Bokt.nl • Sporen, alleen dan aan de voeten van je paard
Pagina 1 van de 1

Sporen, alleen dan aan de voeten van je paard

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-02-02 23:24
door jantina
Ik geloof in ieder geval dat het sporen heet. Een soortemet zwiltwrat alleen dan op de, ehm, heet dat kogel Verward Jeetje, nou ja, mijn kennis is weer nihil Haha!

Nou ja, dat ding zit dus in de sok van je paard en is vooral bij de iets zwaardere paarden meer ontwikkeld. Wie kan mij vertellen wat dit is? Een overblijfsel van de prehistorie, toen het paard nog teentjes had?

En kun je deze ook kleiner maken? Berber heeft echt megadingen. Als ik haar sok mooi kort maak, steken die sporen dus uit. Geen korte sokken dus voor Berber, wat ik zo mooi vind staan bij haar.

Wie kan mij meer vertellen over deze "sporen"?

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-02-02 23:35
door Nathalie
Heten idd sporen. Misschien dat daarom onze sporen sporen heten? Haha daar dacht ik ineens aan!

En het is idd na gebleven vanuit de prehistorie. Jeuh, al weer goed Jantina, je gaat door voor de ferrari. Knipoog
Ik geloof dat het normaal is dat je ze knipt, of je daarvoor iets speciaals nodig hebt weet ik niet, of of dat de hoefsmid dat moet doen ofzo.
Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 02:09
door Marjolein
een spoor is een overblijfsel van vroeger waar bij t paard eerst 5 tenen had. de eerste teen is de hoef zelf (weet niet of ik t in de goede volgorde zeg) de 2e de zwilwrat de derde de spoor (waar jij t nu over hebt) en de 4e en 5e zijn vergroeit aan t bot en kan je iets voelen en als je een bot van t paardenbeen hebt kan je ze ook nog erg duidelijk zien (moeilijk uit te leggen hoe t eruit ziet en kan niet zo snel plaatje vinden).
Sporen kan je net als een zwilwrat er gewoon afdraaien. bij een spoor is t makkelijker om te knippen. Bij ailin laat ik m gewoon zitten hij zit me nog niet in de weg dus waarom er aan kloten af entoe peuter ik iets aan de zwilwrat zodat die wat kleiner wordt maard as bijna niet nodig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 06:16
door Jet
Mijn hoefsmid knipt ze eventueel bij met de nijptang, als hij denkt dat ze te lang worden. Ook de zwilwrat snijdt hij bij met het kapmes, stukje service van zijn kant, als ze bekapt wordt zou je het je hoefsmid dus kunnen vragen. Ik ben zelf bang dat je met draaien soms wat te ver kan gaan en dat je in het leven komt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 09:33
door Dennis
Dennis heeft hele kleintjes tussen al dat haar. En bij Tammy heb ik ze nog nooit kunnen vinden.
Zal vanmiddag na het scheren eens kijken hoe groot die van Dennis zijn.
Als ze makkelijk er af gaan(zonder echt hard te trekken of draaien) zie ik geen probleem om dat niet te doen als ze te lang zijn. Anders zou ik het toch aan de hoefsmid vragen. Die weet wel wat wel en wat niet kan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 11:06
door Gast546
De sporen knip ik zelf weg met een scherpe schaar en de zwilwratten snijd ik weg met een renet (soort scherp mesje wat een beetje krom loopt).
Dat gaat heel gemakkelijk en ze merken er niets van.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 12:48
door daan
Ik haal(de) ze er ook altijd zelf af. Moest bij Nonja wel met de nijptang, want zij had ook van die lange keiharde sporen die ik er met de schaar echt niet af kreeg.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 17:05
door Nimber
Ik draai ze er altijd af ik pulk er iets aan en dan ga ik ze draaien zo laten ze vlak voor het leven los. de zwilwratten pulk ik met regelmaat bij zo blijven ze mooi glad.
Hinke heeft ze trouwens niet die sporenen moonlight (arabier) had ze wel iets dus of het echt met zware paarden te maken heeft?

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 18:38
door ibikus
Ik heb altijd een mesje en een 'draadtangetje' bij de poetstroep.

Mesje gebruik ik voor de wratjes op de voorbenen en het tangetje voor de kleine zwilratjes op de achterbenen en de spoortjes.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 18:42
door jantina
Oh, het hoeft dus helemaal niets te maken met "zwaardere" paarden. Ik had het bij de spilletjes op de rijstal nooit gezien, vandaar dat ik er vanuit ging dat het meer bij zwaardere paarden zou zijn.

Bij zwiltwratten is dat toch over het algemeen wel zo. Dat ze bij zwaardere paarden groter zijn.
Maar misschien bevestigd de uitzondering de regel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 21:18
door Jurga
Jur heeft ook van die grote ondingen. ik moet ook maar eens zien dat ik ze eraf haal geloof ik... Het word steeds erger, geen gezicht! Boos!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-02 21:27
door carlijn83
Je kunt ze er idd gewoon afhalen. Als t zonder al te veel moeite lukt zou ik t zelf doen, draaien of knippen.
Als je t niet vertrouwd of t gaat niet soepel zou ik t aan de hoefsmid vragen.
Ik heb t wel eens gezien bij andere paarden maar die van mij hebben ze niet zo groot, ik doe er dus ook nooit wat aan.