Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Moderators: RianneH, Neonlight, Ymor, balance, Melissa0304

 
 
BAStable

Berichten: 851
Geregistreerd: 26-05-12

Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-06-18 20:33

Zaterdag 16 juni.
Ik ben hard aan het studeren voor mijn examen (Diergeneeskunde...), als mijn bijrijdster opbelt. Om 20.00... zij belt nooit? Ik neem op, met een raar onderbuikgevoel. Dit werd direct bevestigd: mijn paard heeft koliek. De dierenarts werd gebeld en ik ging zo snel mogelijk een auto proberen te regelen, want ik zat 250 kilometer verderop. Gelukkig had ik al snel een auto gevonden en ik ben zo snel mogelijk naar Nederland gereden. Onderweg werd ik weer opgebeld: de dierenarts voelde niks, waarschijnlijk was het de heftige hengstigheid waar ze een aantal jaar geleden ook last van had. Darmontspanner + pijnstiller gegeven en daar zou ze het goed op moeten blijven doen. Hoe dan ook, ik wilde er perse voor mijn merrie zijn dus ik ben doorgereden: op weg naar stal.

Driekwartier later word ik weer opgebeld: ze heeft weer koliek.. Ik was ondertussen al even onderweg maar ik was er nog lang niet. Dierenarts opnieuw laten komen: dit keer had ze wel gas op het cecum ('blindedarm' die bij het paard vrij groot is). Ze werd doorgestuurd naar de kliniek, de bijrijdster en eigenaresse van stal brengen haar weg en ik rijd gelijk door naar de kliniek. Gelukkig was ik er eerder dan hen.

22.45 komt mijn merrie aan en volgens de bijrijdster en eigenaresse van stal oogde ze al een stuk beter. Ze werd opgevoeld en er werd echografisch onderzoek gedaan. Ze was wel gevoelig, maar de bloedwaardes waren goed. Geen reden tot directe actie maar voor de zekerheid toch een nachtje op de kliniek blijven ter observatie. Aangezien ik vaker voor stage op deze kliniek geweest was, mocht ik blijven slapen. Iedere twee uur hebben we haar gecheckt. Een keer draaide ze rond alsof ze wilde liggen, maar toen ze mij zag, deed ze haar oortjes naar voren en deed ze alsof er niks aan de hand was. De co-assistente zei om 04.00: ze is rustig, ik denk dat dit wel goed komt. De volgende ronde doen we om 08.00, dan is de dierenarts er ook.

Zondag 17 juni.
Om 06.00 wilde ik toch even kijken, voor mijn eigen geruststelling. Ze voelde wat koud aan en ze was aan het rillen. Ik vertrouwde het niet helemaal aangezien ik ook geen darmgeluiden meer hoorde.. We hebben bloed genomen en de waardes waren wel wat slechter aan het worden. Het kon ook dehydratatie (= uitdroging) zijn, dus nog geen reden voor paniek. Om half 8/8 uur zou de dierenarts komen, dus dan zouden we verder kijken. Ik ben de hele tijd bij haar gebleven, ze begon nu ook te zweten en ze was ondanks de darmontspanner wel pijnlijk.

Om 08.00 kwam de dierenarts en die vertrouwde het ook niet helemaal. Rectaal opgevoeld, was niet direct iets te vinden. Maar de bloedwaardes waren slecht... Op de echo waren 3 overvulde darmen terug te vinden (= niet goed!) dus moest de keuze gemaakt worden: of euthanasie of operatie. De dierenarts dacht op dat moment aan een liggingsverandering. Medicatie gegeven, maagsonde gedaan (geen reflux, enkel gas) en op stal gezet. Ze heeft nog een infuus gehad en daarna heb ik haar meegeholpen met induceren en voorbereidingen voor de operatie.

Toen de buik open ging, wist ik het gelijk... dit was niet goed! Er kwam gas uit, de darmen zagen er echt niet goed uit. Kortom: hier was niks meer aan te doen. Ik heb haar zelf geëuthanaseerd, dat was het laatste wat ik voor haar kon doen.. Daarna heb ik nog meegekeken (+ gevoeld) naar de doodsoorzaak: maagruptuur (= scheur in de maag) door maagimpactie (= opstapelen van voedsel).

De dierenartsen waren zo goed, maar hier was echt niks meer aan te doen.. Waarschijnlijk is de maag al op stal of onderweg naar de kliniek gescheurd, waardoor ze zich daarna een stuk beter voelde door de vermindering van de druk. Helaas betekent inhoud van de darm of de maag bij een paard einde verhaal door peritonitis (= buikvliesontsteking).. De oorzaak is waarschijnlijk een verminderde maaglediging door een autonoom probleem (verminderde werking van de bezenuwing, verminderde maagwerking, Grass Disease-like?). Kortom: puur pech. Het had niet voorkomen kunnen worden, er is eigenlijk niet echt een reden..


De dagen daarna waren moeilijk en hard. Ik heb 8 jaar (10 jaar inclusief sparen) kei hard voor haar gewerkt, altijd alles zelf voor haar betaald ondanks mijn zware studie. En toch moest ik weer door met mijn studie, ik zit midden in de examenperiode van het een na laatste jaar van de opleiding Diergeneeskunde. De vrijdag na dit vreselijke weekend had ik nota bene het examen ziekteleer van het paard, waar veel over koliek, pathologie etc. in terug kwam.. Hele dagen studeren, worstelen met emoties, continu de hele film in mijn hoofd van het hele weekend. Helaas gaat dat ook door.

Volgende week start mijn laatste jaar van de opleiding. Nog één jaar en dan ben ik afgestudeerd als dierenarts. Wat keek ik uit naar volgend jaar, eindelijk weer dichterbij mijn paard. Meer tijd voor haar, meer plannen om samen het rijden op te pakken en buitenritjes te maken. Meer tijd om van haar te genieten! Maar het mocht niet zo zijn.. De afgelopen 6 jaar heb ik hard doorgewerkt omdat ik na mijn studie nog jaren van haar zou kunnen genieten..

Die lieve gekke merrie.. iedereen vindt zijn/haar eigen paard uniek en speciaal. Maar zij had zo'n bijzonder karakter. Ze liet precies weten wanneer ze iets niet wilde, heel erg haar eigen willetje. Eigenwijs, vol karakter en af en toe ook lekker gek. En toch zo lief... Ik heb haar zelf ingereden en de eerste keer dat ik op haar zat, was geweldig: zoveel vertrouwen, zoveel liefde en zo onbeschrijfelijk gevoel. Ik kon met haar lezen en schrijven, ik wist precies wat ze wilde of juist niet wilde. Ze was een geweldige unieke merrie. Nog zoveel plannen en dromen, veel te vroeg overleden.. Wat ga ik haar ontzettend missen!

Afbeelding

27-04-2008 - 17-06-2018


Ik ben kapot, gebroken.. mocht iemand tips hebben hier je hier nu het best mee om kunt gaan, ik hoor het graag..
Laatst bijgewerkt door BAStable op 27-06-18 21:03, in het totaal 2 keer bewerkt

A horse doesn't care how much you know, until he knows how much you care..

[IM] Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Nimber

Berichten: 26029
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:39

Sterkte

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Annet_Dottie
Berichten: 4145
Geregistreerd: 14-04-11

Re: Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:43

Wat een verschrikkelijk triest verhaal.. Ik vind het echt heel erg voor je ook omdat je zegt vanaf volgend jaar had ik eindelijk meer tijd gehad.
Ik vind het ergens wel mooi om te lezen dat je haar zelf uit haar lijden hebt kunnen verlossen, het laatste wat je voor haar kon doen.
Ik denk ergens dat dit je juist kan helpen bij het verwerkingsproces, al is dat voor iedereen ook anders.
Ik wil je in ieder geval heel veel sterkte toewensen!

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:44

Sterkte....
Tips heb ik niet maar het slijt, welliswaar heel langzaam dus geef het tijd... Eerst doet het zo ontzettend veel pijn en huil je je ogen uit hun kassen en doe dit ook, krop het niet op... Heel langzaam gaat het pijnlijkste randje eraf...
Jullie hebben er alles aan gedaan en haar niet onnodig laten lijden, da's het belangrijkste...

gillian

Berichten: 4039
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:51

Wat een pech... Alles gedaan wat jullie konden.
Sterkte!

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!

Ketaki

Berichten: 11997
Geregistreerd: 15-02-05
Woonplaats: dreamland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:54

wat een afschuwelijk einde zeg.heb je nog wel een stuk van der staart kunnen krijgen om bv een armband / ring oid te kunnen laten maken als nagedachten van je paard?

zo blijft ze altijd nog een deel bij je, of heb je iig een aandenken van der.

Pleun02
Berichten: 674
Geregistreerd: 17-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:56

Sterkte... :( :(:)

Ejelaleen v. King Kolibrie x Voltaire
Schilderijen in opdracht!

mvdbijl

Berichten: 2948
Geregistreerd: 29-06-09
Woonplaats: Schoonhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:57

Wat fijn dat je tot het laatst bij haar kon zijn, wat een dikke pech..

Heel verdrietig, heel veel sterkte gewenst!

Yevrah

Berichten: 943
Geregistreerd: 21-02-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:57

Sterkte..

Magnifique M2*
Crucero JM M2*

Granoek
Blogger

Berichten: 7991
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:57

Heel veel sterkte, wat een prachtig paard was ze Y;(

Nabster

Berichten: 2074
Geregistreerd: 06-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 20:59

Sterkte.

Er zijn geen tips om om te gaan met zulk vers verdriet. Het moet slijten helaas. Heb je wel echt goed afscheid kunnen nemen? Stukje staat of zoiets? Om nog iets moois mee te doen?
Je mag voelen wat je voelt, je mag boos zijn, verdrietig en je mag lachen om leuke herinneringen. Niets is fout.

De cursus: "omgaan met teleurstelling" is afgelast.

Kendra

Berichten: 7395
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:00

Veel te vroeg ..... en niet eerlijk. Sterkte!
Wel fijn dat je dit zelf allemaal zo hebt kunnen doen....

BAStable

Berichten: 851
Geregistreerd: 26-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-06-18 21:01

Ketaki schreef:
wat een afschuwelijk einde zeg.heb je nog wel een stuk van der staart kunnen krijgen om bv een armband / ring oid te kunnen laten maken als nagedachten van je paard?

zo blijft ze altijd nog een deel bij je, of heb je iig een aandenken van der.


Dankjewel voor jullie lieve berichtjes!

Ja ik heb een stuk van haar staart eraf geknipt. Waarschijnlijk weet ik al welke ring ik wil, na de examens nog eens goed kijken en dan een afspraak maken. Ik heb ook een houten kist besteld: hier wil ik haar foto op 'bedrukken' met haar naam etc. In deze kist doe ik een sjabrakje met haar naam, peesbeschermers, hoofdstel etc, alles wat ik wil bewaren van haar: een herinneringskist met haar geur. Ook heb ik een dieptelijst gehaald voor foto's met stukje staart en halster. En ik ben bezig foto's verzamelen voor haar fotoalbum.. ergens mee bezig zijn voor haar helpt mij wel

A horse doesn't care how much you know, until he knows how much you care..

[IM] Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

MoppieFilou

Berichten: 3953
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:06

Heel veel sterkte! :(:)

Moppie - For always in my heart little friend! <3

Coloured

Berichten: 2777
Geregistreerd: 09-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:08

Sterkte! Krijg weer kippenvel. Lijkt mijn verhaal wel. Ook mijn eigen eerste paard, ook nog jong (9 jaar), ook een maagruptuur nu 25 jaar geleden.., alleen daar was wel een "oorzaak" voor gevonden bij sectie: afknikking van de dikke darm op de band tussen milt en nier.
Wat zal je je paard missen! Wat je zo geliefd heb, mis je dubbel. Zo bitter.. :(:)

Koester de mooie herinneringen, dat is iets wat niemand je meer af kan nemen.. Ze was uniek voor je! Ze heeft meegeholpen te maken wie je nu bent. :j Y;(
Laatst bijgewerkt door Coloured op 27-06-18 21:11, in het totaal 1 keer bewerkt

BAStable

Berichten: 851
Geregistreerd: 26-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-06-18 21:09

Nabster schreef:
Sterkte.

Er zijn geen tips om om te gaan met zulk vers verdriet. Het moet slijten helaas. Heb je wel echt goed afscheid kunnen nemen? Stukje staat of zoiets? Om nog iets moois mee te doen?
Je mag voelen wat je voelt, je mag boos zijn, verdrietig en je mag lachen om leuke herinneringen. Niets is fout.


Goede vraag.. soms denk ik nog wel eens terug: had ik haar nog maar een extra knuffel gegeven of een dikke kus. Maar ze had zoveel strijdlust in haar ogen, dat ik nooit verwacht had dat ik haar kwijt zou raken. Tijdens de operatie 'voelde' het ook niet echt meer als mijn paard: de blik in haar ogen was er niet door de narcose. En aangezien ik wel redelijk wat operaties gezien heb, was ik meer daar mee bezig. Heel dubbel.
Daarna was ze ook al weg, ik heb het licht uit haar ogen zien gaan. En tegelijkertijd wilde ik mij sterk houden tegenover de dierenartsen. Of ik echt goed afscheid heb genomen, geen idee..

A horse doesn't care how much you know, until he knows how much you care..

[IM] Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

BAStable

Berichten: 851
Geregistreerd: 26-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-06-18 21:15

Coloured schreef:
Sterkte! Krijg weer kippenvel. Lijkt mijn verhaal wel. Ook mijn eigen eerste paard, ook nog jong (9 jaar), ook een maagruptuur nu 25 jaar geleden.., alleen daar was wel een "oorzaak" voor gevonden bij sectie: afknikking van de dikke darm op de band tussen milt en nier.
Wat zal je je paard missen! Wat je zo geliefd heb, mis je dubbel. Zo bitter.. :(:)

Koester de mooie herinneringen, dat is iets wat niemand je meer af kan nemen.. Ze was uniek voor je! Ze heeft meegeholpen te maken wie je nu bent. :j Y;(


Toevallig ook een Fries(kruising) ;) ?
Bij mij dachten ze eerst ook een miltnierband, omdat ze bij rectaal opvoelen zo hevig was ter hoogte van die plaats (maar dat komt ook omdat de maag daar natuurlijk zit) Heftig om je eigen paard zo plots te moeten verliezen he.. door iets waar je niks aan kunt doen

A horse doesn't care how much you know, until he knows how much you care..

[IM] Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Coloured

Berichten: 2777
Geregistreerd: 09-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:19

Zie nu onder de foto van je prachtige merrie staan dat je ook vraagt om tips..
Zo te lezen ben je al bezig met herinneringen vastleggen, dat is goed, denk ik.

Verder kost het tijd. Hoeveel tijd dat zal voor iedereen anders zijn. Praat erover en huil erover, ga daar mee door totdat het niet meer hoeft van jezelf. Geef jezelf de tijd erin. Het gaat slijten echt waar maar geef het de tijd.

Coloured

Berichten: 2777
Geregistreerd: 09-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:25

BAStable schreef:
Coloured schreef:
Sterkte! Krijg weer kippenvel. Lijkt mijn verhaal wel. Ook mijn eigen eerste paard, ook nog jong (9 jaar), ook een maagruptuur nu 25 jaar geleden.., alleen daar was wel een "oorzaak" voor gevonden bij sectie: afknikking van de dikke darm op de band tussen milt en nier.
Wat zal je je paard missen! Wat je zo geliefd heb, mis je dubbel. Zo bitter.. :(:)

Koester de mooie herinneringen, dat is iets wat niemand je meer af kan nemen.. Ze was uniek voor je! Ze heeft meegeholpen te maken wie je nu bent. :j Y;(


Toevallig ook een Fries(kruising) ;) ?
Bij mij dachten ze eerst ook een miltnierband, omdat ze bij rectaal opvoelen zo hevig was ter hoogte van die plaats (maar dat komt ook omdat de maag daar natuurlijk zit) Heftig om je eigen paard zo plots te moeten verliezen he.. door iets waar je niks aan kunt doen


Het is vreselijk, ik weet wat je doormaakt. Zo machteloos, zo onverwachts en zo definitief. Ik holde weg, toen ze dood neerviel bijna in paniek, maar holde meteen weer terug om bij haar te zijn in haar laatste ogenblikken. (Ze is niet ingeslapen maar "zelf" doodgegaan. ;( )

Of je genoeg/goed afscheid hebt genomen? Je hebt gedaan wat volgens jou "goed" was op dat moment. Doordat het allemaal zo shocking is en je midden in je emotie zit en jij nog eens midden in je "vakgebied", heb je het wellicht anders gedaan dan dat je zou doen als er een "lange" lijdensweg aan vooraf zou zijn gegaan. En hoe kun je goed afscheid nemen van iets waar je helemaal niet losgescheurd van wil worden?! ( Niet rot bedoeld naar degene die die vraag stelde hoor!)

Neem jezelf vooral niks kwalijk. Troost jezelf een beetje met de gedachte dat je het laatste wat je hebt kunnen doen voor haar, ook daadwerkelijk hebt gedaan. En nog zelf ook. Nogmaals sterkte! Het is vreselijk zuur. :j

En nee, geen frieskruising, maar een "gewone KWPN-er. :)
Laatst bijgewerkt door Coloured op 27-06-18 21:28, in het totaal 2 keer bewerkt

Selka

Berichten: 8422
Geregistreerd: 15-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:26

Wat afschuwelijk. Maar wat ontzettend knap dat je zo goed voor haar hebt gezorgd op het laatst. Meer kon je niet voor haar doen. Heel bijzonder dat je die kracht hebt kunnen opbrengen op dat moment. Ze is ingeslapen met jou naast haar en jouw continue zorg en liefde.

Verdriet is niet te verhelpen. Het heeft tijd nodig. Op een gegeven moment kijk je met een glimlach terug op al die mooie herinneringen.

Heel veel sterkte!

Selma, Ca$h Cow, e pluribus unum

Dreamy

Berichten: 23772
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: Roelofarendsveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:27

Ik wil je heel veel sterkte wensen. Wbt het verdriet, dat heeft tijd nodig. Praat erover, denk aan haar, schrijf herinneringen op, wat dan ook.. maak er elke dag even tijd voor, dan is de kans op harde klappen van plotseling besef iig een klein stukje minder. :(:)

janouk

Berichten: 15722
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 21:36

Afbeelding

Janouk ZZ dressuur mennen ZZ vaardigheid mennen, L dressuur, Working Equitation
Meneer Anton, M dressuur mennen en M vaardigheid mennen
Aladdin, L dressuur mennen, M vaardigheid mennen, L2 dressuur

Ketaki

Berichten: 11997
Geregistreerd: 15-02-05
Woonplaats: dreamland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 23:08

BAStable schreef:
Ketaki schreef:
wat een afschuwelijk einde zeg.heb je nog wel een stuk van der staart kunnen krijgen om bv een armband / ring oid te kunnen laten maken als nagedachten van je paard?

zo blijft ze altijd nog een deel bij je, of heb je iig een aandenken van der.


Dankjewel voor jullie lieve berichtjes!

Ja ik heb een stuk van haar staart eraf geknipt. Waarschijnlijk weet ik al welke ring ik wil, na de examens nog eens goed kijken en dan een afspraak maken. Ik heb ook een houten kist besteld: hier wil ik haar foto op 'bedrukken' met haar naam etc. In deze kist doe ik een sjabrakje met haar naam, peesbeschermers, hoofdstel etc, alles wat ik wil bewaren van haar: een herinneringskist met haar geur. Ook heb ik een dieptelijst gehaald voor foto's met stukje staart en halster. En ik ben bezig foto's verzamelen voor haar fotoalbum.. ergens mee bezig zijn voor haar helpt mij wel

dat zijn idd mooie herinneringen ja.

wellicht ook iets als een collage voor aan de muur. :) :)

PreciousViva

Berichten: 1605
Geregistreerd: 14-09-08
Woonplaats: Achel en Melle (Gent)

Re: Veel te vroeg, veel te plotseling: dag lieve gekke merrie..

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 23:15

Lieve Lisa,

Je hebt alles gedaan voor die gekke, karaktervolle merrie van jou! Ze had geen betere eigenaresse kunnen hebben. Ik ben blij dat je mij belde om mee te denken over wel of geen operatie. Het is onwijs goed dat je haar wel voor operatie hebt gedaan, ook al mocht het niet baten. Nu weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan. De komende periode zal nog moeilijk zijn en waarschijnlijk komt het na de examens nog wel een keer hard binnen. Op een gegeven moment denk je vast alleen nog maar met een lach aan haar terug, want ook al heb je er vooral heel hard voor moeten werken, je hebt ook hele mooie herinneringen met haar.

Nogmaals een dikke knuffel, je bent onwijs sterk geweest de afgelopen tijd!

Laatstejaars diergeneeskunde student in Gent!

Ulrike <3(Gribaldi x Amethist)

tienus63

Berichten: 8488
Geregistreerd: 09-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-18 23:16

Sterkte!!!
En ik vind het ‘mooi’ dat je haar zelf hebt kunnen begeleiden tot en met het einde.
Zal wellicht op de goede tijd, grote troost zijn.

#trotsoponzeboeren

Vooral op de grootste, mien va <3

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CharlotteBM, Jannuhh, maratjesammy, Mo_86, nele_cairan, Vernon en 4 bezoekers