Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 16:40

Hoi allemaal,

Ik ben nieuw hier en weet niet helemaal of dit de juiste topic is, maar ik ben benieuwd naar jullie mening/ervaring :)

Ik heb nu sinds een jaar mijn paard, een leuke Andalusier die op zijn 13e naar Nederland is gekomen. Dit was niet in mijn opdracht en ik heb geen idee wat er vooraf met hem is gedaan en waar hij vandaan komt. Uit mijn hoofd kwam hij wel uit het zuiden, maar volgensmij is er gewoon voor het transport nog even een paspoort aangemaakt.

Hij heeft vanaf het begin af aan, zelfs nadat zijn gebit was gedaan en hij door een dierenart is gecheckt moeite gehad met druk op het bit/de teugels. Zodra ik er een beetje druk op neem, gooit hij zijn hoofd omhoog en gaat sterrenkijken.. Het zadel is nu recent ook gecheckt en aangepast, maar nog steeds blijft het een groot gevecht. Als ik hem uiteindelijk enigzins aan de teugel heb, loopt hij gespannen in kleine pasjes en kropt zichzelf op. Vaak kruipt hij al snel achter de teugel of loopt hij weer als een giraffe door de bak.

Ik krijg lessen en er wordt mij vaak verteld dat ik gewoon te lief of te zacht voor hem ben, maar ik vraag mij soms toch af of dat toch wel echt zo is en het niet te snel als ondeugd wordt afgeschreven..
Kan het niet te maken hebben met hoe hij voorheen is gereden? Er zijn wat mensen die hem ook al hebben gereden die wel zeggen dat hij lastig is of zelfs met te harde hand is gereden, maar zeker kunnen we dat natuurlijk niet weten.

Heeft iemand hier ervaringen mee? Tips? Trucs?

Soms vraag ik mij namelijk echt af ik niet gewoon beter hem met losse teugel en weinig teugeldruk kan laten lopen, omdat hij dan pas echt relaxt is en tot rust komt. Anderen op stal zeggen dan weer dat hij juist het nodig heeft dat ik de leiding neem en dat hij van te losse teugels in de war raakt..

Ik weet het soms echt niet meer :( Ik wil doen wat voor hem het beste is natuurlijk.



annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:38

DJZ schreef:
Allereerst welkom :D

Volg je gevoel. Als jij het idee hebt dat hij met die lange teugel ontspannen en ruim gaat lopen, ga dan vooral veel op die manier met hem werken en bouw vertrouwen op. Heb je met die lange teugel wel een beetje contact of hangen de teugels helemaal door? Loopt hij met zijn hoofd/hals vooruit of juist laag, richting de grond?


Dank voor je reactie! Op de lange teugel blijf ik wel contact houden, maar met veel minder druk. Als er druk op de teugel komt/ik voor zijn doen teveel van hem vraag schieten zijn hoofd en hals omhoog en is er even een tijdje niets meer mogelijk qua vragen aan hem. Nu ben ik ook geen expert en ook maar mens, dus in het begin ging dit gecombineerd met juist nog meer teugeldruk om weer wat gedaan te krijgen, al is het maar om hem bijv. de volte op te sturen.. Dat heeft inmiddels natuurlijk geen zin meer & ik weet nu ook dat het niet de ideale manier is om hem terug onder mijn aandacht te krijgen

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:40

Nouvel schreef:
Welkom hier!

Werk je met hem aan de hand en aan de longe?
Op die manier kun je kijken of hij onbelast wel zijn hals naar voren en naar beneden durft te brengen en durft te ontspannen.
Misschien kun je iemand vinden die je daarbij kan helpen zodat hij in ieder geval onbelast leert te ontspannen en zijn lijf goed leert te gebruiken.
Van daaruit kun je er dan weer op gaan en dit onder het zadel gaan proberen.
Het zou kunnen dat hij je bitje niet fijn vindt, veel paarden in Spanje en Portugal worden op een stang gereden, een trensje kan dan erg onrustig voelen en ze paniekerig maken.
Je zou een ongebroken of kunststof bitje kunnen proberen.
Verder rustig blijven in je hand maar wel duidelijk, hij moet je wel kunnen begrijpen in wat je wil van hem,
Goed van achter naar voren rijden en begrenzen met een stille hand tot hij nageeft.


Dat is een goede idd! Ik longeer hem wel regelmatig, vaak met zo'n elastiek dat tussen de voorbenen door loopt. Hij loopt dan wel af en toe met zijn hals naar beneden. Zodra het elastiek er niet bij is, doet hij dat echter niet meer..
Ik zit er idd nu aan te denken om weer vanaf de grond te starten. Thanks voor je reactie :)

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:42

Maartje_M schreef:
Ik rij mijn PRE ook met een licht contact, en vooral goed van achter naar voor. Aan de teugel komt niet door meer druk te nemen op de teugels maar door de motor te activeren. Je paard moet vertrouwen krijgen in je hand en die gaan opzoeken.
In min ogen heeft dit overigens niet direct iets met het ras te maken maar meer met hoe het paard gereden is := Ik zou dus kritisch naar je eigen rijstijl kijken en checken of je daar winst in kunt behalen.

Er is overigens ook een topic waar een aantal PRE/Andalusier eigenaren zich verzameld hebben, adar ben je ook welkom :D [BKR] Andalusiers/PREs in de schijnwerpers


Klopt, daar was ik zelf ook wel bang voor al, dat rijtechnische aspect. Het enige is wel dat ik bij mijn andere (Spaanse) bijrijdpaardje hetzelfde wel gewoon van hem gedaan krijg als ik op dezelfde manier dingen vraag. Dat spreekt natuurlijk niets goed, ik ben geen prof en geen paard is hetzelfde, maar het maakt het natuurlijk wel een beetje dubbel allemaal :(

Bedankt voor het aangeven van die topic! Zag het al voorbijkomen, maar dat dat meer een 'show je paardje'-forum was hahaha

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:43

bigone schreef:
Noor is goed met Spanjaarden , vooral omdat hij al wat ouder is zal hij misschien flink verkeerd( naar onze normen) gereden zijn. Stang erin en kort, dat getrippel zie je heel veel . Heb je wel eens aan bitloos gedacht ?


Ik zal even gaan kijken bij Noor Tanger, thanks. Duimen dat het binnen mijn studentenbudget valt hahaha
Ik heb wel eens geprobeerd hem een paar keer bitloos te rijden, maar hier raakte hij eigenlijk alleen maar verward van, dus dat heb ik niet verder meer opgepakt

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:45

Lusitana schreef:
Tip: Een halster of sidepull of kaptoom gebruiken in combinatie met een (hoofdstel met) bit.

Je kunt dan, met bit in de mond, gewoon op de neus rijden. Zo wennen ze aan het feit dat het bit zelf niks doet en krijgen ze meer vertrouwen. Ik heb zo ook een paard dat panisch was voor het bit, goed gekregen.

Echter, ik heb ook een merrie (die waarschijnlijk ook uit spanje komt) die hetzelfde doet als die van jou, sterrenkijken, dribbelen, angst, knijpende staart en daar heb ik nog niet dé oplossing voor gevonden. Bitloos doet ze nl net zo. Een bit met dingetjes eraan helpt iets omdat ze dan daarop concentreerd.
Dus ik lees even mee.


Dat bitloze herken ik inderdaad wel een beetje. Enige wat ik mij afvraag met het meer op de neus rijden, is of hij dat accepteert. Aan zijn neus te voelen is er mogelijk wel eens zo'n serregata (of hoe dat heet) is gebruikt, dus ik weet niet of hij dat dan zou accepteren. Is overigens wel het proberen waard!

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:47

RoyalMemory schreef:
TS, wat voor bit gebruik je? Soms vinden ze een ongebroken trens plezieriger, dat ligt rustiger in de mond. Je hebt flexibele van Trust, Sprenger, maar ook de iets flexibele ongebroken appelbitjes doen het soms goed en dat is niet gelijk zo'n enorme uitgave. Die van mij loopt heerlijk op een ongebroken trens met appelsmaak van HH. En inderdaad zo zacht mogelijk, maar niet los. Alsof je een kind aan de hand hebt eigenlijk ;-)


Een dubbelgebroken bit. Hij heeft ook wel eens een paar keer op enkelgebroken gelopen, eerst ging dat wel even goed, maar na een tijd kwam hetzelfde probleem daarop weer terug. Een trens is mischien ook een optie! Ik ga het even overleggen met de tandarts wanneer deze er weer is!

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:49

Earth schreef:
Nee, je bent zeker niet te lief voor hem. Dus dat zou ik als eerste doen, een nieuwe lesgever zoeken die jou op een vriendelijke en rustige manier kan leren hoe het beste te werken aan nageeflijkheid.

Daarnaast zou ik ook eens willen weten waarom hij zo heftig reageert. Ja, dat kan komen doordat hij In Spanje op grote druk is gereden, maar het kan ook zijn dat hij bijv problemen heeft met de mond(gevoelige lagen/kaken, problemen met de tanden, niet het juiste bit), hals(ontstekingen of artrose) of rug(kissing spines).
Ik ben wel benieuwd naar fotos en of bewegend beeld. En wat ik je nog mee wil geven, er zijn genoeg Spaanse/Portugese paarden die niet goed zijn en als wel goed voor een lage prijs worden verkocht. Ik weet niet wat jij ervoor heb betaald natuurlijk, maar dat is vaak wel een indicatie dat er iets niet goed is, dus vandaar dat ik het noem.



Klopt, ik ben daar zelf ook bang voor en mee bezig. Hij is destijds gekeurd en behandeld aan zijn tanden en recent is het zadel ook gedaan, dus dat zou niet een probleem (meer) moeten opleveren. Ik heb vandaag contact opgenomen met een osteopaat en de tandarts om hen weer zsm langs te laten komen. Zodra ik dat allemaal heb uitgesloten kan ik dan met zekerheid bij mijzelf gaan kijken! :) Bedoel je rij-foto's?

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:50

hns schreef:
Ik raad Ton Duivenvoorden aan als lesgever, die heeft extreem veel ervaring met zulke problemen.


Ik zal er even achteraan gaan, thanks!

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:56

Lusitana schreef:
Serreta, letterlijk zaag. Ja dat wordt meestal gebruikt bij het inrijden, in combinatie met het bit, en lastige paarden rijden ze er ook mee. Kleine mannetjes op heftige hengsten denken zulke middelen nodig te hebben voor controle en het helpt dus de gewoonte is hardnekkig bij sommigen.
Het kan helpen met toegeven aan druk op de neus, het hoeft niet persee in je nadeel te werken.
Ook leggen ze die vaak te laag, dus je kunt een hoger punt zoeken voor je neusriem.
Vaak hebben ze er zelfs een soort van littekenlaag en is het juist minder gevoelig.

En je kunt het altijd proberen met gewoon een halster met teugels eraan. Daar kan een gewoon hoofdstel, dan zonder neusriem, gewoon over.


Ah ja, dat vind ik een hele slimme! Was ik nog niet op gekomen, hahaha. Thanks!

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-20 09:55

Veulen84 schreef:
Kan het zijn dat je verkeerd om denkt? Ook in Spanje is de tendens om steeds vriendelijker te gaan rijden. Daarnaast als je paard echt uit het diepe zuiden komt, is ie waarschijnlijk veel traditioneler gereden dan je verwacht. Zulke paarden worden volgens een hele ander manier van hulpen geven gereden. Ze moeten namelijk uiteindelijk op 1 hand. Dit type wordt niet met druk naar beneden gereden, maar veel door krachtoefeningen van achter en buigingsoefeningen voor het lijf. Zo vormen ze een voor hun natuurlijkere houding. Hoger in de hals, minder buiging in de hals maar meer in de nek.
Dit soort paarden worden ook meestal een tijd op een bit en een serreta gereden. Dat helpt ze om de andere manier van buiging en hulpen die in spanje gebruikt wordt te leren. Er wordt veel meer op directe zithulpen en beenhulpen gereden dan dat we hier gewoon zijn. Ook de teugelhulpen die wij doen zijn anders. Al is het alleen maar omdat ze in spanje graag willen dat een paard z'n hoofd wat hoger draagt en dus bij voorkeur alleen knikt achter de oren (en ja er zijn slechte voorbeelden, maar die zijn er in nederland ook).
Ga je bij zo'n traditioneel gereden paard druk zetten om hem naar beneden en rond te rijden, dan vraag je een hele andere houding. Een houding die hele andere spieren belast dan dat ie gewoon is. Je probeert dus eigenlijk iets te krijgen wat er nog niet is. De achterhand draagt in die lage houding anders, hierdoor hebben de rug en buikspieren een andere spanningslevel. Komt daar dan bij dat de meeste andalusiers een ruime voorpas hebben die dan gaat compenseren. In zo'n geval krijg je dus een kleine gestressde beweging.
Wil je dat veranderen in iets anders, dan zal je z'n spieren opnieuw moeten trainen en misschien ook beginnen met de hulpen aan te leren die horen bij jouw 'stroming'. De meeste spanjaarden zijn super slim. Ze leren het echt wel. Als je het ze maar wel echt leert, want ze zijn ook gevoelig en raken snel hun vertrouwen kwijt.

Andere dingen waar je aan kan denken: In spanje gebruiken ze bijna geen gebroken bitten. Ongebroken met hefbomen zijn gewoon, meestal zelfs met een tongpoort. Verder zit de neusriem meestal vast op het bakstuk en zijn sperriemen ongebruikelijk. Maar uiteindelijk is het niet de uitrusting die het paard vormt, maar z'n opvoeding en training.


Dus als ik het dan goed heb begrepen, kan ik o.a. krachtoefeningen voor de achterhand en zijn buikspieren te doen? Wat voor type oefeningen zijn daar het best voor? Veel wendingen en figuren, toch? Of zeg ik nu iets heel raars? :)

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-20 11:04

Lusitana schreef:
Dat met een hand rijden kan soiweso helpen. Je hand op 1 plek houden ook.
en gewoon minder nadruk op het hoofd en je handen, maar meer met je zit.

@Allegra, ik zou niet weten waarom je half Bokt over je heen zou krijgen? Het is toch gewoon zo dat er een enorm verschil van rijden is tussen Nederlands en Spaans?
En dat er in Spanje ook gewoon klassiek wordt gereden?
Ik weet wel dan mensen het idee hebben dat er alleen maar knoeiers zijn, en daar hebben veel ook wel mee te maken uiteindelijk die goedkope paarden weghalen uit Spanje, maar er bestaat beslist mogelijkheid dat het alleen een verschil van rijden is dat in de weg staat.
Ik geef ook meestal wel wat tips mee als er via mij een paard uit Portugal naar Nederland gaat daarom.

Paard hoeft dus inderdaad niet bij een knoeier gezeten te hebben (waar dan ook,want als eerder gezegd, het is niet zo dat ze in Nederland geen paarden verpesten) maar dat heeft die van mij bv wel. Die is gewoon bang. Gaat tegen een muur staan met haar hoofd als je er op bent gaan zitten. Piaffrerend als ze echt opgewonden is.
Toen ik ghaar pas had moest ze ook tig keer poepen bij het opzadelen en als je er op zat, anticiperend op problemen.
Ik heb een stang geprobeerd omdat ze dat wellicht gewend was, maar dat maakte een en ander alleen nog maar erger.
Het dribbelen is gewoon niet te doen. Krijg haar er niet voorwaarts uit. Soms gaat ze naar een terre a terre beweging.
Ik ben dus nog steeds zoekende, want bij bitloos gewoon hetzelfde het is gewoon meer angst voor de ruiter, lijkt het. Verdenk ook een mogelijk rugprobleem.

Ik heb ook een paard die hier van koeiendrijvers geweest is en daarbij had ik meteen door dat die aan neckreining gewend was, dus die rijdt ik met 1 hand en een stang en dat ging meteen prima. Het gaat alleen fout als ik er zelf niet aan denk om tegen de hals te sturen.

En wat ik eerder zei, ook een had die gewoon bang was voor het bit en goedgekregen door een halstermet teugels er aan en eerst een bit er bij te ghangen zonder teugels eraan, toen ook met teugels aan het bit en langzaam die ook aangenomen.


Ik ga zeker even dat met het halster proberen en met een hand rijden. Dat van met het hoofd tegen de muur gaan staan herken ik ook. Hij deed dat in het begin ook, meestal als ik meer van hem vroeg dook hij gelijk de eerste beste hoek in. Dat werd eerst nog door anderen afgeschreven als 'oh, hij wilt gewoon weer naar stal', maar als ik dit zo lees.. Het blijft lastig allemaal. Stang ben ik wel een beetje huiverig voor alleen. Eerst maar eens kijken of ik het bitloze toch niet verder kan oppakken.. Wat houdt het neckreining precies in? :)

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-20 12:21

Alenthe05 schreef:
Bij mijn PRE is het vaak een uiting van angst of pijn. Wat mij opvalt zijn eigenlijk alle PRE's hele eerlijke paarden met een enorme will to please. Die van jou geeft aan dat hij pijn heeft, tenminste zo uit de mijne ook. Ze zijn erg hard voor zichzelf totdat ze niet meer kunnen.

Fysio, osteopaat ed miss een idee??


Daar dacht ik eerst ook aan idd, dus ben nu bezig met dat uit te sluiten. Afspraken voor fysio, DA en tandarts staan inmiddels en ook de zadelmaker is recent geweest. Ben heel benieuwd daarnaar, aangezien hij wel gewoon destijds goed de keuring is doorgekomen. Zodra dat allemaal is uitgesloten, weet ik zeker dat het aan mij ligt :)

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-20 12:22

boemel schreef:
Die zou ik dus persoonlijk nooit willen hebben.

Strenger zul je vast niet hoeven zijn.
Paard heeft vertrouwen nodig.
Zou persoonlijk richting grondwerk gaan en iemand die verstand heeft van gedrag en klassieke dressuur.

En inderdaad even een medische check kan heen kwaad.
Ken een aantal PRE's met verleden, die met bit niet kunnen ontspannen, maar wel fijn bitloos gaan.


Slechte ervaringen mee gehad?
De medische check staat inmiddels gepland, gelukkig!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Angie91, Jenara en 14 bezoekers