puber problemen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

puber problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-03 19:01

Allemaal,

tot voor 2 weken had ik het vriendelijkste paard dat er was. Een jaarling hengstje... Nu is hij ongeveer 1,5 jaar oud en doet niets anders meer dan bijten. Dit echter alleen als er druk op hem uitgeoefend wordt, zoals bijvoorbeeld bij een wending om de achter- en de voorhand. Vroeger (vorige maand) week hij perfect voor de druk van m'n hand op zijn schouder of heup. Als ik hem nu alleen nog maar aanraak, probeert hij al te bijten in arm, been of rug. Als iemand hem vasthoudt, zodat hij zijn tandjes niet in mij kan zetten, steigert hij...

Hoe kan het dat zijn gedrag zo plots verandert? Wie heeft er ervaring met jaarling hengstjes? Ik begrijp wel dat die jongens soms wel wat bijterig zijn, maar zo plots??
En nog belangrijker, hoe ermee om te gaan en wanneer gaat het over? Moet ik er nu gewoon op slaan? Zelfs daarvan is hij niet echt onder de indruk...

Wie kan er mij helpen?

Vriendelijke groeten,
Seppe

Evy

Berichten: 7652
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: Warmenhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 19:09

Z'n hengstengedrag komt misschien naar boven...
Staat ie op stal of komt hij naar buiten? Staat hij buiten dan met leeftijdgenootjes of alleen?
Waarom oefen je wendingen om de voor- en achterhand?

Marieke_456
Berichten: 4608
Geregistreerd: 14-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 19:51

Ik weet niet of je het wist voor dat je er aan begon. Maar dit is 'heel gewoon' hengsten gedrag! Zorg dat je de leider bent, maar dit kan nog lang duren en sommige hengsten geven nooit op!
Trouwens dat van die wendingen snap ik ook niet Verward Daar begin je toch niet aan als hij 1,5 is Verward

Sheilalover

Berichten: 173
Geregistreerd: 26-10-03
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 20:11

Jah dat bijt gedrag is echt "tyisch" hensten gedrag. Ik leef met je mee Knipoog

Nadhir

Berichten: 1293
Geregistreerd: 14-06-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 20:40

Idd hengsten bijten nou eenmaal sneller als merrie's of ruintjes, echt gedrag van hengsten. Je moet gewoon concequent zijn, zeg niet dat het snel op houd, maar je bereikt er meer mee als dat je er niks mee doet...

Nog n vraag waarom doe je al een keerwending?

animals
Berichten: 3343
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: 't Harde

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 20:51

Ik heb ervaring met hengstjes ik heb nu zelf een shet hengst en is ander half jaar hij was vooral in het begin dat die de hengstenstreken wou laten zien ik geef je alvast een tip: Laat weten wie de baas is en geef hem niet alles wat hij wil.
Je hoeft hem natuurlijk niet telkens te gaan slaan maar mijn hengst was ook verschrikkelijk bijterig dat was ook puur uitdagen en kijken hoe ver hij bij mij kon gaan ik heb hem van de eerste dag van zijn geboorte opgevoed dus nu weet hij het.

Laat die hengst van je niet bijten zowel dan zal hij het blijven doen en dan komen de hengstenstreken eruit en dan gaat hij meer dingen bedenken.

Dat het bijten hoort ook bij een hengst maar dat is nog niks er kan nog veel meer komen.

TIP: als een hengst je probeert te bijten geef hem niet zijn zin maar wees hem voor en waarschuw hem als hij niet luisterd geef hem dan maar een tik en natuurlijk niet te overdreven.

Voor meer info kun je het me altijd vragen of PB´en

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 21:09

belangrijke vraag. Voer je hem veel uit de hand? (zoja, dan verklaard dat waarschijnlijk een hoop van zijn gedrag)

DubbelFun

Berichten: 88663
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-03 16:49


Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-11-03 19:43

Hoi,

bedankt voor de diverse reacties!

Ik heb m'n quartertje sinds hij 1 jaar was. Hij loopt overdag buiten, 's nachts komt hij op stal. Hij staat alleen op de wei, wat inderdaad wel jammer is. Hij heeft wel veel vriendjes in de weiden ernaast.

En ik wist wel dat vroeg of laat z'n mannelijkheid naar boven zou komen, maar dat dat plots zo snel kwam verbaasde me. Het was echt van de ene dag op de andere.

Verder laat ik hem nooit uit de hand eten...

Wat die keertwendingen betreft... dit is eigenlijk niet meer als een jong paard leren wijken voor druk. Elk dier heeft van nature uit de drang op tegen druk in te gaan. Het is een natuurlijke reactie. Zo zal een jong paard, wanneer je hem 'om' probeert te duwen (bijvoorbeeld om gemakkelijker door de gang te kunnen), praktisch altijd tegen jouw druk in gaan en zijn lichaam dus juist jouw kant op verplaatsen. Een paard dat repect heeft voor je, zal toegeven aan de druk en dus opzij stappen. De alfa-merrie in de groep (= paard dat hoogste in rang staat) heeft zelfs niet meer nodig dan een blik in de richting van de boosdoener... Door haar lichaamstaal kan ze elk paard in de kudde de gewenste richting laten uitstappen; naar haar, of weg van haar... En het is juist dat wat de mens moet leren: met zijn lichaamstaal de voeten van het paard kunnen verplaatsen, zonder zelf een stap hoeven te verzetten.

Dit is de visie van de meeste mensen die natuurlijk met paarden om proberen te gaan, en meer bepaald de visie van Pat Parelli. En die keertwendingen om de achter- en voorhand zijn natuurlijk niet meer dan het bewegen van de voorbenen, respectievelijk achterbenen. Zo laat ik hem ook achterwaarts stappen door de eenvoudige druk van mijn hand op zijn neus. Ook de zijgangen zitten er al in. Door alternerend prikkels uit te oefenen op schouder en laatste rib, verplaatst hij eerst z'n voorbeen en vervolgens zijn achterbeen zijwaarts. Dit alles volgens de 7 games van Parelli. OK dan!

Ik hoop dat z'n bijterig gedrag snel overgaat, maar z'n 'kiwi's' vliegen er waarschijnlijk toch af *LOL* !!

Groeten,

Seppe

Minne

Berichten: 512
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Gent, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-03 22:46

Ik zou zeggen...in de opfok ermee.Lekker spelen, groeien én manieren leren in kuddeverband.
Jouw hengstje moet zijn plaats kennen, maar als hij niet gesocialiseerd is met andere paarden en dus hun taal niet kent, dan kun jij de alpha-merrie imiteren wat je wilt maar hij zal het niet verstaan...

Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-11-03 23:43

Minne,

een mens die op een natuurlijke manier omgaat met zijn paard, moet voor 95% paardentaal spreken. Maar ook het paard moet wat water bij de wijn doen; voor 98% mag hij zichzelf zijn, doch voor 2% moet hij trachten zijn instincten te onderdrukken. Onder andere zijn vluchtgedrag. Jong geleerd is oud gedaan... Een paard dat enkel in de kudde staat, zal veel problemen hebben om op latere leeftijd (3) op een sociale manier met de mens om te kunnen gaan.

En heel belangrijk!!: een jong paard moet niet in de kudde staan om z'n taal te leren, hij wordt er immers mee geboren Knipoog

Enne, hij heeft hier wel veel vriendjes hoor OK dan!

Seppe

Dizzy

Berichten: 723
Geregistreerd: 17-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 14:00

Ik denk ook dat je beter hem beter een vriendje kan geven (in de wei). Mijn hengst staat ook met een twee-jaar oudere ruin samen en heeft nooit ruzie met mij gezocht. Hij bijt niet en ik geef hem constant snoepjes uit de hand.
In de puberfase moet je idd consequent zijn, maar hoe groffer je wordt, des te koppiger hij reageert (is mijn ervaring). Slaan hielp bij de mijne niet. Wel een kleine schrikreactie en hem altijd een stapje voor zijn.
Hij is nu net gecastreerd (4,5 jaar), maar niet omdat hij "onhandelbaar" was (of beet), meer om hem innerlijke rust te geven als we op stap gingen.

ellenlouise
Berichten: 3784
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 17:02

Seppe"]
... Een paard dat enkel in de kudde staat, zal veel problemen hebben om op latere leeftijd (3) op een sociale manier met de mens om te kunnen gaan. Seppe
[/quote]

Dit weegt absoluut niet op tegen de problemen die je krijgt als een paard
geen sociale contacten met soortgenoten heeft! (en het is ook nog eens onwaar) En trouwens, je kunt het toch combineren? 1x per week wat oefenen, zoals voeten geven, aan een touw lopen e.d., is zat.

[quote="Seppe"]
En heel belangrijk!!: een jong paard moet niet in de kudde staan om z'n taal te leren, hij wordt er immers mee geboren Knipoog
[/quote]

Dit is ook niet waar. Er zijn legio voorbeelden van paarden met gedragsstoornissen veroorzaakt doordat ze zonder soortgenoten zijn opgegroeid. Dit werkt met mensen toch ook zo?? Ken je het verhaal van Tarzan toevallig Cool

[quote="Seppe schreef:
Enne, hij heeft hier wel veel vriendjes hoor OK dan!


Vriendjes die hij kan zien, niet waar hij mee kan spelen............

Doe je paard en jezelf een lol en zorg dat hij lekker in een kuddetje komt te staan.

Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-11-03 18:43

Het is voor elk paard het beste om in kudde verband op te groeien, daarover bestaat geen enkele twijfel.

Maar ik geloof nooit dat het feit dat ik bijna elke dag met hem speel, hem onrecht aandoet. Regelmatig maken we een ommetje in het drop Tong uitsteken , hij is nu 1.5 jaar oud en heeft helemaal geen angst meer voor traktoren en ander zwaar verkeer. Leuk toch!! Zo spelen we soms ook met de tuinslang *LOL* , in het begin een vreemd object, nu loopt hij er zelf mee rond (alleen het leren terug oprollen gaat nog niet goed Bloos ).
Waarom zou ik met deze socialisatie wachten tot hij 3 is, veel sterker en zelfverzekerder?
De basisopvoeding is voor de rest van het leven. Keurig naast me lopen, halthouden als ik blijf staan, mooi vierkant staan, voetjes geven, ... Zoiets verleren ze niet en het is enorm aangenaam in de omgang.

Inderdaad, graag zou ik hem in een kudde zetten, maar helaas heb ik geen kudde. Misschien kan ik hem wel bij de andere paarden zetten, maar deze zijn niet van mij en ik twijfel of ze correct gevaccineerd en ontwormd zijn...

groeten,

seppe

Brendageene
Berichten: 1497
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 21:02

ik vind dat als je ervoor kiest om een paardje te kopen wat jonger is dan 3 jaar je daar ook de juiste accomodatie voor moet hebben. Dus een kudde om in op te groeien.
Ik zou zelf als ik daar niet in kon voorzien, geen paardje kopen. Ik vind dat egoistisch tegenover het paard (ook als het paard ouder is dan 3, een paard mag van mij nooit alleen staan!)
Ik vind het wel goed dat je nu al lekker met hem op stap gaat en overal aan laat wennen, bij veel jonge paarden gebeurt dit niet waardoor je na het inrijden nog niet lekker een buitenritje kunt maken!

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 21:30

Seppe schreef:
.. Een paard dat enkel in de kudde staat, zal veel problemen hebben om op latere leeftijd (3) op een sociale manier met de mens om te kunnen gaan.

En heel belangrijk!!: een jong paard moet niet in de kudde staan om z'n taal te leren, hij wordt er immers mee geboren Knipoog

Enne, hij heeft hier wel veel vriendjes hoor OK dan!

Seppe


een paard wat alleen in de kudde staat (word wel bekapt + geent)
zal weinig problemen hebben om op een sociale manier met de mens om te gaan
mijn ervaring is dat de paarden die de tijd hebben gehad om op te groeien in kuddeverband juist socialer zijn dan alleen opgegroeide paarden
in de kudde word het sociale gedrag juist aangeleerd en gestimuleert
hij word opgevoed op een manier waar geen mens aan kan tippen
tuurlijk is het goed dat jij hem aan allerlei dingen laat wennen en hem dingen aanleert, maar wanneer speelt hij met soortgenoten, wanner word hij gecorrigeerd door andere paarden enz.. enz..

en een paard moet wel in een kudde staan om paardentaal te leren
als hij straks volwassen is en hij komt op een wei met andere paarden, dan zal hij echt niet snappen wat dat dreigende beentje betekent
hij word wel geboren met paardentaal, maar dat wil niet zeggen dat een paard het ook allemaal snapt, een paard moet ook leren wat houdingen en bewegingen inhouden


paarden met sociale problemen zijn vaak niet in kuddeverband opgegroeid , maar alleen , opgevoed door de mens

kijk dat je veel dingen oefend/aanleert is geen probleem(alleen maar goed)
maar dat ie alleen staat, ook al kan hij langs de heining kijken naar paarden , das errug jammer voor een veulen/jong paard
die hebben interactie met soortgenoten nodig, spelen etc

Minne

Berichten: 512
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Gent, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 22:17

Seppe schreef:
Minne,

En heel belangrijk!!: een jong paard moet niet in de kudde staan om z'n taal te leren, hij wordt er immers mee geboren Knipoog

Seppe



Aangezien anderen al heel goed mijn mening hebben verdedigd, moet ik het niet meer doen Lachen

Maar ik kan het niet nalaten nog deze opmerking te maken: paarden worden niet geboren met taal, zij krijgen net zoals mensen een Language acquisition Device. Dus niet de taal zelf, maar wel een "mechanisme" in de hersenen waarmee je je taal eigen maakt. Je hebt vast wel al gemerkt dat kinderen sneller talen oppikken dan volwassenen, als ze blootgesteld worden aan voldoende input. Dat is omdat zij nog beschikken over dat LAD maar dat vermogen vermindert snel met ouder worden.
En net zoals bij mensen hebben paarden wel input nodig van soortgenoten...

Maar ik vind wel dat je goed bezig bent met je paardje. Het is heel nuttig om op vroege leeftijd je paard al veel mee te geven... maar ik zie dat graag gecombineerd met een opleiding "paards" in de kudde...natuurlijk heeft niet iedereen die mogelijkheid

Gaultier
Berichten: 121
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: Capelle a/d Yssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 18:41

Seppe, gewoon doen waar je je zelf het beste bij voelt!
Ik heb zelf ook een jaarling ponytje en die staat ook niet (continu) in de wei. Mijn pony staat in een stal waar hij contact heeft met de andere paarden en hij wordt elke dag meerdere malen losgegooid met verschillende soorten paarden.
Ook ik ben bezig om kleine dingetjes met hem te doen, zoals buiten wandelen en spelletjes in de bak (bv laten volgen), dit alles zonder dwang en als hij er geen lol in heeft laat hij dat heus wel merken hoor.
Van de zomer mag hij weer lekker naar de wei om met leeftijdsgenootjes te spelen. En volgende winter doe ik weer precies hetzelfde!

Groetjes Roswitha en Gaultier

Quest

Berichten: 764
Geregistreerd: 13-01-02
Woonplaats: In Duitsland naast mijn paardjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 23:16

Ik kan denk ik mijn paardje als voorbeeld kan geven voor wat betreft de opfok. Mijn paard ( tot voor kort hengst) is nu 2 en een half jaar en is ca 3 maanden geleden uit de opfok naar huis gehaald.

Ik heb Quest gekocht op de leeftijd van een half jaar, hij heeft toen een 9 maanden bij mij in de buurt gestaan, lekker in het weiland met 2 leeftijdsgenoten en als het heel koud werd gingen ze met hun 3tjes op stal, lekker gezellig. Ik heb hem in deze periode voetjes leren geven, stil leren staan, mee langs de weg, etc etc. Echt de basis.

Na deze periode, hij was dus nog geen anderhalf jaar heb ik besloten hem de opfok in te doen. Hij heeft daar een jaar gelopen met 20 a 30 leeftijdsgenootjes in een kudde. Ik heb hem in die periode 2 keer opgezocht om even te kijken hoe het met hem ging.

Ik heb hem dus september weer naar huis gehaald omdat het nu tijd is om aan het werk te gaan, en ik kan zeggen ik heb een paardje wat sociaal is tegen paarden en mensen (ook honden is goed)! Hij is heel erg op mij gericht en de basis weet hij nog precies. Hij is de periode in de kudde zelfverzekerder geworden, maar heeft nog steeds respect voor mij. Qua karakter is hij gewoon niet veranderd, alleen geestelijk is hij sterker geworden.Hij heeft in al deze tijd nog nooit gebeten en mij 1 keer getrapt. En ik denk dat hij weet wat er gebeurd op het moment dat hij het zou proberen....

Ik denk dat als ik hem niet weg had gebracht dat hij dan nog steeds onzeker zou zijn en geen manieren zou hebben tegen over andere paarden en mensen. Hij is af en toe goed op zijn plaats gewezen, dat wil ik best geloven, maar dat weegt idd niet op tegen het paardje wat ik nu heb!

Iedereen mag zijn eigen mening hebben en zijn eigen ding doen, maar vergeet nooit dat een paard een kuddedier is en een stal of een ander weiland met paarden geeft dus nooit dat kuddegevoel en de opvoeding die er onderling nodig is.