Angst... Hypnotherapie....????

Moderators: Sica, Mjetterd, ynskek, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Giolli, Mondy, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Janneke2

Berichten: 15332
Geregistreerd: 28-02-13

Re: Angst... Hypnotherapie....????

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-16 17:15

Hoi Davida,
er zijn een paar dingen over angst die goed zijn om te weten - en hypnotherapie is een van de opties om aan te pakken.
Angst is (contra wat sommigen zeggen) geen gedachte. (Uiteraard kun je jezelf met je gedachten overstuur maken, uiteraard kun je kiezen om enge films te kijken, etc.)
Angst is zoiets als je overlevingsinstinct en gaat aan je gedachten vooraf.
Visueel gesproken: er valt licht op je netvlies, die informatie gaat naar binnen, je amygdala zit vrij dicht achter je ogen, de hersenschors waarmee je ziet zit in je achterhoofd.
Dus nog voor je weet wat je ziet - en laat staan voor je er over zou hebben kunnen nadenken, is de informatie al in de amygdala.
De amygdala scant alle langskomende informatie op de vraag: "zou dit gevaarlijk kunnen zijn, ja of nee? "
Zo ja wordt je lichaam in alarm gezet.
(En okee, als je daar dan rustig en met verstandige cognities op reageert, kan het met een sisser aflopen.)
En er zijn honderd truccen, zoals ontspanningsoefeningen doen, laag en rustig ademen; die kunnen maken dat de amygdala "in geval van twijfel" rustig/ rustiger blijft.
(De simpele voorstelling van zaken is dat een zenuwknoop 'ja of nee zegt' - maar uiteraard zijn er gradaties: lichte zenuwen, kleine schrikjes - of idd complete paniek.)

Wat jij beschrijft is dat je logische verstand drommels goed weet, dat het nu in orde is tussen jou en je pasrd - maar for some reason or the other is jouw amygdala niet overtuigd.
Dat is vervelend, maar goed op te lossen.
En als gezegd, als laag ademen, jezelf rustig toespreken en rationeel overwegen dat het gevaar toch echt geweken is niet echt helpt, dan zijn er nog een aantal mogelijkheden. Hypnotherapie kan je amygdala "overtuigen", waar je logische verstand dat niet kan (dwz: niet dat jouw persoonlijke verstand niet toereikend zou zijn - maar de amygdala heeft zo haar eigen logica).
Zou het niet echt lukken, zijn er andere technieken die dit ook kunnen : emdr, somatic experiencing en gespecialiseerde kinesiologie.

Succes en veel plezier!

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Azhari, cabochon1, gerlienke, GoogleAdsense, Heez, judith_irene, RianC, Sylke104, Thrive, Yinka, ZonnetjeX en 118 bezoekers