Arabisch Volbloedlijnen die niet puur zijn

Moderators: Lous, RianneH, Neonlight, Nadia, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ibbel

Berichten: 39039
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Arabisch Volbloedlijnen die niet puur zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-19 14:27

Ik zou zeggen: nou én? Die bloedlijnen hebben 200 jaar geleden meegewerkt aan hoe de moderne Arabier er nú uitziet en presteert. Boeien hoe ze toen die types/paarden/rassen noemden - of niet.


Ibbel

Berichten: 39039
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Arabisch Volbloedlijnen die niet puur zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-19 16:30

Dat xx, ox, Berbers en Turkmenen allemaal wat anders zijn hoef je me niet uit te leggen.
Ik heb jaren volbloed Arabieren gefokt en nooit die hype over asil, al Khamsa, Blue List, Sheykh Obeyd en what-have-you voor 'bijzondere verzamelingen' begrepen :D Allemaal bullshit, lost in the mists of time.


Ibbel

Berichten: 39039
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-19 08:32

amyz schreef:
Wie écht zuiver wil moet Asil fokken.


En wat zegt dat? Lady Blunt had 150 jaar geleden al een hele klus er achter te komen wat de afstammingen waren van de paarden die zij rechtstreeks uit de woestijn kocht. Die ging gewoon op haar eigen ogen af of ze een paard "als arabier" zou kenschetsen en vroeg dan naar de 'oral history' van de afstamming. Wie zegt dat dat klopt? Wie zegt dat welke afstamming dan ook klopt van voor de tijd van papieren stamboeken (waar ook mee gefoezeld werd, is, wordt en pas sinds DNA min of meer onmogelijk is)?

De Franse Arabieren zijn naar alle waarschijnlijkheid gewoon bewust gekruist met anglo normand. Kijk maar naar een Manganate, naar de hoeveelheid geruchten en vermoedens die daarover rondzwerven.

Ibbel

Berichten: 39039
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-19 08:36

Himyar schreef:
Denouste heeft ook geen Arabische vaderlijn. Als je bijvoorbeeld dit paard ziet dat op Denouste is ingeteeld, dan zie je dat deze niet echt de bouw heeft van een Arabisch Volbloed: https://www.bazakoni.pl/saintlaurent-baroudii-madou


Denousté stamt van een 'or.ar' af die, meen ik, ook door Lady Blunt naar Engeland gehaald is. Toentertijd zagen de Arabieren er vaak zoals Latif or.ar. (de vader van Denousté) uit. Dat waren vaak de Muniqi's die er zo hoekig uitzagen, in volkomen tegenstelling met de Siglawi's.
Dat ze er 150 jaar geleden niet uit zagen als nu is niet echt een argument voor : 'de vaderlijn is niet Arabisch'. Ik denk dat veel van de Franse Arabieren op papier allemaal prachtig Arabisch zijn. Alleen klopt het niet wat er op papier staat - er is gewoon heel veel sjoemeld.

Ibbel

Berichten: 39039
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-19 07:35

Himyar schreef:
Het is gebleken uit genetisch onderzoek.


Dat zegt he-le-maal niets, want je weet niets over het DNA van Arabieren van zelfs maar 50 jaar geleden, laat staan over het DNA van de woestijnarabieren van 100-200 of 500 jaar geleden.

Er zijn twee los van elkaar staande dingen:

Ten eerste is ooit afgesproken toen er papieren stamboeken begonnen te ontstaan, welke paarden zuiver waren. Dat geldt voor het Studbook (waar trouwens ook de eerste volbloed arabieren in werden gereigstreerd) en voor alle andere stamboeken die daarna het licht hebben gezien.
Alle or.ar. Arabieren (waarvan de afstamming onbekend is) zijn op die manier - per definitie - volbloed Arabier geworden.
Dan kan je nu wel zeggen: dat waren geen Arabieren, afgesproken is dat het Arabieren zijn. Nu beweren dat hun DNA niet klopt, kan domweg niet, want je weet niet hoe het DNA van een niet-or.ar. er uit zag. Fokken en mutaties kunnen in een paar honderd jaar een hele hoop doen.

Er speelt wel iets heel anders, en dat is dat er bij het registreren van afstammingen gewoon (veel) fouten zijn gemaakt, en dat er per ongeluk of expres andere hengsten zijn gebruikt dan de bedoeling was (Lucky Boy affaire, anyone). Maar dit probleem is niet te onderscheiden van het eerste probleem, omdat ook hier niets meer te achterhalen is wegens het ontbreken van DNA van die paarden, uit die tijd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker