende en het lijdende erf vermengen (de buurman verkrijgt het stukje weiland achter de boerderij ook in eigendom), wanneer afstand van de erfdienstbaarheid wordt gedaan (de buurman geeft te kennen geen gebruik meer te willen maken van de erfdienstbaarheid) of wanneer gebruik van de erfdienstbaarheid zo lang niet mogelijk is geweest dat deze is verjaard (de buurman laat de ontstane situatie zoals deze is waardoor hij meer dan twintig jaren geen gebruik kan maken van de erfdienstbaarheid).

Zoals erfdienstbaarheden door verjaring teniet kunnen gaan, kunnen erfdienstbaarheden ook door verjaring ontstaan. Wanneer de buurman langer dan twintig jaren geleden een schuurtje op een deel van uw stukje weiland heeft geplaatst en u of de vorige eigenaren daartegen niets hebben ondernomen, ontstaat een erfdienstbaarheid door verjaring. De buurman kan u in dat geval zelfs dwingen deze situatie in te laten schrijven in de openbare registers van het kadaster, waarmee de erfdienstbaarheid voor iedereen kenbaar wordt.

Waar voorheen slechts erfdienstbaarheden konden worden gevestigd door verjaring voor voortdurende en zichtbare situaties (bijvoorbeeld het voorbeeld van overbouw van het schuurtje) kan dat vanaf 1 januari 2012 ook voor niet zichtbare en voortdurende situaties die op 1 januari 1992 reeds bestonden. Denk hierbij aan het recht van overpad. Vanaf 1 januari 2012 kan het dus zo zijn dat, in de situatie dat in de aktes geen lijdende erfdienstbaarheid is gevestigd op het stukje weiland, de buurman toch een erfdienstbaarheid verkrijgt om met zijn koeien over uw stukje weiland te lopen wanneer hij dit al sinds 1 januari 1992 doet.

Leveringsakten zijn vaak lastig leesbaar en verwijzen veelal naar andere, soms hele oude, aktes. De in de leveringsakten omschreven erfdienstbaarheden kunnen zich daarnaast in vele gedaantes voordoen. Hierdoor is het niet altijd even duidelijk of er een (en welke) erfdienstbaarheid is gevestigd. Voorafgaand aan het kopen van een woning kan het daarom verstandig zijn u hierover goed te laten informeren.


Ilse is werkzaam als advocaat bij Bosma | van Ast Vastgoedadvocaten (http://www.bosmavanast.nl) en gespecialiseerd in het vastgoedrecht.


Dus even uitzoeken of er recht van overpad gelopen heeft
Laatst bijgewerkt door c_alsemgeest op 14-05-19 15:41, in het totaal 1 keer bewerkt

Warina (Commandeur x Krawall) 05-05-'80 - †08-09-'09
United (Havidoff x Jazz) 11-05-'01 - †14-06-'17 Z1+12
Jam Session (Don Tango B x Krack C) 02-05-2014 B+8 L+5

Prairy

Berichten: 2299
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: In het bos onder Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:41

Dan zou ik zeggen, slot eraf knippen, jouw sloten eromheen en je zoekt het maar mooi uit. :wave:

Met vriendelijkheid kom je een stuk verder als dreigen en doen. Dan zet ik in ieder geval mijn hakken in het zand en krijg je niks meer van me.

piendumaitre

Berichten: 17848
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:42

Hier, zo is mijn advies, moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Want een goede buur is beter dan een verre vriend.

Dus wat ik zou doen.
1. Uitzoeken hoe het zit met recht van overpad. Als dat recht er is, dan heb je de verplichting om de boeren er over heen te laten gaan. Avondje organiseren met bier, en met de boeren doorspreken hoe jullie daarmee omgaan als je paarden daar staan. Boeren hebben zelf ook vaak dieren en zullen waarschijnlijk wel mee willen denken.

2. Is het recht er niet van overpad. Dan wederom avondje organiseren met de boeren. Vertellen hoe het juridisch zit en (dat zou ik dus doen), vragen aan de boeren hoe we hier een "win - win" situatie van kunnen maken. Zij gebruik maken van jouw stuk, jij jouw paarden er op laten op zo'n manier dat het veilig is voor jouw paarden. Dus hoe laten ze het dan achter etc. etc.

Als je namelijk de boeren mee hebt, zoals wij hier, dan geeft je dat enorm veel plezier. Ze zullen altijd voor je klaar staan, helpen met de tractor als je eens een keer dat nodig hebt, voorzichtig zijn met passeren als ze je op de weg tegen komen etc etc.

Dus ik zou ongeacht hoe het juridisch geregeld is gaan, voor een win- win situatie. Ik denk als je dat niet doet, dat het erg gauw heel vervelend wordt en je daar uiteindelijk weg zult gaan of met erg veel tegen zin naar toe zult gaan. Hou het leuk en gezellig! Boeren wil je echt niet tegen je hebben, want pesterijen zal altijd ten koste gaan van jou en/ of je paarden!

troi
Berichten: 14602
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:45

piendumaitre schreef:
Hier, zo is mijn advies, moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Want een goede buur is beter dan een verre vriend.

Dus wat ik zou doen.
1. Uitzoeken hoe het zit met recht van overpad. Als dat recht er is, dan heb je de verplichting om de boeren er over heen te laten gaan. Avondje organiseren met bier, en met de boeren doorspreken hoe jullie daarmee omgaan als je paarden daar staan. Boeren hebben zelf ook vaak dieren en zullen waarschijnlijk wel mee willen denken.

2. Is het recht er niet van overpad. Dan wederom avondje organiseren met de boeren. Vertellen hoe het juridisch zit en (dat zou ik dus doen), vragen aan de boeren hoe we hier een "win - win" situatie van kunnen maken. Zij gebruik maken van jouw stuk, jij jouw paarden er op laten op zo'n manier dat het veilig is voor jouw paarden. Dus hoe laten ze het dan achter etc. etc.

Als je namelijk de boeren mee hebt, zoals wij hier, dan geeft je dat enorm veel plezier. Ze zullen altijd voor je klaar staan, helpen met de tractor als je eens een keer dat nodig hebt, voorzichtig zijn met passeren als ze je op de weg tegen komen etc etc.

Dus ik zou ongeacht hoe het juridisch geregeld is gaan, voor een win- win situatie. Ik denk als je dat niet doet, dat het erg gauw heel vervelend wordt en je daar uiteindelijk weg zult gaan of met erg veel tegen zin naar toe zult gaan. Hou het leuk en gezellig! Boeren wil je echt niet tegen je hebben, want pesterijen zal altijd ten koste gaan van jou en/ of je paarden!


Dit is een veel beter advies dan de mijne *\o/*

Maar als iemand zo verdraaid arrogant dingen gaat opeisen vind ik verstandig zijn soms best lastig :P

friendly

Berichten: 7737
Geregistreerd: 13-01-06
Woonplaats: Warmenhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:50

dakplaat schreef:
friendly schreef:
Ja zo begint het en straks is het hek van de dam. Nee hoor, uitzoeken hoe het zit en dan lekker zo laten. Met eigen sloten.


Ja echt van de zotte dat je een ander even te hulp schiet. Wat een gek idee.

Te hulp schieten is een ding maar dit klinkt eerder als oneigenlijk toegang verschaffen en dan kan je gewoon een keer pech hebben. De eigenaar mag zelf bepalen wie toegang heeft en krijgt. En dat is zij en de gemeente. En neem aan dat die zelfs eerst contact opnemen wanneer dat is.

I'll be back so soon you won't even have time to miss me. Look after my heart, I've left it with you.

ReadTheRulez
Berichten: 1114
Geregistreerd: 20-11-10
Woonplaats: friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:53

Ik zou proberen dit met een middenweg op te lossen. Erachter zien te komen wie er gebruik willen maken van jou hek, en kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Wie weet komt het jou straks wel heel handig uit als ze wat voor jou doen

Die 'boze' boer kan weleens niet hebben geweten dat het land van eigenaar is gewisseld en daardoor verrast is geweest

Gepassioneerd Recreatieruiter ♡

Kaitlyn

Berichten: 6984
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 15:59

ReadTheRulez schreef:
Ik zou proberen dit met een middenweg op te lossen. Erachter zien te komen wie er gebruik willen maken van jou hek, en kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Wie weet komt het jou straks wel heel handig uit als ze wat voor jou doen

Die 'boze' boer kan weleens niet hebben geweten dat het land van eigenaar is gewisseld en daardoor verrast is geweest


Dat geeft hem nog geen excuus om zo onbeschoft te doen aan de telefoon...

https://www.instagram.com/1991leane/
Gibalia L+1 dressuur B+16 springen
Velvet M1+5 eindstand
Lorna Pensioen

I like to open the microwave when 1 second is left. Feels like I'm a Bomb Defuser. :')

Merexa

Berichten: 323
Geregistreerd: 08-10-16
Woonplaats: Westerkwartier Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-19 16:03

Dat vind ik wel een goede piendumaitre :D
De eerste was ook gewoon heel vriendelijk, maar die belde ook mooi van te voren. In de toekomst zullen de hekken ook weg gaan zodat er alleen een sloot is bij de bouw van de Zonnewal, waar ik overigens wel blij mee ben gezien er een ruiterpad naast komt en Rijkswaterschap daar overheen kan om de sloten schoon te maken. Verder ken ik de boeren ook niet goed, dus om wat in contact te komen zal wel handig zijn. Maar zoals het nu ging schoot mij wel even in het verkeerde keelgat.

kwita

Berichten: 5218
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 16:30

Prairy schreef:
Boeren kunnen in mijn ervaring lekker lomp zijn, zeker als ze ineens iets anders als anders moeten doen (ook al kan het best anders). Maar het is best mogelijk dat er recht van overpad door jarenlang gebruik op zit, en dat is dan waarschijnlijk niet bij de notaris vastgelegd.

Ik zou ook eens bij de vorige eigenaar informeren hoe en wat.

Lastige situatie wel...Dat is echt een van de lompste opmerkingen prairy....boer zijn is een beroep,jij praat over het handelen van een individu!

Tijd heeft vleugels maar geen teugels, carpe diem!

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Moderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 56936
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 16:33

Ik verplaats dit topic naar Transport, afspraken en overige.

Brittjuh97

Berichten: 827
Geregistreerd: 17-05-10
Woonplaats: Obdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 16:49

piendumaitre schreef:
Hier, zo is mijn advies, moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Want een goede buur is beter dan een verre vriend.

Dus wat ik zou doen.
1. Uitzoeken hoe het zit met recht van overpad. Als dat recht er is, dan heb je de verplichting om de boeren er over heen te laten gaan. Avondje organiseren met bier, en met de boeren doorspreken hoe jullie daarmee omgaan als je paarden daar staan. Boeren hebben zelf ook vaak dieren en zullen waarschijnlijk wel mee willen denken.

2. Is het recht er niet van overpad. Dan wederom avondje organiseren met de boeren. Vertellen hoe het juridisch zit en (dat zou ik dus doen), vragen aan de boeren hoe we hier een "win - win" situatie van kunnen maken. Zij gebruik maken van jouw stuk, jij jouw paarden er op laten op zo'n manier dat het veilig is voor jouw paarden. Dus hoe laten ze het dan achter etc. etc.

Als je namelijk de boeren mee hebt, zoals wij hier, dan geeft je dat enorm veel plezier. Ze zullen altijd voor je klaar staan, helpen met de tractor als je eens een keer dat nodig hebt, voorzichtig zijn met passeren als ze je op de weg tegen komen etc etc.

Dus ik zou ongeacht hoe het juridisch geregeld is gaan, voor een win- win situatie. Ik denk als je dat niet doet, dat het erg gauw heel vervelend wordt en je daar uiteindelijk weg zult gaan of met erg veel tegen zin naar toe zult gaan. Hou het leuk en gezellig! Boeren wil je echt niet tegen je hebben, want pesterijen zal altijd ten koste gaan van jou en/ of je paarden!Dit zou ik ook indd doen.

Nico12
Berichten: 264
Geregistreerd: 15-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 16:52

Boeren als vriend kan meer dan goed te pas komen. Maar als je het bekijkt van of je ze wettelijk mag weigeren. Als er geen sprake is van een erfdienstbaarheid maar wel van het felt dat voor het bereiken van het perceel er jarenlang ( 20 jaren ) de gewoonte was, dan heeft hij rechten. Zonder hek iedereen als er geen borden staan zoals bijvoorbeeld "eigen weg" enz.
Laatst bijgewerkt door Nico12 op 14-05-19 17:01, in het totaal 1 keer bewerkt

Moonlight17
Berichten: 1878
Geregistreerd: 16-06-09
Woonplaats: Venray

Re: Boeren willen over mijn land zonder recht van overpad..

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-19 16:57

Ik zou zeker het advies van piendumaitre opvolgen.
Boeren zijn over het algemeen echt geen lastige mensen, zijn alleen een stuk minder van de (stadse) regeltjes. Het zijn gewoonte mensen, die moeite hebben met snelle veranderingen. Echter zodra je ook maar een moeite naar hun kant doet, zijn het echt fijne mensen om in de buurt te hebben waar je altijd op kan rekenen als er een probleem is.

Moonlight drs: L2+10 spr: L+9 cross: B+5 Met pensioen
Vita drs: B+10 spr: L+2 Naar Italië
Diva drs: B +14 spr B +1 cross B +2


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers