preventieve bodyscans, voor of tegen?

Moderators: Murthul, Polly, Hanmar, Warboel, Shanna, Dani

 
 

Een preventieve bodyscan, zinvol of niet?

Zinvol
26 (42%)
Niet zinvol
20 (32%)
Gevaarlijk
14 (22%)
Anders, namelijk....
1 (1%)

Totaal aantal stemmen: 61Mariska_28

Berichten: 8916
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: Ees (Drenthe)

preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-10-17 19:35

Je hoort het steeds vaker, en nu ook met een radio spotje: Preventieve body scans om te kijken of je mogelijk iets mankeert.

Citaat:
Wij vinden dat (preventief) medisch onderzoek mogelijk zou moeten zijn voor iedereen die waarde aan het leven hecht en zichzelf een lang leven gunt.


Of
Citaat:
Artsen waarschuwen voor de gevaren van preventieve medische onderzoeken. Het wordt steeds populairder om bodyscans te laten doen, maar de resultaten maken mensen vaak nodeloos bang en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.


Aan de ene kant lijkt het mij wel wat, hoe vroeger ontdekt hoe beter te behandelen.. Maar ja..

Ik vroeg mij af of er bokkers zijn die dit al eens hebben laten doen, en naar de mening van andere. Wat vind jij, zegen of vloek?


antje_vip

Berichten: 9195
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 19:45

Volgens mij is dit in Duitsland al meer een ding. Verder geen ervaring mee, maar ik vind het ook niet nodig voor mijzelf. Ik ga pas naar de dokter als ik me niet goed voel. Daarentegen: hoeveel verhalen zijn er met verkeerde diagnoses die uiteindelijk naar dood of beschadiging leidden?

Lang niet alle asieldieren zijn beschadigd voor het leven. Op zoek naar kat/hond/knaagdier/vogel? Kijk eerst even hier! https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/
Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D

ingvdh

Berichten: 4821
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 19:50

Vriendin heeft het ooit laten doen, na de scan was ze een half jaar bezig om allerhande dingen na te laten kijken, want de scan had dingen waargenomen, maar dat moest wel verder uitgezocht worden. Ziekenhuis in ziekenhuis uit.
Uiteindelijk kerngezond, maar niet de jongste meer, dus de scan had slijtage waargenomen wat bij haar leeftijd paste en geen behandeling voor nodig was

Ik wil niet weten wat het heeft gekost om al die, achteraf, onnodige onderzoeken te laten uitvoeren, afgezien nog van de spanning waar je in verkeerd omdat er mogelijk dingen zijn gevonden.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!

LaCiega

Berichten: 935
Geregistreerd: 17-03-13

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 20:02

Ik ben voornamelijk tegen.
De kans dat je iets op een scan ziet is enorm groot, de kans dat het daadwerkelijk wat is (in negatieve zin) is dan weer vrij klein.

IK BEN REINIER!

germie

Berichten: 16270
Geregistreerd: 02-04-02

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 20:27

Ik zou het niet willen weten. Je bent zo gezond als je je voelt. En nergens zijn gegevens veilig, dus ik zou dat niet laten doen. Je kunt overigens wel direct na het onderzoek alles laten vernietigen wordt er gezegd.
Maar stel je hebt een verhoogde kans op iets, ga je dan anders leven? Wil je dat wel weten? Ik leef liever gewoon onbezorgd en gezond.

Bob Marley : "Who are you to judge the life I live? I am not perfect and I don’t have to be! Before you start pointing fingers, make sure your hands are clean". Nobody is perfect, so I am nobody :D

Grit

Berichten: 5162
Geregistreerd: 09-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 20:32

Ik zou er wel interesse in hebben. Inderdaad met het idee dat bij tijdig signaleren van bepaalde ziekten je een grotere genezingskans hebt. Op het moment dat je klachten krijgt loop je bij ernstige ziektes vaak al een paar stappen achter.
Maar de drang is niet groot genoeg, ik heb mij er verder niet in verdiept wat mogelijk is en waar ik dat zou willen doen. Ik ben geen zorgelijk type en voel mij topfit, maar ik zou het wel jammer vinden mocht ik iets krijgen met de conclusie "als we er eerder bij waren geweest....".

Wat hierboven al genoemd is, zie ik ook als nadeel. Op het moment dat een scan niet goed beoordeeld kan worden of er wel of geen verder onderzoek nodig is, dan kan het een hoop onnodige onrust en onderzoeken geven.
En mocht er iets gevonden worden, waarbij behandelingen niet (meer) kunnen helpen, dan is onwetendheid voor zolang dat nog duurt misschien wel beter.

Lastig dus. Zou ik ervoor gaan, zou ik mij eerst goed laten informeren en dan vooral over hoe de scans worden beoordeeld. Want natuurlijke slijtage zou toch herkend moeten worden? Of ben ik dan naïef?
En internet uitpluizen naar ervaringen en zeker niet de eerste beste stuntaanbidder bezoeken.

Janneke2
Berichten: 11220
Geregistreerd: 28-02-13

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 20:54

Tja, mijn huisarts stuurde mij ooit naar zo'n 'vrije jongens bodyscan'.

I was not amused.

Maar een scan "die laat zien dat iemand die de jongste niet meer is en slijtage heeft" - daarvoor zou je niet zelf duizenden euro's aan overbodig onderzoek hoeven uitgeven, maar gewoon 1 fatsoenlijk gesprek.
(En artrose is geen slijtage noch een kwaal van ouderen noch iets dat erbij hoort en waar geen behandeling voor nodig is - dus dat bericht is vooral een groot vraagteken.)

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Hanafubuki
Lid Nieuwsredactie
Zeg maar Hans

Berichten: 73553
Geregistreerd: 02-01-05
Woonplaats: Bij Utrecht

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 20:55

Ik zou het zelf alleen doen op het moment dat er sprake is van erfelijke ziektes in de familie. Juist om die tijdig uit te kunnen sluiten. Maar zonder aanleiding zou ik het niet doen :n hoeft bij mij ook niet. Kan ook zo wel vertellen dat ik vol slijtage zit :+

After all this time?
- Always

Grit

Berichten: 5162
Geregistreerd: 09-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 20:57

En waarom deed jouw huisarts dat Janneke?

Gianti

Berichten: 9802
Geregistreerd: 17-03-10
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 20:59

Tegen. Grote kans dat je iets tegen komt. Bijna niemand zit voor 100% goed in elkaar. En wat dan. Dan zie je daar iets waar je geen klachten van ervaart... Dan 'moet' je wel onderzoeken en elk onderzoek heeft zijn risico's. En zo lukraak onderzoeken is de kans op complicatie van her onderzoek groter dan de kans dat je iets echt vind. En heb ik over lukraak scannen.

Niet bij belastte familie anamnese in overleg met arts eens in Zoveel tijd checken

Lipicas te koop, weinig gebruikt
, extra smal, maat 37!

Mars

Berichten: 28848
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vlaardingen

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 21:05

Je lichaam is altijd in beweging een preventieve scan is slechts een momentopname. Kennis van mijn man liet dit elk jaar doen in Duitsland, werd in maart volledig gezond verklaard dmv de scan, een paar maanden later kreeg hij vage klachten en bleek alvleesklierkanker te hebben, binnen een half jaar is hij overleden. Het geeft geen enkele garantie helaas.

    Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster.
    For when you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you

                   - F. Nietzsche

Destination

Berichten: 10441
Geregistreerd: 17-10-07

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 21:07

Voor mij hoeft het niet zo, net als Mars zegt, het is inderdaad maar een momentopname. En de kans dat ze dan iets vinden, is niet zo heel groot. Voor mij wegen de baten niet op tegen de kosten, want het zou bakken met geld gaan kosten.

kwita

Berichten: 4647
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 21:19

Nou ik had het wel overwogen en had het wel laten doen als ik tijd en geld had gehad!,Maar dat was dan omdat er al vermoeden en zeker wetend dat er wat gaande was!
Dan had ik dus zelf niet de dupe geworden van een ego trip van een specialist !
nu heeft het 4 jaar geduurd , ziekenhuis in en uit arts abc tot z die dan weer dit en dan weer dat dachten of toch....
Tja een simpele duidelijke onafhankelijke scan had dus 4 jaar lang medicatie tegen een ziekte kunnen betekenen in eerste instantie.Dan had het 4 jaar niet zomaar kunnen woekeren en dat is echt doodzonde dat het niet is afgeremd met medicatie! Maar wat ze wel ook hadden gezien ben ik blij om dat het langzaam bekend werd wat het mogelijk was en niet het senario je hebt dit en moet nu naar een oncoloog, dat had echt grootste paniek geweest om iets veel minder heftigs! ;)

Tijd heeft vleugels maar geen teugels, carpe diem!

Grit

Berichten: 5162
Geregistreerd: 09-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 21:25

Mars, dat heeft zich dan ook rap ontwikkeld. Garanties geeft het inderdaad niet.

Ik verwacht dat ik nuchter en realistisch genoeg ben om mankementen in mijn lijf te accepteren. Zonder klachten en levensbedreiging kan ik mij niet voorstellen dat ik mij zou laten opereren of intensieve behandelingen aan zou gaan.
Zou er bijvoorbeeld een voedingsadvies uitkomen, dan zou ik dat wel ter harte nemen, maar ook in mijn eigen jasje.

Ik denk dan meer aan het belang van het tijdig signaleren van tijdbommetjes zoals zwakke plekken in je slagaders of tumorontwikkeling. Wetende dat het geen garanties geeft en ik nog op tig andere manieren aan mijn einde kan komen, zie ik daar wel voordelen van.
Alleen is de vraag dan ook, hoe vaak ga je dit doen? Is het valse veiligheid zoals in het voorbeeld van Mars?

Ik heb mijn bloeddruk en cholesterol laten testen, omdat in mijn familie veel hart- en vaatziekten voorkomen. Nu ik ruim voorbij de 40 ben, vind ik dit wel iets om in de gaten te houden. Niet omdat ik mij zorgen maak en ermee bezig ben, meer als feit dat het een risicofactor kan zijn, dus op zijn tijd een check. En dit was de eerste keer.
Wel een stuk minder ingrijpend dan een bodyscan :+

Mariska_28

Berichten: 8916
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: Ees (Drenthe)

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-10-17 21:45

Interessant dat de meningen zo verdeeld zijn. Moet zeggen dat ik tot mijn veertigste nooit echt stil heb gestaan bij mijn eigen sterfelijkheid, maar nu ik 43 ben wel.

Mars

Berichten: 28848
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 21:48

@Grit: het ging heel snel bij die man, maar helaas ook typisch bij die vorm van kanker. Ik zou zo'n scan niet aan of afraden ieder moet zijn eigen keuze maken.
Wees je slechts bewust van de beperkingen die eraan zitten. Het blijft een momentopname en je kunt nooit alles uitsluiten.

    Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster.
    For when you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you

                   - F. Nietzsche

Janneke2
Berichten: 11220
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-17 22:05

Grit schreef:
En waarom deed jouw huisarts dat Janneke?


Mogelijk omdat hij getrouwd was met de fysiotherapeut die mij niet kon helpen...?
Ik heb geen idee.

(In juni gevallen, na vijf maanden klachten mocht ik naar fysiotherapie (het was in 2001) en toen ik na 9 zittingen nog evenveel pijn had "moest ik niet zeuren en het ging vanzelf wel over".)

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Tanya

Berichten: 8126
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-17 12:56

Ik ben tegen.

Als je geen specifieke vraag hebt (bv ik heb pijn in mijn bovenbuik/knie/hoofd), weet je ten eerste niet waar je je op moet focussen. Verder zul je vaak toevalsbevindingen doen, die ook nog eens vaak goedaardig zijn.
Voorbeeldje: paar weken geleden een patiënt opgenomen met obstipatie. Op de CT scan leek er een tumor bij zijn darm te zitten. Uiteindelijk een colonoscopie gedaan (kijkonderzoek via de darm), maar er was niks te zien. Conclusie: drogbeeld op de CT scan.
Er zijn genoeg mensen die goedaardige cysten in hun lichaam hebben zitten, of andere afwijkingen waar je nooit last van zult hebben.
Maar ja, als je zoiets op de scan vindt, moet je er wel wat mee. Gevolg: veel onnodige onderzoeken, misschien zelfs operaties. Winst: niks.

Volgens mij zijn de kosten voor zo'n scan trouwens voor eigen rekening, daar ben ik wel voor. Als de overheid het zou moeten gaan betalen kost het alleen maar ontzettend veel, terwijl je er onder de streep geen winst voor terug krijgt.

bruintje123

Berichten: 14667
Geregistreerd: 30-06-14

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-17 12:59

Ik ben voorstander.
Ik ken diverse mensen (waaronder naaste familieleden) die aan kanker gestorven zijn.
Voordat die klachten kregen en naar de dokter gingen was het al te laat.
Was daar eerder wat uitgekomen waren de kansen hoger geweest.

&if=1 zet dit achter een url en zie alleen de foto's in een topic.

Liselot

Berichten: 30350
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-17 13:37

Mijn oom leeft nog door een preventieve bodyscan, daar kwam namelijk prostaatkanker uit wat anders veel later ontdekt zou zijn.

Ik vind de scans dan ook zeker zinvol, maar wel alleen als er ook echt iemand naar kijkt die er goed verstand van heeft zodat je geen onnodige “bangmakerij” hebt

T 18-11-15 <3
http://www.LiselotKamphuis.nl FOTOGRAAF: Bruiloften, Newborn, Cake-smash, Bohemian en workshops!
http://www.facebook.com/liselotkamphuisfotografie

Ayasha

Berichten: 46985
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-17 11:00

ingvdh schreef:
Vriendin heeft het ooit laten doen, na de scan was ze een half jaar bezig om allerhande dingen na te laten kijken, want de scan had dingen waargenomen, maar dat moest wel verder uitgezocht worden. Ziekenhuis in ziekenhuis uit.
Uiteindelijk kerngezond, maar niet de jongste meer, dus de scan had slijtage waargenomen wat bij haar leeftijd paste en geen behandeling voor nodig was

Ik wil niet weten wat het heeft gekost om al die, achteraf, onnodige onderzoeken te laten uitvoeren, afgezien nog van de spanning waar je in verkeerd omdat er mogelijk dingen zijn gevonden.

Dan heb je imo klommelende dokters want ze horen wel te weten welke slijtage er bij hoort en welke niet. :=
Hadden ze bij mij eerder gescand hadden mijn gewrichten nog een kans gehad. :+ Nu niet meer.
Maar dan zoek je wel naar iets anders natuurlijk. Of het voor kanker veel zin heeft .... Ik weet het eigenlijk niet. :) Een aantal ontstaan en ontwikkelen zo snel dat je bij de scan nog oke kan zijn en zes maanden later terminaal bent..

[RIJ-ITP] Royal Samber verrast op de Beker van Limburg 2018!
"You can never rely on a horse that is educated by fear. There will always be something that he fears more than you. But, when he trusts you, he will ask you, what to do when he is afraid." - Antoine de Pluvinel

_black_rose_

Berichten: 659
Geregistreerd: 16-06-11
Woonplaats: zuid-limburg

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-17 11:24

Zoekt en gij zult vinden: niemand heeft/ leeft de gouden standaard en dus is niemand "normaal"

100% zeker dat er bij elk mens wel een afwijking of abnormaliteit te vinden is waar diegene voorafgaand aan het onderzoek nooit last van had.

Het lijkt me als arts/ ziekenhuis/ kliniek echt verdomd lastig om er geen slaatje uit te slaan en het louter te gebruiken om serieuze problemen op te sporen. en zelfs dan is het maar de vraag wanneer het een serieus probleem genoemd mag worden.

Om nog maar te zwijgen van het dilemma waar die arts voor staat: zeg ik niks omdat ik mijn cliënt niet nodeloos ongerust wil maken met als risico dat ik over een jaar een rechtzaak aan mijn broek heb omdat ik een inschattingsfout in mijn prognose heb gemaakt, of vertel ik alles aan mijn cliënt met het risico dat ik iemand nodeloos ongerust maak en geld uit zijn zak klop en diens gezondheid mogelijk schaad als gevolg van een onnodige preventieve behandeling.

Ik zou het absoluut niet willen weten! Ken je dat niet: je valt een keer, staat op en denkt "ach het valt wel mee" totdat je de blauwe plek en bult ziet, dan gaat het ineens toch wel pijn doen. Ik denk dat mensen zichzelf zieker kunnen denken dan ze zijn. Dus nee, mij niet gezien

Ayasha

Berichten: 46985
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-17 11:30

Of je doet er iets tussen in. Je zegt wat er te zien is en je geeft jouw medische opinie en zegt daar bij dat het slechts een onderbouwde mening is en je laat de patiënt zelf beslissen of die zich verder laat onderzoeken.
En persoonlijk ken ik dat niet maar goed, ik weet dat zulke mensen bestaan. Maar weet je wat, die mensen hebben geen bodyscans nodig om zichzelf gek te maken. :(:)

[RIJ-ITP] Royal Samber verrast op de Beker van Limburg 2018!
"You can never rely on a horse that is educated by fear. There will always be something that he fears more than you. But, when he trusts you, he will ask you, what to do when he is afraid." - Antoine de Pluvinel

Tanya

Berichten: 8126
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-17 17:38

Maar ik gok dat mensen die in de eerste plaats al een bodyscan laten verrichten, sowieso aanvullend onderzoek zullen willen als er iets abnormaals gezien wordt. Dus als arts heb je jezelf dan misschien veilig gesteld, maar qua kosten loopt dat ontzettend op terwijl er heel vaak niks uit zal komen. En dat is tegenwoordig ook iets waar we rekening mee moeten houden.

De mensen zullen dan misschien wel zelf voor de bodyscan betalen, maar voor alle andere onderzoeken (colonoscopie, biopten, noem het maar) die in het ziekenhuis zullen gaan volgen, betalen ze behoudens hun eigen risico en zorgverzekering niets, maar zo wordt de zorg wel nog duurder.

Zelfde idee trouwens met het bevolkingsonderzoek voor borstkanker... Het schijnt dat de kosten helemaal niet/amper tegen de baten opwegen. Maar probeer maar eens met dat onderzoek te stoppen, dan gaan mensen stijgeren want 'die en die had ook borstkanker en dat is wel ontdekt tijdens het bevolkingsonderzoek'. Terwijl als je dus naar de hele populatie kijkt en niet individueel, het misschien vrijwel niets uitmaakt.

Mars

Berichten: 28848
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vlaardingen

Re: preventieve bodyscans, voor of tegen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-17 18:09

Overigens heb ik begrepen dat de straling van de scan ook juist eea kan triggeren geen idee in hoeverre dat het geval is? Maar men moet dus ook stilstaan bij dat soort risico's

    Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster.
    For when you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you

                   - F. Nietzsche