Stuk grond ombouwen tot pony-rijk

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 09:44

Ik denk dat die 20-40gras in combinatoe met 40-60losse wei toch echt wel een mooi oppervlak is voor 2 kleine pony's. Dat is samen ruim 3000m2 gras hoor! Dat kun je in drie stukken verdelen en afwisselend laten begrazen met voldoende rust er tussen. Hier deden afgelopen zomer 2 grote pony's en een paard het maanden met strookbegrazing op zo'n 3000 tot 3600m2. Zo ongeveer van mei tot november. en een deel is toen tussendoor nog meegemaaid met het hooiland omdat het gras te hoog was geworden. Het is zo'n groeizaam najaar geweest dat het gras er nu na 5/6 weken rust weet lang genoeg bij staat om ze weer even op te kunnen laten grazen. alleen doen we dat niet vanwege de zachte en natte bodem. Met zandgrond groeit het misschien iets langzamer maar kun je het door het jaar heen ook met korter gras nog gebruiken om wat te snoepen en rond te lopen.

De stallen met bestrating aan de kant van jullie oprit of een verhard tuinpad waar je met de auto en kar kan komen zodat je altijd op fatsoenlijke manier je voorraden aan kunt vullen en je mest af kunt voeren. verhard oad naar je mestopslag. liefst wat verder van de stal en je huis met terras ivm vliegen en stankoverlast met mooi weer.
Je stallen zo ruim dat er ook 2 rijpaarden in kunnen. evt. 1 dichte stal en 1 open zonder voorwand zodat beide pony's die samen als inloopstal kunnen gebruiken.

Ruim stuk verhard rondom je stal zodat je dat ook als uitloop kunt gebruiken en daar ook je hooi kunt voeren.
Aansluitend een zandpaddockje en bijv. 3 meter breed pad naar je bak. Dan kun je er evt. met auto of trekker langs.
Laatst bijgewerkt door joyce B op 07-12-13 10:05, in het totaal 1 keer bewerkt


joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Re: Stuk grond ombouwen tot pony-rijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 09:50

Hoe moet je nu bij de bak komen vanaf het paddock deel wat je in gedachten hebt? In je plattegrond is dat blauw en weet niet of een vaste verbinding san mogelijk is of dat je ze er over een openbare weg moet brengen aan de hand...


joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Re: Stuk grond ombouwen tot pony-rijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 21:09

ik zou niet besparen op m2 bestrating rond je (inloop) stal... Dat is echt zo ontzettend fijn en handig als ze haar met langdurige regen niet alleen kunnen staan op een paar m2, maar ook echt wat rond kunnen wandelen, en met vorst vlakke bodem hebben die je schoon kunt houden van sneeuw en ijs!

een zandbodem houdt je veel lastiger jarenlang goed, schoon en droog. Door een deel van je uitloop te bestraten spaar je ook je zandbodem van je paddock omdat je daar niet hoeft te voeren, en ze er met slecht weer en slechtere bodem minder in rond lopen.
Een poetsplaats is voor mijn gevoel maar de grootte van een stal, zou toch echt meer ruimte voor ogen hebben, maar misschien hebben jullie dat ook?

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 09:17

Nadeel van roosters met zand is dat je er smeltende en opvriezende sneeuw niet van af krijgt.
Klinkers kun je sneeuwschuiven, vegen en bestrooien met zand of zout bij opvriezen en ijzel. neem je een grovere steen slijten de hoeven meer maar worden ze minder snel glad.

Ik heb ondertussen 6 jaar ervaring met klinkers en gebruik het liefst stroken langs en rondom de stal zodat ze het makkelijk over kunnen steken en minder de neiging hebben er overheen te rennen. Ze stoppen normaal gesproken voor de stenen. Uitgezonderd als ze in volle galop vanaf de wei via het graspad en de wei terug naar de paddock komen rennen. (lengte van 100 tot 400 meter) Dan nemen ze die 2/3 meter soms voor lief als extra remweg omdat ze dan nog verder afremmen in de paddock.

Heb die jaren meer problemen ervaren met opvriezende gedooide sneeuw of ijsvorming in de zand paddock die ik niet weg kon halen dan met die stenen. Wel gelijk sneeuwruimen en strooien voordat het aangestampt wordt, want anders plakt het vast en krijg je het veel moeilijker weer weg.
Als je vraagt naar ervaringen met die roosters is men ook niet onverdeeld positief. Verzakken en slecht water doorlaten.

Veel mensen die hier reageren reageren vanuit jarenlange ervaring. Je hoeft er niets mee te doen maar een opmerking over "betere ideeen" is niet motiverend om die ervaringen nog een keer te delen...
Die stenen is met wisselend sneeuw, dooi en opvriezen juist het enige veilig begaanbare stuk en ook voor paarden met gevoelige voeten heel fijn om te lopen omdat zand toch vaak iets hobbelig opvriest.

Succes er mee.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bribro, mooney, NRJ en 95 bezoekers