Bokt.nl • Lopen jullie (wedstrijd) paarden nog buiten??
Pagina 1 van de 2

Lopen jullie (wedstrijd) paarden nog buiten??

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 13:55
door Laura
Ik zit eraan te denken om Waldo niet meer naar buiten te doen. Deze winter gaat ie voor het eerst nog steeds naar buiten vanaf september, hij loopt van 8 tot 12 in een kale wei. Echter heb ik hem wel geschoren (al twee keer)
Doordat ie nu buiten loopt en het tempverschil met de stal redelijk groot is, krijgt ie zn vacht zo hard weer terug, daar kan je niet tegenop scheren. Hij ziet er ook niet goed uit, is dof en staat een beetje te staan in de wei en wat te eten. Mijn instructrice raadt me aan hem gewoon binnen te houden en zo'n 2 keer pw hem even een uurtje ('s middags) het land in te doen. Zo heb ik het eigenlijk voorgaande jaren ook steeds gedaan en dat ging prima.
Wat vinden jullie en hoe doe je het zelf?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:05
door Tigger
Bij ons staan ze nog steeds buiten. Om 10 uur gaan ze naa buiten en om een uur of 6 weer naar binnen.
straks gaan ze de paddock in. daar staan ze ook heel de dag. Overal worden kleine hoopjes kuil gelegt.
Het scheelt, ze staan altijd met zijn zessen. Dus nooit alleen.
Als onze paarden heel de dag binnen staan worden ze onrusitg en niet te genieten. Ik weet niet hoe dat met jou paard is. Bij ons is het ook niet de hele dag aan loop, alleen 's avonds en in het weekend wel wat meer. Maar ik kan me voorstellen dat wannneer je de hele dag binnen staat, zonder dat er iets gebeurd je gaat vervelen.
Persoonlijk vind ik, dat wanneer je de mogelijkheid hebt, je paard zoveel mogelijk buiten moet zetten. Maar ook dat verschilt van paard tot paard. Er zijn paarden die het helemaal niet leuk vinden buiten, vaak ook omdat ze alleen staan, denk ik.
Ik kan je niet echt een mening geven in jouw situatie.
Staat hij alleen? een kaal land is natuurlijk ook niet altijd leuk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:21
door Mieke
Mijn paard is geschoren (zijn benen niet) en staat de hele dag buiten. Ik hoef hem nooit 2 keer per jaar te scheren, 1 x is genoeg.

Als hij geschoren is krijgt hij wel meer eten en uiteraard een dikkere deken op.

Als jij het gevoel hebt dat je Iwaldo er geen plezier mee doet om buiten te lopen, kun je eens proberen of het binnenhouden helpt.

Het is natuurlijk gezonder voor een paard om buiten te lopen, maar ja, als hij er duidelijk onder "lijdt" schiet je daar niks mee op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:21
door eveline_B
Lucien staat nog dag en nacht buiten ( met deken op) en ik hoop dat dat nog een hele tijd zo blijft. Toen ik net met hem begon stond hij de hele winter op stal. Hij werd daar erg vervelend van. Ik kan echt merken dat hij zo veel tevredener is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:23
door Desiree
Mijn paarden staan s'nachts binnen en ik denk dat dit toch wel een voorwaarde is voor een wedstrijd paard. Maar daarnaast wil ik wel dat ze elke dag 2 uur naar buiten gaan hoor. Dat hebben ze gewoon nodig. De wei is nodig voor beweging en frisse lucht en eigenlijk ook voor socialiseren. Zovoelen ze zich het beste.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:34
door Mieke
De mijne staan 's nachts ook binnen hoor, alleen overdag buiten. In de zomer staan ze ook 's nachts binnen trouwens.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:37
door Imker
Imker staat nu ook gewoon buiten. Hij is helemaal geschoren en is een wedstrijdpaard, maar hij gaat gewoon met deken + halsdeel om half 8 ’s morgens naar buiten. Hij staat dan zo in de wei, dat hij altijd nog naar binnen kan als het regent en hij kan onder een afdak.
Mocht het nou heeeeeel slecht weer zijn (dat de regen met bakken naar beneden komt) dan gaat hij onder zijn overkappinkje.
Verder heb ik nog een hele aardige buurman, die als het ineens takkeweer wordt, Imker uit zichzelf voor mij binnen zet…

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 14:45
door Dennis
Mijn dekhengst en binnenkort ook wedstrijd paard(je)(wat klinkt dat) staat ook nog wel eens 's nachts buiten. En dat terwijl ik hem geschoren heb. Dikke jas aan en lekker naar buiten hoor.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 15:52
door Merel Blom
Ik had 1 wedstrijdpaard op een andere stal staan waar ze heel de dag buiten liepen, maar die heb ik daar weggehaald en nu loopt ie gewoon in d emolen een uurtje buiten, en voila: hij glimt weer en ziet er super uit, terwijl hij eerst heel dof was..

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 16:16
door Banjer
Wat mij betreft mag Banjer nog steeds naar buiten... alleen heeft de staleigenaar besloten het land te "sluiten"..... maar als ik mijn eigen stekkie in de provincie Groningen heb (binnen nu en 2 jaar), dan gaat Banjer en het nieuw te kopen paardje in de winter lekker elke dag een paar uur naar buiten (aan huis!!!) en in de zomer uiteraard weer lekker dag en nacht op het land in een kudde....

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 16:41
door Renske_
die van mij staan van 10 tot 4 buiten en zien er goed uit!ook mn wedstrijdpaard!en hij is niet geschoren, maar heeft geen superdikke vacht gelukkig, en hij glanst gewoon ondanks dat ie wat langere haren krijgt!
en bij ons is er geen grasprietje te vinden, 3 paarden en 4 herten hebben alles kaal gegeten en met die modder kapot gelopen, maar ik gooi 2x per dag wat hooi in de wei en verder vermaken ze zich wel, met elkaar of met naar de paardjes van de buren kijken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 16:56
door fabienne
Op dit moment is de wei te nat. We zitten op zware klei en dan lopen ze echt alles aan gort, dus tijdelijk alleen paddock, tot de wei weer opdroogt.
Fab is ook geschoren(ook al twee keer), maar wij hebben stallen die altijd aan 1 kant open blijven dus haar vacht groeit ook best hard aan.
Ze gaan wel naar buiten, maar niet te lang. Hangt ervan af hoe koud het is.........

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 17:30
door Laura
Ja in eerste instantie was ik blij dat ze buiten konden blijven lopen maar nu twijfel ik er dus een beetje over. Hij is dus echt al twee keer geschoren en nu zowat al aan een derde beurt toe. Hij mag écht niet te dik haar hebben ant dat is funest bij een jacht (het jachtseizoen is nu weer begonnen!) en hij wordt gewoon dof. Hij loopt bij zn vriendjes en dat vindt ie vast wel leuk, maar op stal staat ie ook met zn allen, tevreden. Ik kan hem wel een dikkere deken op doen, maar zoals ik al zei, het tempverschil tussen stal/binnen is flink groot, dus daar zit ik ook een beetje over in

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 17:38
door Imker
Heb je al eens een halsdeken geprobeerd?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 17:44
door Jurga
Jurga komt nog steeds buiten, niet elke dag om vaste tijden, maar net hoe het uitkomt. Maar ja, in hoeverre je dat een wedstrijdpaard kunt noemen.... }>

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 17:54
door MirandaB
Sandor staat steeds binnen. Het land is te nat en de grote paddock is kleigrond dus die staat blank.. Hij komt een uurtje per dag los in de binnenbak kan hij even spelen ... Verder staat hij binnen en dat vind ik wel jammer maar ja ... het is niet anders

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 19:28
door Alja
mijn wedstrijdpaard en de lespony s gaan elke dag naar buiten voor de beweging en met een dekntje op vermaken ze zich wel... tegn 5 uur 1 keer roepen en ze komen weer naar stal gerend. ze gaan graag naar buiten en blijf dat ook zo lang mogelijk doen....

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 19:32
door parouscha
onze paarden staan lekker binnen.
in ús natte frysán is het land zeik en zeik nat.
ons hele land gaat kapot.
en zodra ze buiten zijn willen ze wel weer graag naar binnen.
maar zodra het mooier weer word, gaan ze direct zonder dekens naar buiten

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 19:35
door Frederieke
Mijn (wedstrijd)pony is geschoren en staat nu buiten van 12 uur tot 4 uur maar moest het echt zeer koud zijn of vreselijk regenen dan laat ik hem ook binnenstaan, maar hij zou er echt niet tegen kunnen om een paar dagen niet op de wei te mogen, hij is al 11 jaar en iedere jaar geschoren en steeds een halve dag buitengeweest en nog nooit ziek geweest !!!
Maar als jou paard het niet erg vind om binnen te staan en er op de wei ook niet veel beters te doen valt dan zou ik hem binnen laten !

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 20:16
door Zonnetje81
Mijn paarden gaan altijd naar buiten tenzij het heeel hard regend heel de dag. Ook toen ze geschoren waren altijd ff naar buiten, en dan als het echt guur was met een halsstuk eraan. Ging allemaal prima. Mijn paarrden willen echt naar buiten dat merk je en het is goed voor ze kunnen ze zich ff uitkuren en spelen. Ze gaan zoveel als het kan naar buiten, als het slecht weer wordt een uurtje of 2 uur....ligt eraan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 20:31
door Kayla
Mijn paard gaat bijna elke dag even het land in, vind het een beetje sneu als ze de hele winter niet naar buiten zou kunnen. Ze staat trouwens maar een paar uurtjes buiten, om het land niet te erg te belasten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 20:52
door Cowgirl
Mijnpaarden(fjord/haflinger) lopen de hele winter buiten met een schuilstal.

Goed uitstappen na het rijden en er is verder niks aan de hand.
De vacht is inderdaad doffer maar dat zal door al het rollen komen.
ze zitten verder goed in het vel en werken ook graag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 21:09
door Dorine
De stal waar mijn trakhener staat daar is de wei op kleigrond.
Lopen ze dus snel aan gort.
Maar 1 grote wei daar gaan ze dus bijna elke dag op naar buiten.
Ligt er wel aan, met veel (langdurige) regen niet.

Ik ben blij dat ze de wei op kan. Is alleen maar goed voor haar.
Ze heeft wel een dikke deken op en als het kouder wordt (onder 5 graden) krijgt ze een onderdeken eronder.

Heeft Waldo deken(s) op en heb je het idee dat het een dikke deken is?
Kun je anders niet een onderdeken erbij doen?
Paarden hebben ALTIJD behoefte aan beweging, en dan bedoel ik niet alleen in de stapmolen.
Beweging in de wei betekent namelijk ook lekker rollen, galopperen, bokje tussendoor, grazen ook al staat er weinig, kortom, allerlei spieren worden gebruikt die in de stapmolen niet gebruikt worden.
Heb gewoon het idee dat het beter voor hen is!

Cerise heeft nog niet zo'n dikke vacht, maar ze is nogal een 'bloedpaardje' en dan scheelt dit wel.
Succes met het nemen van een beslissing! Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 21:18
door Concorde
Ja, al onze paarden gaan dagelijks de wei in. Geschoren paarden krijgen dan een extra deken eronder, of een andere dikkere deken. Maar ze gaan minimaal een paar uur naar buiten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-11-02 21:30
door Navy
Navy staat van een uur of half 10 tot half 4 buiten. De vacht valt nu wel mee, maar toch ga ik hgaar morgen scheren, ze droogt erg langzaam door de haren op d´r hals Haha! Ook dan blijft zij nog gewoon naar buiten gaan, mocht dat niet werken, dan heb ik pech, dan maar een wintervacht, want ik ben juist verhuisd van stal zodat zij onder andere dagelijks het land op kon..
Succes