Quarters vragen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 15:55

Omdat wij een gîte hebben gehuurd in la Brenne waar koeien zijn en quarter paarden, merk ik dat ik daar wel vragen over heb daar ik weinig van het ras af weet. Dus puur uit interesse.

Wat me hier opvalt is dat er western op ze gereden wordt, dat ik het mooie paarden vind, dat ik ze braaf vind en dat ik hou van de onverstoorbaarheid en snelheid hoe die paarden de koeien opdrijven.

Ik heb een les mogen zien en eerst ging de hele groep elders de koeien verplaatsen. Er waren weinig paarden met ervaring en op 2 na (amazones kwamen met paard aan de hand achter de kudde aangelopen terug) dreven alle paarden mee de koeien naar stal alsof ze nog nooit anders hadden gedaan.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De koeien en stiertjes worden altijd mbv de paarden verweid. Dus die weten hoe het werkt.

De weilanden zijn huge dus de paarden moeten echt goed hun werk doen. Een instructrice gaf de aanwijzingen. Later werd er nog in een afgesloten buitenruimte les gegeven. Om de beurt moesten de leerlingen een koe van de groep kiezen, zodat paard wist "die is het", isoleren vd kudde zodat deze vervolgens naar de andere kraal kon gaan opgedreven rustig door paard.

Voor mij als leek interessant.

Dus vandaag vroeg ik of ze ook wel eens paarden verkopen. Het antwoord was ja, kleinschalig en ze hebben 2 veulens (eentje van 2 jaar) en 1 paard 5 -6 jarige in de verkoop. Nieuwsgierig aagje vroeg dus of ze vrij zijn van ziektes, waarop S. antwoordde dat de hengst en de merries papieren hebben uit de VS en dat dus allerlei testen verplicht zijn en alles vrij is van erfelijke ziektes.

Ze vertelde me uit haar zelf dat de prijzen bij hun zitten tussen de 3000-5000 euro dat te maken heeft of het paard/ veulen geschikt is voor de sport (tegen de 5000) of gewoon wat flegmatieker is en goed geschikt voor buiten ritjes (tegen de 3000).

Is dat duur of goedkoop verleken met Nederland?
Zelf ben ik klaar met de paardensport maar ik dacht zo niet, dan zette ik hier mijn vraag uit want het zijn eerlijke mensen en de paarden komen goed over in het koppie, en zijn rustig open mensgericht en gezond.

Ik ben dus vooral Nieuwsgierig hoe de quaters in Nederland zijn.

Er was een quarter bij van mensen die uit Bretagne zijn gekomen om mee te doen met het reining spectakel morgen, die hadden vertelden ze paardjes uit Argentinië en dat zag er echt wel anders uit. Dat heb ik hier verder niet gezien.

Er blijken dus onder de quarters ook nog verschillen te zijn maar daar heb ik geen verstand van.

Hier de 5 jarige die aan onze gîte staat en te koop is. De foto's zijn gemaakt voordat ik wist dat hier ook paarden verkocht worden.

Afbeelding

Afbeelding


De meeste paarden zien er hier normaal uit. Die Argentijnse paarden waren wat kleiner en hadden speciale kleuren en hoofdjes. Erg mooi.

Ik hoop dus eigenlijk iets meer te weten te komen van mensen die ook dit soort paardjes hebben en ik ben dus benieuwd wat doe je ermee, zijn erveel quaters in Nederland en wat zijn daar ongeveer de prijzen etc.
Laatst bijgewerkt door Nicole288 op 31-07-22 19:52, in het totaal 3 keer bewerkt
Reden: Op verzoek aangepast

mairead

Berichten: 3215
Geregistreerd: 08-09-08
Woonplaats: Op de grens tussen Noord- en Zuid-Holland.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 16:14

Ik denk dat je Amerikaanse QuaRter Horses bedoelt, en ja die zijn best te vinden in NL . Alleen zijn ze wel vrij prijzig. Ik denk dat $5000 voor een veulen idd wel is wat je hier ook kunt verwachten, mss dat de prijzen in NL nog wel wat hoger uitvallen.
Voor een volwassen, braaf, beleerd paard wat niet al te oud is, zullen de prijzen nog wel een stuk hoger liggen...

Het ras komt van oorsprong uit Amerika, waar ook de Western stijl van rijden vandaan komt.
Het ras heet zo omdat het de snelste paarden waren op een raceafstand van een kwart (quarter) mijl. Er zit dus ook wel wat volbloed-bloed in, van origine.
Het ras werd vooral gebruikt op Ranches om vee te drijven, maar tegenwoordig zijn er in het Western rijden ook wedstrijden in verschillende disciplines. Daardoor zijn er binnen het ras ook verschillende types ontstaan.

Andere Amerikaanse rassen die populair zijn in de Western sport zijn de American Paint Horse (Bonte paarden) en Amerikaanse Appaloosas (paarden met stippen). Deze zijn in NL ook wel te vinden.

Een stalgenootje van mij heeft een Quarter merrie en dat is best een pittig beestje. Met de juiste training gaat ze echt voor haar baasje door het vuur en ze is samen met haar baasje ook echt een top team: het ziet er allemaal zo eenvoudig uit als je hen ziet rijden. Maar je kan er echt niet zomaar iedereen op zetten.

Verder wordt er wel eens jong begonnen met het inrijden en soms ook door trainen van paarden in de Western wereld. Waarbij ik dan persoonlijk mijn bedenkingen heb of dat op latere leeftijd geen problemen gaat opleveren.
Ook zijn er binnen het ras een aantal erfelijke (oa spier-)aandoeningen die er op een gegeven moment zijn in gefokt en waar nu dus veel op getest wordt, om het ras weer gezonder te maken.

Lessen in het koeien drijven kan je NL trouwens ook volgen. Met je eigen paard, maar ook met Quarter Horses of Paints van de stal die dat organiseert.

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 16:22

Ik neem aan dat je een Quarter Horse bedoelt?
Quarter horses zijn in 1e instantie gefokt als renpaard voor kwart mijl, dus renpaarden waar veel volbloed in zit, gekruist met andere rassen o.a. koudbloedpaarden, vandaar de stevige bouw.
De echte renpaarden en bijv. pleasurepaarden ( die dus voor pleasure shows gebruikt worden) hebben nogal wat volbloed door hun aderen stromen.
Maar er waren Quarter horses die in sommige gevallen minder geschikt bleken voor de renbaan maar het wel heel goed deden in het ranchwork; dus het werken met koeien. Daaruit zijn dus weer meer gespecialiseerde ranch horses gefokt die vaak veel cowsense hebben en daar ook op geselecteerd worden.

Maar niet elke Quarter is geschikt om op met koeien te werken en ze worden ook niet altijd "western" gereden. In Amerika worden, zeker de wat grotere Quarters, ook "Engels" gereden in dressuur, springen etc.
Een Quarter ( en ook bijv. een Paint horse) zijn fijne paarden met vaak een vrij cool karakter ( maar de echte "cowhorses" hebben vaak wel wat meer pit) die prima geschikt zijn voor het ranchwerk en dus voor diverse takken van sport. Maar een Quarter zal het op de lange afstand ( in de races) afleggen tegen veel andere rassen; het zijn echte sprinters. Daarentegen zullen veel andere rassen het weer tegen de Quarter afleggen op die kwart mijl ( 400 meter). Bij rustig "ranchwork" kan een Quarter overigens prima een hele dag aan het werk.

Er zijn best wel wat Quarter ( en Paints) in Nederland. Meestal liggen ze in de wat hogere prijsklasse maar het is wel zaak om goed op te letten wat je koopt, als je dat zou willen; er zijn nogal wat erfelijke ziektes in het ras en, jammer genoeg, worden veel van deze paarden te jong ingereden waardoor ze op latere leeftijd gebreken gaan vertonen.

Op de foto mijn Paint horse ( met veel Quarter bloed) aan het werk met een koe.
Afbeelding

Een Paint is een ras met wat Quarter bloed ( soms meer, soms minder) en ze zijn vaak bont maar er zijn ook effen Paints. Er bestaan echter geen bonte Quarters ;-).
Laatst bijgewerkt door ElCid op 29-07-22 17:01, in het totaal 1 keer bewerkt

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 16:30

Wij hebben ruim 25jr quarters en ik vind het een geweldig ras. Maar het is een heel groot en breed ras, dus je kan er van alles wel vinden.
Je hebt wat grotere quarters, kleinere, zwaar gebouwde, rank gebouwde, super cool en best pittig.

Ik hou heel erg van de ouderwetse reining, cutting quarters.
Bij cutting zeggen ze dan vaak dat de paarden van nature cow sense hebben en dus extra geschikt zijn voor op de koeien. Maar ook dat ze wat sneller nerveus zijn. Ik vind dat echt per paard verschillend en je ziet ook wel die cow sense bij andere paarden terug. Er wordt ook veel gekruist, dus er zit vaak wel wat bloed van het een en het ander doorheen.

De prijzen zijn altijd iets hoger geweest dan een vergelijkbare pony in die maten. Onze eerste kwam uit Amerika en zei men dat het kwam door de import kosten. Maar eigenlijk zijn de prijzen niet gezakt toen er hier meer werd gefokt en geboren.

In Nederland zijn er best veel quarters. De reining sport is het grootst en daarvoor kan je lezen bij de DRHA/NRHA.
De recreatie western zie je bij de Wran en die is ook toegankelijk voor alle rassen.
Dan heb je nog de rasverenigingen voor de quarters, de paints, de appaloosa en arabieren.

Tegenwoordig willen de meeste mensen wel een zo uitgebreid getest mogelijk paard kopen, omdat met name pssm echt naar kan zijn. Er zijn diverse vormen van pssm, dus inlezen is wel belangrijk.

Qua prijzen kan je mazzel hebben als iemand echt een goed huisje zoekt en het paard gezond is. Maar uit de handel zie je weel import waar mee gerommeld wordt. Dan moet je of heel uitgebreid laten keuren en testen en daar ook de tijd voor krijgen of ze laten staan.

Naast alles blijf ik quarters fijn vinden. Ze zijn niet altijd die coole quarter, maar zelfs als een quarter schrikt, blijven ze vaak minder lang in de emotie hangen. Echter is dit ook wel iets typisch voor veel (ervaren) western ruiters. Die zijn veel gemakkelijker in de omgang met hun paard, veel relaxter, dus dat zie je ook zeker terug bij de paarden.
Ga een keer op een wedstrijd kijken. Veel lawaai en beweging langs de kant, maar vrijwel geen gedoe. Vooral de losrij bak is leuk voor niet western ruiters om te zien waar voor een leek iedereen door en langs elkaar heen rijdt.

En van de meesten vind ik de gangen ook fijn.

Wel zie je veel paarden aan een los teugeltje, maar dat is eind resultaat. Dus om daar te komen, moet er gewoon echt getraind worden. Bijna alle quarters/reiners kunnen ook "gewoon" hun zijgangen. Het is geen cowboy'tje spelen en omtrekken, racen etc.

Met koeien werken is in Nederland zeer beperkt. Op een aantal locaties kan je daar wel wat mee doen, maar het is beperkt.
Bij Wendy v Osch in Escharen kan je het op paarden van haar wel ervaren. Je mag ook elk type paard zelf meenemen.

De recreatieve of combinatie ruiters van sport en recreatie ondernemen ook weleens leuke dingen zoals trail, de trail tuin, leuke georganiseerde rit etc.

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 16:39

De "r" toegevoegd. Ik heb dyslexie dus er staan nog wel meer foutjes in die ik zelf niet kan zien helaas, maar de quarter moet natuurlijk wel goed geschreven worden. Ik kon het gelukkig nog verbeteren.

Ik Geniet met een hoofdletter van jullie uitgebreide antwoorden en zelfs foto van El Cid .

Dat relaxte zie ik hier ook terug wat superpony beschrijft. En dat is ook typisch Frans.

Het gaat hier wel iets minder zacht als in Nederland heb ik het idee, en me daarom bewust op de fijne ruiters gericht en het mannelijke getrek mijn rug toegekeerd. Ik ben hier gast, dus heb me nergens mee bemoeid alleen goed gekeken en genoten. Zowel het drijven onderweg vanuit de 4x4 Jeep heb ik van genoten als het kijken naar de beginners en Gevorderden lessen.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 16:58

In Nederland heb je dat ook hoor. Heb 2 quarters met schade aan de tong.

Maar ben ook heel bewust nu zelf een veulen gaan fokken. Ik wilde een gezond paard, niet op prestatie of kleur gefokt, maar op maat, bouw, bewegen, gezondheid en heel belangrijk; karakter. Ik wil absoluut niet een vroeg afgespeend paard, dus heb dat nu zelf in de hand.
Ik wil geen vroeg veulen wat de eerste weken, soms maanden veel op stal heeft gestaan. Sowieso geen veulen die maar x aantal uren buiten komt met de moeder.
Ik wil weten wat erin is gegaan qua voeding. Dat er niets negatiefs is aangeleerd etc.

Het enige nadeel is dat we maar 1 merrie hadden en dat vond ik een probleem. Onze oudere merrie liep met andere merries en veulens samen. ( maar die was al 29, dus konden we niet meer dekken en is ook al ingeslapen )
Wij hebben dus ruim een maand geleden een shet merrie met hengstveulen gekocht en ondanks het maat verschil, zijn het toch speel maatjes. En de oom loopt er, die ook steeds meer meedoet met het spel.

Daarover gesproken. Mijn merrie is net in Mei ingeslapen. Kwam uit Amerika, heeft meerdere veulens gehad, is zelfs een periode verwaarloosd en toch op een sterke manier 29 geworden.

Haar eerste zoon, bij ons geboren heb ik ooit terug kunnen kopen. Heeft een slechte start gehad qua inrijden en trainen, een recreatieve, maar serieuze sport carriere en is nu 23. Heeft wel "dingetjes" maar rent nog vrolijk rond. Is wel een echte tank en niet iedereen vindt hem fijn zitten voor langere tijd. Hij zit heel comfortabel, maar erg breed en dat moet je gewend zijn.

De dochter/zus is nu 15 en heeft dus een (2e) veulen, maar is iets kleiner en slanker. Ik vind haar perfect, maar ze is wel erg gevoelig en zeer duidelijk.

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 18:13

Leuke verhalen Super pony.

Hoeveel quarters zijn er in Nederland en heeft het een eigen stamboek? Of zijn dat domme vragen?

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 18:43

Stamboek van de Quarter is de AQHA, Amerikaans stamboek. De APHA is voor de Paint horses. Er is geen Ned. stamboek maar er zijn voor beide rassen wel wedstrijdclubs ( die ook nog wel andere dingen organiseren) de NQHA voor de Quarter en de DPHC voor de Paint.

Hoeveel er in Nederland zijn weten ze misschien bij die clubs maar wereldwijd zijn er ca. 4 miljoen ( alleen in Texas wonen er al 420.000! ). http://www.cerfhorses.org/the-american-quarter-horse/
Het ras staat bekend als een van de meest veelzijdige!

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 18:50

Leuke info El Cid. Hier in Frankrijk zie ik ze vaak en veel en overal.
4 miljoen quarters is echt gigantisch veel. En ook dat veel zijdige is belangrijk.

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 19:03

pien_2010 schreef:
Leuke info El Cid. Hier in Frankrijk zie ik ze vaak en veel en overal.
4 miljoen quarters is echt gigantisch veel. En ook dat veel zijdige is belangrijk.


Je ziet eigenlijk overal ter wereld juist omdat ze zo veelzijdig zijn.

hieronder allebei Quarters, als dressuur ( op bosal) en als springpaard maar ze worden ook wel ingespannen:

Afbeelding


Afbeelding

Met mijn Paint doe ik vrijwel alles; springen ( ik ben niet zo'n held dus we houden het op lage sprongetjes ;-) ) , buitenritten, met koeien werken, trail, stops en spins maar ook piaffe ( en al bijna levade) passage, galopwissels.

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 101735
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Achterveld

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 19:05

Ik rij een Quarter van 1.67. :+ Hij is allroud gefokt maar hij is echt geen reiner. :=

Afbeelding

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 19:09

In Amerika zie je veel "grote" quarters, zeker in de Pleasure rubrieken maar ik ben ook op ranches geweest waar paarden van boven de 160 rondliepen. Er zijn binnen de Quarter zoveel types, van de robuuste stock/ ranch horses tot de slanke pleasure paarden ( met veel volbloed erin) tot de vaak wat kleinere en kortere reiners en nog van alles daar tussen in met stokmaat van ca. 135 cm tot 175 cm. Ofwel, een heel veelzijdig ras waar gelukkig alle types bewaard zijn gebleven waardoor er altijd weer teruggevallen kan worden als men uit de bocht vliegt qua fokkerij.

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 19:26

Wat een 3 tal gave foto's. Jullie paarden zouden zo hier op de ranch erbij kunnen. Ze vallen niet op .

Ik vind ze alle 3 mooi, zowel van El Cid als Bellatrix en ik vind het leuk dat jullie ze plaatsen. Ik vind het gaaf el cid dat je zoveel doet met je paarden. Ben jij het zelf op de laatste foto? Want je 1ste foto lijkt een wat oudere vrouw, maar kan ook de schijn zijn die bedriegt.

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 19:29

Dat zijn niet onze paarden ;-). Gewoon wat archieffoto's.

Deze zijn van ons:

Geen Quarter maar een Lusitano ( hengst)
Afbeelding

Mijn Paint ruin.
Afbeelding

En onze Azteca, zoon van de Lusitano hengst met een Quarter horse moeder.
Afbeelding

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 19:31

3x gaaf!

xDenies

Berichten: 13495
Geregistreerd: 29-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 20:05

Ik weet niet heel precies wat je vraag nu eigenlijk is maar ik, als trotste eigenaresse van een Quarter merrie, wil je graag wat over ons vertellen hoor! :)

Met mijn arabische kruising merrie heb ik kennis mogen maken met de westernsport. Het voordeel van een opleiding in de paarden doen was vooral dat ik ook mijn stages op western ranches wilde lopen. Zo ben ik op de Blacks Ranch in België geweest en daarna vervolgde ik mijn stage op StarReiners (bestaat niet meer) in Brabant. Vooral die laatste was een absolute droom stage. Ik heb daar veel geleerd, hele gezellige sfeer en jawel .. ik werd écht verliefd op de Quarter Horse. Ik mocht hier ook een aantal goed getrainde Quarters rijden (daar was het prijskaartje wel iets meer van .... :Y) )

Toen ik daar van mijn stage, mijn werk mocht maken, en mijn hart helemaal vol was van de Quarter Horse was ik ook aan het rondkijken. Terwijl ik op marktplaats zocht naar een passende Paint of Quarter met veel wit .. werd mijn hart op stal gestolen door een zielig, pittig, veulentje. Zowel in mijn stage als toen mijn werk stond ze veel binnen met haar moeder en was het vertrouwen in mensen kwijt. Maar ik, de sjaak, mocht haar stal iedere dag uitmesten en ik had verder geen medicatie of iets .. dus ik werd oké. Lang verhaal kort .. we werden heel blij van elkaar en ik besloot haar te kopen. Samen met mijn arabische merrie heeft ze 3 jaar kunnen opgroeien. Uiteindelijk ben ik alleen met mijn QH verder gegaan :)

De reden waarom ik op de Quarter Horse viel? De manier hoe ze onder het zadel zijn. Die fractie van een seconde waarop ze reageren, hun doen en laten. Qua 'koelheid' waar vele om bekend staan kon ik niets zeggen want veulen in paniek is niets koels aan haha. Maar, vandaag de dag is het absoluut een koele kikker.

Haar koopprijs (paar maanden oud) zat iets boven de 4000;, haar vader heeft veel gewonnen en is kampioen geweest. Haar moeder had ook het één en ander gewonnen maar heeft uiteindelijk een veulen gehad (Beeb dus) en staat nu in Duitsland waar ze prachtige buitenritten maakt.
Ik heb heel veel aan de hand met haar gedaan, hele wandeltochten. En nu zijn wij vooral recreatief reining aan het rijden en de bossen aan t verkennen. Ze is ondertussen 12 jaar, dus dat zijn al heel wat jaartjes samen!

Ze is heel veelzijdig en ook overal voor te sjorren. Zo ken ik de Quarter eigenlijk ook niet anders. We springen, we hebben een WE clinic gedaan, Trail clinic, het strand en het bos bezocht, we komen overal :D


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
En een thema fotoshoot toen ze een klein poosje onder het zadel was.
Ik heb nog miljoenen foto's maarja .. :Y)

Dusja, veelzijdig, maar ook echt mijn aller grootste vriendin door dik en dun. Dus ik snap wel dat je voor de Quarter bent gevallen!

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-22 20:21

Jouw post beantwoordt mijn vraag helemaal.
Ik heb altijd met heel veel liefde merens vrienden gehad. 3x. En ben inmiddels 63 jaar en onlangs gestopt. Mijn laatste merens staat in de groep. Merens zijn kittig, en kunnen van alles wat en zijn o zo cool in het koppie.

We zitten hier in een gîte op een ranch met koeien en quarters. Dus inmiddels een week kijk ik op deze paarden. EN ik vind ze leuk.
Ze zijn net als de merens, zeer open en mensgericht en komen gelijk naar je toe en dat vind ik leuk.
Ze hebben karakter, want 2 mannen hier die ik wat hard vind krijgen de paarden letterlijk niet te pakken.
Ik ben gast en hoef niets te doen maar zie het wel natuurlijk. Partij is door manlief en mij gekozen, paard heeft gelijk.

Ik zie hele lieve mannen en vrouwen waar de paarden net als die van ons, gelijk blij naar toe komen.

Dus dat hier zo meemakend realiseer ik me, dat quarters ....was ik niet gestopt, zeker heel leuk zijn.

Dus toen ging ik me van alles afvragen. Want ook al weet ik niets, 0,0 nada van reining, quarters, en western ik hou van paarden en ik vind dit hier heel gezellig . Het gaat op zijn Frans dat het ook leuk maakt, want die kijken nergens naar en zijn zo relaxed.

Dus dacht ik, ik wil er wel wat meer van weten en misschien vinden andere bokkers het ook leuk en komt er een leuk topic met trotse eigenaren die hun pareltjes showen en er over vertellen. Dat lukt dus.

Achterom
Berichten: 23030
Geregistreerd: 28-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 21:21

Toen ik mijn eerste paard kocht (kwpn x arabier) kwam ik voor het eerst met western rijden en dus met quarters in aanraking. Inmiddels is dat alweer 17 jaar geleden :')
De quarter die ik het beste kende was de quarter van mijn vriendin, echt reining gefokt. Het dier heeft een enorm steil achterbeen en hoge koten en zit dus echt verrot in draf :') Ook is ie liever lui dan moe, maar juist daarom past hij zo goed bij mijn vriendin. Ik reed hem ook regelmatig, op buitenritjes was hij een verademing vergeleken met mijn eigen paard, heerlijk cool :)
Sinds 2 jaar heb ik zelf ook een quarter :) James is geloof ik vrij groot voor een quarter, en dan ook nog eens erg gespierd, model tank. Maar ontzettend vriendelijk en mensgericht, en tegelijkertijd een enorm dominant figuur. Heel bijzonder, we hebben echt aan elkaar moeten wennen.
Inmiddels is James 5 jaar en zadelmak, een heerlijk buitenrijpaard. En laat ik hem daar nu juist voor gekocht hebben! Als ik hem vergelijk met mijn andere paard, dan laat James de spanning heel makkelijk weer afvloeien. Sowieso raakt hij niet snel in paniek, maar hij vindt heus weleens iets spannend, maar zijn reactie is dan meestal dat hij er juist op af gaat. Ook blijft hij altijd communiceren, dat is superfijn.
Hij is trouwens ook nooit te beroerd om te helpen met uitmesten Afbeelding
Op de achtergrond zie je trouwens ook mijn kwpn x arabier van 1,58m, James is inmiddels bijna even groot als hij.
In tegenstelling tot de quarter van mijn vriendin, zit James dus echt heerlijk in draf, dus ik heb het met hem getroffen :)

MissYvette4u

Berichten: 2985
Geregistreerd: 15-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 21:43

Och jeetje, heb je even? :D

Ik reed 10 jr Engels toen ik in aanraking kwam met western. Vond het Engels rijden lang niet leuk, veel te gespannen en tig keer gevallen %)
In mijn 18 jarige 'westerncarriere' ben ik welgeteld 1x eraf gekukeld, van een zeer ondeugende appaloosa :+ hij draaide en bokte tegelijk in een razendsnelle beweging >;) die dag leerde ik dat je nooit met haast moet gaan paardrijden :wow: en dat appaloosa's te ondeugend zijn voor mij :D

Western is veel meer ontspannen terwijl je met miniscule hulpen veel reactie krijgt. Quarters zijn doorgaans nuchter en koel in dn bol. Mijn ervaring is dat ze bij schrikken niet in paniek wegrennen maar een moment schrikken en vervolgens staan te kijken waar ze nou van schrokken.

Mijn eerste Quarter vond ik vrij groot 1m55 maar laatste jaren zie je grotere. Ik hou het bij de kleinere :D gemakkelijker met opstappen en dan val ik niet zo van hoog mocht het toch ooit gebeuren ^)
Deze Quarter was vrij pittig, had bv 2wkn voorbereiding nodig voor we een redelijk ontspannen buitenrit konden maken.
Desondanks van alles mee gedaan; buitenritten, oefenwedstrijden pleasure, koeienclinic, springen, zelfs oefenwedstrijdje dressuur, schriktrainingen, zonder zadel & hoofdstel rijden etc etc. Mijn gouden maatje heeft me veeeel geduld geleerd :roll:

Afbeelding

Afbeelding

Mijn tweede Quarter (1m45) is veel koeler in dn bol, en een stuk eerlijker ook. Zo was hij als 3 jarige net een paar maanden ingereden, had ie een week of 3 stilgestaan en kon ik zo opstappen & een klein stapbosritje maken alsof ie dat al jaren dagelijks deed <3 hij heeft nog nooit zonder reden gebokt, en als hij bokte was het geeneens de naam bok waard. Enorme knuffelkont met alles en iedereen. Ik rij er vooral recreatief mee, met wat oefenwedstrijdjes horsemanship. Twee keer met een koeienclinic meegedaan; 1e keer wilde hij steeds wegrennen vd kalveren maar deed zo zn best om te doen wat ik van hem vroeg :D en 2e keer was hij er veel minder bang van :)) (dankzij onze destijds nieuwe koeienburen)

Afbeelding

Afbeelding

Zijn vader (1m42) kwam uit USA en was internationaal wedstrijdpaard reining. Ondanks dat hij een heel ander leven dan zijn zoon heeft gehad, merk je veel karakter overeenkomsten. Paps is echter een heel stuk sensibeler. Hij is nu bijna 2 jr bij ons en nog steeds heeft hij moeite met alles anders dan snelle poets & rijden. Toch doe ik er ook van alles mee, hij gaat daar zelfs wat stabieler mee om dan zijn zoon. Ook hij is goudeerlijk, laat mij subtiel weten als ik iets verkeerd doe. Ik rij er recreatief mee, oefenwedstrijden ranch riding maar ook trail koeienclinics losspringen etc.

Afbeelding

Afbeelding

Als wedstrijdpaard;
Afbeelding

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-22 22:41

Ik pak even foto's die ik hier al op Bokt heb staan. De merrie van 29 is dus pas in Mei ingeslapen. Ze staat in overdekte hooi plek rechts en zie je daar ook al wel dat ze "minder" was.

Veulen het shetten vliegenmasker gepast en was dus te groot, maar hij vindt alles oke.

En laatste, de zoon, broer, oom van nu 23 zonder hoofdstel. Heerlijk paard.

We hebben nog een paar quarters gehad en ondanks ook wel de bekende problemen, blijf ik fan van het ras. En de shetlander, want dat is ook mn grote liefde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

pien_2010

Berichten: 43283
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-07-22 08:16

Vanavond reageer ik. Iets met werken voir de gîte gasten en zelf nieuwe gîte intrekken elders. Dus beetje druk.
Prachtige posts en foto's.

Elisa2

Berichten: 37146
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 10:21

Leuke vraag Pien! Ik heb met quarters en paints mogen werken op een handelstal waar ik ooit werkte, dit was veelal import uit Amerika. Ik vond ze qua karakter zo fijn, allemaal zo makkelijk. Zadelmak maken e.d. was een eitje..dat is hetgene wat ik het meest heb onthouden.

Het nadeel was dat ze mede door hun bouw als ze niet goed gereden en getraind werden/ worden heel snel overbelasting/ beenblessures kunnen krijgen aan hun voorbenen. Heb er zo dus ook een aantal voortijdig aan hun einde zien komen en dat vind ik wel een zorgelijk iets.

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 12:38

Elisa2 schreef:
Het nadeel was dat ze mede door hun bouw als ze niet goed gereden en getraind werden/ worden heel snel overbelasting/ beenblessures kunnen krijgen aan hun voorbenen. Heb er zo dus ook een aantal voortijdig aan hun einde zien komen en dat vind ik wel een zorgelijk iets.


Maar dat geldt toch voor elk paard?
Ik ken genoeg Quarters en Paints die mooi oud zijn geworden; mijn eigen ruin is nu 17 en nog volop aan het werk, Smart Little Lena ( cutting horse) is 32 geworden, vrienden van me hebben meerdere Quarters van boven de 20, paard van mijn oude trainer is 28 geworden, etc. etc.
Verkeerd rijden geeft bij elk paard problemen en blessure ( op die manier komen er ook hele kuddes andere rassen voortijdig aan hun eind). Maar daarbij zet ik dan wel de kanttekening dat het ook helemaal afhangt van de fokrichting/ fokbeleid van zo'n dier ( wat ook weer algemeen geldt); er wordt nogal eens teveel op kleur gefokt, teveel op specialisatie ( met soms inteelt of slechte ouder keuzes). Teveel specialisatie ( reiners, pleasure en halter vooral) geven nog wel eens problemen vooral in beenwerk. Als ik kijk naar de foundation en ranch horses zie ik toch heel veel paarden met goede benen, echte werkpaarden, die ook oud worden. Hier loopt nu een 22-jarige merrie die kapot is gereden ( niet door de huidige eigenaresse) maar ik zie bij deze merrie wel hele dunnen beentjes en inimini voetjes. Mijn ruin ( ranch/ foundation) heeft gewoon een stel stevige poten ;-) met keiharde voeten die groot genoeg zijn. En zo ken ik nog genoeg paarden in Amerika die oud zijn ( geworden) stokmaat rond de 160 cm en met goed beenwerk.

anjali
Berichten: 15081
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Quarters vragen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 14:26

Ze worden vaak al met 2 jaar ingereden,en de nogal aparte bewegingen die gevraagd worden zoals het spinnen zouden ook tot vroegtijdige slijtage en blessures kunnen leiden. Volgens een DA die ik vroeger had. Misschien denkt ts erover om er een aan te schaffen,dat voel ik uit haar berichten.Het is natuurlijk ook mogelijk om ze op een niet zo belastende manier te rijden lijkt me. Als hun karakter je aanspreekt!

ElCid

Berichten: 9228
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-07-22 14:55

anjali schreef:
Ze worden vaak al met 2 jaar ingereden,en de nogal aparte bewegingen die gevraagd worden zoals het spinnen zouden ook tot vroegtijdige slijtage en blessures kunnen leiden. Volgens een DA die ik vroeger had.


Dat is inderdaad het probleem maar elk paard, ongeacht ras, wat als 2-jarige wordt ingereden ( en dat zijn er velen, niet alleen "western" rassen) gaan met blessures kampen.
Zeker als zo'n jong dier dan ook nog gevraagd wordt om te stoppen en te spinnen tot uit den treuren.............maar dat zijn dus geen ras gerelateerde problemen maar gebruikers problemen c.q. gevolgen van oneigenlijk gebruik grenzend aan mishandeling. Maar jammer genoeg is dat een veel voorkomend probleem, binnen alle rassen.

Het karakter van Quarters en Paints is enorm divers; van coole kikkers tot hete opdonders. Daarvoor zal je in bloedlijnen moeten duiken om te zien wat bij je past.