Bokt.nl • schuren in de stal
Pagina 1 van de 1

schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 09:07
door mimeil
Hoi bokkers,

Ik heb een vraag, bij mij op stal staat een hele leuke D-pony.
Ze staat met mijn paard momenteel 24 uur buiten met schuilstal.

Heerlijk en dit gaat prima.

Nu hebben we nieuwe boxen, en in de winter gaan de paarden 's nachts op stal.
Ik heb even "proefgedraaid" en de paarden een paar uurtjes op stal gezet.

Binnen 5 minuten begon de D-pony met schuren overal tegenaan, tegen de voerbak, tegen de wanden en zo extreem dat ze ertegenaan ging "zitten".

De planken bogen gewoon, met extreem veel kracht gaat ze lopen schuren. Is dit een stalondeugd?
Wat kan ik hier tegen doen? Hebben jullie tips?

Ik hoor het graag

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 09:09
door Tabaluga12
Het lijkt me eerder dat ze last van jeuk heeft (eczee, allergie of wormen)

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 09:11
door mimeil
@Tabuluga12, dan zou ze anders ook jeuk moeten hebben, en dat heeft ze niet. Dit gedrag is alleen wanneer ze in de box staat

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 09:16
door Rizette
Planken die bewegen als een pony schuurt zijn sowieso niet sterk genoeg. Een stal moet dat zeker kunnen hebben en de wand moet stabiel blijven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 09:23
door Anoniem
In de zomer schuren 2 van mijn 4 paarden op stal ook enorm (1 kan gewoon binnen een kwartier tot bloedens toe zn staart kaal schuren), buiten met schuilstal doen ze het niet. Ik vermoed inderdaad dat wel jeuk is, waardoor ben ik nog niet uit (misschien teveel suikers van het gras?) want door de eczeem-mugjes zal het niet komen (omdat ze buiten nergens aan schuren) en een stalondeugd lijkt het mij ook niet omdat ze het in de winter niet doen..

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 10:06
door mimeil
bedankt voor de reacties,

@Rizette de boxen zijn van Corton, dus goede kwaliteit, toch bewogen de planken wat door het extreme schuren en het "zitten" tegen de wanden, maar ze bleven heel gelukkig ;)

@Shanna Idd misschien komt het door het gras, ik kijk het wel even aan hoe het word tegen de winter als ze geen gras meer krijgen

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 10:12
door Sclimpre
Zitten er geen beestjes in de stal?

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 10:22
door Niwla
Zodra mijn ruin van de wei naar de paddock met schuilstal gebracht wordt 's avonds gaat hij ook staan schuren aan de stal. De afgelopen droge, warme, periode was het erger dan dat het nu is. Wij hebben ook ontzettend last van vliegen dus ik vermoed dat het daar iets mee te maken heeft. Bij hem helpt het om de jeuk plekken in te smeren met Sweet Itch van Sectolin

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-06-17 10:57
door Beauty26
Mijn ruin schuurt zijn staart ook... DA bij geweest, wormen check gehad bleek schoon, aarsmaden gecheckt was t ook niet volgens zeggen.. maar uiteindelijk toch kuur gehad voor aarsmaden, is bij hem uit het niets begonnen buiten lijkt hij er ook geen last van te hebben. Ook geen exeem of iets, ik zou zeggen laat de DA erbij komen dan weet je meer denk ik

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-06-17 03:09
door farahdiba46
Mijn jonge merrie deed dit met die erge hitte de lastste tijd ook heel erg, ze had e hele ruif ontwricht door er op te gaan zitten. Ik heb de plekken waar ze het vaakst schuurde, nu bedekt met zg. "Itching post" matten. Dit zijn rubber matten met flinke noppen waar ze heerlijk aan kunnen schuren maar geen maan -of staartharen mee kapot maken of zichzelf beschadigen. Echt ideaal en geeft bij paard veel rust. Als je googeld op "itching post" en dan afbeeldingen, kun je wel zien wat ik bedoel denk :j achteraf was het bij haar puur door de hitte, nu is het weer klasr gelukkig.

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-06-17 05:20
door Wiggy
Mijn pony(shetlander) deed dit ook, helemaal nagekeken door de DA en geen eczeem of iets dergelijks. Nu als oplossing hebben wij een bezem tegen de muur gemonteerd op haar hoogte, zo blijft haar staart heel en kan ze toch "schuren". Geen idee of dit zal helpen, maar naar mijn idee is het hier nu al stukken minder!

Re: schuren in de stal

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-06-17 11:38
door mimeil
bedankt voor de reacties! volgens anderen was het zo dat het een kwestie is van "de stal inwijden" dus haar geur overal plaatsen en markeren. Ik heb haar vaker op stal gezet en dit keer geen geschuur.

Wel plast ze tegen de wanden. Dus ik denk ook dat het te maken had met haar geur achterlaten ofzo..

Bedankt voor de tip wat betreft bezem, mocht ze weer de neiging krijgen kan ik dit toepassen.
De matten zal ik eens op googlen om te zien wat dit is.