Endurance, Hoe trainen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-02 18:25

shasta schreef:
Het belangrijkste van een endurance paard is dat hij sterk is in de botten en pezen.
Dit kan je trainen door veel te stappen en later te draven op een verharde weg. (Langzaam opbouwen)


Dat eerste ben ik met je eens, dat tweede niet. Ik draaf vrijwel nooit op de harde weg, veel te gevaarlijk met wegglijden enzo, en IMO ook juist veel te veel van het goede (lees: TE belastend voor botten en pezen). Ik train voornamelijk op bosgrond, op zandpaden en in bermen, zowel hard als zacht, omdat de paarden tijdens wedstrijden ook met verschillende soorten terrein in aanraking komen. Tijdens wedstrijden rijd je vrijwel nooit op verharde weg, dus waarom zou je daar speciaal voor trainen?

Het belangrijkste is vooral dat jij en je paard het leuk vinden om urenlang achter elkaar in een vlot tempo buiten te rijden. Een paard dat het na een uurtje wel weer heeft gezien in het bos, is IMO niet geschikt voor endurance. Daarnaast is een goede basisconditie natuurlijk van groot belang. Als jij je paard iedere dag een uur rijdt, of dat nou dressuurmatig is of buiten, dan kun je ervan uitgaan dat-ie een aardige basisconditie heeft. En vervolgens is het een kwestie van opbouwen: steeds een beetje langer achter elkaar draven en/of galopperen, maar ook de nodige rustpunten inbouwen qua stapmomenten. Sommige paarden (zoals die gek in mijn profiel Tong uitsteken) hebben nogal de neiging om een endurancerit als een race te zien, en juist bij die paarden moet je op tijd ingrijpen om te voorkomen dat ze zichzelf over de z**k helpen.

Overigens is er over trainen voor endurance al vrij veel geschreven op Bokt. Zoek even met de zoekfunctie op 'endurance+training' en je vindt al een boel. Ook op de DER-site www.deronline.nl vind je het een en ander aan info.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 11:46

Fitzroy schreef:
Hoe weten jullie dan hoeveel km je rijdt, vraag ik me af?


Toen ik begon met trainen, heb ik op de kaart een route uitgezet in het gebied waar ik altijd al reed en dat was een route van 13 km precies. Die reed ik op een gegeven moment in een uur. En aangezien ik me in wedstrijden ook altijd op die 13 km/u richt (alles wat erboven zit is mooi meegenomen) neem ik die route met dat tempo als uitgangspunt. Als ik nu bijv. eens ga trainen op de Holterberg, dan neem ik een ter plekke bedachte route en dan ga ik bijv. ook een uur lang temporijden. Later meet ik de route dan op de kaart af en dan zie ik vanzelf hoeveel ik heb gereden. Voor de mininum snelheid van 9 km/u hoef ik het niet bij te houden, die halen we ruim. Ik richt me in de training vooral op gehoorzaamheids- en duurtraining: ingrijpen zodra ik merk dat meneertje te enthousiast wordt, of liever nog hem voor zijn. En dat lukt steeds beter. Lachen

Een zweepje is wel toegestaan bij endurancewedstrijden, dus dat zou je als alternatief kunnen gebruiken voor sporen. De officiële reden waarom je niet met sporen mag rijden moet terug te vinden zijn op de DER-site (en anders kijk ik wel even voor je in het archief van de mailing list). Maar eigenlijk ligt het wel voor de hand: mensen die gaan jakkeren en hun paard alleen maar 'lekprikken' met hun sporen omdat ze harder harder harder willen.

Citaat:
Komt dat wel vaker voor? Paarden die alleen galopperen en stappen maar niet draven?


Ja hoor, Ameretto nog met de laatste wedstrijd. Normaal wil hij vrijwel alleen maar draven, maar bij de laatste rit ging hij ineens relaxed galopperen. Hij wilde toen niet eens meer terug naar een fijne draf, terwijl hij wel heel rustig wilde stappen (voor zijn doen). Dat heb ik toen afgewisseld, en met succes. Kwam met een goede tijd en een fit paard (met fitte ruiter) aan de finish. Ik heb ook wel eens met mensen samen opgereden die vertelden dat hun Arabier (vaak waren het Arabieren) niet eens wilden draven. Die galoppeerden en stapten ook alleen maar. Tja, en als dat op dat moment voor het paard en voor jou het fijnste voelt, waarom dan niet? Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-02 11:52

Poohbeer schreef:
Draven op het harde is toch ook juist goed voor de pezen??


Op zich wel, maar ik denk dat als je elke dag een bepaalde tijd draftraining op de harde weg doet, dat juist weer té belastend is. In een wedstrijd rijd je ook weinig tot vrijwel niet op de harde weg (alleen bij het oversteken) dus waarom zou je er expres op trainen? Ik train dus zelf op verschillende bodems, omdat je daar in een wedstrijd ook mee te maken krijgt. Stappen doe ik juist wèl op de harde weg, er is mij ook verteld dat dat meer effect heeft voor het herstel van de benen dan na thuiskomst afspuiten onder de koude straal (wat bij Ret ook mok aanwakkert, dus hoe minder afspuiten en hoe meer uitstappen op het harde, hoe beter).

Citaat:
Hebben jullie eigenlijk een speciaal zadel voor??


Nog niet, maar ik zit te denken over een Thorowgood Griffin Endurance, het zadel dat Mandy ook heeft voor Navy. Moet het nog steeds een keertje bij haar uitproberen! Of misschien wordt het wel een Torsion, die lijken me ook comfortabel. Voorlopig rijd ik nog gewoon met ons Imperial Riding VZH-zadel, met als extra een gelzitting omdat dit zadel toch een vrij harde zitting heeft. Het ligt verder goed op het paard en dat vind ik toch wel heel belangrijk. Ik wil er wel van die dichte beugels (met zo'n korfje) aan gaan hangen, dat geeft iets meer steun aan je voet.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers