Bokt.nl • Gras erbij? Of niet?
Pagina 1 van de 1

Gras erbij? Of niet?

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-08-17 15:55
door Eefke85
Ik zit met een dilemma en hoop dat er mensen zijn die me kunnen helpen.

De situatie is dat ik met 4 paardjes op een stuk weiland sta. De paarden (3 A-pony`s en mijn rijpaard) staan dag en nacht buiten met een schuilstal. We werken met strookbegrazing.
Een van de pony`s werd in de lente hoefbevangen, dus het stuk weiland d.m.v. prikpaaltjes met draad zo klein mogelijk gemaakt. Ik moet ze allemaal bij elkaar houden omdat de bevangen pony anders onder alle draden door kruipt.

In het begin ging het hartstikke goed. Dagelijkse wandelingen met ponylief hebben ervoor gezorgd dat hij afviel, hij kreeg geen gras (voor de anderen verzette ik de paaltjes om de dag ongeveer zodat hun stukje wat groter werd en haalde de bevangen pony er dan uit voor zijn wandeling) en met hooi als voer ging dat goed totdat het hooi op was.
Sinds een paar weken krijgen ze nu voordroog, maar sinds gisteren staat de bevangen pony stokkreupel op de wei. Gelukkig had ik nog een half flesje Metacam over, dus daar meteen mee begonnen en ik kan 35/40 baaltjes oud hooi overkopen van een bekende, zodat we dat kunnen voeren ipv het voordroog.

Nu had ik het met de staleigenaresse erover dat ik niet voor voordroog ben en zij ziet ook dat het niet goed gaat met de pony.
Mijn mening is: zo doorgaan, maar dan met hooi ipv voordroog.
Haar mening is: voordroog weglaten en de wei opengooien. (reden daar achter is dat het al een keer afgegraasd is van de lente en dit als `tweede snede` gezien wordt)
Even voor de duidelijkheid: er is absoluut geen sprake van onenigheid, we willen alleen onderzoeken wat de beste manier is om de pony zo snel mogelijk weer gezond te krijgen.

Even alles op een rijtje:

- pony bevangen
- weiland verkleind, staat niks meer op
- hooi bijgevoerd
- hooi op, voordroog gevoerd
- pony hoogstwaarschijnlijk weer bevangen (smid komt deze week)

Discussie:
- voordroog weg, weiland opengooien
of
- afgezet stukje zo laten, hooi bijvoeren

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-08-17 16:00
door Hilary
Optie 2. Al een keer begraasd betekent ook dat het weer lekker aan het teruggroeien is en dus suiker bevat. Die suikergehalte schommelt in gras, in hooi niet.
Bovendien kun je waarschijnlijk 1-2 weken gras voeren (dat moet je dan weer langzaam opbouwen), en dan wordt 's nachts de temperatuur te laag en schiet de fructaan in het gras weer omhoog.

Edit: voordroog kan mijn hb-merrie ook niet tegen, daar werd ze ook bevangen van. Zij staat in de zomer wel 24/7 op de wei, maar ze wordt wel ondersteund met gluco- of hypobalance.

Re: Gras erbij? Of niet?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-17 20:47
door Eefke85
Dank je wel voor je antwoord Hilary!

Een van mijn andere pony`s kan ook niet tegen kuil/voordroog. Zij is helaas al een poos aan de dunne, dus voor ons heeft hooi alleen maar voordelen.