Oefeningetjes met veulen???

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Charmotte

Berichten: 4245
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-12-01 12:33

Bucephala is nu een half jaar.
Ik oefen wel met haar om aan het halster te lopen, maar ze is zo brutaal en eigenwijs, en gevaarlijk!! Als je met haar loopt gaat ze soms opeens stilstaan, en dan achteruit lopen, bokken, stijgeren, bijten enz. Voorlopig heb ik dus genoeg te oefenen, om haar dat af te leren.... Het is trouwens gewoon eigenwijs zijn als ze stil gaat staan want ze is heus nergens bang voor ofzo. Meestal is het ook als ik van de stal weg loop gaat ze stilstaan en als ik naar de stal toeloop loopt ze heel snel mee. Onder het lopen bijt ze ook altijd, iemand misschien tips??

Maar wat kan ik nog meer oefenen?? Eigenlijk nog niet veel zolang ze nog niet netjes meeloopt, maar ik wil wel alvast tips voor als ze wel netjes meeloopt. Voetjes geven oefen ik wel al en dat doet ze heel braaf.
Boessel is heel koel, vind echt alles best, niks eng is super brutaal. Vorige keer dacht een jongen leuk te zijn en had een peesbeschermer om haar been gedaan, maar Boes bleef heel rustig staan, totdat ik hem eraf had gehaald.

Ook heb ik een keer een balkje neergelegt en daar stapte ze heel rustig overheen met me. Eerst even kijken en snuffelen, maar toen ik rustig praatte liep ze er super makkelijk overheen. Ook ben ik al tussen 2 balkjes doorgelopen, dat doet ze allemaal prima.

Met poetsen kan ik overal komen, vind ze allemaal best.

Maar iemand nog andere dingen die ik kan oefenen zodat Bucephala een netjes opgevoed veulen word?? Schijnheilig
Misschien een vuilniszak in de wei leggen (met steen erop zodat hij niet wegwaait) en daar dan langslopen... Verward is dat goed?? Zodat ze aan dat soort dingen went?

Alle tips zijn welkom!!!!xxxiez Nikki

jenson
Berichten: 237
Geregistreerd: 22-11-01
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-01 12:49

Ik heb dus zelf ook een veulen van 8 maanden. Het is een kwestie van geduld. Als ze niet met je meeloopt, moet je je rechterhand op haar kont leggen en met je linkerhand hou je haar haltertouw vast, dit is een hele goeie oefening. Ze mag ook nooit voor je uitlopen! Dan moet je haar terugtrekken. Veel wandelen, en haar aan nieuwe dingen laten wennen is goed. Het bijten moet je afleren! Gebruik vooral je stem, gaan niet slaan. Geef haar met je vinger alleen een tikje op haar neus. Het gebruiken van je stem, is heel leerzaam, omdat als je bijv. over een paar jaar met haar gaat rijden, je stemhulpen in ieder geval kent!
Gelukkig kan ze al voetjes geven! Bij Jenson lukt het voor wel, maar achter gaat hij slaan, hij vind het maar niks!
Nou, heel veel succes!

Jaïra
Berichten: 18
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-01 12:58

Veulens hoeven nog niet superveel te leren. Het veulen moet zich laten poetsen, de benen laten optillen en aan een halster te geleiden zijn. Dat is genoeg voor die leeftijd. De africhting tot rijpaard is langdurig en moeilijk genoeg en het veulen moet zo natuurlijk mogelijk opgroeien. Daarvoor is weidegang nodig. Het zwaartepunt van de verzorging ligt bij voeren, controleren van de hoeven en regelmatig laten bekappen.

Even een stukje uit het boek van Reiner Klimke:
"Het moeiljikste deel van de veulenopleiding is het geleiden aan halster en touw. Daar zijn twee personen bij nodig: een voor de moedermerrie en een voor het veulen. De merrie loopt voorop. Dan volgt het veulen vanzelf.
Vroeg of laat komt het moment dat het veulen merkt dat het vastgehouden wordt en zich gaat verzetten. Op dat moment moet de geleider over veel gevoel beschikken. Trek je, dan wek je verzet op en daag je het veulen uit tot de strijd. Dat is én onnodig én gevaarlijk, want een bang veulen is sterker dan jij!
Het beste wat je kan doen is niet trekken, maar meegeven, naast het veulen gaan staan en hem opnieuw vragen voorwaarts te gaan. Spreek het veulen kalm toe en geef hem desnoods een tikje met de hand.
Degene die met de merrie loopt moet onverstoorbaar doorlopen. Hoe verder de merrie weg is, hoe eerder het veulen zal volgen.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-01 14:15

Het belangrijkste is denk ik eerst dat je dat etterige, brutale eruit krijgt. Brutaal geeft op zich niets, maar dat doet ze maar tegen andere paarden en niet tegen jouw!
Op zich best moeilijk om dat af te leren, ik zou het zo niet weten achter mijn compje.
Het maatje van Udinde is heel opdringerig, loopt tegen je op en dreigt. Als er iets irritant is, is het een veulen dat niet weet waar ie hoort en wat ie kan maken.
Ik denk dat je door veel oefenen met lopen/wandelen en daarbij ook bochten loopt, eens stilstaan en weer verder lopen, halthouden en een stapje terug of "om" doet, het beter moet gaan.
Korte stukjes, als je een klein stukje, bv. 15 meter, voor de stal rondloopt, een keer stil staat en weer verder loopt, het al genoeg is. Zo is ze misschien braver en kan je haar uitgebreid belonen.
En dan langzaam uitbreiden misschien?

En als je van te voren al ziet dat ze een pokkebui heeft, bv. als het hard waait, niet beginnen.
Als ik aan Udinde zie dat ze onrustig is of etterig, dan ga ik de volgende dag wel. Dan maak ik het ons samen niet moeilijker als het al is.

wodan

Berichten: 2343
Geregistreerd: 24-10-01
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-01 14:26

als je je veulen aan de hand mee wilt laten lopen en zoals je beschrijft doet hij dat alleen wanneer hij erzin in heeft. Ik heb zelf een veulen van een half jaar en die loopt wel mee,maar begint nu uit te proberen tot hoe ver hij kan gaan. Als ik met hem loop sta ik gelijk aan zijn schouder.Als je hier blijft staan dan kan hij je omver lopen of als hij gaat steigeren heb je zijn voetjes niet in je nek liggen.Als hij snel naar stal wilt lopen zet hem tijdens het lopen stil en vlak voor hij zijn stal in gaat ook.In zijn stal draai je hem om tot dat hij met zijn heeft naar de deur staat haal dan pas het halster eraf. hiermee voorkom je dat hij je later zal trappen als hij nog geen eten heeft of er nog niet naar toe mag.Wat ik in een boek van richard maxwell heb gelezen is dat je hem alvast aan 'enge' dingen moet laten wennen ze geven daar als voorbeeld aan een zweepje een zaktje(klein vuilniszakje) vast binden en die over zijn hele lichaam laten gaan. net als met poetsen moet je overal aan mogen komen.Doe dit niet te lang niet meer dan 5 minuten. ik hoop dat je hier wat aan hebt en succes met de opvoeding van je veulen

Mellien
Berichten: 1121
Geregistreerd: 23-03-01
Woonplaats: Warffum

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-01 12:28

Bij mijn stage gebruiken ze een `konttouwtje` (zo noem ik dat, zo hetet het niet echt hoor) wat ze in een los om de kont van een veulentje legden. Als het veulen niet meewil, kan je even aan dit konttouwtje trekken en dan loopt het zo mee. Deden wij ook bij de veulies die pas van het land kweamen en nog maar heel weinig in mensenhanden geweest waren.

HorseMoments

Berichten: 6146
Geregistreerd: 21-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-01 12:48

Vanaf de geboorte is het belangrijk veel met een veulen bezig te zijn. Hoe meer het kent hoe makkelijker het is om zo'n veulen als ie 3 is hem zadelmak te maken. Vanaf de eerste dag kun je het veulen inprenten dus bv overal aanraken dat ze daaraan went en dat ze dat normaal vindt.
Je kunt je veulen ook leren aan een halster touw te lopen en om haar vast te zetten, borstelen etc.
Ook is het belangrijk dat je de benen vast kunt pakken en de hoefjes kunt uitkrabben, en dat is niet altijd even makkelijk maar met veel rust en geduld kom je er wel.
Hoe meer je veulen nu leert in de omgang des te makkelijker paard wordt het. Dus gewoon lekker knuffelen borstelen manen kammen staart uitpluisen zorgen dat ze overal aan went bij het hoofd de buik en de benen.
ALs ze eenmaal een jaar zijn doen wij de veulens toileteren maar meestal kennen ze dat al wel omdat we ze als veulen voor de keuring brengen. Dus manen trekken, knippen, scheren, wassen , vlechten daar moeten ze allemaal aan wennen. Als je dat doet als ze jong zijn is het vaak makkelijker dan als ze 2/3 jaar zijn.
Ook is het misschien een idee om af en toe een trailer op en af te lopen want jonge paarden hebben daar vaak moeite mee omdat ze dat niet durven.
Alvast veel succes.
Zorg wel dat je goed materiaal hebt want als het het veulen aan een touw vast zet kan het gaan hangen en trekken je moet het veulen dan gewoon heen laten doen houd vanzelf op maar wel zorgen dat er niets kapot! dus een goede halser-en touw etc is erg belangrijk!
groetjes jeannette