Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Barbet schreef:Op die dag zou je dan ook geen zuivelproducten moeten gebruiken.
Als het gaat om dieren redden uit het slachthuis, zoals in de openingspost staat.
Kalfjes zijn een bij- product van de zuivelproductie, overtollige wezentjes zodat hun moeder melk kan geven voor de zuivel.
Ik denk dat er misschien wel meer kalfjes worden geslacht voor de zuivel, dan dat er koeien worden geslacht voor het vlees.
purny schreef:Maar bedenk jullie eens in hoeveel bossen er worden gekapt voor soja..
of hoeveel water er word gebruikt voor de avocado’s.
Ik weet nog niet wat ik ga eten donderdag
Kaus schreef:purny schreef:Maar bedenk jullie eens in hoeveel bossen er worden gekapt voor soja..
of hoeveel water er word gebruikt voor de avocado’s.
Ik weet nog niet wat ik ga eten donderdag
Zo'n 3/4 daarvan gaat op in veevoer dus dat slaat natuurlijk volledig de plank mis.
Nynkster schreef:als Ik de enige ben die 3 dagen vlees laat staan is er net zo goed iemand die flink vlees inkoopt.
Het begint natuurlijk bij jezelf maar ik vraag me af wanneer het echt zin gaat hebben
Palmera schreef:purny schreef:Maar bedenk jullie eens in hoeveel bossen er worden gekapt voor soja..
of hoeveel water er word gebruikt voor de avocado’s.
Ik weet nog niet wat ik ga eten donderdag
De meeste soja zit in veevoer. Dat is het eerste punt.
Tweede punt is dat ik op een eiland woon waar bananenplantages ruimschoots aanwezig zijn. De laatste tijd worden er meer avocado plantages gesignaleerd. Dat heeft te maken met het weinige water wat een volwassen avocadoboom nofig heeft.
Een kilo bananen heeft omgerekend 120 liter water gekost. De avocadoboom doet het als hij volwassenen is op de neerslag alleen en hooguit bij te weinig neerslag een keer per drie maanden water erop.
Gianti schreef:Nynkster schreef:als Ik de enige ben die 3 dagen vlees laat staan is er net zo goed iemand die flink vlees inkoopt.
Het begint natuurlijk bij jezelf maar ik vraag me af wanneer het echt zin gaat hebben
Mijn ervaring is dat je mensen mee trekt. Ik ben minder vlees gaan eten. Toen besefte mijn vriend dat hij ook wel erg veel vlees at en eet hij dus thuis ook minder. Maar daarom eet zijn moeder met hem ook minder vlees. Uiteindelijk wil mijn vriend zo goed als vlees gaan schrappen. Als ik destijds was aangekomen met "we worden beide vegetarisch", had hij mij keihard uitgelachen.
purny schreef:Volgens mij gaat het erom dat er die dag geen dieren worden geslacht. Dus eigenlijk zou er gewoon een slacht loze dag ingesteld moeten worden.
safina schreef:Het beste is natuurlijk als we helemaal niks meer eten. Dan zijn we snel met een paar minder en dat zal onze planeet goed doen.
_Nelleke_ schreef:safina schreef:Het beste is natuurlijk als we helemaal niks meer eten. Dan zijn we snel met een paar minder en dat zal onze planeet goed doen.
Dat is natuurlijk best grappig en sarcastisch maar juist met dit soort opmerkingen bereik je toch niks behalve heel veel weerstand. Dat vind ik dan weer jammer.
Ik vind het altijd erg bijzonder om te zien hoeveel weerstand er ontstaat bij een spotje die stimuleert om 1 dag (ja jongens, maar 1 dag) geen vlees te eten. Ineens hebben we de mest nodig voor de planten, is de sojaindustrie ook slecht, verbruiken de avocado's ook allemaal teveel water en kunnen we beter allemaal helemaal niks meer eten.
KALM AAN! Het is 1 dagje geen vlees. Je mag er aan mee doen, het hoeft niet. Niemand dwingt iemand om geen vlees te eten.
_Nelleke_ schreef:Een betere wereld begint toch echt bij jezelf.
Zo lang je zelf industrievlees blijft kopen, houdt je deze markt in stand. Deze actie is een stukje bewustwording en als iedereen in Nederland 1x in de week vlees laat staan scheelt dat dus heel veel dierenlevens. Want de markt blijft bestaan uit vraag en aanbod. Als de consument het niet koopt heeft het ook geen zin om het aan te bieden. Dus je bereikt er wel wat mee.
Stoïcijns je kop in het zand steken en met je vinger naar anderen en die 'oh zo slechte industrie' wijzen, daar bereik je inderdaad niks mee.
Ik denk (hoop) dat we over 50 jaar terugkijken naar 'vroeger' en het allemaal absurd vinden hoe er met de levensmiddelen industrie, en dan met name met dierlijke voeding werd omgegaan.
Eerlijk gezegd moet ik wel lachen om sommige stellingen van mensen die het eten van vlees verantwoord.
Een avocado verbruikt ook veel water. Alsof een vegetarisch persoon alleen avocado als vleesvervanger eet. Bovendien eten vleeseters ook avocado's dus dan is het dubbelop.
De soja-industrie bestaat voornamelijk als bron voor veevoer. Een klein percentage gebruikt men om vlees en melkvervangers te maken. Ik dacht 6 tot 8%.
wilmatj schreef:Barbet schreef:Op die dag zou je dan ook geen zuivelproducten moeten gebruiken.
Als het gaat om dieren redden uit het slachthuis, zoals in de openingspost staat.
Kalfjes zijn een bij- product van de zuivelproductie, overtollige wezentjes zodat hun moeder melk kan geven voor de zuivel.
Ik denk dat er misschien wel meer kalfjes worden geslacht voor de zuivel, dan dat er koeien worden geslacht voor het vlees.
Oke.. maar is het kalfje echt een rest product? Het is een bijproduct.
Melk levert vrij weinig op voor de boeren zelf.. een kalf zelf aanhouden en laten groeien tot het ook melk kan geven, een boer zou niets liever doen.. maar een kalf kost veel geld tot het zo ver is en daarna levert de melk te weinig op om dit realistisch te houden.
Oftewel, waar ligt het probleem dan?
De consument die te weinig wilt betalen.. of de winkels die er teveel aan willen verdienen.
Dierenleed in nederland valt echt heel erg mee.. in het buitenland is dit zoveel erger.
Stoppen of minderen met vlees eten lost dit probleem niet op.. veranderen van koop gedrag wel vraag en aanbod dus