?!?Wat moet ik doen?!?

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Zal ik haar kopen?

Poll eindigt op

Ja
5 (100%)

Totaal aantal stemmen: 5


co2

Berichten: 4856
Geregistreerd: 09-01-02

?!?Wat moet ik doen?!?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-03-02 21:21

Hoi!

Mijn lievelingspony gaat naar de slacht omdat ze niet meer in de lessen kan lopen i.v.m. maanblindheid aan haar linkeroog. Het is een Welsh A merrie van ong. 5 jaar oud, 1.27 hoog, roodschimmel en heeft verder geen gebreken. Ik wil haar ontzettend graag van de slacht kopen (ze gaat denk ik a.s. zondag al weg!!) en haar dan laten opareren aan haar oog. Ik kan haar laten opereren zonder de dierenarts kosten te betalen iv.m. de studie van mijn zus (dierengeneeskunde in Utrecht). En nou is mijn vraag:
Zal ik haar kopen of niet? Het is een lieve merrie en ze is verkeersmak.

HELP!!!!!!


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-02 21:24

Ik ken de ziekte maanblindheid niet. Maar waarom wordt een paard dat aan 1 oog blind is naar de slacht gebracht? Beetje vreemd verhaal Verward

Ethelate

Berichten: 20194
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-02 21:24

A;ls je haar kunt onderhouden, haar een goede stal kan bieden en veel aandacht en haar niet alleen de eerste maanden, maar de eerste jaren toch echt kan onderhouden, je ouders er achter staan en je zus je pony echt kan helpen... Dan zou ik eens met de manege eigenaar gaan praten!

Mag het bv niet van je ouders, dan zou ik het met de manege eoigenaar het er eens over hebben, dat je zus die pony kan helpen!
Dan redt je haar ook!

kvika

Berichten: 3754
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-02 21:33

ik ga met ethelate mee

goed uitgelegd!

en ook vreemd dat een pony die aan een oog blind is gelijk naar de slacht moet
maar als jij haar kan redden !! waarom niet

tja....

SuperSmurf

Berichten: 7076
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: provincie noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-02 21:39

HIer is nogmaals wat info over maandblindheid. Dit is gekopieerd uit een reactie van smokey. Maar het is dus niet zomaar een blindheid, het is een vervelende ziekte, die steeds weer terug keert..

Maanblindheid, daar had ik laatst een vraag over gesteld, echter de nood was groot dus ben ik aan het rechercheren gegaan op het net. Tik in de zoekmachine (Google of een andere) Strider's Eye of Moonblindness.
Daar vind je de beschrijving van de symptomen en de behandeling.
Het is een oogontsteking bij het paard die periodiek weerkeert. Zo ongeveer om de maand daarom dacht men vroeger dat het met de volle maan te maken had. Dit is natuurlijk niet juist, zo is echter de naam ontstaan. De ontsteking kan vele oorzaken hebben o.a. Leptospirose, andere virussen en bacterien zelfs door trauma's is zoiets mogelijk. Het oog van het paard is gezwollen, het wit in van het oog is erg rood en er komt ook viezigheid uit in de ooghoeken. De pupil wordt klein en star. Er komt dan zo langzamerhand een wazige vlek over het oog. Als er geen snelle behandeling komt wordt het paard blind. Iedere keer een stukje meer. Het kan ook overslaan naar het andere oog. Zaak is dat de DA atropine druppels voorschrijft en druppels om de ontstekking te doen stoppen. Atropine is om de pupil weer bewegelijk te maken zodat deze zo min mogelijk schade lijdt. Ter ondersteuning en akute behandeling kan er ook antibiotica worden geinjecteerd. Deze aandoening is enorm moeilijk onder controle te krijgen, erg langdurig en in principe zal het paard er nooit van genezen. Het is zaak dat het goed in de gaten gehouden moet worden en bij de eerste tekenen weer met de behandeling begonnen moet worden. Dan moeten de ogen of het oog beschermd worden tegen het licht en tegen vuil, stofjes en vliegen. Dit kan door het oog af te plakken met gaas, maar dat is omstandelijk omdat je minimaal 2x per dag druppels moet geven in het oog. Een goede oplossing is een goed vliegenmasker (niet dat met die slierten, maar van gaas). Het paard lijdt ook pijn, je kunt afspreken met de DA het paard met aspirine of bute te behandelen. Het komt niet zo heel vaak voor, maar het overkomt plotsklaps zelfs jonge gezonde paarden. Het paard kan het van de moeder hebben geerfd bij leptospirose. Als het een merrie is moet het bloed daarop worden onderzocht, omdat het niet aan te raden is dan te fokken omdat dit virus in het bloed zit en doorgegeven wordt. Gevolgen hiervan kunnen zijn o.a. abortus etc. Ik hoop niet dat jouw paard hier plotseling ziek aan is geworden, want ik weet hoe erg dit is. Het eigen tweejarige paardje van de berijdster van mijn paarden heeft deze aandoening plotseling gekregen en we worstelen er al weken lang mee. Als er geen verbetering intreedt binnenkort dan moet het paard naar de kliniek en het oog van binnenuit behandeld worden. Het moet hiervoor onder narcose. Ik hoop je hiermee tenminste een beetje de belangrijkste informatie te hebben gegeven.

Onderschriftloos :Y)

co2

Berichten: 4856
Geregistreerd: 09-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-03-02 21:40

Hoi!

De pony moet naar de slacht omdat opereren heel veel geld kost en omdat het een manegepony is dus het zal ook wel financieel liggen. Ik heb de mazzel dat mijn zus bij de dierengeneeskunde werkt dus het is voor mij gewoon veel goedkoper om te laten opereren.

Kuzz Kyralovertje

co2

Berichten: 4856
Geregistreerd: 09-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-03-02 21:40

Hoi!

De pony moet naar de slacht omdat opereren heel veel geld kost en omdat het een manegepony is dus het zal ook wel financieel liggen. Ik heb de mazzel dat mijn zus bij de dierengeneeskunde werkt dus het is voor mij gewoon veel goedkoper om te laten opereren.

Kuzz Kyralovertje

SuperSmurf

Berichten: 7076
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: provincie noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-02 21:42

Maar misschien is het een idee om eens een DA te bellen om te vragen of het te genezen is? Heeft het paardje wel al in de manege lessen mee gelopen? Want dan zou ze dus alleen afgekeurd worden als manege paard..
Maar besef wel dat dit paard niet volledig gezond is en dus waarcshijnlijk veel DA kosten met zich mee zal brengen!

Ik heb nog voor je gezocht op het internet, maar ik kan niet vinden of het te verhelpen id d.m.v. een operatie.. Om daar achter te komen zou ik dan toch maar een DA bellen en ook aan hem kan je advies vragen of het handig is om dit te doen..

Onderschriftloos :Y)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Chantalla, FlappieR, FleurSandro, FR_Foto, HighFly_, Irene793, Julieeeee, Kim_S, Naskapower, SannevZ, Scarremans, wimmus en 19 bezoekers