Uitleg over hackemores (zie foto's van Orri bij Stefs berich

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 16:34

Bij de discussie over de hackemore van Stef en Honey, worden de Tarzanverhalen over gebroken neuzen en andere ellende (weer) aangehaald.

Als je echter kijkt op de foto's die Orri bij dat bericht geplaatst heeft, en je vergelijkt de bovenste en onderste eens goed, dan zie je een wereld van verschil.

De bovenste is er eentje met een leren band die op de neus inwerkt. Geloof het of niet, maar dat is in principe zelfs veel zachter dan bv een freestylehalster waar sommigen van jullie het over hadden. Want waarom kun je de meeste paarden prima "houden" met freestylehalster? Omdat het bandje op de neus heel dun en dus scherp inwerkend is!
Maar goed, terug naar de bovenste hackemore. De reden dat dit apparaat dus sterker is dan bv een halster, is niet te vinden op de neus, maar in de scharen. Het bovenste exemplaar heeft korte scharen, dus een redelijk vriendelijke hefboomwerking. Zelfs als Honey een keertje lekker aan de kletter gaat met onze Stef d'r op, en ze rukt per ongeluk eens stevig aan haar teugels, dan breekt Honeys neus echt nog niet. De band op haar neus is nl. reletief breed en zal de neus echt niet zo snel breken.
Bovendien steekt een paard dat echt aan de kletter gaat z'n neus helemaal naar voren of het hoofd helemaal omhoog, en dan heb je met een hackemore dus echt helemaal NIKS meer te zeggen want dan werkt 'ie niet meer in!

Als je daarna nog eens naar de onderste foto kijkt, dan zie je dat de band die om de neus gaat veel dunner en rond is. Dat dunnere geeft al aan dat 'ie scherper inwerkt, en het ronde komt, schrik niet, doordat er staalkabel in zit.
Daar nog bij heeft de onderste ook nog eens lange scharen, waardoor er een grote hefboomwerking verkregen wordt.
In handen van een ruiter zonder ervaring met hackemore, of een ruiter met onrustige hand, is deze onderste een waar MARTELWERKTUIG.
Let wel: het is een fijn ding om mee te rijden als je weet waar je mee bezig bent, en je KUNT het ook. (ik rijd er zelf namelijk ook mee) Mijn paard loopt er heerlijk op, en heeft voldoende vertrouwen in mijn hand om er een "normale Engelse aanleuning" bij op te zoeken. Maar dit is niet voor alle paarden en ruiters weggelegd.

Maar geloof nou niet meteen alle verhalen die je hoort over hackemores. Ik kom heeeeeel veel vaker paarden met kapotte mondhoeken tegen door ruiters die onjuist met het bit omgaan, dan paarden met een gebroken neus omdat de ruiter niet met de hackemore om kan gaan. Als de hackemore te scherp of de hand te onrustig is, zal het paard volgens mij wel dusdanig protesteren dat die ruiter het voortaan wel uit z'n eierdop laat om dat ding om z'n paard z'n koppie te hangen!

Beetje gerustgesteld allemaal? Zo niet, stel je vragen, ik zal ze graag proberen te beantwoorden. Ik rijd nl. heel graag met hackemore, maar zie er liever niet iedereen mee rijden, in het belang van de paarden.

Groetjes, Sonja.


jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 18:27

Ik heb er zelf een keer mee gereden, onder begeleiding van een goede ervaren "hackamore" rijdster. Dat paardje was lekker vrolijk, maar luisterde heel goed. Ik vond het eerst wel een beetje eng, ik ken die indianenverhalen dus ook! Maar na een poosje aan de lange teugel te hebben gereden en een heel klein beetje aangenomen te hebben, bleek het helemaal niet eng te zij! Heb een beste rengalop gemaakt en zelfs een sprongetje in het bos. Echt een feest, ook voor dat paard! Had namelijk een overgeveolige mond.

Maar goed, dit paardje luisterde heel goed en ik had iemand waarvan ik het kon "leren".
Ik zou het op Isolda zo niet in mijn eentje gaan doen.

carola

Berichten: 8681
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-01 16:27

Ik rijd zelf ook wel eens met zo'n scherpe hackamore met lange scharen. Ja, inderdaad: dat kan heeeeel scherp zijn. Maar ik gebruik hem alleen in het bos en als Snoops rustig is dan krijgt ze lange teugel (echt lang), niet alleen in stap, maar ook in draf en in galop.
Maar als het nodig is, is zo'n hackamore echt scherp gewoon. Het is ook niet voor niets dat het pas in het Z springen is toegestaan!!!
Zo'n ding is dus echt alleen bedoelt voor ervaren ruiters met een rustige hand, anders moet je er echt niet aan beginnen en is het dus een echt martelwerktuig.

Een hackamore met een lange schaar is dus scherper. Zo'n ronde neusband is scherper en zonder bontje eromheen is ie ook wat scherper.
Hoe strakker je hem aansnoert om de neus, hoe scherper en hoe eerder je contact hebt met je paard.
Hoe hoger je hem op de neus laat rusten, hoe zachter hij is. Alleen als je hem laag op de neus hangt loop je het gevaar de neus te breken. Als je hem hoog genoeg hangt, loop je dat gevaar niet.
Ikzelf rijd niet met een kinkettinkje achter de hackamore, maar ik heb daar een sperriempje onder gedaan, dat is ietsjes zachter.

Maar begin niet zomaar met het rijden met een hackamore. En probeer hem wel eerst ff in de bak uit, want sommige paardjes worden alleen maar gestressder van zo'n ding.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 27 bezoekers