Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Sica, Mjetterd, ynskek, Giolli, Dani

 
 
Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 13:06

Hallo bokkers!

Mijn gevoel en, voor zo ver mijn verstand hierover gaat, verstand zeggen dat ik hier verder niks mee kan en geen poot heb om op te staan maar toch wil ik eens even kijken of er hier bokkers zijn die wellicht meer hierover weten en mij verder kunnen helpen, of bokkers die bevestigen dat mijn gevoel en verstand kloppen.

Op 1-07-2017 heb ik een "nieuwe" auto gekocht bij een garage met BOVAG. Een BMW 316i touring E46, super mooie auto, reed fijn er leek koude lucht uit te komen bij de airco, geen schade's en de prijs was mooi met weinig km's 175.000 en in nette staat!
Normaliter gaat mijn vader mee kijken bij een auto maar deze kon niet dus ging mijn oom mee die ook verstand heeft van auto's. De website van het bedrijf zag er goed uit en betrouwbaar, recensies waren goed! Bij aankomt ook goed ontvangen, heel vertrouwd gevoel kreeg ik erbij. Goed doorgevraagd over de auto, zo waren de vorige 2 eigenaren automonteurs, werd ie altijd gekeurd en goed onderhouden, is deze in 2006 geimporteerd, alle boekjes aanwezig.

Dus, op zaterdag 1 juli gekeken en de auto meteen gekocht, alles leek prima en aangezien mijn portomonnee niet heel breed was heb ik met mijn domme hoofd getekend dat ik de auto kocht zoals gezien en bereden akkoord bevonden en zonder enige vorm van garantie en non-conformiteit. Auto bij mijn oom in de buurt neer gezet want er moest nog een lampje vervangen worden en de volgende ochtend opgehaald.

Echter na 1 week ging het lampje van motorstoring branden. Meteen naar mijn eigen garage gebeld om hem uit te lezen maar die hadden een week later pas tijd dus auto aan de kant gezet en een andere auto gebruikt tijdelijk. Het uitlezen; Nokkenassensor.. Met de gedachte; ach.. kan een keer gebeuren, deze laten vervangen bij de garage á €100,00 incl montage en meteen even de airco na laten kijken want hij werd toch minder koud dan ik dacht. Airco bij laten vullen, maar geen koude lucht. Waarschijnlijk aircopomp kapot een grapje wat €600,00 gaat kosten... Maar zonder airco red ik het voorlopig dus even sparen.

Auto weer mee uit de garage en binnen een week weer het zelfde lampje. Mijn eigen garage had geen tijd en daarom uitgeweken naar een BMW specialist en goed aangeschreven garage en hier opnieuw uit laten lezen. Problemen met de luchtmassameter, dit probleem verholpen á €100,00.

1,5 week mee gereden en weer een nieuw lampje, koelvloeistof te laag. Koelvloeistof bij gevuld. Onderweg naar het werk weer dat lampje, ach, weinig koelvloeistof, wat ik er in heb gegooid zit nu in de radiator en dus logisch dat er wat bij moest. Bijgevuld en door gereden naar het werk. 's avonds rijd ik daar weer weg en weer dat lampje.. weer bijgevuld... Volgende ochtend bleef het lampje uit en dus de gok gewaagd met deze auto naar het werk te gaan. Onderweg weer het lampje.... Weer bijgevuld, 10 liter koelvloeistof in de kofferbak gelegd en door naar het werk en weer terug, onderweg 4 keer bijgevuld. Auto thuis aan de kant gezet en niet meer gebruikt.

Nu hebben wij zelf een garage achter het huis voor de hobby met een brug en heb ik aan mijn vader gevraagd of hij eens wil kijken. Zo gezegd zo gedaan en daar kwam gister avond het nieuws; Koppakking lek naar alle waarschijnlijkheid en er moeten nog een paar dingen vervangen worden. bij de garage een grap van €1000,00 naar schatting.

Al met al heb ik de auto nu net iets meer dan een maand (6 weken) waarvan ik 4 weken erin heb gereden, heeft ie al 2 keer bij de garage gestaan, heb ik al €200,00 uitgegeven en komt er nu dus een reparatie aan van rond de €1000,00 en dan hebben we de aircopomp nog a €600,00.
En dat terwijl ik juist een auto wilde waar ik voorlopig even niks aan hoefde te doen en dit had ik ook aangegeven bij de garage... Als ik nou al een half jaar had gereden had ik gezegd; dit is bij mij ontstaan. Maar dit alles binnen 6 weken vind ik toch wel uit de klauwen lopen en heb ik toch het vermoeden dat er al meer aan de hand was toen ik hem kocht.

Nu is mijn vraag wat kan ik hier nog mee? Kan ik hier mee terug, kan ik aanspraak maken op BOVAG? Iets met consumenten recht ofzo (hier geen verstand van)?
Achteraf heel stom dat ik heb getekend voor non-conformiteit en zonder enige vorm van garantie, maar mogen ze mij een auto verkopen waarvan zij, na alle waarschijnlijkheid, weten dat deze niet deugt? Ik weet helemaal niet zeker of zij hiervan op de hoogte waren, ik noem dan ook geen namen e.d., en zeg ook duidelijk; na alle waarschijnlijkheid! Mijn vermoeden is dat je als garage zijnde dit soort dingen wel hoort te weten bij verkoop. Daarnaast rijdt ik heel netjes, ik scheur niet met een koude motor en ik rijdt zuinig. Ik heb er niks geen gekke dingen mee gedaan.

Ik hoop dat jullie tips voor me hebben ( behalve; niet meer tekenen zonder garantie, daar ben ik ook achter!) wat ik nu kan doen of mij kunnen vertellen wat mijn rechten en plichten zijn hierin en of ik hiermee terug kan gaan? Ik heb nog geen contact gehad met de garage, gister werd bekend wat er nu mis mee is en vandaag is het Zondag, ik ga dus morgen met hen bellen om te kijken met welke ideeen zij komen of dat ze uit coulance de reparatie willen doen voor de helft van het geld o.i.d.

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant


Goof

Berichten: 23195
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 13:13

Als consument heb je als ik het goed heb boven een bepaald aanschafbedrag (6000??) sowieso garantie. Zij behoren namelijk een goed product te verkopen en dat is nu niet het geval.
Wat echter niet handig is is dat je inmiddels al diverse dingen hebt laten maken bij diverse andere garages. Je had meteen naar hen moeten gaan. Ik zou even alle problemen onder elkaar zetten en de garage waar je de auto hebt gekocht morgen bellen.
Succes.

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 13:16

Goof schreef:
Als consument heb je als ik het goed heb boven een bepaald aanschafbedrag (6000??) sowieso garantie. Zij behoren namelijk een goed product te verkopen en dat is nu niet het geval.
Wat echter niet handig is is dat je inmiddels al diverse dingen hebt laten maken bij diverse andere garages. Je had meteen naar hen moeten gaan. Ik zou even alle problemen onder elkaar zetten en de garage waar je de auto hebt gekocht morgen bellen.
Succes.


Dat had ik inderdaad gevonden, bij BOVAG is dat €4500 of 35% van de nieuwwaarde. Echter is dit beide niet het geval. Ik heb het voertuig voor iets minder dan €3000,00 gekocht.

De garage waar ik hem gekocht heb is hier dik een uur vandaan, in plaats van zelf sleutelen aan de auto had ik al extra gekozen voor goede, gespecialiseerde garages.

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Goof

Berichten: 23195
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 13:21

Snap ik, maar had hen dan op de hoogte gebracht en in overleg met hen een oplossing gezocht, bijvoorbeeld controle en reparatie bij een garage bij jou in de buurt.
Bel ze morgen gewoon en deel gewoon mee dat je een kapot product hebt mee gekregen en dat je het wil oplossen.

JMJ

Berichten: 91
Geregistreerd: 23-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 13:21

Volgens mij valt dit onder verborgen gebreken, ik zou eerst de rechtsbijstand bellen (als je die hebt), anders het juridisch loket, dan weet je ieder geval waar je recht op hebt en kun je gerichter verhaal halen bij de garage.

Knowledge is a deadly friend, if no one sets the rules
The fate of all mankind, I see, is in the hands of fools (Peter Sinfield)

lissisanne

Berichten: 2420
Geregistreerd: 16-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 13:26

heb je dit al voorgelegd aan de garage waar hij is gekocht? Soms kan je nog een afspraak met ze maken. Inwisselen bijvoorbeeld.

Misschien valt het onder verborgen verbreken maar ik weet niet of je daar op terug kan vallen na het tekenen van dat contract.

La vie est belle

maaikemuis
Berichten: 4569
Geregistreerd: 16-06-06
Woonplaats: Hoorn

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 13:42

Volgens mij is het zo dat je, getekend voor geen garantie of niet, je als consument wettelijk 6 maanden garantie hebt. Sterker nog, mensen laten tekenen om afstand te doen van non-conformiteit is wettelijk zelfs verboden. Tot zover wat ik met mijn jan-boerenfluitjes-verstand weet. Wat er wel onder consumentenrecht valt in dit geval en wat niet dat weet ik niet; er staat mij iets bij dat het gaat om zaken die ervoor zorgen dat een auto datgene doet wat hij moet doen en airco is daar dan waarschijnlijk geen onderdeel van.

Ik denk dat je hier het beste rechtsbijstand op kan gaan zetten, of het juridisch loket moet consulteren. Zij kunnen je het beste adviseren en bijstaan in je vervolgstappen. Maar een gelopen race zou het wat mij betreft niet gelijk moeten zijn.

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Hoofdmoderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 64612
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 13:50

Ik verplaats dit topic naar Huis, tuin en techniek.

Urona447
Berichten: 1960
Geregistreerd: 13-05-07

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 14:48

Lastig hoor, nadeel van import is dat je natuurlijk niet weet wat er voorheen mee gebeurd is. Boekjes zeggen daarin ook niet altijd alles.

Wat zegt de garage zelf over de situatie?

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 15:09

Urona447 schreef:
Lastig hoor, nadeel van import is dat je natuurlijk niet weet wat er voorheen mee gebeurd is. Boekjes zeggen daarin ook niet altijd alles.

Wat zegt de garage zelf over de situatie?


Gezien gisteravond de diagnose is gemaakt en het vandaag zondag is kan ik morgen pas bellen. Maar vind het wel fijn om enigszins voorbereid dat telefoongesprek in te gaan. Vandaar ook hier de hulp vraag!;)

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

bromfiets

Berichten: 12624
Geregistreerd: 03-04-07
Woonplaats: hoeven (NB)

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 15:24

Ik heb iets soortgelijks aan de hand gehad met een goedkopere en oudere auto. Maar bij mij ging het binnen twee weken al mis. Ook al hadden we een meeneemprijs, geen garantie bijgekocht en was het een autohandelaar ipv garage, je mag van een auto van een gemiddeld bedrag minstens verwachten dat hij langer dan 2 weken blijft functioneren naar het doel waar je hem voor koopt (En dat is rijden...).

We zijn terug gegaan naar de handelaar met dit verhaal en hebben uiteindelijk de kosten gedeeld voor de koppakking. Het ligt een stuk aan de coulance van de garage, maar je staat sterker dan je denkt. Ook tegen mij werd in eerste instantie gezegd dat ik pech had, maar dat is na enig aandringen netjes opgelost.

Op ANWB.nl werd goed uitgelegd welke rechten en plichten je hebt.

http://www.equusstatera.nl
Balans in je lijf, balans in je hoofd, balans in je leven.

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 16:01

maaikemuis schreef:
Volgens mij is het zo dat je, getekend voor geen garantie of niet, je als consument wettelijk 6 maanden garantie hebt. Sterker nog, mensen laten tekenen om afstand te doen van non-conformiteit is wettelijk zelfs verboden. Tot zover wat ik met mijn jan-boerenfluitjes-verstand weet. Wat er wel onder consumentenrecht valt in dit geval en wat niet dat weet ik niet; er staat mij iets bij dat het gaat om zaken die ervoor zorgen dat een auto datgene doet wat hij moet doen en airco is daar dan waarschijnlijk geen onderdeel van.

Ik denk dat je hier het beste rechtsbijstand op kan gaan zetten, of het juridisch loket moet consulteren. Zij kunnen je het beste adviseren en bijstaan in je vervolgstappen. Maar een gelopen race zou het wat mij betreft niet gelijk moeten zijn.


Ik heb specifiek aangegeven dat ik een auto wil met airco gezien de lange afstanden en deze zou werken volgens hen.

Maar ik wil het morgen sowieso eerst met hen proberen op te lossen. Ik lees,net als voor de koop, veel goede verhalen over hen. Dus hoop dat ze nu ook met een gepaste oplossing komen. Want feit is wel dat zij een auto hebben verkocht met:
- kapotte nokken-as sensor
- kapotte aircopomp
- kapotte lucht massa meter.
- Kapotte Koppakking (diagnose van gisteravond)

Al met al is dat een kostenpost van bijna €1500,00

Hoop dat zij met een gepaste oplossing komen en anders ga ik inderdaad eens navraag doen bij rechtsbijstand of juridisch loket.

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 16:02

Ik heb er nu in die 6 weken dat ik er mee rijdt trouwens wel iets meer dan 1000 km mee gereden. Geen idee of dat verschil maakt.

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Goof

Berichten: 23195
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 16:03

Dat zijn behoorlijk wat gebreken TS. Ik hoop dat je eruit komt morgen.

tones

Berichten: 4482
Geregistreerd: 22-10-05
Woonplaats: Veluwe.

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 16:16

Misschien heb ik er overheen gelezen, maar hoe oud is de auto?

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 16:19

tones schreef:
Misschien heb ik er overheen gelezen, maar hoe oud is de auto?


Bouwjaar 2002
Kmstand; 174.000
Geïmporteerd in 2006.

Onderhoudsboekjes vanaf 2002 tm 2006 aanwezig inclusief km-standen en stempels e.d.
Vanaf 2006 t/m nu een tellerrapport gekregen. Dus de kans dat km-stand niet klopt is klein.
En hij is absoluut niet uitgeleefd...

Aankoopbedrag tussen de €2500 en €3000.

Voor deze auto is dat een super nette prijs! Vergeleken met dezelfde modellen.

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Urona447
Berichten: 1960
Geregistreerd: 13-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 16:53

Nu wil ik niet vervelend doen maar normaal gesproken moet je de garage wel de kans geven om het op te lossen. Je hebt nu zelf diverse reparaties uit laten voeren waardoor het heel goed kan zijn dat je veel minder in je recht staat.

Kans was groot geweest dat zij gratis de problemen konden oplossen maar ik ga er vanuit dat zij niet de rekening van een ander bedrijf gaan betalen.

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-17 16:57

Urona447 schreef:
Nu wil ik niet vervelend doen maar normaal gesproken moet je de garage wel de kans geven om het op te lossen. Je hebt nu zelf diverse reparaties uit laten voeren waardoor het heel goed kan zijn dat je veel minder in je recht staat.

Kans was groot geweest dat zij gratis de problemen konden oplossen maar ik ga er vanuit dat zij niet de rekening van een ander bedrijf gaan betalen.


Daar ben ik ook niet op uit! Die 2 dingen die ik heb laten doen nu die zie ik als; ach kan gebeuren... kleine dingetjes... voor eigen rekening! maar de aircopomp en koppakking, waar ik dus nog niks aan heb laten doen alleen laten constateren, dat vind ik wel twee grote dingen! Als t alleen airco bijvullen was, geen probleem maar het onderdeel is echt kapot!

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Dorien66

Berichten: 1377
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 17:08

Bel eerst eens even met een rechtswinkel, of met je rechtsbijstandverzekering, als je die hebt. Alle 'volgens mij' en 'voor zover ik weet'-adviezen hier zijn erg aardig bedoeld, maar je hebt er niets aan. Daarna de verkoper pas bellen. Hoewel ik me kan voorstellen dat die geen zin heeft in het herstellen van gebreken waar hij mogelijk nu pas van hoort en waar al diverse andere bedrijven mee bezig zijn geweest...

Op vakantie met je paard?
Stichting Hippisch Toerisme Nederland helpt je aan alle benodigde informatie: http://www.hippisch-toerisme.nl/

Hutcherson

Berichten: 5377
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 17:10

laatst was er ook zoiets bij meester frank visser. Daar was een mevrouw die ook een auto had gekocht. De airco deed het niet, er zat een trilling in het stuur en dat moest de garage verhelpen. Weet niet meer of zij garantie had. Maar volgens meester frank visser mag je geen nieuwe auto verwachten voor deze prijs en van een auto uit 2002. Bovendien vind ik niet perse dat hij weinig km's heeft gelopen. 175.000 is best veel. iK koop geen auto die meer dan 120.000 km heeft gelopen gewoon puur voor dit soort redenen.
bIj dit soort autos blijf je constant vervangen en repareren. heb je net het een verholpen dan komt er iets anders en het is vaak ook zo dat er chronische problemen zijn zoals lampjes die aangaan. Waarschijnlijk heeft de vorige eigenaar die lampjes ook allemaal laten checken en bleek dat er niks aan te doen was, en isgewoon met het lampje door blijven rijden omdat de oorzak niet te vinden was. heeft mijn moeder helaas ook eens gehad met haar auto.

ga inderdaad in gesprek met de garage met al deze punten en wat zij kunnen doen voor je.

Second star to the right, straight on till morning.

superpony
Berichten: 18470
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-17 23:09

Zitten ze niet in jouw buurt? Omdat je voor de kleine reparaties naar een andere garage bent gegaan? Het staat op zich los van de reparaties die nog moeten, maar je geeft hiermee wel aan dat anderen aan de auto hebben gezeten.

Storingen uitlezen kan op zich altijd bij moderne auto's. Mijn man werkt bij een dealer en die kunnen het van hun eigen merk en andere merken.

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-08-17 05:58

superpony schreef:
Zitten ze niet in jouw buurt? Omdat je voor de kleine reparaties naar een andere garage bent gegaan? Het staat op zich los van de reparaties die nog moeten, maar je geeft hiermee wel aan dat anderen aan de auto hebben gezeten.

Storingen uitlezen kan op zich altijd bij moderne auto's. Mijn man werkt bij een dealer en die kunnen het van hun eigen merk en andere merken.


Klopt, het is iets meer dan een uur rijden.
Eerder deden we reparaties zelf maar ik had nu juist gekozen voor goede garages. De eerste heeft echt wat vervangen, de tweede heeft m eigenlijk alleen uitgelezen en olie bijgevuld.

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Adrienne93
Berichten: 1044
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-08-17 11:16

We hebben met de garage gebeld en ze vinden het heel vervelend en willen het zeker oplossen! Mn moeder had gebeld aangezien ik aan t werk ben. Ze willen graag dat ik terugbel en dan een afspraak maken!

Ella | v. Vaillant | Z1 +3 | L+2 |
Pardoes | Hengst | 28-03-2020 | Twister de la pomme x Vaillant

Zoolgangster

Berichten: 8161
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: Naast de Buitenbak!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-17 11:36

Adrienne93 schreef:
We hebben met de garage gebeld en ze vinden het heel vervelend en willen het zeker oplossen! Mn moeder had gebeld aangezien ik aan t werk ben. Ze willen graag dat ik terugbel en dan een afspraak maken!


Mooi zo! +:)+

Ik heb nu al 2x een 16 jarige auto gekocht en rijd daar prima mee rond, en heb de ervaring dat een beetje fatsoenlijke garage je graag helpt als er iets is en er heel goed mee te overleggen valt.

If life gives you melons you might be dyslectic.

Goof

Berichten: 23195
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Wat zijn mijn rechten? Aanschaf auto

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-17 12:37

Wat fijn!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers