Gewicht ruiter

Moderators: Dyonne, Amaryllis, Apple, Coby, petraaken, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Karin

Berichten: 62036
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-02 10:56

Dat artikel in de Bit heeft heel veel discussie veroorzaakt. Het kwam er zo'n beetje op neer dat er alleen kinderen op bijv. IJslanders mochten rijden, terwijl paarden van dat ras met gemak een volwassene kunnen dragen. Als je even met de zoekfunctie zoekt hier op Bokt, dan kom je aardig wat topics tegen over dit onderwerp.

Ik ben ook van mening dat een zware ruiter met een stille hand en zit veel prettiger is voor een paard dan een lichtere ruiter die zit te hotsebotsen in het zadel. Gewicht alleen zegt niet zo veel, al moet je een iele Arabier van 1.47 natuurlijk niet voor een 26-km rit het bos in sturen met iemand van 85 kilo op z'n ruggetje. Alles in verhouding.

Om op je vraag terug te komen: een normale bosrit op een KWPN-er van 1.64 door iemand van 90 kilo moet IMO gewoon kunnen, en als het beestje goed getraind is kan er ook best intensiever mee worden gereden. Er lopen genoeg mannen (en ook vrouwen) van 90 kilo rond die paardrijden, ik zie ze bij ons op de manege vaak genoeg en ik heb niet het idee dat hun paarden er onder lijden.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Karin

Berichten: 62036
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-02 11:30

Natascha schreef:
op tv zie ik vaak documentaires over mongolen op heel kleine paardjes of Arabieren die door de woestijn crossen. Ook de gemiddelde amerikaanse cowboy rijdt op een kleine quarter. Waarom zouden onze kwpnners dan geen zware mensen kunnen dragen?


Het is natuurlijk wel zo dat die paardjes daar in hun 'natuurlijke' omgeving op getraind zijn: het gebruik is daar anders en de voeding ook. Op de Shetland-eilanden zijn er ook wel volwassenen die op Shetjes rondrijden, in Rusland rijden idd ook grote mannen op Arabieren en de 'echte' geharde IJslanders kunnen vast ook wel meer hebben dan hun 'gecultiveerde' rasgenoten op het vasteland. Het gemiddelde paard in Nederland is toch eigenlijk wat dat betreft wel een watje Haha!.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers