Plezier kwijt door niet meer weten wat te doen qua stalling

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gambler21
Berichten: 452
Geregistreerd: 13-01-08

Plezier kwijt door niet meer weten wat te doen qua stalling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-17 14:23

Lieve bokkers,

graag deel ik het volgende met jullie, wie weet komen er hier opmerkingen voorbij waar ik iets mee kan en waardoor het wat makkelijker word voor mezelf.

Al sinds 19 jaar altijd in het bezit van paarden geweest, het is mijn lust en mijn leven, maar inmiddels heb ik er meer verdriet en stress van dan plezier en zit ik met mijn handen in het haar.

Toen ik mijn eerste eigen pony kreeg volgde ik gewoon de manier van huisvesten die toen op die stalling van toepassing was. Paarden stonden veel binnen, veel krachtvoer, in verhouding weinig ruwvoer. Toen ik wat ouder werd en mij meer ging verdiepen in paardenwelzijn is mijn visie over huisvesting veranderd. Door de jaren heen ging ik steeds meer mijn eigen visie volgen wat betreft huisvesting en voeding. In stappen uiteindelijk naar dag en nacht buiten met onbeperkt ruwvoer. Na een aantal jaar werd het mogelijk om mijn paard met een maatje aan huis te houden, heerlijk was dat, alles kunnen doen zoals ik dacht dat goed was en wat voor mij goed voelde. Helaas ivm een relatiebreuk was dit na ruim 3 jaar niet meer mogelijk. Helaas moest ik weer op zoek naar een pensionplekje. Vanaf hier begon ik tegen problemen aan te lopen. Afspraken die niet nagekomen werden, geen goed gevoel hebben bij de verzorging/voeding etc. Ik woonde al deze tijd op de veluwe, waar veel paardenplekjes beschikbaar waren, op zandgrond, veel mogelijkheid tot dag en nacht buiten, dus ondanks dat ik het niet altijd eens was met de verzorging/voeding stond mijn paard er altijd meer dan prima bij. Het waren vaak de kleine dingen waar ik mij aan stoorde.

Inmiddels heb ik een nieuwe partner leren kennen en ivm de afstand tussen onze woonplaatsen ben ik eind vorig jaar verhuisd zijn kant op. En ik kan helaas niet anders zeggen dan dat dat voor mijn paardenhobby geen fijne omgeving is. Er zijn relatief weinig stallingsplekjes en veel op stal, veel krachtvoer en weinig hooi lijken hier meer regel dan uitzondering. Uiteindelijk een plekje gevonden waar ik dacht mee te kunnen leven en toen mijn paard deze kant op gehaald. Helaas moest ze wel in de winterperiode de nachten binnen. Na een paar maanden begon dit toch aan mij te knagen en afgelopen zomer is ze verhuisd naar een plekje dag en nacht buiten in een kleine kudde op een paddock paradise. We hebben een fantastische zomer gehad. Helaas blijkt nu dat deze plek echt in een modderpoel veranderd met deze weersomstandigheden, het is kleigrond, word helaas echt een bende en helaas heb ik hier dus ook geen goed gevoel meer bij. Ook zou er een extra schuilmogelijkheid komen, maar dit gaat helaas niet door, waardoor niet alle paarden kunnen schuilen.

Hetgene wat ik zoek, dag en nacht buiten op droge ondergrond met voldoende schuilmogelijkheden en onbeperkt ruwvoer lijkt verder weg dan ooit en ik kan er niet meer tegen. Nu voel ik me schuldig, omdat ze met dit weer dag en nacht buiten staat en als ze de nachten naar binnen gaat voel ik me daar weer schuldig over. Ik kan wat betreft het welzijn van mijn paard moeilijk water bij de wijn doen, maar op deze manier raak ik mijn plezier echt kwijt. Ik wil het beste voor mijn paard, maar weet inmiddels niet meer wat dat nou is.

Ik heb in ieder geval even mijn hart gelucht, als iemand dit herkent hoor ik het graag.

Dank jullie wel voor het lezen van dit lange verhaal en als er nog vragen zijn stel ze gerust.


Gambler21
Berichten: 452
Geregistreerd: 13-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-17 14:34

Ze heeft dus gestaan op een plek waar ze in de winter snachts naar binnen ging en overdag naar buiten, gemiddeld van 8 tot 5 buiten en savonds ging ik dan zelf om haar nog uit de stal te halen, maar dan nog staat ze dan gemiddeld nog zo'n 13 uur op stal. Eigenlijk is mijn visie echt wel dat ik persoonlijk dag en nacht buiten de beste optie vind, maar dan wel met voldoende droge grond en voldoende schuilplekken en onbeperkt ruwvoer, maar dat lijkt echt onmogelijk helaas.


Gambler21
Berichten: 452
Geregistreerd: 13-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-17 14:40

Daarbij komt dat mijn paard een flinke beschadiging heeft aan haar slokdarm, waardoor ze snel verstopt staat, dat is nu goed onder controle door slobber te voeren ipv droge brok/muesli en hooi kan ze alleen eten zonder problemen uit een slowfeedernet die vrij laag bij de grond hangt, dit heeft te maken met haar halshouding tijdens het eten. Ze kan dus ook niet naar een plek waar ze het hooi los voeren bijvoorbeeld. Uiteraard ben ik bereid om zelf het voeren van de slobber te regelen en het vullen en klaarleggen van hooinetten, zodat het voor een pensionhouder gemakkelijker word, maar daardoor kan ik ook niet heel erg ver buiten mijn woonplaats om zoeken.

Gambler21
Berichten: 452
Geregistreerd: 13-01-08

Re: Plezier kwijt door niet meer weten wat te doen qua stalling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-17 14:44

We blijven hier wel echt langere tijd wonen ja, dit heeft voornamelijk met werk te maken, helaas zijn we daar gewoon afhankelijk van en kun je ook niet 1,2,3 je boeltje pakken en naar een andere provincie vertrekken. Ik heb er aan gedacht haar in een rusthuis of iets dergelijks verder weg te plaatsen, gereden word ze toch niet meer, maar ivm haar slokdarm en daarom een iets aangepast voerpatroon blijkt dat lastiger als ik dacht.

Gambler21
Berichten: 452
Geregistreerd: 13-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-17 15:04

Het gaat overigens om omgeving Zutphen.

Erg fijn dat er reacties komen!

Het is absoluut mogelijk om zelf hooinetten klaar te leggen, zelf geven etc, ik ben sowieso bereid om veel zelf te doen.

De plek waar ik hiervoor stond was eigenlijk helemaal niet zo verkeerd kom ik steeds meer achter, kon daar veel zelf doen en daar was in overleg heel veel mogelijk, ik denk dat ik daar evt ook nog wel naar terug zou kunnen, maar dan zou ze nu ivm de manier van voeren wel apart moeten staan buiten, en alleen vind ik echt geen optie en om nu een 2e aan te schaffen is ook zo wat.

Gambler21
Berichten: 452
Geregistreerd: 13-01-08

Re: Plezier kwijt door niet meer weten wat te doen qua stalling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-17 21:03

Allemaal bedankt voor de reacties!

Verkopen is sowieso absoluut niet aan de orde hoor ivm haar medische staat.

Aan mijn paard kan ik eigenlijk geen verschil merken in gedrag wanneer de manier van huisvesten anders is. Ze is heel gemakkelijk en legt zich gewoon neer bij de situatie. Wanneer ze op stal staat kan ze wel wat zuur doen, maar zodra ze haar halster om heeft is dat ook zo weer over.

Waarschijnlijk maak ik me er te druk over en moet ik het meer loslaten, maar dat vind ik wel lastig. In ieder geval weer wat om over na te denken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 bezoekers