Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Moderators: Giolli, ynskek, Mjetterd, Hanmar, Dani, Maureen95, Polly

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Silvia

Berichten: 3124
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-23 20:05

Tijdens een zoektocht op internet stuitte op onderstaand artikel uit de Volkskrant uit 2011: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b96f78d5/

Ik vraag me af hoe er 12 jaar later tegenaan gekeken wordt en of we door internet inderdaad socialer zijn geworden. Aan de ene kant ja, mede ook door de argumenten die in het artikel worden aangedragen, maar ook absoluut nee door alle bagger die men vaak op internet (en dan speciaal op FB of Twitter) plaatst.
Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Mahatma Gandhi: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."


fjordjes

Berichten: 11158
Geregistreerd: 03-07-05

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 20:16

Nee vind ik niet, vind juist dat de afstand tussen mensen steeds groter wordt door het internet, met name door de komst van social media.

senna21

Berichten: 10718
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 20:22

Het is extremer geworden.
Het kan positief zijn wanneer je een familie-/vriendenkring hebt, maar voor mensen met een kleine kring is het leven vaak minder sociaal/meer eenzaam.
Helaas zie ik in mijn werk de uitwassen daarvan.
Internet is niet de enige oorzaak, maar heeft daar zeker aan bijgedragen.

8nnemiek

Berichten: 41305
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 21:02

Nee, mensen menen anoniem van achter hun computer overal op te moeten reageren zodra hen iets niet aanstaat, de gemiddelde Facebook post staat vol met negatieve reacties en emoticons. En ik heb het idee dat dat er ook voor zorgt dat mensen in real life sneller hun frustratie uiten omdat het online zo genormaliseerd wordt.
Complottheorieën worden zo veel makkelijker verspreid, mensen geloven alles wat ze van een wildvreemde lezen of horen, en dat creëert weer zo veel angst en wantrouwen en negativiteit, en vooral ook verdeeldheid.

Internet heeft ons zeker ook veel goed gebracht. Bokt is een goed voorbeeld denk ik, er staat altijd wel iemand klaar om je te helpen aan de andere kant van Nederland. En het is veel makkelijker om mensen te vinden met wie je iets gemeen hebt. Maar over het algemeen denk ik dat internet de samenleving juist meer uit elkaar drijft.

❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎

germie

Berichten: 24815
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 21:29

Ik denk het niet. Mensen oordelen heel snel over anderen terwijl ze ze niet kennen. En ze kwetsen ook meer. Bokt is een goed voorbeeld van openbaar kwetsen en oordelen en veroordelen.

Maar social media kan ook veel brengen. Ik ben zo naar Florida geweest, gewoon uitgenodigd door iemand van Facebook en ik heb daarom een ticket gekocht. Eng en tricky? Misschien wel een beetje. Maar het was zeker leuk. Dankzij internet heb ik leren grotduiken in Thailand, anders had ik nooit geweten dat het daar kon.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Alle disciplines.
Een advies is een advies. Je mag het in de wind slaan, en daarmee doe je niets fout. Accepteer dat en de wereld wordt veel leuker. :D Als iedereen dezelfde blauwe Opel wil rijden wordt het leven ook maar saai.

prompter

Berichten: 8571
Geregistreerd: 28-09-02

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 21:36

Ik heb dankzij het internet ontzettend leuke mensen leren kennen, die ik anders gemist zou hebben, dus ja op dat vlak socialer. Maar ik zie ook de enorme nadelen, omdat iedereen anoniem en zonder consequenties kan roeptoeteren en zelfs bedreigen. Maar mijn eigen leven is een stuk leuker geworden dankzij internet, vooral door alle kennis die er te vinden is.

Extremely rare and Beyond Compare

Urbanus

Berichten: 42064
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Tollembeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 21:47

prompter schreef:
Ik heb dankzij het internet ontzettend leuke mensen leren kennen, die ik anders gemist zou hebben, dus ja op dat vlak socialer. Maar ik zie ook de enorme nadelen, omdat iedereen anoniem en zonder consequenties kan roeptoeteren en zelfs bedreigen. Maar mijn eigen leven is een stuk leuker geworden dankzij internet, vooral door alle kennis die er te vinden is.


Eens.

Dingen zoals nieuwsberichten op fb vermijd ik, dat vind ik echt ultieme armoede. Maar verder voegt internet wel wat toe, als is het geen vervanging van. Ik heb nog altijd behoefte aan echt contact.

quera. Voor altijd en langer


Me. An empath.

Exitium

Berichten: 6128
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 23:53

fjordjes schreef:
Nee vind ik niet, vind juist dat de afstand tussen mensen steeds groter wordt door het internet, met name door de komst van social media.

Dat is een beetje dubbel. Aan de ene kant heb je een punt, aan de andere kant zie ik via bijvoorbeeld Facebook ook van alles voorbij komen van m'n neefje die door Zuid-Amerika reist, van een oud-collega die net bevallen is en van medevrijwilligers van het jaarlijkse timmerdorp waar ik anders buiten die week om weinig of geen contact mee heb. Voor directe vrienden heb ik het niet nodig, maar je kan wel wat makkelijker contact houden met mensen die normaal net iets verder van je af staan.

Uit de meeste discussies onder gedeelde nieuwsberichten van grotere pagina's en dergelijke blijf ik weg, dat scheelt wel. :)

All wiyht. Rho sritched mg kegtops awound? ;(

De Man Fotografie

BigOne
Berichten: 36694
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-23 00:12

Aan de ene kant wel, de meeste mensen kunnen zo gemakkelijker contacten onderhouden met familie en vrienden die ver weg wonen . Aan de andere kant is er de laatste paar jaar een flinke hoeveelheid mensen opgestaan die zo zwaar door internet de verkeerde kant opgaan dat ik soms terugverlang naar de tijd voor internet.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Suzanne F.

Berichten: 45830
Geregistreerd: 03-03-01

Re: Artikel uit 2011: Internet maakt ons juist socialer

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-23 16:30

Het heeft goede dingen gebracht maar zeker ook minder goede dingen. Als er nu een tijdmachine was waarmee ik terugkon naar begin/halverwege jaren 90 had ik het gedaan.
Maar er is nu ook meer gemak, vroeger moest je naar de bibliotheek en zoeken in encyclopedieën om informatie te krijgen. De jeugd van nu weet niet eens meer wat een encyclopedie is. Routekaarten zijn overbodig geworden, heerlijk dat Google maps. Google is wel echt DE uitvinding van het internet. Maar het brengt ook nare dingen zoals social media waar ik geen voorstander van ben. Dat brengt meer ellende dan sociale contacten. Verdienmodellen zijn het geworden en ze helpen veel mensen de afgrond in.
Terugdraaien kunnen we het niet meer maar bewuster omgaan met internet/alles maar moeten delen is van belang. Leg dat ding eens weg en leef in het nu.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

_Lois_

Berichten: 3157
Geregistreerd: 02-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-23 18:38

Ik ben met internet/tv 'opgegroeid' en zie er voordelen van. Dingen opzoeken, je route vinden, kennis opdoen etcetera zijn allemaal goede voorbeelden. Ik vind het absoluut geen vervanging van sociaal contact, al kan ik me wel vinden in de dingen die anderen ook zeggen zoals mensen via internet leren kennen en contact houden met mensen die ver weg wonen.
Zonder internet (Tinder :+ ) had ik mijn vriend nooit ontmoet bijvoorbeeld :P

Ik vind het wel erg zorgelijk hoeveel jonge kinderen er tegenwoordig achter een telefoon of tablet zitten, op steeds jongere leeftijd.
Ik verwacht echt wel dat je verschil gaat merken in sociale vaardigheden van de jongste kinderen op de kinderopvang en later in het basisonderwijs, ik denk zelfs dat het zover gaat als een soort door schermen veroorzaakt autisme, waar in Amerika al wel over gesproken wordt :o
Dat wil zeggen geen 'echt' autisme, maar autisme-achtig gedrag veroorzaakt door teveel schermtijd ('virtual autism') en te weinig socialisatie/echt contact met leeftijdsgenoten.

Ik merk het effect ook enorm met mijn mede studenten, ik ben 25 en de meeste zijn rond de 19, die hebben echt wel een korte spanningsboog :=
Ik zeg niet dat ik zelf nooit op mijn telefoon zit, maar ben me er meer bewust van dan hen merk ik. Ik was 15 toen instagram begon en whatsapp bestond toen ook nog niet zo lang/werd nog niet veel gebruikt, dus dat was niet waar we ons de hele dag mee bezig hielden op school.
Bij mijn medestudenten is dat wel anders, die zijn opgegroeid met alle sociale media van nu.

Ik merk dat ik soms wel eens 'verlang' naar het kopen van een hele simpele telefoon zonder apps, maar ik ben dan zelf de persoon met het probleem.
Info van school wordt verspreid via whatsapp groepen of mail, niemand die je gaat sms'en of bellen :+
En ook dingen zoals betalen met je telefoon, het is allemaal wel erg makkelijk.


Silvia

Berichten: 3124
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-02-23 19:49

Suzanne F. schreef:
Het heeft goede dingen gebracht maar zeker ook minder goede dingen. Als er nu een tijdmachine was waarmee ik terugkon naar begin/halverwege jaren 90 had ik het gedaan.
Maar er is nu ook meer gemak, vroeger moest je naar de bibliotheek en zoeken in encyclopedieën om informatie te krijgen. De jeugd van nu weet niet eens meer wat een encyclopedie is. Routekaarten zijn overbodig geworden, heerlijk dat Google maps. Google is wel echt DE uitvinding van het internet. Maar het brengt ook nare dingen zoals social media waar ik geen voorstander van ben. Dat brengt meer ellende dan sociale contacten. Verdienmodellen zijn het geworden en ze helpen veel mensen de afgrond in.
Terugdraaien kunnen we het niet meer maar bewuster omgaan met internet/alles maar moeten delen is van belang. Leg dat ding eens weg en leef in het nu.


Inderdaad, het gemak van internet zou ik echt niet meer willen missen. Maar ik ben blij dat ik opgegroeid ben in een tijd dat er nog geen mobieltjes waren en niet alles meteen werd gefilmd :+ . En dat we op vrijdag naar de lokale jongerensoos gingen om bij te kletsen.
Afgelopen donderdag hoorde ik op de radio een interview waarin het ging over mobieltjes op school. De geïnterviewde (leraar?) zei dat als hij vroeger tijdens de pauze door de aula liep het een lawaai van jewelste was, nu is het rustig en communiceert iedereen via zijn / haar mobiel, ook naar degene die naast hen zit. Of we daar nu gelukkig van worden?

Mahatma Gandhi: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Afanaisa91 en 0 bezoekers