Bokt.nl • Modder en hoefproblemen voorkomen
Pagina 1 van de 1

Modder en hoefproblemen voorkomen

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-12-18 22:33
door Gabrielletje
Hallo bokkers,

Na een paar daagjes regen staan de paddocks blank. Resultaat is een glibberige modderlaag. Bestraten is helaas geen optie, de grond is niet van ons (binnenkort wordt de boel wel weer gekeerd). Wat zijn jullie ervaringen met het risico op mok, rotstraal en andere aandoeningen bij natte / modderige paddocks? Gebruiken jullie preventief middelen zoals Dry Feet of iets anders om problemen te voorkomen? Pony’s staan ‘s nachts op stal dus dan kunnen de hoeven wel weer wat drogen. Pony’s krijgen ruwvoer + vitaminebrok en staan zoveel mogelijk buiten. En heeft het keren van de grond bij jullie echt geholpen om het water beter weg te laten lopen?

Thanks :o

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-12-18 22:46
door Bralindy
Mijn ervaring is dat rotstraal ed komt door de urine en mest. Dus: echt schone stal en weide/paddock. Bij deze bacterie moet je ook niet gaan teren (of in de modder wat dan de hoef afsluit), want ze gedeien goed in een zuurstofarme omgeving. Ik heb zelf beginnende rotstraal behandelt door stal goed te laten uitmesten, eerst een paar keer in de biotex zodat evt prut eruit komt en behandelt met blauwspray. Was binnen 8 weken (een hoefsmid beurt) weg.
Bij mok is mijn ervaring dat het van binnenuit begint (slechte weerstand) waardoor de huid zwakker wordt en wondjes (mok) ontstaat.

Dus: goed voer, goede weerstand en droge omgeving (met name niet in de mest en urine staan) en dan kan een paard veel hebben.

Re: Modder en hoefproblemen voorkomen

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-12-18 23:08
door Myrthe_x
Mijn haflinger staat nu in een paddock met bestraat gedeelte, maar ze staat eigenlijk liever op in het zand. Staat ook vaak in het natte, ik doe bij hele natte periodes preventief wat teerspray op haar hoeven, omdat zij hier gevoelig voor is. Gaat prima zo. Maar eigenlijk nooit hele erge rotstraal gehad in de paddock hier. Ze heeft vroeger hele erge rotstraal gehad door een pension stal die haar box niet grondig genoeg uitmestte door de urine en mest.

Re: Modder en hoefproblemen voorkomen

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-12-18 23:16
door palousa_boy
Zorg idd voor een gezond paard, dan zal hij ook niet of weinig last hebben van dat soort kwaaltjes.

Onze paarden staan 24/7 op de wei waar we niet echt aan modder ontkomen maar nog nooit last gehad van rotstraal of mok oid door de modder en nattigheid (eerder door veel zon op een gevoelige huid).

Op stal idd zorgen dat het schoon is als je paard toch al gevoelig is.

Re: Modder en hoefproblemen voorkomen

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-18 22:40
door Gabrielletje
Dank!