Conditie opbouwen en..

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-01 09:33

Conditie opbouwen gaat heel snel. Je begint gewoon met veel, heel veel stappen. Niet achtereen, maar elke dag ietsjes langer. Begin met een tien minuten, na drie dagen een kwartier en zo ga je door. Wanneer je pony een uur lang flink door kan stappen, mag je beginnen met echt draven. Geen sukkeldrafje, echte draf, maar in het begin nog heel kort. Intervallen, even draf dan weer langer stap, dan weer even draf dan weer langer stap. Dat is de manier. Een paar weken later mag je gaan denken over de galop, en dat bouw je ook op van eerst drie sprongen, dan een hele bak rond, en dan nog wat meer.

Ik zou niet beginnen met longeren. Als je erop zit, voel je wanneer je pony moe wordt, bij longeren is dat minder duidelijk. Longeren is dus niet voor te dikke pony's om af te vallen. Longeren kan je rijden ondersteunen, maar daarbij gaat men uit van een fit dier.

Pas op met te snel je pony te veel willen laten afvallen. Dat kan dodelijke gevolgen hebben wanneer het losgekomen vet door de bloedbaan van de pony gaat zweven. Dat voorkom je door heel geleidelijk je pony te laten afvallen. Dus niet meteen vanuit volle weidegang op stal met twee brokjes. Bouw het te vette voer heel rustig af, en bouw de lichaamsbeweging heel rustig op.
Houdt er rekening mee dat het heel veel tijd kost, maar dat het diertje geleidelijk aan wel een heel stuk gezonder wordt. En misschien ook wel gelukkiger, waardoor ze ook een beter karakter kan krijgen.
Echter, sommigen onder ons zijn voorbestemd om aan de mollige kant te blijven. Niet iedereen kan een slanke den worden (huh, zucht...!), dat geldt ook voor ponies.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Qucolu en 6 bezoekers