is het de leeftijd...??

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Nicole288, Dyonne, SayaJones, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
carina

Berichten: 2694
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

is het de leeftijd...??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-02 21:28

Carina is de laatste tijd, tja, anders dan anders. ze loopt echt haar zin door te drijven en begint af en toe mateloos irritant te worden...

Nu vroeg ik me af of het soms aan de leeftijd kon liggen, ze is nu bijna 2 jaar, en tot vorige week, hardstikke braaf en gehoorzaam. Ze is in een korte tijd een beetje gaan schrapen, daar heb ik haar wel al weer bijna vanaf.
Maar ze nu begint haar zin door te drijven, harder lopen dan ik, trekken, niet stil willen staan enz enz. Kleine dingetjes, maar wel dingen die IK niet wil! En ze voorheen ook nooit deed, het was voor haar gewoon duidelijk dat ik bepaalde wat er gebeurde.
Ze begint me denk ik gewoon uit te proberen, wat kan ik hier het beste aan doen, behalve goed consequent te blijven?? En hebben jullie er ook ervaring mee dat ze rond die leeftijd beginnen te etteren?

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...


Liselot

Berichten: 30368
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 21:36

misschein pubertijd???

T 18-11-15 <3
http://www.LiselotKamphuis.nl FOTOGRAAF: Bruiloften, Newborn, Cake-smash, Bohemian en workshops!
http://www.facebook.com/liselotkamphuisfotografie

carina

Berichten: 2694
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-02 21:41

ik dacht dat die pas rond 4-5 jaar kwam? *zucht*

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 21:41

Tja, dat is zeker de leeftijd.
En op die leeftijd moet je ook eigenlijk helemaal niet met een paard aan het trutten gaan.
Tuurlijk moeten ze aan een halstertje kunnen meelopen en moeten ze ook een voetje kunnen geven maar het moet niet zo zijn dat ze elke dag op de poetsplaats staan om gepoets te worden.
Zo'n dier hoort lekker in een grote loopstal met leeftijds (en sexe-) genootjes te kunnen aanklooien.

Ik heb nog niet zo lang geleden een 2 jarig hengstje er bij gekocht en die staat nu ook tijdelijk bij mij op stal maar ben al druk bezig om voor hem een opfokadres te zoeken.
Worden ze hard, sterk en sociaal van!

carina

Berichten: 2694
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-02 21:57

Sjuimpje, deze discussie is al vaak geweest, er zijn mensen die vinden dat je met een paard onder de 3 niets moet doen en er zijn mensen die vinden dat je met een paard onder de 3 zoveel mogelijk moet doen. ik behoor tot de laatste groep. Dat is mijn keuze en ik vind dat een goede manier.

Verder vind ik ook dat een paard, van welke leeftijd dan ook respect voor z'n ruiter, verzorger moet hebben, dan kunnen ze 1 jaar zijn of 20 jaar, als ze geen respect voor je hebben zijn het gewoon grote lompe gevaarlijke dieren waar je als mens niets mee kan beginnen. En dat is op dit moment een beetje m'n "probleem" ik wil dat ze dit respect, wat ze altijd heeft gehad, behoudt. En ik wil graag advies hoe ik dat het beste kan krijgen.

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 21:59

Ik sluit me met 300% bij Sjuimpje aan.... Denk aan de bestwil van je paard, niet aan je eigen 'egoïsme' om zonodig een paard te willen verzorgen.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 22:05

Dat jij hem veel in handen wil hebben moet je zlef weten, maar ik zie nu gewoon een klassiek geval van een dier wat zometeen met het stempel van verwend nest moet rondlopen.

Ik las bij Verslag vd dag dat je het dier nu ook maar weinig buiten kan zetten...
dat kan natuurlijk niet he?
Zo'n dier moet zijn energie kwijt en kan niet toe met eventjes opjagen.

carina

Berichten: 2694
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-02 22:05

carola, het is maar wat je het beste voor je paard vind, is het eerlijk voor hem om 3 jaar lang in een groep te lopen, als ie 3 jaar is eruit gerukt te worden, in een vreemde omgeving geplaatst te worden, een halster om z'n kop krijgt en van hem verwacht wordt dat ie braaf is? Zelf vind ik dat niet eerlijk voor een paard, Carina kent het halster en alles en is zo, naar mijn mening beter voorbereid op het leven als "huisdier". Maar goed, dat is mijn mening en andere zullen hier andere meningen over hebben, maar is dat niet altijd zo?

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 22:13

carina schreef:
carola, het is maar wat je het beste voor je paard vind, is het eerlijk voor hem om 3 jaar lang in een groep te lopen, als ie 3 jaar is eruit gerukt te worden, in een vreemde omgeving geplaatst te worden, een halster om z'n kop krijgt en van hem verwacht wordt dat ie braaf is? Zelf vind ik dat niet eerlijk voor een paard, Carina kent het halster en alles en is zo, naar mijn mening beter voorbereid op het leven als "huisdier". Maar goed, dat is mijn mening en andere zullen hier andere meningen over hebben, maar is dat niet altijd zo?Spreek je hier jezelf niet een beetje tegen?

Als ie als veulen of jaarling went aan een halster, stal, brokken en mensen; dan kun je hem makkelijk 2 jaar wegzetten hoor om hem daarna opnieuw op te pakken en met het echte werk te beginnen.

Op deze manier kan hij zichzelf lichamelijk en vooral ook geestelijk niet goed ontwikkelen. Wil je dat? Kom op zeg, het is een DIER. Het is geen machine die je in een hokje stopt en die er een half uurtje per dag ff uit mag...

Hoe zou jij het vinden om 23 uur per dag op de wc te zitten?

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Margreet

Berichten: 18246
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 22:16

Een paard van die leeftijd hoort lekker buiten te lopen, de ruimte te hebben. Bewegen. Afharden. Dan krijg je dit soort problemen door een teveel aan energie ook niet.

En er is ook nog een middenweg tussen tot z'n 3e niet naar je paard omkijken of er iedere dag mee tutten hoor! Jij noemt alleen de 2 uitersten! Als ie 1 of 2 keer per week in de hand komt is dat zat. Dan heb je tegen de tijd dat hij 3 is een opgevoed paard, dat het een en ander gewend is, maar ook afgehard en gesocialiseerd is.

Nulla tenaci invia est via

anne21

Berichten: 385
Geregistreerd: 07-10-01
Woonplaats: groet

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 22:48

ik heb hier zelf een middenweg ingevonden, ik heb twee hengsten van 2 en die lopen samen de hele dag buiten van 10 uur sóchtends en half 6 sávonds, ik poets ze allebei een keer in de week, onder het eten wel te verstaan, stilstaan is erg moeilijk op die leeftijd(je kan een kind van 2 jaar oud ook niet een uur stil laten zitten omdat jij wil natafelen) en een keer in de week gaan ze aan de hand mee een rondje in het dorp doen.
de reden dat ik hier voor gekozen heb is dat de een een erg dunne vacht heeft en niet gehard is en daardoor niet dag en nacht buiten kan staan anders had ik dat ook liever gehad en aan de andere kant vind ik ook het wel fijn om ze nu wat basismanieren te leren aangezien ze die nog niet hadden en ik ze allebei net in mijn bezit heb.
maar nu even on-topic Haha! de mijne worden op het moment ook wat speelser en ongeduriger, misschien voorjaarskriebels aan gezien het hemgsten zijn, misschien de leeftijd, het enige advies wat ik je kan geven is consequent blijven en niet te veel vragen!

PS sjuimpje ik ben ook nog opzoek naar een opfokadres voor de hengstjes voor van de zomer, als je een goed adres weet, zou ik het graag van je horen!
Laatst bijgewerkt door anne21 op 21-02-02 23:16, in het totaal 1 keer bewerkt

ooit zal ik daar komen waar ik wil zijn, ik moet alleen nog weten waar dat is.

Bo
Berichten: 61
Geregistreerd: 11-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 23:11

Citaat:
het is maar wat je het beste voor je paard vind, is het eerlijk voor hem om 3 jaar lang in een groep te lopen, als ie 3 jaar is eruit gerukt te worden, in een vreemde omgeving geplaatst te worden, een halster om z'n kop krijgt en van hem verwacht wordt dat ie braaf is? Zelf vind ik dat niet eerlijk voor een paard, Carina kent het halster en alles en is zo, naar mijn mening beter voorbereid op het leven als "huisdier". Maar goed, dat is mijn mening en andere zullen hier andere meningen over hebben, maar is dat niet altijd zo?


Ik ben het hier wel eens eens. Je kunt een paard op jonge leeftijd al veel leren (halster, meelopen, verzorging e.d.) en het vervolgens een paar jaar inscharen. Men zegt dat ze de meeste dingen onthouden en dat je ze zo weer op kunt pakken na die tijd. Toch heb ik hier mijn twijfels over en ben ik er een voorstander van om het op een andere manier te doen en een jong paard zoveel mogelijk in handen te hebben. Hoeft niet uren te duren, daar hebben die jonkies het geduld nog niet voor en is niet nodig. Gewoon dagelijk zo'n 5 tot 10 min. er mee bezig zijn is voldoende. Mits er wel paardengezelschap is en ze dagelijks buiten komen, de hele dag, weer of geen weer !!
Als je al wilt inscharen is volgens mij de beste oplossing in een gemengde kudde, dus ruinen en merries van álle leeftijden, van piepjong tot oud(er). Een tussenoplossing is zomers voor een maand of 2/3 inscharen en s-winters aan huis, mits (nogmaals) er gezelschap en een uitloop is.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 23:34

We hebben deze discussie inderdaad vaker gehad. Mijn mening weet je, ik deel de mening van Sjuim en Carola.
Mijn kleintje gaat van het voorjaar ook de kudde in.

Maar ja, jij hebt je besluit gemaakt en wij kunnen daar vanachter ons compje niets aan doen.
Ik heb niet zoveel ervaring met lastige twenters. (De twenters die ik had, stonden op de kudde met die leeftijd Haha! ) maar ik wil je adviseren om heel consequent te zijn.
Korte oefeningen doen, niet te lang met haar bezig zijn, zodat ze de aandacht erbij kan houden, zo heb je grotere kans dat ze kort braaf is en je haar uitgebreid kan belonen.
Lok niet iets uit, waarvan je van te voren weet dat ze gaat klooien. Beter makkelijke dingen kort doen, en dat later uitbreiden.
Natuurlijk moet ze luisteren, maar je kunt het met zo'n jong paard ook overdrijven. (ook al weet ik natuurlijk niet of je dat doet, dat voorop!)

Maar ik hoop dat je er met consequent zijn goed uitkomt.
(ook al vind ik het wel heel erg erg dat je als jong paard niet iedere middag lekker in de wei kunt dollen Verward )

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-02 23:51

Ik ben het met jullie beiden eens. Ik denk dat je een paardje lekker op de wei moet zetten. Op die manier worden ze sterk, en erg sociaal. Maar tegelijkertijd vind ik het handig om met je paardje een beetje aan te klooien. Halstertje om, beetje lopen, voetjes geven, wennen aan "enge" dingen, enz. Mocht je paard nou te ver weg staan, dan zou ik gaan voor het eerste, en dan voorlopig niets met hem of haar doen en haar gewoon in de opfok zetten. Maar het liefst een beetje van allebei.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

MarijeR

Berichten: 24163
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-02 00:15

Ik heb ook graag de jonge paarden in de wei met leeftijdsgenootjes. Zolang ze als veulen maar in handen zijn geweest.

Ik heb uit Engeland een pony die dus de eerste 1,5 jaar van haar leven nooit mensen van dichtbij heeft gezien. Met 1,5 jaar is ze uit de heuvels geplukt en toen zag ze voor het eerst rare wezens op 2 benen die haar in een vrachtwagen probeerden te krijgen. Het heeft heel lang geduurd voordat ze ook maar een beetje vertrouwen heeft gekregen en nog steeds is het een aparte.

Bij ons komen de veulens iedere dag in handen. Ze staan overdag in het land en 's avonds komen ze op stal. Ook toileteren en reizen met de trailer leren ze als ze naar de keuring gaan.
In de winter komen ze ook snachts op stal en de zomer erop gaan ze dag en nacht op de wei. Tot ze 3 jaar zijn blijft dat zo. (hengsten tot 2,5 als ze naar de keuring gaan) Er wordt dan verder niets met ze gedaan. Alleen aan het halster van en naar het weiland en een keer vast staan als de smid komt.

Met 3 jaar zijn ze echt niet vergeten wat ze als veulen hebben geleerd. Alleen weten ze wat "rangorde" betekend, dat hebben ze in de groep geleerd. Ze zijn niet bang voor mensen maar ze weten dat ze niet altijd hun zin kunnen doordrijven, dat kunnen ze in de kudde ook niet.
Natuurlijk zijn ze wel eens vervelend, zeker die puberende hengsten.

Ik denk dat het er ook erg aan ligt of je als eigenaar 1 veulen hebt of meerdere paarden. Ik heb het al druk zat met de volwassen paarden en moet er niet aan denken om straks alle veulens iedere dag te moeten borstelen enzo. Zeker vroeger niet toen ik overdag al 6/7 paarden te verzorgen had en ook nog eens een stuk of 5 veulens.

De paarden: Dream Team Miniature Horses World & European Champion Miniature Horses
Fotografie: Wildlife Fotografie

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Re: is het de leeftijd...??

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-02 09:01

carina schreef:
Carina is de laatste tijd, tja, anders dan anders. ze loopt echt haar zin door te drijven en begint af en toe mateloos irritant te worden...

Nu vroeg ik me af of het soms aan de leeftijd kon liggen, ze is nu bijna 2 jaar, en tot vorige week, hardstikke braaf en gehoorzaam. Ze is in een korte tijd een beetje gaan schrapen, daar heb ik haar wel al weer bijna vanaf.
Maar ze nu begint haar zin door te drijven, harder lopen dan ik, trekken, niet stil willen staan enz enz. Kleine dingetjes, maar wel dingen die IK niet wil! En ze voorheen ook nooit deed, het was voor haar gewoon duidelijk dat ik bepaalde wat er gebeurde.
Ze begint me denk ik gewoon uit te proberen, wat kan ik hier het beste aan doen, behalve goed consequent te blijven?? En hebben jullie er ook ervaring mee dat ze rond die leeftijd beginnen te etteren?


HEEELLL *LOL* ! Tis idd de leeftijd en het voorjaar wat eraan begint te komen. Kan je maar 1 tip geven, ga freestyle grondwerk doen en wees duidelijk en consequent. Duurt ong een half jaar en dan is het over (bij die van mij althans).
Mijnes was 1.5 toen ik haar kocht en is nu bijna 4. Heb dit stadium ook meegemaakt, ze halen dan het bloed onder je nagels vandaan soms. Gewoon rustig blijven, al is dat soms nog zo moeilijk.

Succes, Viv

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

carina

Berichten: 2694
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-02 13:41

jantina schreef:

Lok niet iets uit, waarvan je van te voren weet dat ze gaat klooien. Beter makkelijke dingen kort doen, en dat later uitbreiden.
Natuurlijk moet ze luisteren, maar je kunt het met zo'n jong paard ook overdrijven. (ook al weet ik natuurlijk niet of je dat doet, dat voorop!)

Maar ik hoop dat je er met consequent zijn goed uitkomt.
(ook al vind ik het wel heel erg erg dat je als jong paard niet iedere middag lekker in de wei kunt dollen Verward )


Ik vraag niet veel van haar, alleen netjes meelopen als ik haar aan de hand heb en stilstaan mocht er een auto aankomen.

Dat ze nu de hele dag op stal staat vind ik erg vervelend, maar er is nu geen andere optie, de wei staat behoorlijk onder water en als ze er nu in gaan staat er van de zomer geen gras. Als het niet zo slechte winter was geweest had ze lekker elke dag met haar paardevriendjes buiten kunnen dollen. Maar ja, het is nu niet anders.
Ze heeft vorig jaar ook gewoon de hele winter dag en nacht buiten gelopen.

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie