Bokt.nl • Konikspaarden?
Pagina 1 van de 1

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 20:37
door Nonnie
Wie heeft er wat meer info voor mij, of een link? Op marktplaats staan er 2 te koop....maar weet nie goed wat voor beessies het zijn Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:06
door LadyMadonna
leuke beessies!!!
Ze worden vaak voor begrazings projecten gebruikt, deze taaie rakkers uit dacht ik polen.
Ze zijn meestal wildkleur, en ik gok op zo'n 130/140 hoog
Misschien dat je op http://www.equus.nl wat kan vinden

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:08
door Nonnie
net deed equus het niet bij mij. Weet je ook of ze gebruikt worden onder het zadel? Zelfde idee zeg maar als ijsjes/fjordjes/dat idee?


groetjes

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:10
door Sirius_
konikspaarden zijn leuk! het zijn nog die oerpaarden, net als de tarpan. naar mijn weten niet onder het zadel, maar ze zijn erg leuk! als je er een hebt die al heel lang onder de mens is kan je hem volgens mij best inrijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:11
door LadyMadonna
idd, vergelijk ze met de tarpan of het dulmener paard (duits ras)
Ik heb ze persoonlijk nog nooit onder het zadel gezien, ik zal even wat voor je op zoeken (ikke is wandele binliotheek) maar zal pas morgen worden

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:13
door Nonnie
owkee stef, bedankt! Er staat er dus o0p marktplaats 2 te koop, maar als je ze niet kan Verward berijden, of dat ze heel mleilijk te berijden zijn gaat het voor mij over Koe

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:15
door Sirius_
willik ook wel doen ik heb een eigen boekje *LOL*
hm..
pools ras, stamt af van de tarpan.
ze worden weleens gekruist met prezwalski hengsten.
ze lijken op fjorden met een donker hoofd en langere manen. wel isabel met aalstreep. meer weet ik niet Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:26
door LadyMadonna
Afbeelding
Veulen

De Konik is de rechtstreekse afstammelingen van het uitgestorven Europese wilde paard, de Tarpan. Dankzij een Pools terugfok-programma is dit paardenras bewaard gebleven. Er leven er momenteel (anno 2000) weer zo’n 1500 op de wereld, waarvan meer dan de helft in Nederland. In de kudde van Stichting Ark zijn bijna alle bestaande bloedlijnen van de konik ter wereld (oorspronkelijk 6 hengsten en 17 merries) ondergebracht. Hier is dus de breedst mogelijke genetische basis voorhanden.

Afbeelding

18 jaar Koniks in Nederland

Sinds 1982, toen op de Ennemaborg in Groningen de eerste kudde werd losgelaten, grazen er koniks in Nederlandse natuurgebieden. De Konik Polski (letterlijk: Pools paardje) wordt beschouwd als het paardenras dat het meest verwant is aan het oorspronkelijke Europese wilde paard, de tarpan. De laatste wilde paarden in Polen zijn in 1780 gevangen en ondergebracht in wildparken. In het begin van de 19e eeuw zijn deze paarden verspreid onder boeren, die deze kruisten met hun eigen paarden. Ruim een eeuw later is er begonnen met het terugkruisen. In feite is de konik het resultaat van een succesvol Pools fokprogramma gericht op het krijgen van een op de tarpan gelijkend paardenras.

Van de ruim 2500 koniks die er inmiddels op de wereld leven, lopen er ca. 1200 in Nederland en aangrenzende Belgische gebieden. De grootste populaties leven in de Oostvaardersplassen (ca. 530), het Lauwersmeergebied (ca. 120) en het rivierengebied (ca. 360). De koniks in het rivierengebied worden wel als één populatie beheert, maar hun leefgebied is nog versnipperd, hoewel met name in de Gelderse Poort de gebieden aan elkaar beginnen te groeien. Om inteelt te beperken worden in het rivierengebied regelmatig dieren tussen deelpopulaties uitgewisseld. Daarbij is van de nood een deugd gemaakt en van al deze dieren zijn DNA-haarmonsters genomen, zodat hun genetische afstamming bekend is. Van de 35 bloedlijnen waarmee vanaf 1923 in Polen begonnen is hebben er 22 (16 vrouwelijke en 6 mannelijke) de Tweede Wereld Oorlog overleefd. Hiervan zijn er 17 aanwezig in de Nederlandse populatie langs de rivieren. De resterende 5 bloedlijnen zijn nog wel aanwezig in Polen. In de Oostvaardersplassen zijn ze begonnen met 9 bloedlijnen.

De Nederlandse situatie is uniek in de wereld. De tientallen, kleinere en grotere, in het wild levende en sociaal complete kuddes paarden leveren een schat aan informatie op over het gedrag van deze dieren en hun rol in het ecosysteem.

Vanaf 1991 werkt Stichting Ark samen met Poolse dierentuinen om totale genetische materiaal ook in Nederlandse kuddes te verkrijgen

Afbeelding

tot zover even

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:27
door Nonnie
wow bedankt pam! Zal het eens goed lezen Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:28
door LadyMadonna
pam Verward bedankt stef zal je bedoelen Schijnheilig Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:29
door Nonnie
uhhhhhhh oeps foutje!!!!!! sorry Party!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-08-01 21:30
door Sirius_
och ik droeg ook een kiezelsteentje bij hoor Schijnheilig
maarre alle eer gaat naar stef Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-08-01 11:47
door Lisette
Koniks staan wel bekend om hun slechte, boosaardige karakter. Niet zo'n lieffies dus.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-08-01 20:23
door ninaricci85
ik persoonlijk vind ze echt niet mooi. dat hoofd bleh.. ik hoorde eens dat een koninkspaard wat in een natuurgebed leefde een kind aanviel wat daar aan het wandelen was. het kind zal wel te dicht bij de kudde gelopen hebben denk ik.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-08-01 18:29
door kiki_oud
hallo!
Ik heb nog wat informatie gevonden over konikspaarden:

De stokmaat ligt tussen 1.25 meter tot 1.35 meter.
Ze zijn vaal met een aalstreep over de rug. Sommige koniks worden 's winters wit. De meeste konikspaarden hebben een opgewekt en vlijtig karakter; niet alleen het uiterlijk is authentiek maar ook het karakter: ze kunnen soms boosaardig zijn.
De konik heeft alle uiterlijke kenmerken van de oerpony en doet sterk denken aan de Tarpan. Het is een taai, sober en wendbaar paard met een grote weerstand. Het profiel is concaaf en de oren klein. De hals is enigzins gedrongen en de romp is stevig en lang. Benen en voeten zijn erg sterk. De staart is diep ingeplant en vol. In de winter wordt de gehele vacht dik en wollig. Soms dragen koniks behang aan de kogels. Koniks zijn sobere paarden die zich prima kunnen handhaven in de natuur. Voor natuurprojecten zijn ze dan ook erg in trek. Door de mens wordt de konik vrijwel alleen in het tuig gebruikt. De bewegingen zijn vlot in alle drie de gangen. Hij gallopeert en springt uitstekent. Koniks zijn ruige paarden die alle kenmerken van een oerpony hebben, zoals de aalstreep over hun rug. Met hun muisgrijze kleur hebben ze veel van de uitgestorven tarpan. Koniks-dit woord betekent letterlijk 'kleine paardjes'- kwam al in Polen voor tijdens de oudheid.Hoewel de konik ooit is veredeld met oosters bloed, heeft het nu nog steeds het oersterke gestel van zijn voorouders.

uit: paarden encyclopedie, Josee Hermsen

Ik hoop dat dit je wat vooruit helpt!
groetjes,
kiki Party!! Party!! Party!!