Acute aangezichtspijn

Moderators: Hanmar, Mondy, Giolli, Mjetterd, Dani, Sica, ynskek, Polly, Ladybird

 
 

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 02:01

Ik kreeg maandag al lichtelijke krampen en pijnscheuten in mijn kaak aan de rechterkant, direct gebeld met de tandarts en kon volgende week terecht. Dacht last van een gaatje... maar de pijn werd steeds erger en erger en verspreidde zich over mijn hele rechterzijde van mijn hooft, echt ondraaglijke pijn. Dinsdag dus weer gebeld en er spoed van gemaakt.

Er is een foto gemaakt, en er waren geen ontstekingen te zien, weliswaar 2 gaatjes maar niet diep genoeg om een verklaring te zijn voor deze zenuwpijn. Tandarts vermoede een ontsteking door het tandvlees en schreef antibioticakuur voor. De pijn werd steeds erger. Uit wanhoop diezelfde avond nog alcohol gedronken omdat de pijn zo erg werd dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Volgende dag bleef de pijn aanhouden en werd ook niet minder. Ik had een kloppende bonkende pijn die constant bleef aanhouden en op sommige momenten nog erger werd. Ik gebruikte veel paracetamol en ibuprofen maar dit werkte totaal niet.

Donderdag heb ik de huisarts gebeld voor pijnstilling, want ik hield het niet meer. Ik heb uiteindelijk tramadol voorgeschreven gekregen en ben hier donderdag avond mee begonnen. Ondanks de tramadol blijf ik pijn hebben, de scherpe randjes zijn er een beetje vanaf maar ik heb nu ook vaak last van mijn oren, kan niet normaal eten, en de pijn gaat geen enkel moment weg, hooguit minder. Ik gebruik bij de tramadol nog steeds paracetamol en ibuprofen.

Nu zijn we weer een dag verder, merk geen verschil met die antibiotica en de pijn lijkt toch weer erger te worden ondanks de tramadol. Ik heb voor dinsdag weer een afspraak staan bij de tandarts maar ik vrees ervoor dat dit toch een andere oorzaak heeft, anders zou de antibiotica al aangeslagen zijn lijkt mij?

Wie heeft er hier ervaring met acute aangezichtspijn en heeft tips? Mocht ik dinsdag nog steeds geen verschil hebben en de tandarts weet het ook niet zal ik een afspraak met de huisarts moeten maken, en dan van daar uit verder kijken.


culaccino

Berichten: 4674
Geregistreerd: 09-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 03:04

Als je echt nog zoveel pijn hebt, dan zou ik toch morgen al contact zoeken met de huisartsenpost. Die kunnen wel aangeven of het zinvol is om die tandartsafspraak af te wachten of dat er andere hulp nodig is. Kan me voorstellen dat dinsdag nog erg ver weg voelt als je zoveel pijn hebt. Sterkte! :(:)

Cayenne
Vlinderlicht en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 101119
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 03:47

Ik herken dit helaas wel. Ik had dezelfde rotpijn waardoor het gewoon bonkte in mijn hoofd en ik bijna in staat was om mijn hoofd tegen de muur te slaan uit wanhoop om maar van de pijn af te komen :=
Bij mij hielp het om 4 ibuprofen achter elkaar te slikken, maar of dat een verantwoorde dosis is, is een ander verhaal. Maar je moet soms toch iets want het was echt niet uit te houden en ik kon op dat moment niet bij de tandarts terecht.
En raar maar waar: warme/lauwe thee hielp ook een beetje!
Bij mij kwam het door een ontsteking in het wortelkanaal van een kies in de bovenkaak. Die is eruit gehaald en ik was direct van de pijn af.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Amber_anne

Berichten: 3250
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 08:03

Wat super vervelend ts, de antibiotica zou na twee dagen verlichting moeten geven. Ik begrijp dat dat niet het geval is, dan zou ik en afspraak maken met de huisarts. Heeft de tandarts ook getest of een van de tanden gevoelig reageerde op kloppen of temperatuur?

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 09:08

Ik heb een vrij hoge pijngrens en toen de tandarts mijn tanden inderdaad met het tikken controleerde waren ze wel enigszins gevoelig maar ik reageerde zelf niet. Op het ene moment voel ik weinig als ik mijn kiezen op elkaar zet en als ik mijn kaak en kiezen een fractie beweeg dan doet het weer pijn. Het gekke is dat ik die gevoeligheid in mijn kiezen al heel lang heb maar dan 1 x per 2 dagen een paar secondes met bijvoorbeeld iets eten en dan is het weer weg en dat was ook alleen bij mijn kiezen, niet de rest van mijn gezicht, maar sinds maandag is dit gevoel dus blijven hangen. Ik vind het altijd lastig om pijn te omschrijven of een cijfer te geven en laat het ook niet snel zien. Enige wat ik kan zeggen is dat er weinig positiefs veranderd is...

boris_rakker

Berichten: 179
Geregistreerd: 14-04-07
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 09:51

Aangezichtspijn kan ook door een hoop andere dingen komen dan je tanden. Gordel roos bijvoorbeeld, of stress of een bijholteontsteking. Als je de huisarts alleen aan de telefoon hebt gehad voor pijnstilling zou ik zo snel mogelijk alsnog een afspraak maken om hem te laten bekijken of het een andere oorzaak heeft dan je tanden.

We'll take a running start and we"ll take to the sky

KLC

Berichten: 174
Geregistreerd: 20-05-16

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 09:59

Ik heb dit vorig jaar gehad, bleek ik in mijn slaap heel erg te knarsen op mijn kiezen. Nadat ik bij een gespecialeerde tandarts ben geweest hiervoor en met een bitje slaap is het voorbij.
Ik dacht eerst ook dat ik een ontsteking had, maar dit bleek dus niet zo te zijn. De pijn was heel heftig en op den duur wist ik niet meer waar de pijn vandaan kwam.

Stand up for what you believe in, even if you're standing alone

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 10:04

@boris_rakker, Als ik kijk naar bijholteontsteking dan lijkt mij dat niet gezien paracetamol niet werkt. Gordelroos lijkt mij stug, heb nog niet eens een koortslip gehad. Ooit dachten ze dat ik gordel roos had maar bleek een heftige nikkel allergie te zijn. Stress is een lastige maar ik heb genoeg stress in mijn leven gehad en nog nooit dit meegemaakt dus als dit door stress komt... hoop het niet en dat het gewoon een oorzaak heeft die te verhelpen is.

Ik kijk het even aan vandaag maar vind het zo lastig allemaal, ik had eigenlijk mijn oma haar verjaardag vandaag maar ik heb dit af moeten zeggen, ook inderdaad omdat je niet weet wat de oorzaak is.

@klc, tanden knarsen doe ik niet naar mijn weten. Hoe is de tandarts er bij jou achter gekomen?

ellepel

Berichten: 42856
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 10:15

ik klem ook als ik gestressed ben,maar dat merk ik snachts niet , maar overdag wel
ik kan dan dezelfde klachten als j́ou hebben, ben ook bij een kaakfysiotherapeut geweest voor ontspanningsoefeningen.
als je zelf even op youtube gaat kijken staan daar wel oefeningen op,misschien helpen ze.

maar zo lang als jij al pijn hebt vind ik wel vreemd.
misschien nog weer terug naar de tandarts voor meer fotos en misschien is er nu wel wat te zien.

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 10:23

Ik had juist geen stress, ik heb bijna niet gewerkt omdat ik ziek was (griep en luchtwegontsteking) en verder gewoon rustig mijn ding gedaan. Kaken klemmen kan ik wel doen, niet in mijn slaap maar overdag ook, maar lijkt mij niet dat dat de oorzaak kan zijn van acute aangezichtspijn?

Pandora2
Berichten: 15282
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 10:29

Rennie89 schreef:
Ik had juist geen stress, ik heb bijna niet gewerkt omdat ik ziek was (griep en luchtwegontsteking) en verder gewoon rustig mijn ding gedaan. Kaken klemmen kan ik wel doen, niet in mijn slaap maar overdag ook, maar lijkt mij niet dat dat de oorzaak kan zijn van acute aangezichtspijn?


Zeker wel.
Even een linkje van het UZ Gent ivm TMD

https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mds ... cties.aspx

Annick75

Berichten: 1658
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 10:29

Zoek ook een op trigeminus neuralgie (TN). Dat is een type aangezichtspijn die best lastig te behandelen is. Ik heb het in 2009/2010 gehad en kreeg toen lyrica voorgeschreven. Werkte goed, alleen heb ik behoorlijk last van bijwerkingen gehad. Maar ook gabapentine wordt meen ik wel gebruikt. Kou was voor mij een enorme trigger, dus als ik naar buiten moest, moest ik mijn gezicht echt goed inpakken met muts en sjaal en evt nog een capuchon er overheen. Bij mij is het uiteindelijk na een aantal maanden weer over gegaan, waardoor ik gelukkig kon stoppen met de lyrica.

Er zijn inderdaad veel mogelijk oorzaken van aangezichtspijn, kaakklemmen is al genoemd, gordelroos (maar dat zie je meestal wel volgens mij), voorhoofds- en/of bijholte problematiek, maar dus ook trigeminus neuralgie in verschillende vormen.

Ik ben ook een kaakklemmen en heb daar voor fysio gehad en heb voor de nacht een opbeetplaat.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ~ Pippi Langkous

ellepel

Berichten: 42856
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 10:34

misschien zit er toch wel ergens ontsteking, heb je ook verhoging?
anders toch maar weer terug naar tandarts of huisarts als het te lang duurt :j

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 11:03

Ik heb al wel ruim een maand telkens de temperatuur boven de 37 graden, normaal zit ik rond 36,3 dus wel een verschil, maar heb griep en luchtweginfectie gehad dus vond dat niet zo raar. Ik heb trouwens ook een zurige smaak speeksel rechts net alsof er een verdoving in je tandvlees is gespoten bij de tandarts, heel vreemd...

Ik ga sowieso dinsdag naar de tandarts, dat staat al vast als na controle.

trigeminus neuralgie Kwam ik inderdaad ook al tegen, alleen reageer ik niet echt perse op kou, zit nu al paar dagen binnen, alleen voor huisarts naar buiten gegaan. Maar ik ga mij daar wel even in verdiepen...

huricane
Berichten: 550
Geregistreerd: 05-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:06

Klinkt eerlijk gezegd toch als een zenuwontsteking van een van je kiezen.
Soms is dit niet meteen op een foto te zien en wordt het na een tijdje pas zichtbaar op de foto.
Als je (onbewust) klemt of knarst kan een zenuw ook geïrriteerd raken, daar hoef je niet perse een gaatje voor te hebben.
Ook kan het zijn dat je ooit een wat diepere vulling hebt gehad, een zenuw kan dan na een hele poos ook op gaan spelen.
Lang geleden heb ik dit ook eens gehad. Ik sloeg gewoon metrolijn hoofd tegen de muur. Ik werd gewoon letterlijk gek van de pijn. De tandarts kon ook niks vinden. Toen ik een aantal weken later weer langs ging was er een kleine zwarting aan mijn wortelpunt te zien.
Tegenwoordig werk ik in een tandartspraktijk en zien we deze klachten regelmatig voorbij komen.
Sterkte, ik weet hoe het voelt.

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 11:20

Maar als het een ontsteking is dan zou de antibiotica wel moeten aanslaan lijkt mij? Ik heb vorig jaar inderdaad een vulling gehad die dichtbij de zenuw zat maar die zat geloof ik aan de andere kant van mijn gezicht? Maar het kan dus zijn dat de ontsteking pas later te zien is op een foto?

Birdie60

Berichten: 8019
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: zeeland (noord-brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:27

Ahh ik weet wat je voelt, jaren last van gehad.
Medicijnen deden niks.
Wat mij hielp was boven de kachel te hangen. ( zo'n ouderwetse waar de warmte bovenuit kwam)
Mijn gebit was ook goed.

SjonnieZ

Berichten: 594
Geregistreerd: 09-07-08
Woonplaats: In het zuiden des lands

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:31

Als je echt zo’n pijn hebt zou ik toch echt naar de Ha gaan en het niet telefonisch afhandelen.
Zelf dokteren lijkt mij in deze niet zo verstandig
Als je al thuis zit met de koorts/ griep dan kan er vanalles aan de hand zijn he

xSCWx

Berichten: 5722
Geregistreerd: 21-02-07
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:32

Ik ken een soortgelijk verhaal, dat bleek uiteindelijk een ontstoken ader te zijn die over het voorhoofd liep. Zij slikt nu prednison...
Sterkte er mee, echt geen pretje als je niet weet waar het vandaan komt. Misschien een gekke tip; jointje roken? Is vaak een van de weinige dingen die wel helpt tegen pijn omdat het op een andere manier werkt dan reguliere medicatie.

Donja je was mijn wereld, alles draaide om jou 26-08-2010 * 23-02-2021
De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf. 

Dancyy
Berichten: 2546
Geregistreerd: 03-11-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:34

Rennie89 schreef:
Maar als het een ontsteking is dan zou de antibiotica wel moeten aanslaan lijkt mij? Ik heb vorig jaar inderdaad een vulling gehad die dichtbij de zenuw zat maar die zat geloof ik aan de andere kant van mijn gezicht? Maar het kan dus zijn dat de ontsteking pas later te zien is op een foto?

Ik heb er niet veel verstand van hoor maar bijvoorbeeld een wortelpuntontsteking kan niet weg gaan met antibiotica

Edit; als er al een vulling in de wortel zit na bijvoorbeeld een zenuwbehandeling
Laatst bijgewerkt door Dancyy op 28-11-20 11:35, in het totaal 1 keer bewerkt

huricane
Berichten: 550
Geregistreerd: 05-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:34

Rennie89 schreef:
Maar als het een ontsteking is dan zou de antibiotica wel moeten aanslaan lijkt mij? Ik heb vorig jaar inderdaad een vulling gehad die dichtbij de zenuw zat maar die zat geloof ik aan de andere kant van mijn gezicht? Maar het kan dus zijn dat de ontsteking pas later te zien is op een foto?


Meestal slaat een antibiotica aan, na 3 dagen, maar soms ook niet.
De ontsteking kan inderdaad pas later op een foto te zien zijn.
Als patiënten bij ons komen met die klachten en ze kunnen niet precies aanwijzen welke kies het is (omdat het vaak ook uitstraalt naar de boven of onderkaak) doen we een aantal testen.
Inderdaad het tikken op de kiezen en een test met een koud watje.
Een gezonde kies moet reageren op een koud watje, je voelt de kou, maar daarna trekt het meteen weg.
Een kies met een ontstoken zenuw reageert niet of heel heftig en de pijn blijft lange tijd aan.
Soms krijgen we met deze test geen duidelijk beeld.
Dan wordt er een foto gemaakt. Als hier ook geen duidelijke ontsteking op te zien is, wachten we even een paar dagen af. Vaak wordt het dan wel duidelijk.

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 11:36

Zelf dokteren doe ik sowieso niet maar omdat de pijn in mijn kiezen begon is het voor de hand liggend dat ik eerst begin bij de tandarts. Daar heb ik antibiotica van gekregen en door de pijn tramadol van huisarts gekregen.

Hoe zijn ze erachter gekomen dat het die ader was? Ik blow niet en kan het ook niet vanwege een psychose gevoelige aanleg in de familie. Dat risico durf ik niet te nemen helaas.

Ik heb trouwens nog nooit een zenuwbehandeling gehad, enkel gaatjes.

Barbabientje

Berichten: 7653
Geregistreerd: 12-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:37

Rennie89 schreef:
Ik had juist geen stress, ik heb bijna niet gewerkt omdat ik ziek was (griep en luchtwegontsteking) en verder gewoon rustig mijn ding gedaan. Kaken klemmen kan ik wel doen, niet in mijn slaap maar overdag ook, maar lijkt mij niet dat dat de oorzaak kan zijn van acute aangezichtspijn?Ik heb dit sinds een week of 4, loop nu ook bij de fysio daarvoor.
Maar herken je klachten zeker wel hierin!

Nymphadora Ria <3 *22-06-2018*
Cadilac <3 *24-05-2007* B+8

Rennie89
Berichten: 35624
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-11-20 11:39

huricane schreef:
Rennie89 schreef:
Maar als het een ontsteking is dan zou de antibiotica wel moeten aanslaan lijkt mij? Ik heb vorig jaar inderdaad een vulling gehad die dichtbij de zenuw zat maar die zat geloof ik aan de andere kant van mijn gezicht? Maar het kan dus zijn dat de ontsteking pas later te zien is op een foto?


Meestal slaat een antibiotica aan, na 3 dagen, maar soms ook niet.
De ontsteking kan inderdaad pas later op een foto te zien zijn.
Als patiënten bij ons komen met die klachten en ze kunnen niet precies aanwijzen welke kies het is (omdat het vaak ook uitstraalt naar de boven of onderkaak) doen we een aantal testen.
Inderdaad het tikken op de kiezen en een test met een koud watje.
Een gezonde kies moet reageren op een koud watje, je voelt de kou, maar daarna trekt het meteen weg.
Een kies met een ontstoken zenuw reageert niet of heel heftig en de pijn blijft lange tijd aan.
Soms krijgen we met deze test geen duidelijk beeld.
Dan wordt er een foto gemaakt. Als hier ook geen duidelijke ontsteking op te zien is, wachten we even een paar dagen af. Vaak wordt het dan wel duidelijk.

Ik heb inderdaad ook de test met een watje gehad, geen idee of die koud was, ik had geen pijn toen ofzo. Moest er op bijten. En inderdaad geen duidelijk beeld, foto’s maken en ook dus weinig aan te zien en dus dinsdag weer terug voor controle. Kan vragen of ze weer een foto kunnen maken?

huricane
Berichten: 550
Geregistreerd: 05-01-09

Re: Acute aangezichtspijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-20 11:41

Ja hoor, je kunt ze altijd vragen om een foto te maken, wellicht is er verschil te zien.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ecudes, K_nolan, Napie, RvS, wendyh, xJennifx en 66 bezoekers