Bokt.nl • Welke (western)singel?
Pagina 1 van de 1

Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-18 16:58
door Tordis02
Nou, ik weet het effe niet meer hoor, dus ik vraag het hier maar.

Ik heb momenteel voor mijn pony een goedkope westernsingel met teddy voering. Deze.
Afbeelding
In principe een prima singel, alleen klapt ie wat naar buiten, waardoor naar mijn idee de druk niet goed verdeeld wordt, maar heel erg op het midden van de singel komt. Ik wil dus gaan investeren in een betere singel.

Bij mijn vorige zadel zat een lederen singel, hier kreeg ze plekjes van in haar oksels. Daarna heb ik een neopreen singel gehad, maar dit vond ik ook niet zo fijn, omdat deze geen zweet op nam en ze daardoor erg nat en vies werd.

Ik heb wat rond gekeken en heb nu vier singels geselecteerd waarvan ik denk dat het wel eens wat zou kunnen zijn. Willen jullie even mee kijken en aangeven welke jullie zouden kiezen, en wáárom? Mocht je zeggen, kijk hier eens naar, dít is gewéldig, dan hoor ik het ook graag. Zolang het geen neopreen, lederen of elastische singel is. Het is voor mij dus belangrijk dat de singel géén wondjes veroorzaakt, verder heb ik geen problemen m.b.t. schuiven van mijn zadel o.i.d.

Optie één:
Afbeelding
Professionals Choice Alpaca Girth, gemaakt van alpaca wol, er staat bij dat hij geschikt is voor gevoelige paarden (maar er zit bijvoorbeeld niks onder de gespen, geeft dit dan irritatie o.i.d.?)

Optie twee:
Afbeelding
Billy Cook Mohair singel (zelfde "concern", er zit niks onder die gespen?)

Optie drie:
Afbeelding
Christ anatomische lamsvel westernsingel, schijnt ook goed te zijn voor gevoelige huidjes, en geeft meer bewegingsvrijheid door de vorm, maar wordt dat wol niet heel warm in de zomer?

Optie drie:
Afbeelding
Christ Christian western maansingel (kon alleen een goede foto vinden van de dressuur variant, maar ik zou dan dus de westernvariant kopen), wederom het bont voor gevoelige huidjes, wederom meer ruimte voor de ellebogen door de vorm, maar waarom zou deze dan beter/slechter zijn dan optie drie?

Hopelijk kunnen jullie me een beetje adviseren :)

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-18 17:31
door C_arola
Ik verplaats dit topic naar Western- Tack room

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-18 18:12
door Tordis02
C_arola schreef:
Ik verplaats dit topic naar Western- Tack room


Graag! Die kon ik niet vinden. Bedankt! :)

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 07:58
door Daihyo
Ik heb de Billy Cook. Mijn haflinger is ook gevoelig op singels, met name nepbont en neopreen.
De mohair is echt heel fijn voor hem. Geen plekjes, mooi verdeeld. Ik spoel 'm af en toe schoon met water, zodat het haar mooi zacht blijft.
Andere optie voor hem was een simpele singel van wolvilt. Deze deed het ook prima.
De andere singels de jij aangeeft ben ik niet bekend mee.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 08:09
door rina
Het enigste belangrijke is dat je kijkt naar de bouw van je paard, de plek waar je zadel ligt ten opzichte van de singelplek, en daaruit ga je kijken wat nodig is.

Een banaansingel is voor een paard waarbij heel snel de buik begint. Die dus van zichzelf weinig singelplek heeft.
De tegenhanger daarvan, de Athletico, is precies andersom dan de banaansingel (mondgurt op zijn Duits) en is voor paarden die juist maar weinig buik hebben.

Mattes heeft een hele mooie uitleg met plaatjes op hun website staan.
https://shop.mattes-reitsport.com/ueber ... ig-messen/
Lees die eens door. Leg je zadel op je paard en ga dan kijken welke singelvorm er nodig zou zijn.
Je kan echt weet ik hoeveel singels gaan lopen proberen, maar als de vorm eigenlijk al niet bij je paard past zal die singel altijd problemen geven.

En verder, ik ben gek van Westip/FRA singels :D Vol-elastisch en ik heb bij de mijne nooit singelplekken ervan gehad. Ook niet bij de gevoelige huidjes.
De mohair en alpaca singels zullen bij gebruik zich ook gaan vormen. Met als bemerking bij sommige paarden past dat hele brede middenstuk niet. En dus ook daarom weer, kijk naar wat je paard aan vorm singel nodig heeft en wat zou passen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 08:16
door Rije
Ik heb legio singels geprobeerd: leer, leer met wol, wol, Mattes, FRA, Christ, wolvilt, katoen, mohair roper, en neopreen. Het enige waar die van mij het goed op doet is (geloof het of niet) de neopreen van 2 tientjes... Smerig chemisch rotspul, maar het enige wat echt werkt hier... Wat goed bevalt is dus heel paard-persoonlijk.

De mohair roper van Billy Cook heb ik ook en daar deed ie het ook goed op (als in: geen wondjes), maar ik vond hem niet mooi voor het oog tijdens shows en dat ie in het gebruik wat uit kan rekken.

Ik gebruikte de roper gewoon zo, dus met de gespen op de huid, geen probleem. Maar er zijn speciale 'sokjes' voor die je onder de buckle kunt doen maar daar heb ik nooit het voordeel van ingezien. Ik heb ze liggen, maar niet nodig gehad.
Afbeelding

Zorg ook dat je trouwens voldoende lengte neemt. Te korte singels kunnen ook problemen veroorzaken.

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 08:30
door DubbelFun
Van de gegeven opties zou ik de maansingel nemen; extra ruimte bij de ellebogen is nooit weg en wol is een natuurlijk materiaal wat goed vocht opneemt en warmte afvoert.

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 08:38
door Rije
Eens, maar wol kan ook weer te dik worden, en ik heb bij mijn paard gemerkt, en de (dressuur)paarden bij ons op stal ook, dat dun veelal de voorkeur heeft als goede tweede, náást het materiaal waar het van gemaakt is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 09:55
door Tordis02
Ik heb de alpaca singel besteld. Zeven werkdagen wachten, pff, iets met geduld.. :P Ik ben heel benieuwd hoe hij gaat bevallen. En bevalt hij niet, dan hoop ik dat ik hem verkocht krijg zodat ik alsnog een bontsingel kan kopen XD

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 10:04
door Equisync
Mijn paard krijgt plekken van die gespen dus de mohair viel voor mij af.
Heb nu een Mattes anatomische wolsingel en vind hem echt fijn! Geen overmatig gezweet(in de zomer uiteraard vochtig maar nooit kleddernat en ik rij toch echt lange intensieve ritten) en geen wondjes!

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 21:34
door superpony
Ik ben na alles wel geprobeerd te hebben fan van de mohair roper, terwijl ik echt sceptisch was over koordsingels. Hij vormt mooi mee naar het paard en ze hebben nooit plekjes. Het enige is dat hij een maat groter is geworden, dus doorgeschoven naar mn andere ruin. Moet er nog bij kopen.

Had hiervoor al tijden de PC's wollen singels. Daarvoor vilt geprobeerd en gewoon neopreen. Laatst altijd last van. Vilt vouwde om en werd hard.
Wol doet dat bij mn ene ruin ook iets, maar die pony is wat klein en kort.

Ik zet gewoon de hoge druk erop en hang ze buiten te drogen.

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 22:08
door Jetta
Mijn paard is erg blij met een wolvilt singel. De gespen vallen op de singel, dus geen sokjes nodig. Bevalt goed. Geen plekjes en lekker stevig, vormt zich naar het paard door gebruik.

Re: Welke (western)singel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-18 22:31
door superpony
Kan mn bericht niet meer aanpassen, maar ik singel ook nooit strak aan. Heb dus ook nooit plekken bij de ringen, want die liggen gewoon tegen mn paarden aan en trek ik er niet strak in.
Als ze wat wintervacht hebben, hou ik mn hand er even achter, dat werkt super.

Het is ook wel belangrijk dat je singel op de goede plek ligt bij je paard. Vaak liggen ze te ver naar voren en je ziet ook mensen met te korte singels.