Rechten met betrekking tot het natekenen van foto's

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Muurp
Fotograaf

Berichten: 15086
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: Op de Veluwe

Rechten met betrekking tot het natekenen van foto's

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-07-14 10:38

Regelmatig verschijnen er op UK tekeningen die gemaakt zijn aan de hand van een foto. Voor de tekenende/schilderende bokkers is het erg fijn om een foto als uitgangspunt te kunnen gebruiken en eigenaren vinden het over het algemeen heel leuk om te zien dat hun paard op papier wordt vastgelegd. Aan het natekenen van foto’s zitten echter ook wat juridische aspecten, die we hier in het kort op een rijtje zullen zitten. Door vooraf goed op de hoogte te zijn van wat er wel en niet mag, voorkom je dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan.

Auteursrecht
Op ieder werk (foto's, schilderijen, tekeningen, teksten, etc.) rust auteursrecht. Dit betekent dat ieder origineel gecreëerd werk bescherming krijgt. Als maker van het betreffende werk ben je dan de enige die mag beslissen wat er precies met je werk gebeurt. Je werk is op deze manier ook beschermd tegen misbruik door anderen. Het auteursrecht ontstaat automatisch als je een werk hebt gemaakt, je hoeft dit dus niet ergens aan te vragen.

Wat houdt dit concreet in voor wat betreft het natekenen van foto’s?

Je paard laten natekenen
Zorg dat je altijd toestemming hebt van de fotograaf wanneer je een foto van je paard in het aanvraag-topic plaatst. Het feit dat je de eigenaar bent van het paard, geeft je nog niet het recht om de foto zomaar op internet te zetten. Het is aan de maker van de foto om te bepalen of zijn/haar foto openbaar gemaakt mag worden. Foto’s die je zelf van je paard gemaakt hebt, kunnen uiteraard wel gewoon in het aanvraag-topic geplaatst worden.

Een foto van iemand anders natekenen
Het auteursrecht brengt ook met zich mee dat foto’s niet zomaar ‘verveelvoudigd’ mogen worden. Wanneer je een foto wilt natekenen/-schilderen heb je daar dus in principe altijd toestemming voor nodig van de fotograaf. Alleen wanneer je een tekening puur voor eigen oefening of gebruik maakt, is toestemming niet vereist. In dat geval is er sprake van een zogenoemde thuiskopie. Let op: deze uitzondering geldt alleen als je de tekening niet op internet zet of op een andere manier aan anderen ter beschikking stelt! Als je je tekening op Bokt wilt laten zien, zul je dus wel altijd toestemming van de fotograaf moeten hebben.

Het feit dat een foto door een paardeneigenaar in het aanvraag-topic geplaatst is, betekent niet dat de foto zonder meer nagetekend mag worden. In de ideale situatie zal de eigenaar vooraf met de fotograaf hebben overlegd over of de foto mag worden nagetekend, maar het is niet verstandig om hier als tekenaar zomaar vanuit te gaan. Degene die de foto zonder toestemming natekent kan door de fotograaf worden aangesproken en kan er dan geen beroep op doen dat de eigenaar de foto graag nagetekend wilde hebben.


Een foto ter inspiratie gebruiken
Wanneer een foto zo realistisch mogelijk wordt nagetekend, is het duidelijk dat er sprake is van ‘verveelvoudiging’. De foto wordt dan immers als het ware gekopieerd. Anders ligt het wanneer een foto niet 1-op-1 wordt overgenomen, maar slechts ter inspiratie gebruikt wordt. In die gevallen gaat het om de vraag in hoeverre de auteursrechtelijk beschermde trekken van de foto (de punten waarop de fotograaf bewust creatieve keuzes heeft gemaakt, denk aan compositie/kleur/camerastandpunt etc.) terugkomen in de tekening. Het is niet mogelijk om vooraf precies aan te geven wat op dit punt wel en niet toegestaan is. Per geval zal moeten worden bekeken of een tekening zodanig gebaseerd is op een foto dat er sprake is van een inbreuk op het auteursrecht van de fotograaf, of dat de tekening zo verschilt van de foto dat er van auteursrechtinbreuk geen sprake meer is.
Als je echt zekerheid wilt, is het ook in deze gevallen verstandig om altijd even toestemming te vragen aan de fotograaf. Vaak zal die er weinig problemen mee hebben dat zijn/haar foto ter inspiratie wordt gebruikt en het voorkomt dat je achteraf toch in de problemen komt wanneer een fotograaf van mening is dat de zonder toestemming gemaakte tekening wel erg veel lijkt op een door hem/haar gemaakte foto.

Een tekening van je paard aan anderen laten zien
Zoals gezegd zijn ook tekeningen/schilderijen auteursrechtelijk beschermd, ook wanneer ze gemaakt zijn op basis van een (auteursrechtelijk beschermde) foto. Men spreekt in zulke gevallen van een dubbel auteursrecht. Dit houdt in dat een dergelijke tekening alleen verveelvoudigd en openbaar gemaakt mag worden met toestemming van zowel de artiest als de maker van de foto. Houd hier rekening mee als je een van jouw paard gemaakte tekening wilt laten zien, bijvoorbeeld op Bokt of Facebook. Ook hier geldt uiteraard dat je tekeningen die je zelf hebt gemaakt gewoon kunt laten zien (mits je toestemming hebt van de fotograaf, zie hierboven).

Kort gezegd komt het hierop neer: vraag altijd vooraf toestemming aan de maker van het creatieve werk waarmee je iets wilt gaan doen. Hiermee respecteer je alle energie, tijd en moeite die door een maker in zijn/haar werk zijn gestopt. Over het algemeen verlenen fotografen graag toestemming, al dan niet tegen een gepaste vergoeding. Ook voor hen is het immers leuk om te zien hoe hun werk weer andere artiesten inspireert tot het maken van nieuwe creatieve hoogstandjes.

        ''Even when you're gone, it never really ends...'' :)ddd


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MirjamRobin, SentiBot en 5 bezoekers