Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Coentjuh

Berichten: 9842
Geregistreerd: 07-03-04
Woonplaats: Ardennen + Werkendam

Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-03-23 23:34

Ik heb niet zoveel verstand van, maar ik werd er op gewezen dat ik mijn (Tefal) pannen eens moet vervangen, omdat er toch wat krasjes (minimaal, maar toch) in de anti aanbaklaag zitten en die pannen waren een paar jaar terug nog van slecht/giftig materiaal gemaakt.

Dus ik zoek een nieuwe koekenpan en een hapjes/wokpan. Maar wat is goed (fijn) en wat is niet goed? En bij voorkeur niet te zwaar, makkelijk schoonmaken, misschien met minder olie of geen olie nodig heb ik ergens gelezen. Ik heb inductie trouwens.

Freekieee

Berichten: 1758
Geregistreerd: 19-09-13
Woonplaats: Borculo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-23 23:39

Hier heeel erg blij met pannen van de buyer. Zijn wel iets zwaarder maar heel fijn in gebruik. Alleen schoonmaken met heet water en absoluut niet met sop. Verder hoe zwarter de uiteindelijk worden hoe fijner ze zijn met koken.
En na afwassen even met een papier doekje met klein beetje olie invetten elke x

Noeps
Berichten: 16929
Geregistreerd: 19-12-04

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 00:16

Wij gebruiken sinds een paar maanden de plannen van Greenpan, koken ook op inductie. Daarnaast heb ik nog een gietijzeren pan, maar de koekenpan een hapjespan van Greenpan gebruiken we het meest.

Nico12
Berichten: 814
Geregistreerd: 15-02-12

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 00:34

Inductie. Minder kans op beschadigen van de aanbaklaag Spring Vulcano Cut Resist. Deze heeft een keramische laag in kleine vakjes. Die vakjes is een rvs rooster, ligt hoger dan aanbaklaag, beschadigingen te voorkomen. Of helemaal zonder aanbaklaag de Fissler Crispy Steelux Premium, deze heeft een gebobbelde bodem. Echter pannen met een keramische aanbaklaag zullen altijd minder risico geven op aanbakken.

herr_balou
Berichten: 1442
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 02:17

Freekieee schreef:
Hier heeel erg blij met pannen van de buyer. Zijn wel iets zwaarder maar heel fijn in gebruik. Alleen schoonmaken met heet water en absoluut niet met sop. Verder hoe zwarter de uiteindelijk worden hoe fijner ze zijn met koken.
En na afwassen even met een papier doekje met klein beetje olie invetten elke x

Dit. Voor het geval ik ingrediënten met zuren (bijvoorbeeld tomaat, limoen/citroen, azijn) gebruik heb ik een rvs koekenpan. Verder een plaatstalen wok van de toko, een gietijzeren wok en hapjespan met dikke rvs bodem en wanden.

onpaard

Berichten: 2961
Geregistreerd: 28-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 02:31

Emaille pannen zijn niet giftig. Mijn moeder heeft er een die is al 40 jaar oud. Weet niet of ze geschikt zijn voor inductie

Dorine92
Berichten: 5328
Geregistreerd: 21-04-12
Woonplaats: Schagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 03:18

Hier ook een Greenpan op inductie. Bevalt prima.
Ook een broodbakmachine en grill en bakblik zonder teflon.

Cemlys

Berichten: 14953
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 07:31

Hier ook le buyer. Ik heb onlangs ook mn hapjespan vervanger, verder heb ik een pannekoekpan en braadpan ervan

sorbetje

Berichten: 859
Geregistreerd: 16-09-11

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 08:22

Voor fissler of demeyere kijken. Veel mooier gelijkmatig gebakken vlees/groente.

DuoPenotti

Berichten: 29357
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 08:31


gaucho

Berichten: 9517
Geregistreerd: 29-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 08:40

Greenchef en emaille / gietijzer heb ik, greenchef is een stuk lichter, de andere pannen zijn verder wel erg fijn.

PSvanLot

Berichten: 10137
Geregistreerd: 12-03-19

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 08:43

Als je iets wilt dat niet giftig is dan zul je richting gietijzer gaan.
Maar daar kun je super fijn mee bakken. Al mijn pannen zijn van gietijzer en gebruik ze op inductie.

Wel even goed inbranden.

8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 09:05

Ik heb keramische pannen, ook op inductie, super fijn!

Roodvos

Berichten: 6652
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 11:03


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 18:24

hier ook een set green pan, uitgezocht op inductie-proof aangezien we soms een losstaan inductieplaatje gebruiken. Maar meestal wel gas, dus heb niet onwijs veel ervaring ermee op inductie. Bevalt prima en ze zien er leuk uit (padova).

Regelmatig goede aanbiedingen ook, ik had ze geloof ik met 60% korting ofzo een jaar geleden.

Ze zijn wel zwaar overigens, vind ik zelf.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 18:30

Roodvos schreef:
Ik gebruik marble stone /granite stone pannen.
https://www.action.com/nl-nl/p/granite-stone-koekenpan/
Enige is dat deze pannen niet in de vaatwasser mogen.

Ik heb een wok met keramische coating, die is ook fijn.
Die mag wel in de vaatwasser.

PFOA vrij is dus niet hetzelfde als PFAS vrij :

zie:

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... isleidend/

En als ze expliciet PFOA zeggen en niets over PFAS vrees ik er een beetje voor.
Ben geen mietje, maar sinds dat gedoe met die dode kanaries komt er bij mij echt geen PFAS pan meer in :o .

Tiggs

Berichten: 7522
Geregistreerd: 30-05-11
Woonplaats: Dunning-Kruger Park

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 18:36

Ik heb goede verhalen gehoord over de Greenpan, dus die wil ik ook aanschaffen.

Biks2
Berichten: 1266
Geregistreerd: 28-08-21

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 18:47

Gietijzer had ik, maar vond het lastig in de omgang. Bakt wel heel fijn.
Ik heb nu een RVS pan, heel fijn ook en makkelijker. Wel goed laten opwarmen anders bakt alles aan

amand0
Berichten: 72
Geregistreerd: 19-02-18

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 19:03

Ik heb ook 2 greenpan koekenpannen. Opzich blij mee hoor, maar bijvoorbeeld pannekoeken hoef ik er niet in te bakken, dat bakt echt als een gek aan

Schuur_

Berichten: 4866
Geregistreerd: 09-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 19:33

Menino schreef:
Roodvos schreef:
Ik gebruik marble stone /granite stone pannen.
https://www.action.com/nl-nl/p/granite-stone-koekenpan/
Enige is dat deze pannen niet in de vaatwasser mogen.

Ik heb een wok met keramische coating, die is ook fijn.
Die mag wel in de vaatwasser.

PFOA vrij is dus niet hetzelfde als PFAS vrij :

zie:

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... isleidend/

En als ze expliciet PFOA zeggen en niets over PFAS vrees ik er een beetje voor.
Ben geen mietje, maar sinds dat gedoe met die dode kanaries komt er bij mij echt geen PFAS pan meer in :o .


Welke dode kanaries? :o?

Hevonen

Berichten: 5609
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 19:44

Biks2 schreef:
Gietijzer had ik, maar vond het lastig in de omgang. Bakt wel heel fijn.
Ik heb nu een RVS pan, heel fijn ook en makkelijker. Wel goed laten opwarmen anders bakt alles aan

Heb al jaren rvs en gietijzer, echt, als je ermee kunt omgaan (is echt niet moeilijk), heb je geen rare laagjes nodig. Ook smeedijzer werkt prima.

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Welke 'gezonde' koekenpan? (inductie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 19:51

Hier hebben we koekenpannen van De Buyer. Speciale crêpe pannen van De Buyer voor pannenkoeken.

Die pannen van De Buyer goed inbranden en daarna nog uitsluitend met heet water afwassen, niet met zeepsop en zeker niet in de vaatwasser.
Fijnere pannen ben ik nog niet tegengekomen.

En een hapjespan van Le Creuset.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 20:02

Schuur_ schreef:
Menino schreef:

PFOA vrij is dus niet hetzelfde als PFAS vrij :

zie:

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... isleidend/

En als ze expliciet PFOA zeggen en niets over PFAS vrees ik er een beetje voor.
Ben geen mietje, maar sinds dat gedoe met die dode kanaries komt er bij mij echt geen PFAS pan meer in :o .


Welke dode kanaries? :o?


https://www.ad.nl/binnenland/cynthia-ve ... ~aa6e47ce/ is het oudste artikel dat ik kan vinden, maar dit is dus echt al veel langer een ding. Er was ooit iets over op televisie met betrekking tot tefal. Ik geloof van de rijdende rechter of een ander consumentenprogramma, denk echt al 15 jaar geleden. En dat was toen een redelijk iconische aflevering.

Dat als je tefal pannen gebruikt je kanaries soms dood neervallen.
Het is in ieder geval algemeen bekend dat als je kookt met PFAS dat je vogels daar dood aan kunnen gaan, door de dampen.

Voor mensen is het goedgekeurd, maar vind het zelf een vrij zorgwekkend feit.
Zelf altijd een beetje het voorgevoel dat PFAS het nieuwe asbest of lood gaat worden :o .

Nielojram

Berichten: 7797
Geregistreerd: 14-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 20:03

Fissler <3

DiantaM
Berichten: 11274
Geregistreerd: 10-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-23 20:04

amand0 schreef:
Ik heb ook 2 greenpan koekenpannen. Opzich blij mee hoor, maar bijvoorbeeld pannekoeken hoef ik er niet in te bakken, dat bakt echt als een gek aan

Ik ben ook niet zo tevreden over Greenpan. Bakt erg snel aan.