Bokt.nl • PRE?
Pagina 1 van de 1

PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:00
door Sclimpre
Al heel vaak heb ik gehoord/gelezen dat een PRE net iets anders is dan een ander (warmbloed) paard. de ene keer krijg ik de indruk dat ze cooler en verstandiger zijn, ander keren lijken ze net sensibeler en moeilijker. Wie kan hier meer uitleg over geven? Hoe zou jij een PRE vergelijken met een paard type BWP/KWPN etc?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:09
door mala26
Net als in de kwpn heb je in de pre ook de rustige brave paarden en degene die je achter het behang kan plakken.
Hangt er ook weer vanaf waar ze vandaan komen. Heb je er 1 uit Spanje of een in Nl gefokt.
De 6 jarige hier is een en al rust en lief (maar wel hengst en echt een jong paard)
De 11 jarige is een verschrikking soms, vindt zichzelf erg grappig en gaat er vanuit dat iedereen dat ook vindt...
Vergelijk het met een Jazz en een Utrecht, totaal 2 verschillende hengsten maar toch echt allebei KWPN.Dus hangt er net vanaf welke je hebt.
en de pre heeft wel wat meer respect voor eigen ruimte. En is door dat ie zelf wat beter kan nadenken wel wat makkelijker aan de ene kant maar soms juist daardoor ook lastiger.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:15
door Esther_r20
Mijn pre is echt een krakterpaard. Hij besluit of het feestje door gaat of niet. Als je hem met respect behandeld doet hij alles voor je maar beledig je hem.. ..

Verder is hij ontzettend slim. Een oefening nooit 2x achter elkaar uitvoeren want hij gaat al.

Mijn ervaring is dat ze meer karakter hebben en minder schikken naar de mens; hoewel ze enorm mensgericht zijn. Het zijn geen automaatjes maar echt een partners om de oefeningen mee te rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:27
door willemlover
Ik heb ook een PRE en als ik kijk naar die van mij: enorm mensgericht, de KWPN'ers die ik ken zijn dit veel minder. Daarnaast heeft mijn PRE een enorme wil om te werken, wanneer dit niet kan door bijvoorbeeld een blessure wordt hij in omgang veel meer opdringerig. Daarnaast moet mijn PRE wel echt uitgedaagd worden tijdens het rijden, doe je dit niet dan bouwt hij zijn eigen feestje en vindt hij zichzelf ook erg grappig. Buiten rijden vindt mijn PRE geweldig en is dan ook erg braaf omdat de omgeving voor hem dan interessant genoeg is. Dit kan in de bak wel anders zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:30
door Sclimpre
Dus diplomatisch aanpakken, overtuigen maar niet dwingen?
Zorgen dat je hen afwisseling biedt en geen eindeloze herhalingen?
Begint meer en meer op mijn eerste paard te lijken *\o/*
Zijn er bepaalde hengsten/bloedlijnen die ervoor bekend staan echt moeilijke paarden te geven en die beter te mijden zijn voor 'gewone mensen' (te vergelijken met de reputatie van Jazz)?

Re: PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:38
door willemlover
In de hengstenlijnen ben ik niet echt thuis.
Maar inderdaad. Voor die van mij moet je duidelijk zijn maar wel met fluwelen handschoenen. Daarnaast had die van mij echt tijd nodig om mij te leren kennen/vertrouwen. Een nieuwe omgeving maakt hem niet zo veel uit, een nieuw mens wel.

Voorbeeld: toen ik hem net had kwam ik niet verder dan 100 m van zijn weide. Hij begon dan te steigeren en trok zich los. Na 2 maanden kon ik overal met hem naar toe en is het een mak lammetje wat naast mij loopt.

Hetzelfde met als er iemand anders op hem rijdt en ik loop er naast. Als ik even stop om mijn veters te strikken stopt hij per direct ook en gaat ook niet vooruit zolang ik nog achter hem loop. Als ik er zelf op zit en er loopt een "vreemde" naast heeft hij dit niet.

Daarnaast is mijn PRE ook enorm slim. Voorbeeld: aan de longeerlijn wil hij zich nog wel eens flink laten gaan. Als hij dan de ruimte heeft kan hij zich ook plotseling losrukken. Vaak lukt hem dit niet en na 2 keer probeert hij het dan ook niet meer. Maar sta ik even niet op te letten dan zal hij het proberen. En lukt het dan, dan weet ik zeker dat hij dat de volgende keer weer probeert.

Eigenlijk heel grappig haha.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 10:49
door Azmay
Sclimpre schreef:
Dus diplomatisch aanpakken, overtuigen maar niet dwingen?
Zorgen dat je hen afwisseling biedt en geen eindeloze herhalingen?
Begint meer en meer op mijn eerste paard te lijken *\o/*
Zijn er bepaalde hengsten/bloedlijnen die ervoor bekend staan echt moeilijke paarden te geven en die beter te mijden zijn voor 'gewone mensen' (te vergelijken met de reputatie van Jazz)?


Hengsten oid niet, maar er zijn fokkerijen die specialiseren in bepaalde doelen. Zo heb je fokkers die bekend staan om op bepaald karakter fokken, op hele goede beweging of op dressuurpaarden.

In nederland moet je vooral uitkijken voor de goedkopere geimporteerde paarden, transport is geloof ik 1000 euro rn als je dan in nederland een geimporteerd paard kan kopen bij een handelaar voor weinig geld kan je je meteen afvragen way er mis mee is.

Ik ben erg gelukkig met mijn twee merries, erg gevoelig maar dat zie ik als voordeel. Ook heel slim en snel verveeld maar dat zorgt ook voor paarden die na het schrikken stil blijven staan in plaats van aan de kletter te gaan.

Re: PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 11:05
door keeyzie
Ik heb ook een PRE en ben echt zo blij met het karakter.
Op sommige vlakken enorm nuchter, op andere vlakken weer zeer sensibel. Maar dat is eigenlijk wat hem zo leuk maakt. Hij zal nooit bewust iets gemeens doen en wil super graag voor me werken. Die werklust hebben de meeste wel. Maar inderdaad pas op met waar je hem koopt ;)

Re: PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 11:37
door Elisa2
Mijn ervaringen zijn: erg gevoelig en mensgericht..merken minimale lichaams/ energie veranderingen op.
Kunnen nerveus en druk zijn, maar meestal goed bij je te houden en doen geen idiote dingen zoals kwpn's vaak wel kunnen doen bij nervositeit. Dus dat is de nuchterheid imo.

Er zijn wel bepaalde bloedlijnen die op verschillende eigenschappen gefokt zijn:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/ ... ijnen.html

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 12:02
door xx_denise_xx
Ik reageer eigenlijk nooit maar nu moest ik bijna wel :o

Zelf heb ik een PRE uit Spanje en ik zou nooit meer anders willen. Hij is zo ontzettend nuchter, kijkt nergens van op. Wel is hij erg voorwaarts en actief. Zolang je hem met respect behandeld doet hij letterlijk alles voor je, doe je dat niet dan heb je wel een verkeerde aan hem.

Mijn ervaring is dat het over het algemeen enorm eerlijke paarden zijn. Dit is ook de reden dat ik overgestapt ben van het KWPN naar de PRE. Als je een goede uitzoekt dan toch, zijn over het algemeen wat nuchterder.

Re: PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-06-17 21:39
door Nicole288
Verplaatst van F-AM naar BKR

Re: PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-06-17 11:38
door Sclimpre
Dank voor al jullie reacties. Het karakter zoals jullie beschrijven bevalt me heel erg. Nu stilaan beginnen rondkijken...

Re: PRE?

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-06-17 22:37
door mala26
Wil je meer over de PRE weten en andere spaanse rassen, aanstaande zondag is op de nieuwe heuvel in Lunteren, leden dag van de spaanse vereniging. Met verschillende demos, clinics en wedstrijd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-06-17 22:54
door xyzutu2
Ik heb een kruising PRExMangalarga Marchador en ik kan me in wat hierboven staat heel goed vinden.
Rio is aan de ene kant heel nuchter, maar aan de andere kant kan hij ook wel eens hypersensibel zijn en overal op reageren. De ene keer loop je samen een wandeling met een ├╝berbraaf paard naast je aan een loshangend touwtje, en de volgende keer heb je een dribbelende stresskip naast je die wel heel braaf blijft, maar piaffe doet terwijl jij wandelt en volledig overprikkeld is. _-:(
Aan de andere kant is het een volleerd Horse Agility paard die door vlaggen, bogen en complete schrikparcoursen wandelt, maar soms komt de Spaanse hengst er nog even uit.

Verder is hij heel, heel, heeeeel sociaal naar mensen. Als hij een mens ziet, dan wil hij wat met die mens doen. Dus als je hem naar de wei brengt, wil hij met je trainen. Als je het dek af komt doen wil hij met je mee naar de bak. Als je hem weer uit de wei haalt loopt hij ook uit zichzelf naar de bak. Erg sneu dus als hij dus eens dagje vrij heeft. Van twee weken vakantie en dus niet trainen raakt hij helaas ook helemaal van slag. :(:)

En voor de rest herken ik ook die persoonlijke band. Voor mij is hij gewoon Rio, maar anderen hebben wel eens opgemerkt dat hij voor mij meer doet en ook verder gaat en ook meer opoffert dan voor anderen. Het verschil zit denk ik vooral in hoeveel hij durft en wat hij doet als hij iets eng vindt. Bij mij gaat hij als hij iets moeilijk vindt toch door, blijft het proberen en bouwt zijn signalen van dat hij het moeilijk heeft heel netjes in sterkte op (bij het rijden met een niet passend zadel (foutje van de passer) bijvoorbeeld door eerst te hoofdschudden, dan te schrapen, dan de Spaanse pas te doen, toen heel braaf een laag steigertje, toen aangeven dat hij wou rollen en toen twee wat hogere steigertjes) terwijl hij bij een vreemde waarschijnlijk een kwartier eerder al compleet geflipt was.

En hoewel hij alle mensen superleuk vindt, heeft hij wel zo zijn voorkeuren. Zo heeft hij een jaar lang zijn bekapper weggepest tot ik uit pure wanhoop maar weer terug ben gegaan naar zijn oude bekapper/smid. Die kwam weer voor het eerst langs, deed drie hoeven en zei 'wat is het toch ook een braaf paard, en dat terwijl hij nog best jong is'.
Right... _-:(