Bokt.nl • Niet zweten = niet hard genoeg gewerkt?
Pagina 1 van de 1

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 16:03
door Laura
Of verschilt dit per paard? Iwaldo zweet namelijk helemaal niet snel en nou vraag ik me af of ik hem gewoon niet hard genoeg laat werken. Van de week was er bijvoorbeeld een paardje dat ze met pessoateugel longeerden, en die had de vlokken op het lijf staan. Vandaag Waldo aan de pessoa, en (naar mijn idee) FLINK hard laten sjouwen, maar hij was alleen bij de singel en oortjes een beetje nat, en een klein beetje bij de flanken. Had ik hem nog harder moeten laten werken? Of zal Waldo gewoon zo'n goeie conditie hebben dat ie nauwelijks zweet oid? Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 16:10
door Heike
sommige paarden zweten meer dan anderen. heb je ook met mensen. Ik zou me er niet al te druk om maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 16:12
door visje
Dit is niet evenredig! Een paard kan veel of weinig zweten, het ene paard meer dan het andere. Het ziet er natuurlijk stoer uit als je paard nat staat, maar... een paard dat niet te nat is, daar heb je minder last van om het droog te krijgen.
*LOL*

visje

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 16:12
door DubbelDun
Heike: dat is waar, maar een paard wat wel veel doet en toch niet zweet daar kan iets mis mee zijn, dus vraag het eens bij medisch.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 16:17
door Laura
Mwa volgens mij is het niks medisch hoor want echt zweten heeft hij nooit gedaan. In de jacht zweet ie wel bethoorlijk (dat mag dan ook wel) en ik heb m in de springles een keertje echt nat gehad. Verder zweet ie gewoon niet! Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 16:58
door Margreet
Volgens mij verschilt dat gewoon echt per paard. Gipsy zweet ontzettend veel, terwijl ze van zichzelf echt een heel dun vachtje heeft (ook in de winter, zonder scheren en zonder belachelijk dikke dekens, ideaal!) en die is dus al nat als je alleen maar buiten bent wezen stappen, en als je gewoon gereden hebt en ze heeft gewerkt dan loopt het er in stralen vanaf!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 17:26
door Yentl
dat verschilt heel erg want als ik met mijn paard 2 a 3 uur rijd, en dan echt de hele tijd springen en draven en figuren issie nog niet bezweet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 18:08
door Anoniem
Joh, geen zorgen over maken! Zo'n jachtpaard heeft zo'n goede conditie dat 'ie niet kledder is na een uurtje werken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 20:43
door Tim VDH
Ik wil toch ff reageren!

Zweten heeft niet zoveel met het werk te maken.
Zweten wordt vooral veroorzaakt door stress of spanning. Dan kan een paard na zeer korte tijd al heftig gaan zweten.
Of als je eens wat meer vraagt waar het paard zich probeert tegen te verzetten.

Maar als je op een paard met normale conditie werkt zonder stress of verzet is het heel gewoon dat je paard niet meer gaat zweten, ook al hebben ze hard gewerkt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 20:45
door ingrid
ow dus jij wou zeggen dat queen die altijd nat is na het rijden gewoon helemaal onder de spanning zit terwijl ik hard met getraind heb en ze al een dikke vacht heeft?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 20:52
door moekoekoe
Nou, ik ben het wel een beetje met Tim eens.
Mits je paard geen megadikke vacht heeft natuurlijk.
Maar mijn hengst naait zich snel op en is binnen 3 min zeiknat met vlokken schuim op de hals. Maar heb je hem ontspannen, over de rug, dan zie je hem niet zweten.
Mijn ruin hetzelfde.
En dan bedoelt Tim vast niet spanning in de vorm van bokken, stress, over de toeren. Maar gewoon de oefeningen niet ontspannen over de rug uitvoeren.
Als mijn ruin moeilijk over de rug te rijden is, zweet hij ook. Maar is ie lekker laag, ontspannen aan het werk, dan zweet hij alleen iets bij de flanken, en onder zijn kaak.
Ik geef bovendien regelmatig lange teugel tussendoor en doe niet te lang een oefening achter elkaar...dat geeft spanning in de spieren.
Tuurlijk, als het warm is, als ie een dikke vacht heeft, als je continu ruzie met hem hebt...dan wil hij wel nat zijn.
Maar als ik gewoon train, en ze lopen ontspannen, dan gebruiken ze hun spieren optimaal, voeren de oefeningen heel makkelijk uit en zit er geen lichamelijke spanning bij...dan zweten ze ook niet echt...

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 20:52
door Tim VDH
Met een dikke wintervacht gaan ze natuurlijk wel sneller zweten.
En ik weet ook niet hoe vaak en op welke manier jouw paard getraind wordt en of je paard dus over de nodige conditie beschikt voor het werk dat je vraagt.
En spanning? tja, dat zal je zelf wel beter weten dan ik. Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 20:56
door ingrid
als ze goed ontspannen loop is ze alsnog snel zeiknat

maar lees maar bij rijtechinsche problemen want zo goed gaat het nu nie meer met rijdem emt mij met haar

maar nat wordt queen altijd tijdens het rijden behalve als het heel koud is
haar vacht is trouwens nie heel erug dik maar wel wel dikkere haren

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:00
door moekoekoe
Yep...toch wel wat spanning dus Knipoog
Maar joh, zo hebben ze allemaal een fase, komt vast wel weer goed.
Mijn paard had laatst ook zo'n dip en daarna kon hij opeens travers, appuyeren en keertwendingen! Alsof hij nooit anders heeft gedaan!
Mijne is 5 en ik mag M2 starten, maar vertel me maar niks over dit soort fratsen...ik weet er helaas alles van!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:02
door ingrid
ff offtopic
hoe moet ik het oplossen dan
ja nu is het van de spanning maar eerder nie was er totaal geen spanning zo lekker ontspannen altijd

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:04
door Desiree
wat mij opvalt: paarden die over het gehele lichaam zweten na het rijden, zijn vaak stress kikkers. Ze zijn nauwelijks ontspannen geweest tijdens het rijden. Een paard dat goed gelopen heeft, zijn best heeft gedaan en ontspannen is geweest tijdens het rijden, zweet slechts een beetje op de hals, in zijn lies, achterkant billen en misschien in zijn lendenenpartij. Mijn conclusie (die voortkomt uit ondervinding); een paard waarvan ik vind dat het fijn gelopen heeft is na het rijden meestal amper bezweet. Een paard waarmee ik heb liggen vechten is kletsnat van het zweet. Zweten is dus absoluut geen graadmeter van goed werken. En daarnaast is het zoals heike zei, de een zweet sneller dan de ander. Net als bij mensen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:06
door ingrid
queen is sowieso altijd bezweet op de hals en waar het zadel ligt
verder achter de oren en bij de lies

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:07
door Desiree
Nog even ter aanvulling Laura, ik denk dus dat je goed bezig bent met Waldo. probeer zo door te gaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:17
door Laura
Dankje Bloos Ik had al zoiets van 'tsja het zal wel gewoon zo zijn dat Waldo niet snel zweet' want ik heb hem vandaag toch echt hard laten werken. Ok, hij zoekt wel all;e mogelijkheden om 'liever lui dan moe'te zijn maar zelfs nu zweette ie niet en ik zag dat ie zn best deed. Dus denk dat ik gezegend ben met een paard dat je niet helemaal hoeft te wassen na een training.. LOL Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:24
door Toess
ik ga tog mee met: het verschilt van paard tot paard.
Want ik reed eerst Mathilda en die zweete na een kwartier al en pufte het uit.
Maar Jellie zweet bijna niet terwijl ik tog wel errug het gevoel hebd at ik haar lekker laatw erken. nou heeft ook nog nooit echt gewerkt bij mij. Want ik heb 4 lessen gereden en we meostenw ennen aan elkaar, dus..
En toenw erd ze kreupel en nou heeft ze vorige week in de stap heel erg lekker gelopen met het een kopje lekker naar beneden en een mooie halsspier zichtbaar!
Maar ik denk dat hete chte werkt nog wel komt
sorry datw as ff off-topic, hihi

xxxjes Maaike

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:28
door Karin
En het verschiltook nog eens per dag. Van de zomer reed ik een keer op het heetst van de dag (32 graden) in de buitenbak. Een uur lang voor mijn gevoel keihard gewerkt en nog nauwelijks een zweetdruppeltje op het paard. Gisteren aan het begin van de avond gelongeerd, normaal krijg ik 'm dan nauwelijks aan het zweten en nu stond na een kwartier het schuim al tussen z'n benen. Zeiknat na een half uur. Vandaag weer, maar dan met rijden. En toch is hij in goeie conditie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:31
door Laura
Is het met paarden dan verschillend dan mensen? Wat wij zweten wel als we hard sporten toch? (of ligt dat nou aan mijn geweldige conditie hehe)

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 21:40
door Desiree
het verschilt ook bij de mensen. Mijn vriend heeft een betere conditie dan ik, maar hij zweet toch sneller dan ik. Dus zweten staat ook vaak los van conditie. en als er plotseling een warme dag tussen zit, zoals afgelopen vrijdag, zweten mijn paarden uiteraard ook veel sneller dan anders.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-09-01 22:31
door Chrystal-gek
zweten verschilt toch echt per paard, maar als ie niet zweet betekent het niet dat je niet hard hebt gewerkt.

net zoals bij de mensen verschilt het gewoon per mens, de een doet het sneller en anders dan de ander, wel of geen conditie, al heeft dat er natuurlijk wel mee te maken.

mijn vorige pony werd niet altijd constant gereden, maar als ze zweette hoefde je maar even uit te stappen en ze was zo weer droog.
Chriss heeft nog helemaal geen goeie conditie weer qau uithoudingsvermogen (wat verwacht je dan ook als je er nog maar weer 3 weken ofzo op zit) en zweet dus ook erg snel, ik stap vaak ook ff tussendoor zodat zij en ik weer op adem kunnen komen, het uitstappen tot dat ze weer goed droog is duurt meestal dan ook erg lang want ze is vaak echt erg nat, maarja ik stap dan ook tot dat ze droog en niet meer warm is, als ze warm is, maar wel droog blijf ik ook altijd uitstappen tot dat ze weer normaal is, is ze nat maar niet warm stap ik haar uit tot het ergste nat eraf is maar kan ze verder wel onder een zweetdeken opdrogen, die doe ik er btw altijd even na de tijd op (ik stap na een tijdje vaak ook al verder onder een uitrijdeken uit, ook omdat ze dan minder doet, spieren worden dan dus weer kouder als het goed is, en als ik niet rij ze ook onder een deken staat)

dit word een beetje offtopic, maar volgens mij verschilt het toch echt wel per paard, net zoals de een sneller opdroogt dan de ander.
Tim zal wel (een beetje) gelijk hebben, maar er spelen zoveel factoren meer mee.

het weer, de vacht, de conditie, de omgeving, hoe hard je hebt gewerkt, idd misschien ook wel stress of spanning of het verzet, maar vaak zijn het de factoren bij elkaar en dan heb je het paard zelf natuurlijk ook.

bij stress of spanning heb je misschien het gevoel dat je zelf niet veel gedaan hebt, maar je paard denkt er dan waarschijnlijk anders over want hij maakte zich ergens druk over en was dus druk.
de mens zweet ook verschillend, de een eerder dan de ander, maar misschien ook wel harder en de ander stinkt er naar en ga zo maar door, sommige doen het al als ze ergens bang voor zijn (stress of spanning dus), de ander niet, de een als ie sport, de nader niet en ga zo maar door.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-09-01 11:49
door carola
Zweten heeft weinig met de Conditie te maken! Paarden met topconditie (lage hartslag na inspannend werk) kunnen zeiknat zijn, terwijl paarden met een slechte conditie (snel een hoge hartslag) nog helemaal droog kunnen zijn.

Ik geloof ook dat zweten word veroorzaakt door stess, spanning, genetische aanleg en de beharing.