Paard beleren

Moderators: Nicole288, balance, Dyonne, Sica, Neonlight, C_arola, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ti_Amo

Berichten: 941
Geregistreerd: 16-06-08
Woonplaats: Rozenburg

Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-08-20 10:07

Goedemorgen allemaal,

Volgend weekend komt mijn nieuwe paard *\o/*
Een 3 jarige Franklin x Briljant merrie.

Ik ben heel erg aan het twijfelen om haar zelf met behulp van mijn instructrice die erg ervaren is met jonge paarden te gaan beleren of om haar weg te brengen om te beleren en daarna met haar aan de slag te gaan.

Hoe hebben jullie dit gedaan? En wat zijn de voors- en tegens mbt laten beleren of zelf beleren?

Heb je een fijn adres om te laten beleren omgeving zuid-holland/zeeland/brabant dan hoor ik dat graag

Afbeelding

Afbeelding


Hoodie
Berichten: 313
Geregistreerd: 15-02-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-20 11:50

Zelf had ik geen ervaring met een jong paard beleren, dus ik stond voor dezelfde vraag.

Ik ben blij dat ik hem zelf heb beleerd. Het is een PRE, gevoelig type dus welke met momenten ineens kon ontploffen. Was nog niet volwassen genoeg en mocht wel wat opvoeding gebruiken (gekocht met net 3 jr). Het voordeel is dat je zelf de hand erin hebt en echt vertrouwen in elkaar krijgt. Hij is er wel 1 die het er wat langer over heeft gedaan, maar die tijd had hij nodig en ik heb hem die tijd ook gegeven. Eers grondwerklessen, enkele longe, vervolgens tandarts erbij gehaald en begonnen aan de dubbele longe zodat hij wat balans kreeg zonder dat er een wiebelige ruiter op zit en om de knopjes voor het sturen erop te zetten. Toen ruitermak gemaakt met een BBP, het voordeel hiervan is dat je niet een half passend zadel gebruikt wat kan gaan knellen, dus een negatieve ervaringen met een zadel kan veroorzaken. Vele schriktrainingen, lessen, wandelen buiten/door het bos, in het bos rijden op BBP met een ouder paard erbij, was hij er klaar voor en hij liep als een zonnetje toen ik voor het eerst op een zadel op hem zat zonder een stap verkeerd te zetten. Terwijl toen hij 3 was, echt paranoide zou zijn geworden.. de weg hiernaartoe ging niet vlekkeloos en zonder kleine foutjes, maar ik kan wel zeggen dat ik naar hem heb geluisterd.
Maar nu heb ik een volwaardig rijpaard welke ik kan vertrouwen en door en door ken. Ook heel fijn voor het rijden. :) Het enige wat ervoor nodig was is een sprankeltje engelengeduld (ruim een jaar ernaartoe werken dus).

Ik ben er niet op tegen om je paard weg te brengen, maar er zijn zoveel plekken waar het gewoon echt verkeerd gedaan word.. Al ligt dat ook aan de eigenaar (imo) want research en een beetje gezond verstand brengt je al ver natuurlijk. Zo is iemand die ik ken nu al ruim een half jaar bezig met haar paard opnieuw beleren, omdat deze is beleerd aan het touwtje, ruiter erop, opjagen, braaf, eraf, klaar. Niet kijkend naar of iets echt deugdelijk past, of het paard er wel klaar voor is etc..
Het ligt ook een beetje aan je budget, een goede stal kan je vast vinden om het voor je te laten doen, alleen dat duurt gewoon even, en dat kost geld.

Maar voor nu zou ik zeggen, maak niet van te voren een besluit, kijk eerst hoe ze het doet wanneer ze op haar nieuwe plek bij jou terecht komt. Een jong paard te veel stress geven is ook niet prettig natuurlijk.

Ik hoop dat je er wat aan hebt :)
Laatst bijgewerkt door Hoodie op 14-08-20 12:12, in het totaal 2 keer bewerkt

Sabbientje

Berichten: 4778
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: Poortugaal

Re: Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-20 11:54

Wij hebben die van ons zelf beleerd, maar hebben altijd wel gezegd dat als er een punt was, waar we niet zeker van waren, we er professionele hulp bij zouden halen.

Er zijn ook mensen die op locatie komen en dan helpen met inrijden.
In jou omgeving zit bijvoorbeeld Equi-Lynn (weet natuurlijk niet of zij momenteel ruimte heeft, maar ze is wel heel fijn)
https://www.facebook.com/Equi-Lynn-323379278194924/

alice0cullen

Berichten: 2444
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Re: Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-20 12:44

Ik heb mijn merrie ook zelf beleerd als vijf jarige, ik had toen geen enkele ervaring. We hebben het alleen gedaan omdat ze super op mij gericht was. Met een maand reed ik haar alleen in de bak.

We hebben we gezegd dat mocht ze heel rennerig, heel erg bokken of steigeren we haar alsnog zouden wegbrengen. Voor mij heeft het goed uit gepakt.

Sidenote, ik ben Autistisch dus alvast mijn excuus als ik tekst ietwat te letterlijk neem.

_Caithlynn

Berichten: 925
Geregistreerd: 16-10-08
Woonplaats: GLD

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-20 12:52

Ik heb de mijne juiste net weg gebracht.
Puur omdat ik er niet veel ervaring in heb. En ik het doorrijden leuker vind. Ook ben ik van mening dat je het wel een eenmalig proces is. Zou het zonde vinden als iets mis zou gaan en je hier later hinder van kan krijgen. Daarom heb ik hem weg gebracht, omdat het voor die mensen een vak is en ze er elke dag ook mee bezig zijn

CBD olie
http://www.4-betterfeeling.nl/
voor mens en dier

Janneke2

Berichten: 23240
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-20 19:20

Ik houd zelf niet zo van 'wegbrengen', ik heb liever iemand die bij mij op stal langskomt.

Er zijn mensen die zich specialiseren in 'voor het eerst op een paard zitten', het hele traject van voorbereiden van zadel er op, tegenwoordig heb je ook een soort pop van 20 kilo ofzo voor in het zadel, en dan een mens in het zadel, en wat bewegen - is een soort vak op zich.

Wellicht weet jouw instructrice iemand die dit doet...?

Uiteraard is het wel belangrijk dat jullie op 1 lijn zitten. (Ik vind het belangrijk dat een dier eerst met grondwerk leert om 'op de achterhand halt te houden', en dat is een waardevolle oefening de eerste keer dat ik zelf bovenop zit: halt op zit en gewicht. ("Verzameling voor beginners".)

1 afrader uit mijn Randstad tijd: blijf weg bij Eric Bos.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Mirranda

Berichten: 1723
Geregistreerd: 24-09-04
Woonplaats: Melissant

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-20 19:41

Mijn jonge paarden worden altijd beleerd door Mariska Krowinkel (Hoek van Holland). Zij doet dat met respect voor het paard en je krijgt er een zeer fijn paard terug. Voor mij geen ander.

Kijk maar eens op haar website (staldehamajahoeve.nl)

Grand Prix Haflinger Aragon GP+8 & SGW B +6 / Mara ZZZ +1 & Endurance Klasse II +4 / Almond (GGK Hengst) Z1 +7

Hutcherson

Berichten: 7599
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-20 20:14

Tegens:
Als je eraf gaat, gaat dat zeer waarschijnlijk niet heel uitgemikt en netjes, maar lomp en wellicht gepaard met wat paniek vanuit paard... Dus hard.
Je loopt echt een groot risico op blessures en het is gewoon verrekte spannend. Ikzelf merk op zulke momenten dat ik echt geen 18 meer ben :')

Voors:
Er is niks beter en diepgaander voor je band met je paard dan er voor het eerst opzitten en je paard het vertrouwen geven dat alles oke is en dat hij echt heel netjes zijn best doet als hij zich keurig gedraagd.
Dat geeft je band echt een extra dimensie.

Tegen voor iemand anders laten rijden:
Je hebt niet echt zicht op wat er gebeurt. Vaak moet je je paard een aantal weken/maanden wegbrengen en krijg je hem ingereden weer retour. Ik ben hier zelf geen fan van.

Voor voor iemand anders laten rijden:
Als je zelf niet een hele goede ruiter bent, kun je paard gelijk een stukje verder door laten rijden zodat je zelf gewoon gelijk wat chiller kan rijden. Paard is gelijk iets verder

Juliana1
Berichten: 149
Geregistreerd: 25-11-14
Woonplaats: Nederland

Re: Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-20 21:45

Het ligt er heel erg aan hoe goed je zelf kan rijden. Als je van jezelf weet dat je netjes zit en zachte hulpen kan geven, dan zou ik in eerste instantie het gewoon zelf proberen. Ik zie dat je al een geschikte instructrice hebt om je te helpen, maar bespreek ook nog even met haar of je op één lijn zit wat betreft het inrijden van een paard: je wil daar geen onenigheid over krijgen op het moment zelf! Straks blijkt zij nog zo iemand te zijn die in één keer het zadel op een paard neerkwakt en er vervolgens zichzelf op plant, en het paard het maar laat uitzoeken }>

Bedenk: niemand is perfect met paarden, je moet niet te onzeker zijn over je eigen kunnen. Fouten maakt iedereen, ook een ervaren inrijder. En zo snel krijgt een paard nou ook weer geen trauma's. Kijk, ik vind dat het over het algemeen altijd beter is om je eigen beessie dingen te leren (als jij het enigszins kan), dan om het te laten doen door iemand die hem niet kent. Bovendien, je moet ergens beginnen om ervaren te kunnen worden met inrijden! Al die experts hebben het ook moeten leren!

Als jij bereid bent om naar je instructrice te luisteren, en zelf te leren en je eigen gedrag aan te passen, en als je oké kan rijden, zou ik het gewoon lekker samen thuis proberen!

Hi!

Maartje1990

Berichten: 22304
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-20 22:03

Komende jaar lekker aan de hand gaan beginnen (wandelen, grondwerk, vrijheidsdresuur, lange lijnen etc) en dan kijken waar jij je prettig bij voelt.

Paddock paradise, training en opfok in Noord-Limburg www.ppdegangelt.nl
''Pak m'n hand maar''

Carol10

Berichten: 146
Geregistreerd: 17-05-15

Re: Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-20 22:13

Ik heb haar niet weggebracht maar ook niet zelf gedaan :D
Ik ben 3x per week met het paard op de trailer naar een stal gegaan die gespecialiseerd is in inrijden van jonge dieren. Voordeel dat ik er bij was elke keer en dat ik kon uitstappen nadat hij gereden had. Het uitstappen werd steeds meer tot dat ik er niet meer heen hoefde. Al met al 6 maanden geduurd maar voor ons werkte dat erg goed.

Silly1972

Berichten: 14803
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Almere

Re: Paard beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-20 23:04

Ik heb het vaak genoeg zelf gedaan, maar de laatste (mijn eigen gefokte) heeft mij er zo afgesodemieterd dat ik genoodzaakt ben om iemand anders te zoeken, maar ik heb het liefst iemand op mijn lokatie (Lelystad)

Je kan nog zo'n band hebben, maar 1 verkeerde beweging en het kan misgaan.
Had het van die van mij nooit verwacht, zo braaf was hij overal mee, kon rustig alleen opstappen.

[PP] [VOLG] Bonte Cashmiro van jaarling tot ............
Ceasar ter linden x Harmony 6 maart 2017 geboren

DWSStable
Berichten: 14
Geregistreerd: 30-08-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-20 19:10

Zomaar zelf rommelen zou ik niet doen.

je kunt het ook aan huis, door een professionele ruiter laten doen. Dan heb je hm toch bij je in de buurt, en toch ook even iemand met ervaring erbij. *\o/*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 bezoekers