Horsonality

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anne_GTI

Berichten: 18194
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Horsonality

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-03 00:42

Wie heeft dit proefschrift gelezen? Ben wel nieuwsgierig naar de resultaten.

Aan de andere kant wordt het dus compleet afgezeikt in het Parool:

Soms leren wij beter hoe iets moet van een slecht voorbeeld dan van een goed voorbeeld. Een goed voorbeeld is het proefschrift Horsonality, waarop Kathalijne Visser vorige week bij diergeneeskunde in Utrecht promoveerde. Haar onderzoek laat zien wat er gebeurt als men eerst meet en dan pas nadenkt.

Kathalijne Visser loopt al van jongsaf in de manege, en toen zij vier jaar geleden de kans kreeg wetenschappelijk onderzoek te doen bij paarden, bedacht zij zich geen twee keer.

De kwestie was de volgende. Ruiters zijn ervan overtuigd dat elk paard zijn eigen temperament heeft, en dat het temperament mede bepaalt of een dier eerder een renpaard, een springpaard of een rijpaard is. Meer concreet, is het temperament van paarden in getallen uit te drukken, en zou daarmee een advies voor een passende loopbaan kunnen worden gegeven? Dat zou trainers en eigenaars veel tijd en geld schelen.

Dus ging de promovenda het temperament van paarden meten - hals over kop. Zonder verder na te denken nam zij aan dat 'de meest relevante aspecten van temperament voor het bereiken van een optimale prestatie zijn: emotionaliteit, reactie op mensen, en leervermogen'. En bedacht zij testjes om deze drie aspecten te meten - ze liet een blauwwitte paraplu in de manege neer, ze leidde de paarden over een bruggetje, en ze probeerde ze iets te leren. Dat leverde bijna duizend uur videobanden en een enorme hoeveelheid hartslaggrafieken. De statistiek moest vervolgens leren of er wellicht 'significante verbanden' te vinden waren.

Die waren er soms wel, soms niet, en meestal is er aan het geheel geen touw vast te knopen.

Want wetenschap begint niet met meten, maar met denken. Eerst moet er een theoretisch kader zijn vanwaaruit een hypothese kan worden geformuleerd. Die hypothese moet tot toetsbare voorspellingen leiden, en pas dan wordt het zinvol iets te meten. Waarom zou je de verhouding tussen wijsvinger en ringvinger meten als je er geen gedachte bij hebt? Waarom zou je het aantal geboorten bij volle maan bijhouden?

Wat is temperament, hebben paarden temperament? Waardoor wordt dat bepaald, en hoe moet je het meten? Hoe zit het met de invloed van de omgeving: kun je aannemen dat die invloed is uitgeschakeld als alle paarden in dezelfde stal staan? Hebben alle kinderen in het weeshuis een zelfde temperament? Waarom zouden emotionaliteit, reactie op mensen en leervermogen de belangrijkste variabelen zijn?

Het in het wilde weg meten, resulteert slechts in een brij van gegevens zonder veel betekenis. De conclusies van de verschillende hoofdstukken zijn er dan ook naar. 'De gedragstoets leidde tot een brede variatie in respons tussen individuen; consistentie over de jaren heen kon niet overtuigend worden aangetoond'. 'Het blijft de vraag of het temperament zoals berijders dat vaststellen, in verband staat met uitslagen van gedragstoetsen'. 'Het gebrek aan consistentie in leergedrag op de lange termijn is misschien te wijten aan verschillen in behuizing'.

En aan het eind is de arme promovenda geheel het spoor bijster: 'Daarom nemen we nu aan dat de persoonlijkheid van het paard uit drie aspecten bestaat, namelijk temperament, reactie op mensen, en leervermogen.' De emotionaliteit is verdwenen, en temperament is opeens een deel van de persoonlijkheid geworden.

Was er in die vier jaar werkelijk geen enkel moment voor enige reflectie? Geen promotoren die de zaak in de gaten hielden?


Ze gaat ook een lezing geven tijdens horse-event. Weet eigenlijk niet goed wat ik er van moet denken.


Lielle

Berichten: 66251
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-03 08:22


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bolletje29, Dorella_L, Marjelle1992 en 22 bezoekers