Bokt.nl • Regels voor het houden van paarden bij huis
Pagina 1 van de 1

Regels voor het houden van paarden bij huis

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-03 12:59
door Arabendu
Een aantal van jullie heeft zijn paarden bij huis gestald en weet dus misschien wel een antwoord.

- Welke wetgeving regelt het houden van paarden bij huis?
- Wanneer valt het houden van paarden onder hobbymatig en wanneer onder bedrijfsmatig
- Tegen welke juridische problemen loop je op wanneer je je paard bij huis wilt plaatsen en hoe kun je dit voorkomen
- Kan iedere gemeente zijn eigen extra verboden/beperkingen instellen mbt het houden van paarden?

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-03 13:06
door MrMagic
Tot 6 paarden is hobbymatig, meer word als bedrijfsmatig gezien.
En kan iedere gemeente wel extra regels instellen... (maar gebeurt voor zover ik weet niet zo vaak).

De andere vragen weet ik geen antwoord op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-03 13:10
door CM_
bij ons mag je tot 3 paarden aan huis houden, binnen de bebouwde kom, zit je echt in een woonwijk, dan weet ik het niet precies. ik mag er iig drie aan huis zetten
je loopt in principe voor een of twee paarden niet tegen jurydische wetgevingen aan, als jij PREFAB stallen zet , die dus weer af te breken zijn, dan mag je die zonder vergunning zetten, wel moet je een waterdichte vloer hebben, maar echt niemand die dat allemaal komt controleren hoor! ik ken mensen die een tuinhuisje als stal gebruiken, die zijn ook afbreekbaar en hoef je dus geen bouwvergunning voor aan te vragen. ik heb thuis 4 stallen , prefab, maar wel met betonnen muren ...maar het mag wel gewoon, we hebben niets aangevraagd iig Haha!
mesthoop heb ik ook gewoon op de grond liggen, officieel moet dat ook een waterdichte bak zijn , maar voor twee paarden komen ze dat echt niet controleren hoor!
en idd iedere gemeente heeft volgensmij zijn eigen regels, maar zolang het er niet meer als drie zijn , mag het zonder iets aan te vragen, zover ik weet

maar wat nog beter is ,is : ff je gemeente bellen, dan weet je meer !

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-03 13:11
door Nuage
Volgens mij heeft iedere gemeente weer andere regels. Ik weet dat tijdens de MKZ wij als manege werden bestempeld omdat we meer als 4 paarden hadden.
's Zomers heb ik hier soms wel 10 of 11 paarden staan en ik hoor daar niks over. Heb geen speciale vergunning ofzo.
Verder als je zorgt dat de buren geen last hebben van je mest geeft dat meerstal ook geen problemen. Zodra de buren wel gaan klagen kom je in allerlei regels terecht.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-09-03 14:15
door Nimber
ligt aan je gemeente die kan je daar meer over vertellen.
Hier bv is t/m 3 paarden hobby voor 4 of meer heb je vergunningen nodig o.a. mbt de mestopslag en overlast voor omwonenden

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-03 22:56
door Passionato
Ik dacht dat het bij ons ook tot 6 of 7 paarden waren, en daarna bedrijfsmatig. Toen wij ons huis kochten stond er een of ander houten krot, wat ooit een keer (in de prehistorie ofzo) een paardenstal was. Drie keer blazen en het was weg haha, en we hebben er nieuwe stenen paardenstallen gemaakt. Dat was dan" ter vervanging van" met een stukje erbij hehe, maar ach, " die paar centimeter" zien ze toch niet hehehe..
Voor bak enzo moet je geloof ik ook verguning hebben. Wij hebben geen mesthoop, dus daar hebben omwonenden geen last van. (die hebben we nog niet, maar krijgen we wel, zo'n mooie nieuwbouwwijk..

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-03 07:27
door JollyJumper
De regels verschillen per gemeente, en dan per plek waar je woont in de gemeente. Ik zou gewoon even vrijblijvend informeren bij je gemeente dan kunnen ze je dat precies vertellen. En inderdaad, er word niet vaak gecontroleerd, TOT je buren paarden niet leuk vinden, of maneges niet blij zijn met concurentie of iets dergelijks. Dan gaan ze opeens op de letter van de wet kijken. Dus zorg dat je goed voorbereid bent dan kan je weinig gebeuren (als je je tenminste aan de regels hebt gehouden Lachen).
Bij ons mag je er trouwens tot en met 8 aan huis hebben zonder vergunning (joehoe, ik heb er pas 3....Lachen)

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-03 08:29
door germie
En de regels zijn ook weer anders als je weidepaarden hebt, dan mag je meer hebben dan op stal ofzo.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-03 11:19
door xtostarlight
wij hebben gewoon 1 paard en niks met de gemeente of zo te maken.
De buren wonen ver genoeg weg dat ze er geen last van hebben, starlight staat trouwens gewoon op de wei (niet in een stal dus), en het is er maar 1.

Ik heb een tijdje op een haflinger gereden en die stond dus echt midden in het dorp, die man had in zn tuin een stalletje gebouwt en daar stonden 2 haflingers.
Voor zover ik weet had die alleen een vergunning nodig voor de stal te bouwen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-03 12:33
door ibikus
Bij ons mag je t/m 7 paarden hobbymatig houden.
Maar zolang je welwillende buren hebt is er niets aan de hand als het er wat meer zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-03 13:44
door IJzersterk
http://www.raadvoordierenaangelegenheden.nl/content/algemeen/documents/adviezen/adviezen-2003/rda_2003_02_samenvatting.pdf

Als het goed is staat hier een stukje in over het hobbymatig houden van dieren.
Hoop dat je er wat aan hebt.
Ik ben op zoek naar iets wat ik op school gehad heb vorig jaar hierover, maar kan het niet 123 vinden..
Een heel schema met welke eisen en wanneer hobbymatig en wanneer bedrijfsmatig.
Zodra ik het gevonden heb hoor je het wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-09-03 14:27
door Arabendu
Alvast bedankt allemaal, ook even snel het stukje van sannie doorgelezen en ik krijg eigenlijk de indruk dat er geen echte nederlandse wetgeving hierover bestaat en dat iedere gemeente maar doet wat hen goed lijkt.
Dan zou je wel het probleem kunnen krijgen dat als ze eerst 6 zeggen en later vinden ze 3 genoeg dat ze dat zomaar terug kunnen draaien en je dus feitelijk geen poot hebt om op te staan.

Vond nog wel een leuk stukje over een haflinger die midden in een woonwijk was gestald in de achtertuin. Mocht blijkbaar ook, alleen stond er de opmerking bij dat hij wel eerst zindelijk gemaakt moest worden.

Qua bouwvergunningen e.d. voor stallen en bakken is het mij wel redelijk duidelijk. Vraag me alleen nog steeds af of ze je kunnen verbieden om dieren op je eigen grond te houden (ok geen beschermde diersoorten natuurlijk), maar waarom zou je geen geit in je tuin mogen hebben? En als je een geit mag hebben, waarom zou dan een paard niet mogen.