Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Moderators: Neonlight, balance, C_arola, Sica

 
 
__elise__

Berichten: 2073
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-15 21:11

Ik schrijf dit verhaal voor Binky. Een shetlandpony die voor oud vuil was achtergelaten bij het huis wat mijn vriend en ik gekocht. In een hele korte tijd is ze mijn beste vriendinnetje geworden en hebben we een heel fijne band opgebouwd. Helaas heb ik 6 juli de beslissing moeten maken omdat ze erg ziek was en haar kansen erg klein waren. Ze zou 11 juli 30 jaar zijn geworden. Het heeft niet zo mogen zijn, maar leven is nu geen lijden meer. Het was de eerlijkste beslissing, maar het zoveel pijn ;(
Zie ook haar eigen topic: [PP] Achtergelaten pony


Afbeelding
Jarenlang las ik verhalen, voornamelijk van Bokkers, over hun “once-in-a-lifetime-paard”, al deze jaren heb ik ook gedroomd ooit hetzelfde met een paard of pony te hebben. Ik heb al die tijd wel voor anderen paarden verzorgd en/of gereden, maar nooit die ene klik gehad met een paard.

Dit was tot het moment dat mijn vriend en ik besloten om landelijker te gaan wonen met land aan huis. We kwamen een locatie tegen die aan onze eisen voldeed en zijn daar al vrij snel gaan kijken met de makelaar. Op één van de percelen die bij het huis hoorde, stonden een stuk of 10-15 shetlandpony’s, waarvan onder andere ZIJ. Direct toen ik haar zag, hadden we iets. Een soort connectie, de klik misschien? Ik vond haar prachtig, een mooie, grote vosmerrie zonder aftekeningen. Ze had al een grijs koppie, dus al wel op leeftijd dacht ik. Dit was eind september vorig jaar.


Afbeelding


Maar ja, de pony’s hoorden niet bij het huis, dus ik moest haar wel uit mijn hoofd zetten. Ze bleef toch hangen. Toen de makelaar een paar weken later opmerkte dat de pony’s van een handelaar waren en er 1 pony was van de eigenaar van het huis, had ik toch een heel klein beetje hoop. En ja hoor, zij bleek het uiteindelijk ook te zijn.

De handelaar nam eind december zijn eigen pony’s mee en liet haar achter. De makelaar liet ons beslissen, wilden we haar houden of zou iemand zorgen dat ze ‘weggewerkt’ zou worden? Geslacht dus.. Echt niet, ze zou blijven! Iets waar mijn vriend het pertinent niet mee eens was; wat hebben we daar een ruzie over gehad. Haar echte eigenaar lag op sterven en familie (behalve hele verre familie) had hij niet, wij moesten dus de beslissing maken.

Al snel doopte mijn zusje de pony om tot Binky. Binky was een echte lieverd, enorm aanhankelijk en kon van aandacht niet genoeg krijgen. Het duurde dan ook niet lang of ze had een hoop harten gestolen. Echter zat ik nu toch wel met een probleempje. Binky was toch wel heel erg mager geworden, ze zat flink aan de diarree en ze had ook wel erg lange hoefjes. Daarnaast stond ze alleen wat ze vreselijk vond. Het weer was in die tijd ook verschrikkelijk, het was koud en ontzettend nat. Het land was een grote blub geworden waar bijna geen gras meer stond en ze had geen schuilmogelijkheden.


Afbeelding


Ik woonde te ver weg om elke dag langs te kunnen komen. Ik probeerde wel 3x per week langs te komen om een flinke berg hooi bij haar neer te leggen. Naar aanleiding van enkele tips van lieve bokkers heeft ze ook seniorenslobber gekregen om wat aan te komen. Het weggaan was nooit leuk. Dat hinnikje en dat lieve koppie van haar vergeet ik nooit meer, zo zielig van ‘laat me niet alleen’.

Eind december liet ik eerst haar hoefjes bijwerken, dan kon ze daarmee in ieder geval weer wat makkelijker lopen. Ik vergeet het nooit meer, volgens mij de enigste dag van het jaar dat er zoveel sneeuw heeft gelegen. Ik had geen auto op dat moment dus ik kon 16km heen en 16km terug met de fiets om erbij te zijn. Tot overmaat van ramp was de hoefsmid ook nog eens vast komen te zitten in de sneeuw.


Afbeelding
Wachten op de hoefsmid.


Eigenlijk wilde ik een pony erbij voor haar, ik vond het zo sneu voor haar alleen. Maar het huis en de grond was nog niet van ons, dus eigenlijk kon het nog niet. In overleg met de erfgenamen hebben we besloten dat er een pony bij mocht komen. In februari was ze daar: Happy Blizz, een jaarling minipaardje. Wat was Binky blij met haar!


Afbeelding
Happy Blizz

In maart zijn we er (eindelijk) komen wonen. Elk minuutje van de dag dat ik vrij was, was ik bij Binky te vinden. Binky begon ook weer langzaam op te knappen en dikker te worden. Aangezien ze proppen maakte, is ook de tandarts nog langs geweest. Conclusie: Scheve tanden, aantal missende kiezen en rest zit grotendeels los. Hij vond haar echter te slecht om te behandelen, advies: inslapen. Ik was er kapot van, mijn lieve meisje kreeg ze toch zeker wel meer kans dan dit? Ze heeft een zware winter achter de rug en moest gewoon nog wat opknappen.

En ze knapte op! Ze kwam mooi op gewicht, glanste weer. Ik was zo blij met haar, mijn lieve pony.


Afbeelding


Op een gegeven moment had ze haar hoefje uitgescheurd door een steentje. Hoefsmid erbij en heeft dit wat bijgewerkt. Helaas te kort bekapt en sinds die tijd was het mis. Volgens de HS normaal voor een paar dagen. Maar het werd niet echt beter. Sinds die dag liep ze voornamelijk op een harde ondergrond niet goed.

De tijd vorderde, Binky zag er steeds beter uit. Toch merkte ik aan haar dat er iets niet goed was, maar ik wist niet wat. De DA erbij, meerdere keren zelfs. Conclusie: ‘Elise, niet zo overdrijven, ze doet het hartstikke goed. Oude mensen hebben ook wel eens hun dag niet en slapen ook wat langer. Jouw oma loopt vast ook niet zo snel meer’. Snap ik, maar 6 of meer uur per dagen slapen is niet normaal voor een paard!

Andere DA erbij, ja hoor: hoefbevangen. En niet zo’n beetje ook. Ik kon mezelf wel voor me kop slaan!! De DA gaf haar op dat moment al weinig kans, maar ik wilde het wel proberen. Af en toe ging het beter, vaak 1 stap vooruit en 2 weer achteruit. Toen ik op een dag (zo’n 3 weken later) thuiskwam en zij strompelend de stal uitkwam en ze echt haar hoofdje liet hangen, had ik het niet meer. De DA weer langs. Ik heb haar gevraagd eerlijk te zijn, ik wilde niet dat ze nog langer pijn zou hebben. Dit had ze niet verdiend. Ze gaf ook wel aan dat ze nooit meer de wei op mocht, mocht ze nog beter worden. Op stal of in de paddock vond ze vreselijk, de rest van haar leven dit strafkamp wilde ik haar niet aandoen. Met een dure en voornamelijk lange behandeling zou ze 50% kans hebben, pijn zou ze altijd blijven houden.

Voordat ze zou gaan, wilde ik dat ze nog even gelukkig paard kon zijn. Ze heeft nog vier dagen veel pijnstilling gekregen en volop in de wei gestaan. Verder veel foto’s gemaakt van haar. Ze heeft nog een paar dagen écht genoten.

Twee avonden voordat ze ingeslapen zou worden, heb ik als een klein kind jankend bij haar in de wei gezeten. Ze liep naar me toe en legt haar hoofd op mijn schouder, alsof ze me wilde troosten. Zo lief! En zo hebben we een hele tijd zo gestaan.

Het inslapen zelf ging bizar snel. Ik ben er nooit eerder bijgeweest, dus echt referentie heb ik niet. Maar dit ging toch wel echt snel. Ze kreeg een spuitje waar ze een beetje van ging slapen, daarna de dodelijke spuit. Al snel nadat de tweede spuit eruit was, ging ze liggen. Voordat ze lag, had ze haar laatste adem alweer uitgeblazen.

Ik weet dat het goed is zo, leven is nu geen lijden meer. Maar het doen zo’n pijn. Mijn lieve, prachtige pony. Mijn once-in-a-lifetime-pony. Ze wordt enorm gemist. Zoals een bokker dat zo mooi zei: ‘Van een achtergelaten pony naar een vriendin die gemist wordt’.

Binky heeft bij iedereen in mijn omgeving een plekje gekregen in het hart. Mijn collega’s op het werk vroegen regelmatig naar haar, mijn familie was dol op haar, bij vele bokkers heeft Binky ook wat losgemaakt. Zelfs mijn vriend, die eigenlijk niks van haar moest hebben, mist haar.

Lieve Binky kijkt nu als een engeltje met ons mee. Rust zacht, mijn lieve meisje.


Afbeelding


Liefste Baasje,

Ik zie de tranen in je ogen,
je afhangende schouders.
Naast je staat de veearts,
ik zie hoe zijn woorden jouw hart breken.
Hij legt zijn hand op jouw schouder,
en zegt dat je afscheid moet nemen.

Mijn lieve baasje,
we hadden het goed samen,
we maakten veel plezier,
deelden elkaars verdriet,
maar aan alle goede tijden komt een einde.
Ik weet dat je geen afscheid wilt nemen,
dat je me niet wilt laten gaan.

Maar baasje, ik heb pijn
en deze pijn gaat niet over.
Ik heb je altijd veel gegeven,
nooit veel gevraagd.
Maar nu vraag ik je, laat me gaan,
naar een plek zonder pijn
neem afscheid van me.

Ik zie dat je je beslissing hebt genomen,
de veearts komt dichterbij.
Nog even geef je mij een knuffel,
en zeg je dat je van me houdt.
We gaan naar een donkere ruimte,
je bent bij me, dat is fijn.

De veearts spuit me een koude vloeistof in.
Ik voel me slaperig,
ik leg mijn hoofd neer,
ik sluit mijn ogen....
mijn hart slaat steeds trager,
tot het uiteindelijk stopt.
En jij begint te huilen.....

Maar baasje,
Nu ben ik ergens waar pijn niet bestaat.
Ik weet dat je me mist,
maar ik mis jou ook.
Baasje ik zal op je wachten,
aan het hek van de eeuwige weide...

Abracadabra9

Berichten: 5006
Geregistreerd: 23-03-07

Re: Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:14

Sterkte :(:) Mooi topic met een prachtig verhaal, beter had Binky niet kunnen krijgen :*

Anoniem

Re: Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:16

Sterkte meis, ik heb je topic gevolgd vanaf het begin en ik vind dat je bewonderingswaardig te werk bent gegaan. :(:)

eline10

Berichten: 2317
Geregistreerd: 26-12-10
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:16

Wat verdrietig.... ;(
Heel veel sterkte, Binky heeft een prachtige leeftijd bereikt!

WildDreams

Berichten: 2430
Geregistreerd: 08-06-12
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:18

Ahw gosh wat een mooi maar vreselijk verhaal, lief en fijn dat je haar nog een poosje hebt kunnen helpen Y;(
Heel veel sterkte! Het is een goede beslissing geweest :(:)


WANDERLUST België - Frankrijk - Duitsland - Engeland - Spanje - Portugal - Slovenië - Italië - Kreta - Kroatië - Turkije - Egypte - Thailand - Zakynthos - Zuid-Afrika - eSwatini - Australië - Tasmanië

AnnickT

Berichten: 1473
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:19

Heel veel sterkte met het verlies van Binky! Wat een speciaal verhaal heeft ze en wat fijn dat ze nog een fijne tijd heeft gehad met jou!

“Horses don’t love good technique. Horses love interaction that feels good to them.” ~ Lockie Philips

LinekeP

Berichten: 342
Geregistreerd: 03-06-14
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:20

Heb het (andere) topic helemaal meegelezen, tranen in mijn ogen. Wauw, wat heb jij haar nog een fijne tijd gegeven. Heel veel sterkte me je verlies, slaap zacht Binky Y;(

suffie
Berichten: 5719
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:20

Wat heb jij deze pony nog een paar prachtige maanden gegeven +:)+ Een dappere maar juiste beslissing, sterkte met het verlies.

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:20

Wat een mooi verhaal. Heel veel sterkte!

Peelie

Berichten: 13437
Geregistreerd: 28-01-06
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:21

He wat sneu. Ik had toen der tijd je topic ook een beetje gevolgd. Onwaarschijnlijk dat men gewoon een pony achter laat.

Wat fijn dat ze nog een mooie tijd heeft gehad onder jou hoede. Geniet van de mooie momenten die jullie hebben gehad.

:+: ..........Mara......... :+:......Nash (Z1+5).... :+:
Volg ons op instagram!@haflingers.nash.and.mara [o]

Eilatan
Berichten: 7198
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:21

wat prachtig dat dit beestje jou heeft gehad die laatste periode. Je hebt zeker weten een groot verschil gemaakt voor deze pony.

Diep respect voor je, en heel veel sterkte !

Mando

Berichten: 15730
Geregistreerd: 11-06-06
Woonplaats: Als Rotterdamse tussen de Friezen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:22

Wat een schitterend verhaal.
Sterkte met dit verlies.

Wat jij van mij vindt mag je houden, het is niet van mij.

Annefleur200

Berichten: 1670
Geregistreerd: 20-09-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:23

Heel veel sterkte. Mooie leeftijd
Mooi dat je haar nog een mooie tijd hebt gegeven

- Anne - Fleur - Nikita - Madee - Jill -
Instagram: shetlife5

xxCYNNxx

Berichten: 5663
Geregistreerd: 06-07-11
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:24

Heb destijds je topic ook gevolgd en echt respect dat je dr gehouden en geholpen hebt. Zo te zien heeft ze een mooie tijd bij je gehad.
Heel veel sterkte :(:)
Laatst bijgewerkt door xxCYNNxx op 14-07-15 21:25, in het totaal 1 keer bewerkt

A life without passion is like dancing to no music
Paulina - Ixion x Bravour jun 1997 - 7 nov 2016
TROY 26-4-1998- 10-8-2011 mn trouwe meissie RIP
Goliath - Gracio ( Gzhat x Ixion) x Casanova Boy endurance klasse 1 + 2.....41 goedgekeurde km's

CxB
Berichten: 906
Geregistreerd: 24-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:24

Kippenvel en tranen in mijn ogen, heel mooi verhaal en heel mooi verwoord! Heel veel sterkte met het verlies van je vriendin Y;(

JolisaJ

Berichten: 1942
Geregistreerd: 17-05-15
Woonplaats: Het mooie Flakkee

Re: Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:33

Nogmaals heel veel sterkte Elise, ik heb je berichten altijd met bewondering gelezen. Je hebt het geweldig gedaan met haar! Ze heeft een liefdevolle tijd bij je gehad!

Cranio sacraal therapeut voor paarden i.o. | Instructrice werken aan de hand
Instagram | Facebook

Tody

Berichten: 995
Geregistreerd: 02-06-03
Woonplaats: Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:36

Wauw, wat heeft ze een geluk met jou gehad. En jij met haar toch ook, prachtig <3


Ik weet niet hoe lang het al geleden is dat ik iets geschreven heb hier op bokt, maar hier wou ik toch even op reageren. Heel veel sterkte gewenst.

"It's snowing still," said Eeyore gloomily."So it is.""And freezing.""Is it?""Yes," said Eeyore. "However," he said, brightening up a little, "we haven't had an earthquake lately."

droomy

Berichten: 1100
Geregistreerd: 22-06-12
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:39

Jeetje, heb destijds vol bewondering je topic gevolgd, maar dit.. nee dit had ik niet verwacht ;(

Sterkte..

"I'd rather regret the things I've done than regret the things I haven't done."
Volg me op Facebook! :D

Mowgli4

Berichten: 1381
Geregistreerd: 14-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:42

wauw wat schitterend geschreven!
fijn dat er mensen zoals jullie zijn, die toch nog haar alle liefde hebben gegeven.
heeft ze toch nog een mooi liefdevol einde gehad dankzij jullie
heel veel sterkte!

Great friends are hard to find, difficult to leave, impossible to forget Mowgli, Blitz & Jay

_Hinneke
Berichten: 295
Geregistreerd: 02-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:44

Ik heb het gelezen met tranen in mijn ogen, helaas snap ik wat je meemaakt. Je hebt binky een prachtige tijd gegeven, ze heeft nog meegemaakt hoe het is om geliefd te zijn. Fantastisch goed van je!! Heel veel sterkte met dit grote verlies!

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33866
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:48

Sterkte TS, je hebt gedaan wat kon!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:48

Sterkte met dit grote verlies! Zo zie je maar, als ze je hart weten te raken, doet leeftijd, of hoe lang je ze hebt gehad, niets af aan het verdriet.

7ofhearts

Berichten: 2852
Geregistreerd: 02-11-14
Woonplaats: Daar waar we gelukkig zijn..

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:49

R.I.P Binky en wat jullie betreft heel veel sterkte met dit verlies.

Niet zeuren maar lééf!!

Mallootje

Berichten: 5620
Geregistreerd: 02-04-08
Woonplaats: Belgie

Re: Laatste eerbetoon aan Binky, de achtergelaten pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 21:53

Sterkte..

Het Ruyterhuys Tweedehandszadels - Specialist in de in- en verkoop van tweedehandszadels

kking

Berichten: 1005
Geregistreerd: 24-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-15 22:01

Heel veel sterkte met je verlies.
Wat fijn dat je er de laatste maanden voor haar was. :(:)

Soms is je blijheid de oorzaak van een glimlach, soms is een glimlach de oorzaak van blijheid.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 0 bezoekers