Draf en rensport alleen voor bepaalde rassen

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

 
 
Iris82

Berichten: 37409
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 07:34

SusanH schreef:
Dit heb ik wel eens op facebook voorbij zien komen:

[ Video ]

Ook grappig, vooral omdat die kleine jockeys dan op zo'n kasteel van een paard zitten. Maar echt hard gaat het natuurlijk niet.


:')

Poking Stick: [o] , about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people or a kerstman who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.
Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')


oomens

Berichten: 5591
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 08:24

Los van het puntje training van paard en ruiter, is de hele essentie van de sport nu net dat vooraf niet een (deel van de) deelnemer(s) onevenredig veel meer of minder kans heeft om te winnen. Dat zou hetzelfde zijn als bingo spelen met één aangepaste bal, een loterij met één nummer dat veel vaker erin zit, roulette met één van de vakken vergroot of met een rem erop, of geld inzetten op amateurvoetbal wanneer de belchinees net envelopjes heeft uitgedeeld.
De bedoeling is dat je een beetje verdiepen in de sport nét een beetje meer winkans geeft, niet dat iedere nono vooraf weet wie er gaat winnen.
Op die manier hebben degenen die inzetten terecht het idee dat ze daadwerkelijk wat kunnen doen om hun opbrengsten te vergroten, zodat het niet volledig van het toeval afhankelijk is, maar blijft het hele spelletje toch nog steeds een gok.

Schoentje, kerstmuts en [o]

JoSav

Berichten: 3523
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-18 12:11

Net als Arabieren zijn AT onder de 2 mijl langzamer dan EV. Zo simpel is het. Tekes zijn voor grotere en echt grote afstanden gemaakt.
Ik zou zo de records voor EV voorbij 2 mijl niet weten, want ze zijn nu eenmaal voor korte afstanden gefokt en geselecteerd. De bekende races zijn toch onder 2 mijl, denk aan 6 furlongs (ca 1200 m), 1 mile (ca 1600 m), 1.5 mile (ca 2400 m) etc.
Dat maakt dat een afstand korter dan 2 mijl sowieso eigenlijk een gelopen race is. Alleen op quarter mile loopt de Quarter Horse de EV er nét uit.
Meerdere match races (meerdere heats) zou kunnen, dan komt er een omslagpunt dat AV en AT meer uithoudingsvermogen hebben - dan ga je echter appels met peren vergelijken. Tekes van het racetype zijn traditioneel gemaakt voor meerdere match races op een dag achter elkaar waarbij de winnaar steeds tegen een andere uitdager gaat en daar zaten dan ook paarden tussen die zo al 6000 m in de benen hadden zitten. Tegenwoordig gaat dat meestal vaker volgens Engels model. Maar dergelijke races op typisch Turkmeense ellipsbanen had je vroeger ook bij de EV; de gehele sport is heel sterk beïnvloed door Turkmeense tradities. Dat is echter in de loop van de tijd verder ontwikkeld en veranderd.

Het zijn dus echt separate werelden en die kruisen elkaar bijna niet in de praktijk. Dus met een AT tussen de AV op de baan gaat gewoonweg niet gebeuren. Ze zien je aankomen. :D :D Appels met peren vergelijken; andere rassen hebben andere specialismen. Je zou hoogstens eens een demonstratierace zover krijgen en dan, welke afstand? Waarbij de records het dichtst bij elkaar liggen? En dan specialisten van specifiek die afstand? Met welk doel?
Op Pardubice is weleens met AT geracet, maar dat was meer showcase en verre van professioneel. Voor professioneel racen met Tekes moet je naar Rusland, Centraal-Azië en Iran. Elders zijn ze toch te exclusief (zeldzaam) om zoiets op poten te kunnen zetten.

Je ziet het ook in het type spiervezels. EV zijn op kortere afstanden geselecteerd en gefokt en dat zie je terug in het type spiervezels. Dat maakt ze meester van die afstanden en AV en AT, tja, niet. Langere afstanden is een ander verhaal. Maar mensen willen meestal niet zo lang wachten voor de “ballen vallen”. :P

Genetisch gezien zijn Turkmeense (AT) paarden van grote invloed geweest op de ontwikkeling van o.a. de EV (veel meer dan de AV) maar vanwege de verregaande specialisatie voor deze korte afstanden worden ook zij er al generaties lang keihard uitgelopen op die afstanden. Dan krijg je hoogstens dat de leek kiest voor dat metallic glanzende goudkleurige paard want hoe mooi is die! :Y)

Uit B.D. Nielsen et al. (2006) waarin AV, EV en QH werden vergeleken op zeer korte afstanden:
“[T]his study supported the hypothesis that Quarter Horses are faster than Thoroughbreds and that Thoroughbreds are faster than Arabians at typical racing distances at the track studied. When comparing submaximal effort, Cikrytova et al. (1991) reported velocity at a heartrate of 170 beats/min to be 10.35 m/sec in Thoroughbreds while only 8.15 m/sec in Arabians. The difference in speed is supported by research that reported Arabian horses have a higher proportion of types I and IIa muscle fibres as compared to Thoroughbreds that have a greater proportion type IIx (Lopez-Rivero and Letelier 2000). While environmental factors such as training likely have some influence on these differences, genetic differences between breeds play an important role.”

Odetje92

Berichten: 2204
Geregistreerd: 12-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: Draf en rensport alleen voor bepaalde rassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-18 11:25

Ik sluit mij aan bij Ruitje, drafsport is topsport,wij kennen geen recreatie klasse. De pikeurs en jockeys leggen examens af om te laten zien dat je kundig bent,je wilt geen ongelukken op hoge snelheid in een groot veld van bijvoorbeeld 12 paarden.
De shet races is een uitstekende 'impuls klasse' om jonge aanwas te krijgen, deze mini pikeurs stromen later vaak door als professional.

Daarnaast leeft onze sport op de prijzenpot die voortkomt uit de wedders, een recreatieve klasse is niet interessant en heeft voor onze sport en wedders geen meerwaarde, dan schrijft de organisatie liever een echte koers extra uit.
Op grasbanen zijn er wel eens rand rubrieken zoals een show demonstratie, om het gat tussen twee koersen op te vullen voor je nieuwe bezoekers

Instructie gericht op DRAVERS


racinggirl
Berichten: 1186
Geregistreerd: 22-09-06
Woonplaats: Zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-18 14:34

In belgie wordt het wel gedaan wilde baan.

Viva La Vince, Viva La Bam x Casper*toppertje*


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker

cron