Resistance schreef:Wat gaaf! En in wat voor grond staat die van jou? En heb je hem zelf gezaaid of gekocht?
Deze heb ik vier jaar geleden gekocht als gup van pakweg 30 cm groot. Helaas bleken de handelaren z'n halve wortelstelsel te hebben geamputeerd en had hij letterlijk een half lege pot (onderste helft). Vorig jaar overgezet naar een hele grote plastic pot, voor de helft gevuld met gewone potgrond, en braaf bemesten met dure vloeibare mest voor citrusbomen
Nu staat hij in z'n pot op Italiaanse terra cotta pootjes (ze hebben een hekel aan de koude grond ), en krijgt goedkope potplanten mestkorrels van de Action. En hij heeft het dit jaar beter gedaan dan ooit. Hij zit vol citroenen en maakt ook een hoop nieuw blad aan.
Maar ik heb vroeger ook genoeg citrussen van zaad opgekweekt. Grape fruits, citroenen, sinaasappels en mandarijnen. De grape fruit is toch wel m'n beste succes, werd pakweg 50 cm groot uiteindelijk. Maar net als jullie hield ik ze in de winter lekker warm binnen, en dan begonnen ze het slechter te doen en (soms na jaren) gingen ze uiteindelijk toch dood.
De kuipplanten specialist vertelde me dat dat de meest gemaakt fout is met citrussen, denken dat ze warmte nodig hebben in de winter. Tja, waar ze vandaan komen wordt het 's winters ook koel tot koud. Ze hebben die koele periode gewoon nodig blijkbaar.
Wel zorgen dat het teveel aan vocht weg kan, want ze houden ook niet van vocht dat tussen de wortels blijft staan.
vec schreef:Kan iemand me hier een tip geven voor het vermeerderen van gember?
Koop gember in de winkel, wacht net zolang tot er groene uitlopertjes verschijnen, en zet ze vervolgens in de grond en wachten maar
Zelf dit jaar net twee stukjes in de grond gestopt, en er is hier iemand in het topic die zelfs al eigen gember geoogst heeft
Donderdagochtend heb ik m'n laatste examen, dan zal ik 's middags eens wat foto's maken van het citroenboompje op z'n pootjes en van m'n jonge gemberplantjes